Ухвала
від 12.08.2024 по справі 135/1264/23
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

12 серпня 2024 р.Справа № 135/1264/23

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Віятик Наталії Володимирівни, розглянувши клопотання позивача про призначення захисника у справі за позовом ОСОБА_1 до Гайсинської окружної прокуратури про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшли матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Гайсинської окружної прокуратури про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

Ухвалою суду від 02.11.2023 вказану позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання до суду уточненого позову, а саме: прохальної частини адміністративного позову із зазначенням, які саме дії відповідача позивач вважає протиправними, в чому саме вони порушують права та законні інтереси позивача та обрати при цьому ефективний спосіб захисту порушених прав позивача.

15.12.2023 позивач надіслав до суду позовну заяву на виконання ухвали суду від 02.11.2023.

Ухвалою від 22.12.2023 суд продовжив позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви на 10 днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

05.02.2024 позивач звернувся із заявою, у якій просив суд продовжити йому термін на усунення недоліків в позовній заяві у зв`язку з поданням звернення до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області для отримання професійної правничої допомоги.

Ухвалою від 07.02.2024 суд продовжив позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви на 20 днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

04.03.2024 позивач подав клопотання про продовження строку на усунення недоліків у зв`язку з очікуванням адвоката, призначеного йому Гайсинським центром безоплатної вторинної правової допомоги.

Ухвалою від 07.03.2024 суд продовжив позивачу строк на усунення недоліків на 20 днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

08.04.2024 до суду надійшло клопотання ОСОБА_1 про продовження строку на усунення недоліків. Клопотання обґрунтовує тим, що 26.03.2024 йому призначено безоплатного захисника, який наразі ознайомлюється з матеріалами його справи.

Ухвалою від 11.04.2024 суд продовжив позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви на 30 днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

23.05.2024 ОСОБА_1 надіслав клопотання, у якому просить суд продовжити строк на усунення недоліків, оскільки у його захисника немає часу на зустріч з ним та усунення недоліків позовної заяви, у зв`язку з чим він звернувся до Гайсинського центру надання безоплатної правової допомоги для призначення йому іншого захисника.

Ухвалою від 24.05.2024 суд продовжив позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви на 30 днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

01.07.2024 ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про продовження строку для усунення недоліків, оскільки Гайсинський регіональний центр безоплатної вторинної правової допомоги ліквідовано, тому йому необхідний час для вирішення питання із захисником.

Ухвалою суду від 08.07.2024 суд продовжив позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви на 30 днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

05.08.2024 ОСОБА_1 надіслав до суду клопотання, у якому просив суд призначити йому захисника для надання правової допомоги у складанні позовної заяви / усунення недоліків у справі №135/1264/23. Зазначає, що раніше звертався до Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та йому призначили захисника ОСОБА_2 , який ігнорував його та не надав необхідної правничої допомоги, у зв`язку з чим ОСОБА_1 повторно звернувся до Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, однак відповіді не отримав.

Вирішуючи клопотання позивача, суд зазначає наступне.

Правовідносини у сфері надання безоплатної правової допомоги суб`єктам права на безоплатну первинну правову допомогу та суб`єктам права на безоплатну вторинну правову допомогу, врегульовані законом України "Про безоплатну правову допомогу".

Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" суб`єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні є: 1) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; 2) адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Згідно із пунктом 5 частини 1 статті 17 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує здійснення представництва інтересів суб`єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших органах державної влади, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: 1) захист; 2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 3) складення документів процесуального характеру.

Відповідно до частин 1, 3 статті 21 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" після прийняття рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначає адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом. Повноваження адвоката підтверджуються дорученням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та довіреністю відповідно до вимог процесуального законодавства.

Суд звертає увагу, що Гайсинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (код за ЄДРПОУ 39755175, адреса: будинок 28, вул. Івана Франка, м. Гайсин, Вінницької області, Україна, 23700), на виконання наказу Міністерства юстиції України від 27.12.2023 № 4453/5 «Питання оптимізації системи надання безоплатної правової допомоги» реорганізовано.

Згідно Положення про Північний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги, затвердженого наказом Координаційного центру з надання правничої допомоги від 28.12.2023 №104 створено Північний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги діяльність якого поширюється на територію Вінницької, Житомирської, Київської, Хмельницької, Черкаської областей та міста Києва.

Північний міжрегіональний центр з надання безоплатної вторинної правничої допомоги (код за ЄДРПОУ 39776588, адреса: вулиця Єреванська, 32, м. Київ, Україна, 03087) є правонаступником майна, прав та обов`язків реорганізованого Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо правонаступництва Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Частиною 4 статті 9 КАС України встановлено, що суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі.

Відповідно до положень статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно із положеннями ч. ч. 1, 3 ст. 73 КАС України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 КАС України, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Згідно із положеннями ч. 3 ст. 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне витребувати інформацію у Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги стосовно стану надання правової допомоги ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відбуваючого покарання в ДУ"Ладиженська виправна колонія -39", селище Губник, Гайсинського району Вінницької області.

В силу частини 6 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Отже, оскільки клопотання ОСОБА_1 про призначення йому захисника судом є необґрунтованим, то дане клопотання задоволенню не підлягає, однак враховуючи реорганізацію Гайсинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, суд вважає за необхідне продовжити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви в зв`язку із витребуванням інформації з Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Відповідно до частини другої статті 121 КАС України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Суд враховує, що відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», право на безоплатну правничу допомогу - гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правничу допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правничу допомогу у випадках, передбачених цим Законом.

За наведених обставин, з метою забезпечення права позивача на доступ до правосуддя, гарантованого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд вважає за необхідне продовжити ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позовної заяви на 30 днів з дня вручення даної ухвали.

Керуючись статтями 72, 80, 121, 161, 243, 248, 256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати у Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги інформацію стосовно стану надання безоплатної вторинної правничої допомоги ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відбуваючого покарання в ДУ "Ладиженська виправна колонія -39", селище Губник, Гайсинського району Вінницької області.

Витребувану судом інформацію надати у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали суду.

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про призначення йому захисника відмовити.

Продовжити ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позовної заяви на 30 днів з дня вручення позивачу даної ухвали.

Ухвала суду першої інстанції оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяВіятик Наталія Володимирівна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.08.2024
Оприлюднено14.08.2024
Номер документу120949460
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —135/1264/23

Ухвала від 25.09.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 13.09.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 12.08.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 08.07.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 24.05.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 11.04.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 07.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 22.12.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Ухвала від 02.11.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні