Ухвала
від 08.08.2024 по справі 607/17064/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

08.08.2024 Справа №607/17064/24 Провадження №2-о/607/552/2024

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Ромазан В.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Перша Тернопільська державна нотаріальна контора про встановлення факту, що має юридичне значення ,-

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Чудопалов Ю.Ю. в інтересах ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просить:

-встановити юридичний факт, що зазначена у свідоцтві про смерть, виданому відділом охорони здоров`я округу Онондага 18.09.2024 року, « ОСОБА_2 » є « ОСОБА_3 », ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Новосілка Підволочиського району Тернопільської області;

-встановити юридичний факт, що « ОСОБА_3 », ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Новосілка Підволочиського району Тернопільської області є бабою по батьківській лінії ОСОБА_1 .

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В силу вимог ст.318 ЦПК України, у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Згідно з вимогами ч. ч. 1-3 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об`єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.

Як вбачається із змісту поданої заяви заявник просить суд, серед іншого, встановити юридичний факт, а саме, що зазначена у свідоцтві про смерть, виданому відділом охорони здоров`я округу Онондага 18.09.2024 року, « ОСОБА_2 » є « ОСОБА_3 », ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Новосілка Підволочиського району Тернопільської області;

Таким чином, виходячи із вказаної вимоги, у поданій заяві заявником не вказано причини неможливості одержання документу (свідоцтва про смерть), що посвідчує даний факт на ім`я ОСОБА_3 , а також зазначено дату його видачі 18.09.2024 року, що ще не настала.

Крім цього, заявник у зазначеній вимозі просить встановити факт зазначення померлої особи, у документі, що не передбачено вимогами ст.315 ЦПК України.

Відтак, суд вважає, що заява ОСОБА_1 не відповідає вимогам ст.315 ЦПК України, а саме: заявником не вказано причини неможливості одержання документу (свідоцтва про смерть), що посвідчує даний факт, а також зазначено дату його видачі 18.09.2024 року, що ще не настала. Крім цього, заявник просить встановити зазначення померлої особи, у документі, що не передбачено вимогами ст.315 ЦПК України.

Відтак, суддя вважає, що заявнику необхідно конкретизувати заявлені вимоги, виходячи із змісту ст. 315 ЦПК України.

У відповідності до частини 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що встановлено положеннями частини 3 ст. 185 ЦПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 175, 177, 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя ,-

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Перша Тернопільська державна нотаріальна контора про встановлення факту, що має юридичне значення - залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків до десяти днів з дня вручення заявнику ухвали про залишення заяви без руху.

У випадку невиконання вказаних вимог у встановлений строк, заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Суддя В. В. Ромазан

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.08.2024
Оприлюднено12.08.2024
Номер документу120914695
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту смерті, з них:

Судовий реєстр по справі —607/17064/24

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 08.08.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні