Ухвала
від 05.08.2024 по справі 295/11118/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/11118/24

Категорія 43

2/295/2754/24

УХВАЛА

про направлення справи за підсудністю

05.08.2024 року м. Житомир

Суддя Богунського районного суду м. Житомира Стрілецька О.В.,

вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Адвокатського бюро "Соломонюк та партнери" про стягнення моральної шкоди, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача моральну шкоду, завдану неправомірними діями адвоката в розмірі 5000000,00 (п`ять мільйонів) грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що правовідносини між сторонами склались у зв`язку з виконанням адвокатом Соломонюком С.А. доручення Центру з надання безоплатної вторинної допомоги. На думку ОСОБА_1 під час виконання доручення та надання йому правничої допомоги адвокат допустив ряд порушень, зокрема, виготовлення неправдивих та образливих процесуальних документів; розголошення адвокатської таємниці; порушення адвокатської етики; свідоме невиконання адвокатом обов`язків, передбачених наданим дорученням. Зазначені дії завдали позивачу моральну шкоду у вигляді душевних страждань і принижень, стресу і побоювання, яку він оцінює в розмірі 5000000,00 грн.

При вирішенні питання про відкриття провадження у справі суддею встановлено, що даний позов не підсудний Богунському районному суду м. Житомира з огляду на наступне.

Цивільний процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження загальних судів щодо цивільних спорів та інших визначених цим Кодексом справ, встановлює порядок здійснення цивільного судочинства (ст. 1 ЦПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Правила визначення підсудності передбачені ст.ст. 27 - 30 ЦПК України.

За загальним правилом відповідно до ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом. Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцем знаходження Адвокатського Бюро «Соломонюк та партнери» є Житомирська область, Коростишівський район, вул. Центральна, 23.

Матеріали справи не містять доказів, що відповідач - юридична особа має у встановленому законом порядку зареєстроване місце знаходження на території Богунського району м. Житомира згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Підстави для визначення підсудності за правилами ст. 28 ЦПК України в даній справі також відсутні.

Виходячи з предмета позову - відшкодування моральної шкоди, яка завдана внаслідок неналежного надання правничої допомоги, відсутні правові підстави для визначення підсудності за ч. 3 ст. 28 ЦПК України - позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення; ч. 4 ст. 28 ЦПК України - позови, пов`язані з відшкодуванням шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду; ч. 6 ст. 28 ЦПК України - позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Спірні правовідносини виникли з інших підстав, стосуються іншого предмета спору.

Беручи до уваги те, що правовідносини між сторонами виникли у зв`язку з наданням адвокатом Соломонюком С.А. правничої допомоги позивачу ОСОБА_1 на підставі доручення Центру з надання безоплатної вторинної допомоги, то і відсутні підстави для застосування положень ч. 5 ст. 28 ЦПК України, оскільки позов не стосується захисту прав споживачів.

Правовідносини сторін регульовані нормамиЗакону України «Про адвокатурута адвокатську діяльність».

Відповідно до загальних положень Закону України«Про адвокатурутаадвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Згідно частини третьоїстатті 27Закону України"Про безоплатну правову допомогу"до договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що відповідач є адвокатом та не є виконавцем робіт і надавачем послуг у розумінністатті 1 Закону України «Про захист прав споживачів», тому спірні правовідносини не регулюються Законом України «Про захист прав споживачів».

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 19 вересня 2019 у справі 137/2152/16-ц та від 17 вересня 2020 у справі № 289/85/19.

Таким чином, беручи до уваги те, що судом не встановлено наявність правових підстав для визначення підсудності спору за місцем перебування позивача, підсудність підлягає визначенню за загальним правилом - за місцем знаходження відповідача-юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Беручи до уваги встановлені обставини, вважаю, що позов підлягає розгляду судом, юрисдикція якого поширюється на адміністративно-територіальний район, в межах якого знаходиться місце знаходження відповідача-юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а тому з метою дотримання правил підсудності матеріали цивільної справи підлягають направленню за підсудністю до Коростишівського районного суду Житомирської області.

Зі змісту ч. 3 ст. 31 ЦПК України вбачається, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно з ч. 1 ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються.

Керуючись ст.ст.27, 28, 31, 32, 187 ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и в:

Матеріали цивільної справи №295/11118/24 за позовом ОСОБА_1 до Адвокатського бюро "Соломонюк та партнери" про стягнення моральної шкоди направити за підсудністю до Коростишівського районного суду Житомирської області.

Копію ухвали направити позивачу для відома.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її складення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.В. Стрілецька

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення05.08.2024
Оприлюднено12.08.2024
Номер документу120926628
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них

Судовий реєстр по справі —295/11118/24

Ухвала від 12.09.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 05.08.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Стрілецька О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні