Постанова
від 13.10.2010 по справі 2-а-2500/09/0770
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Cправа № 2-а-2500/09/0770

Ряд стат. звіту № 6.13

Код - 04

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2010 р. м. Ужгород

Закарпатськи й окружний адміністративни й суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І

при секретарі судового зас ідання - Притула Т.Ю.

за участю представників

позивача: Червак О.С. (дов іреність від 30.12.2009 року № 5725-14/07)

представник прокурора та в ідповідача в судове засіданн я не з'явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу за позовом пр окурора Іршавського району в інтересах держави в особі уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Іршавському районі до колективного підприємст ва "Госпрозрахунковий магази н "Дари природи" про стягнення заборгованості у сумі 44273,59 грн ., -

ВСТАНОВИВ :

У відповідності до ч. 3 с т. 160 Кодексу адміністративног о судочинства України в судо вому засіданні 13 жовтня 2010 року проголошено вступну та резо лютивну частини Постанови. П останова в повному обсязі ск ладена 25 жовтня 2010 року.

Прокурор Іршавського р айону звернувся до суду з поз овом в інтересах держави в ос обі управління Пенсійного фо нду України в Іршавському ра йоні (далі - позивач, УПФУ в Ір шавському районі) до колекти вного підприємства "Госпрозр ахунковий магазин "Дари прир оди" (далі - відповідач, КП "ГМ "Дари природи"), яким просить с тягнути заборгованість у сум і 44273,59 грн., в тому числі, по засто сованих фінансових санкціях - у сумі 10273,82 грн., по нарахован ій пені - у сумі 33999,77 грн.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав п озовні вимоги, просить позов задовольнити та стягнути з в ідповідача заборгованість у сумі 44273,59 грн.

Відповідач надав суду пис ьмове заперечення проти позо ву (лист КП "ГМ "Дари природи" ві д 18.03.2010 року за вих. № 4), згідно яко го позов не визнав, посилаючи сь на наступне: ухвалою госпо дарського суду Закарпатсько ї області від 12 березня 2007 року залишено без розгляду позов ну заяву УПФУ в Іршавському р айоні про стягнення з КП "ГМ "Д ари природи" заборгованості у 20359,96 грн. по збору на обов'язко ве пенсійне страхування. Крі м того, в проваджені Закарпат ського окружного адміністра тивного суду знаходиться спр ава за позовом КП "ГМ "Дари при роди" до УПФУ в Іршавському ра йоні (ухвалою суду від 9 жовтня 2009 року позовну заяву залишен о без розгляду, та вказана ухв ала оскаржена до Львівського апеляційного адміністратив ного суду). Зазначає про невід повідність позовної заяви ви могам ст. 106 КАС України та не от римання копії позовної заяви з додатками до неї. По суті сп ору вказує на те, що позовні ви моги необґрунтовані, оскільк и відповідач є виконавцем де ржавного замовлення та пови нна була бути проведеною зві рка розрахунків по виконанню держзамовлення, та така не пр оведена.

Відповідач просить суд зуп инити провадження у справі д о вирішення апеляційної скар ги на ухвалу Закарпатського окружного адміністративног о суду від 9 жовтня 2009 року (прот окольною ухвалою суду від 13 жо втня 2010 року - в задоволенні к лопотання відмовлено в зв'яз ку з відсутністю підстав для зупинення провадження, відп овідно до п. 3 ч. 1 ст. 156 КАС Україн и) та розглянути адміністрат ивну справу за відсутності в ідповідача. На підставі наве деного, оскільки судом вжито достатніх заходів щодо нале жного повідомлення відповід ача про відкриття провадженн я, про дату, час і місце судово го розгляду даної адміністр ативної справи та відповідач ем подано заяву про розгляд с прави за його відсутності - сп рава розглянута на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактич ні обставини, на яких ґрунтую ться позовні вимоги, об'єктив но оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгл яду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висн овку про задоволення адмініс тративного позову, виходячи з наступного:

Відповідно до п. 1 ст. 1 та ст. 3 Закону України "Про збір на о бов' язкове державне пенсій не страхування" від 26.06.1997 року № 400, платниками збору на обов' язкове державне пенсійне стр ахування є суб' єкти підприє мницької діяльності незалеж но від форм власності, їх об' єднання, бюджетні, громадськ і та інші установи та організ ації, об' єднання громадян т а інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб' єкти п ідприємницької діяльності. З бір на обов' язкове державне пенсійне страхування платни ки збору сплачують до Пенсій ного фонду України в порядку , визначеному законодавством України.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17, ч.3 ст . 18 і ч. 6 ст. 20 Закону України "Про з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування", стр ахувальник зобов' язаний на раховувати, обчислювати і сп лачувати в установлені строк и та в повному обсязі страхов і внески. Страхувальники зоб ов' язані сплачувати страхо ві внески, нараховані за відп овідний базовий звітний пері од, не пізніше ніж через 20 кале ндарних днів із дня закінчен ня цього періоду. Страхові вн ески є цільовим загальнообов ' язковим платежем, який спр авляється на всій території України у порядку, встановле ному цим Законом. Перерахува ння страхових внесків здійсн юється страхувальниками одн очасно з одержанням (перерах уванням) коштів на оплату пра ці (виплати доходу), у тому чис лі у безготівковій чи натура льній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг).

КП "ГМ "Дари при роди" зареєстроване в УПФУ в І ршавському районі як платник збору на обов' язкове держа вне пенсійне страхування.

Проведеною УПФУ в Ір шавському районі перевіркою своєчасності, достовірності та повноти обчислення і спла ти сум страхового збору та ст рахових внесків на загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування (акт УПФУ в Іршав ському районі від 21.04.2008 року за № 41) виявлено, що платником за п еревіряємий період належало перерахувати страхові внеск и до Фонду у сумі 12730,61 грн. Недої мка на день перевірки з ураху ванням недоїмки на початок п еревірки по страховим внеска м становить 20263,61 грн., по штрафни м санкціям - 320,00 грн., по пені - 39,96 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Зак ону "Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння", суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені статт ею 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованіст ю із сплати страхових внескі в (недоїмкою) та стягуються з н арахуванням пені та застосув анням фінансових санкцій. Зг ідно ч. ч. 9, 10 ст. 106 Закону 1058, УПФУ в Іршавському районі прий няті рішення:

- про застосування фінансов их санкцій та донарахування органом Пенсійного фонду Укр аїни або страхувальником сум своєчасно не обчислених або несплачених страхових внеск ів від 30.04.2008 року за № 70 (донарахо вано страхових внесків у сум і 118,30 грн. та застосовано фінан сові санкції у сумі 88,73 грн.).

- про застосування фінансов их санкцій за несплату, непов ну або несвоєчасну сплату ав ансових платежів із страхови х внесків від 30.04.2008 року за № 71 (за стосовано фінансові санкції у вигляді стягнення штрафу в розмірі 50 % сум несплачених аб о несвоєчасно сплачених внес ків у сумі 3443,66 грн.

- - про застосування фінансо вих санкцій та нарахування п ені несплату (неперерахуванн я) або несвоєчасну сплату (не своєчасне перерахування) стр ахувальниками страхових вне сків, у тому числі донарахова них страхувальниками або орг аном Пенсійного фонду: від 09.09.2 008 року за № 213 (застосовано фіна нсові санкції у вигляді суми штрафу в розмірі 23,68 грн. (20 відс отків) та нарахування пені у р озмірі 300,36 грн.), від 09.09.2008 року за № 214 (застосовано фінансові сан кції у вигляді суми штрафу в р озмірі 3384,67 грн. (50 відсотків) та н арахування пені у розмірі 8210,78 грн.), від 25.09.2008 року за № 245 (застос овано фінансові санкції у ви гляді суми штрафу в розмірі 674 7,19 грн. (50 відсотків) та нарахува ння пені у розмірі 25488,62 грн.). При цьому, згідно наявних в матер іалах справи карток особовог о рахунку страхувальника - КП "ГМ "Дари природи", врахування м часткового погашення відпо відачем заборгованості по ш трафних санкціях у сумі 3325,36 гр н., залишок заборгованості по застосованим фінансовим сан кціям становить 10273,82 грн. (по на рахованій пені сплати не бул о, залишок заборгованості - 33999,77 грн.).

Згідно п.8.2. Iнструкцiї про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної Постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003 року № 21-1, зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі - Інс трукція), органи Пенсійного ф онду надсилають страхувальн икам вимогу про сплату недої мки, якщо страхувальник має н а кінець звітного періоду бо рги зі сплати фінансових сан кцій (штрафів) та пені. У відпо відності до ст. 106 Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" та п.п. 8.4., 8.5 Інструкції страху вальник зобов'язаний сплатит и зазначені у вимозі суми про тягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про спл ату недоїмки. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, з азначеної у вимозі про сплат у боргу, страхувальник узгод жує її з органами Пенсійного фонду, а у разі неузгодження в имоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарженн я вимоги в судовому порядку. О днак, направлену позивачем в имогу про сплату боргу в судо вому порядку не оскаржено та заборгованість по сплаті ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування не сплачено.

Згідно ст. 106 Закону України “ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування”, у разі якщо страхувальник, як ий одержав вимогу територіал ьного органу Пенсійного фонд у про сплату недоїмки і протя гом десяти робочих днів післ я її отримання не сплатив заз начену у вимозі суму недоїмк и разом з застосованою до ньо го фінансовою санкцією, вклю ченої до вимоги, або не узгоди в вимогу з відповідним орган ом Пенсійного фонду, або не ос каржив вимогу в судовому пор ядку, а також у разі якщо страх увальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму не доїмки протягом десяти робоч их днів після отримання узго дженої вимоги, відповідний о рган Пенсійного фонду має пр аво звернутися до суду чи гос подарського суду з позовом п ро стягнення недоїмки.

Частиною 3 ст. 106 Закону "Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування" вст ановлено право органів Пенсі йного фонду на звернення до с уду з позовами про стягнення недоїмки, а ч. 14 цього Закону пе редбачено, що суми пені та фін ансових санкцій, застосовани х за порушення порядку та стр оків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, щ о й недоїмка із сплати страхо вих внесків. У відповідності до ч. 15 ст. 106 цього Закону, строк давності щодо стягнення нед оїмки, пені та штрафів не заст осовується.

За наведених обставин, поз овні вимоги обґрунтовані, за явлені відповідно до чинного законодавства, відповідаче м не спростовані та підлягаю ть до задоволення в повному о бсязі.

Судом відхиляються доводи відповідача щодо зас тосування до спірних правові дносин положень Закону Украї ни "Про податок на додану варт ість" як на підставу звільнен ня його від сплати страхових внесків, оскільки відповіда чем здійснювалися виплати в натуральній формі за рахуно к погашення заборгованості п о сплаті страхових внесків, а відтак норми, що встановлені ст. ст. 3, 5 Закону України "Про п одаток на додану вартість" (що до підстав звільнення від оп одаткування ПДВ) на КП "ГМ "Дар и природи" не розповсюджують ся. Крім того, згідно ч. 1 ст. 5 З акону "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання", дія інших нормативно-п равових актів може поширюват ися на ці відносини лише у вип адках, передбачених цим Зако ном, або в частині, що не супер ечить цьому Закону. Згідно ч. 2 ст. 5 Закону "Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування", виключно цим Зако ном визначається порядок нар ахування, обчислення та сплати страхових внесків, ст ягнення заборгованості за ци ми внесками.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються .

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160 , 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов прокурора Іршавс ького району в інтересах дер жави в особі управління Пенс ійного фонду України в Іршав ському районі до колективн ого підприємства "Госпрозрах унковий магазин "Дари природ и" про стягнення заборговано сті у сумі 44273,59 грн. - задовол ьнити повністю.

2. Стягнути з колективн ого підприємства "Госпрозрах унковий магазин "Дари природ и" (Закарпатська область, Ірш авський район, с. Ільниця, вул . Лесі Українки, 42 код 20432291) на ко ристь управління Пенсійного фонду України в Іршавському районі (Закарпатська област ь, м. Іршава, пл. Народна, 3 код 2044966 6) заборгованість у сумі 44273,59 грн. (сорок чотири тисячі двіс ті сімдесят три гривни п'ятде сят дев'ять копійок), в тому числі, застосовані фінансов і (штрафні) санкції - у сумі 10273 ,82 грн., нарахована пеня - у сум і 33999,77 грн.

3. Постанова набирає законної сили в порядку, вста новленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львів ського апеляційного адмініс тративного суду через Закарп атський окружний адміністра тивний суд в порядку та строк и, встановлені ст. 186 КАС Україн и. Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом деся ти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно д о ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови (копія ап еляційної скарги одночасно н адсилається особою, яка її по дає, до суду апеляційної інст анції).

Суддя С. І. Рейті

Дата ухвалення рішення13.10.2010
Оприлюднено10.11.2010
Номер документу12100509
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2500/09/0770

Ухвала від 09.03.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Постанова від 13.10.2010

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні