Ухвала
від 09.08.2024 по справі 916/3630/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

"09" серпня 2024 р.м. ОдесаСправа № 916/3630/23(916/3445/24)Господарський суд Одеської області у складі судді Райчевої Світлани Іванівни, розглянувши заяву (вх. ГСОО №3520/24 від 05.08.2024 р.) Товариства з обмеженою відповідальністю ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 178; код ЄДРПОУ 42117825) про видачу судового наказу про стягнення з Біляївського ліцею Новоолександрівської сільської ради (74221, Херсонська обл., Бериславський р-н, с. Біляївка, вул. Центральна, буд. 112; код ЄДРПОУ: 22760823) заборгованості у розмірі 6 085,86 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ звернулось до господарського суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Біляївського ліцею Новоолександрівської сільської ради заборгованості за поставлену електричну енергію у сумі 6 085,86 грн. Подано до господарського суду заяву про видачу судового наказу Заявник обґрунтовує фактом неналежного виконання Боржником прийнятих на себе зобов`язань за договором про постачання електричної енергії споживачу №37498202 від 01.05.2023 р. у частині оплати вартості поставленої електричної енергії у травні 2023 року.

Відповідно до Протокол передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 05.08.2024 р. (вх. №3520/24 від 05.08.2024 р.) Товариства з обмеженою відповідальністю ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ про видачу судового наказу передано на розгляд судді Господарського суду Одеської області Райчевій С.І.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ про видачу судового наказу, господарський суд дійшов наступних висновків.

Частиною 1 ст. 147 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 148 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п. 3-4 ч. 3 ст. 150 Господарського процесуального кодексу України до заяви про видачу судового наказу додається, зокрема, копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Товариством з обмеженою відповідальністю „ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ на підтвердження правомірності заявлених вимог надано Суду фотокопії наступних документів: договору №37498202 про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг; заяви-приєднання; комерційної пропозиції; рахунку №37498202 за травень 2023 року; акту №5 прийому-передачі електричної енергії в травні 2023 року; акту звіряння розрахунків; довідки про обсяги споживання електроенергії споживачем за період травень 2023 р.; довідки по абоненту за період з травня 2023 р. по серпень 2023 р.; скріншоту даних з програмної платформи - білінгу EnergyХОЕК, про наявність персонального кабінету Відповідача та скріншоту даних з програмної платформи - білінгу EnergyХОЕК, про відправлення рахунку та акту прийому передачі коригування електричної енергії.

У додатку до заяви (вх. ГСОО №3520/24 від 05.08.2024 р.) про видачу судового наказу, Заявником зазначено про подання 15 (п`ятнадцяти) доказів, однак не вказано які з доказів є письмовими, а які є електронними.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч.ч. 1, 2 ст. 73, ч.ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України).

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч. 2 ст. 76, ч. 1 ст. 77 ГПК України).

Згідно положень ст. 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази у вигляді документів, на які накладено кваліфікований електронний підпис відповідно до вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги". Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Статтею 5 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" визначено, що електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа. Склад та порядок розміщення обов`язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис; для підтвердження достовірності походження та цілісності електронного документа може використовуватися електронна печатка; накладанням електронного підпису та/або електронної печатки завершується створення електронного документа.

Судом встановлено, що Заявником порушено порядок подання доказів до заяви про видачу судового наказу, оскільки не дотримано вимог законодавства щодо засвідчення їх копій.

З огляду на невиконання Товариством з обмеженою відповідальністю „ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ положень п. 3-4 ч. 3 ст. 150 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вважає недоведеним факт існування у Біляївського ліцею Новоолександрівської сільської ради обов`язку щодо оплати вартості спожитої електричної енергії за вказаним договором у загальному розмірі 6 085,86 грн.

Відповідно до п. п. 1, 8 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо, зокрема: заяву подано з порушеннями вимог статті 150 цього Кодексу; із поданої заяви не вбачається виникнення або порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву про видачу судового наказу.

Частиною 2 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України визначено, що про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

Згідно ч. 2 ст. 154 Господарського процесуального кодексу України за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Враховуючи те, що Заявником не надано належних чином засвідчених документів на підтвердження обставин, якими обґрунтовано заявлену грошову вимогу, та, відповідно, не доведено виникнення або порушення права такої вимоги, господарський суд дійшов висновку про відмову Товариству з обмеженою відповідальністю „ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ у видачі судового наказу щодо стягнення з Біляївського ліцею Новоолександрівської сільської ради заборгованості за спожиту електричну енергію за договором про постачання електричної енергії споживачу №37498202 від 01.05.2023 р. у частині оплати вартості поставленої електричної енергії у травні 2023 р. у розмірі 6 085,86 грн. на підставі п. п. 1, 8 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, господарський суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 153 Господарського процесуального кодексу України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 2-1, 8, 9 частини першої статті 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Керуючись п.п. 1,8 ч. 1 ст. 152, ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 178; код ЄДРПОУ 42117825) у видачі судового наказу про стягнення з Біляївського ліцею Новоолександрівської сільської ради (74221, Херсонська обл., Бериславський р-н, с. Біляївка, вул. Центральна, буд. 112; код ЄДРПОУ: 22760823) заборгованості у розмірі 6 085,86 грн. за заявою (вх. ГСОО №3520/24 від 05.08.2024 р.).

2. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю „ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ, що відповідно до ч. 1 ст. 153 Господарського процесуального кодексу України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 2-1, 8, 9 частини першої статті 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 09 серпня 2024 року та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Копію ухвали надіслати до електронного кабінету користувача підсистеми "Електронний суд": Товариству з обмеженою відповідальністю „ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ.

Суддя С.І. Райчева

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.08.2024
Оприлюднено13.08.2024
Номер документу120939223
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —916/3630/23

Рішення від 09.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 06.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 06.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 05.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 21.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 14.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 09.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 02.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні