Рішення
від 12.08.2024 по справі 543/564/24
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/564/24

2-о/543/20/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.08.2024 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Гришка О.Я., за участі секретаря судового засідання Федорини А.А., представника заявника адвоката Шаталової О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Лубенська державна нотаріальна контора, про встановлення факту непроживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернулася 28.09.2024 до Оржицького районного суду Полтавської області із заявою про встановлення факту непроживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

У заяві ОСОБА_1 вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік заявника ОСОБА_3 , останнім місцем проживання якого було АДРЕСА_1 . Згідно довідки виконавчого комітету Новооржицької селищної ради Лубенського району Полтавської області № 116 від 27.09.2023 на момент смерті ОСОБА_3 за адресою його останнього місця проживання були зареєстровані: дружина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заявник вказує, що після його смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить право власності: на земельну ділянку кадастровий номер 5322683400:00:001:0142 площею 4,32 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на земельну ділянку кадастровий номер 5323655600:30:001:0051 площею 0,15 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, на 1/4 частку квартири АДРЕСА_2 .

У заяві заявник вказує, що вона прийняла спадщину ОСОБА_3 оскільки постійно проживала разом з ним на час відкриття спадщини за адресою АДРЕСА_1 та не заявляла про відмову від неї. З метою оформлення своїх прав на спадщину померлого чоловіка, заявник звернулася до Лубенської державної нотаріальної контори Полтавської області, де на підставі її заяви була заведена спадкова справа № 243/2024. Заявник повідомила нотаріусу, що спадкоємці ОСОБА_2 та ОСОБА_2 спадщину батька у встановленому законом порядку не прийняли, оскільки не проживали разом з ним на час відкриття спадщини та не подавали до органів нотаріату заяв про прийняття спадщини.

ОСОБА_1 зазначає, що будучи працевлаштованими у Німеччині, на початку лютого 2022 року ОСОБА_2 та ОСОБА_2 виїхали на постійне місце проживання до даної країни та з цього часу жодного разу не поверталися до житла за зареєстрованим місцем свого проживання по АДРЕСА_1 . У квартирі за вказаною адресою відсутні особисті речі, документи та одяг, належні ОСОБА_2 та ОСОБА_2 , оскільки вони їх забрали напередодні свого від`їзду. ОСОБА_2 та ОСОБА_2 не приїжджали додому, також, і на поховання батька. Крім того, в ході телефонних розмов заявника з синами, останні підтвердили факт свого непроживання із спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини та неприйняття ними спадщини. Вказали, що на спадщину, яка залишилася після смерті батька вони не претендують. Звертатися до суду із позовною заявою про визначення їм додаткового строку для прийняття спадщини після смерті батька не збираються.

Посилаючись на вищевикладені обставини та на те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, ОСОБА_1 просила суд встановити факт непроживання ОСОБА_2 та ОСОБА_2 разом із спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, тобто на день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні представник заявника подану заяву підтримала у повному обсязі, в своїх поясненнях посилалася на обставини, що викладені в заяві, просила суд задовольнити вимоги заяви.

У судове засідання заінтересовані особи ОСОБА_2 та ОСОБА_2 не з`явилися, направили до суду заяви, в яких просили розглянути справу без їх участі, не заперечували щодо задоволення вимог заяви, вказали, що на спадщину, яка залишилася після смерті батька вони не претендують та не звертатимуться до суду із позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Від представника заінтересованої особи Лубенської державноїнотаріальної конториПолтавської областідо суду надійшов лист про розгляд справи за відсутності представника.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника, показання свідків, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ст.4ЦПКУкраїни кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно доч.1ст.13ЦПК України,суд розглядаєцивільні справине інакшеяк зазверненням особи,поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 13). Останнім місцем проживання ОСОБА_3 було АДРЕСА_1 . На момент смерті ОСОБА_3 за вказаною адресою були зареєстровані: дружина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 14).

До складу спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 входить, зокрема, земельна ділянкадля веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,земельна ділянкадля будівництваі обслуговуванняжитлового будинку,господарських будівельта споруд,та 1/4частки квартири АДРЕСА_2 (а.с. 18-20).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена спадкова справа (а.с. 56-57).

Заявник ОСОБА_1 , дружина померлого ОСОБА_3 , подала до Лубенської державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини (а.с. 9-12, 15, 43).

Нотаріус постановою від 18.06.2024 відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину (а.с. 22).

У актах про встановлення фактичного місця проживання ОСОБА_2 та ОСОБА_2 вказано, що останні за адресою АДРЕСА_1 не проживають з березня 2022 року (а.с. 23).

У акті щодо обстеження матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_1 , що проживає за адресою АДРЕСА_1 вказано, у вказаній квартирі зареєстровані, але фактично не проживають з березня 2022 року син ОСОБА_2 та син ОСОБА_2 . Особистих речей та документів ОСОБА_2 та ОСОБА_2 не виявлено (а.с. 25).

В судовому засіданні свідок ОСОБА_5 показала, що добре знає сім`ю заявниці, і що сини заявниці ОСОБА_2 та ОСОБА_2 у лютому 2022 року виїхали до Німеччини і з того часу не поверталися в Україну, не приїжджали вони і на похорони батька. Свідок ОСОБА_6 показала, що добре знає сім`ю заявниці, їй відомо, що сини заявниці ОСОБА_2 та ОСОБА_2 у лютому 2022 року виїхали до Німеччини і з того часу не поверталися в Україну. Свідок ОСОБА_7 показав, що він є братом заявниці, йому відомо, що його племінники, сини заявниці ОСОБА_2 та ОСОБА_2 у лютому 2022 року виїхали до Німеччини, він особисто вивозив їх до автомобільної траси для того, щоб вони сіли на автобус. Після цього вони в Україну не поверталися, не були вони і на похороні батька.

Таким чином, проаналізувавши всю сукупність письмових доказів у справі разом з показаннями свідків, враховуючи не заперечення заінтересованих осіб у справі щодо задоволення заяви ОСОБА_1 суд приходить до висновку, що заявник довела суду, що ОСОБА_2 та ОСОБА_2 на час відкриття спадщини не проживали із спадкодавцем, цей факт повинен бути встановлений судом. Встановлення факту необхідне заявнику для подальшого оформлення права на спадщину після ОСОБА_3 .

На підставі викладеного та керуючись ст. 4, 12, 13, 81, 141, 247, 263-265, 315-316, 319 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), заінтересовані особи: ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ), ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ), Лубенська державна нотаріальна контора (місцезнаходження: пл. Вокзальна, 7, м. Лубни, Полтавська область, код ЄДРПОУ 02900084), про встановлення факту непроживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити.

Встановити факт непроживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом із спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, тобто на день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою АДРЕСА_1 .

Встановити факт непроживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом із спадкодавцем ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, тобто на день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою АДРЕСА_1 .

За ч. 1 ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Відповідно до ч. 2 ст. 354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складене 14.08.2024.

Суддя

СудОржицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.08.2024
Оприлюднено15.08.2024
Номер документу120990086
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —543/564/24

Рішення від 12.08.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Рішення від 12.08.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 03.07.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні