Постанова
від 27.10.2010 по справі 2а-11919/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

27 жовтня 2010 року 10:39 № 2а-11919/10/2670

Окружний адміністрати вний суд міста Києва у складі головуючого судді Марулі ної Л.О. розглянув адмініст ративну справу

за позовом Заступника прокурора Гол осіївського району міста Киє ва в інтересах держави в особ і Управління Пенсійного фонд у України в Голосіївському р айоні міста Києва

до Державного підприємства « Нові технології»

про стягнення заборгованості у розмірі 28 155,06 грн.

за участю представників:

позивача: Компанець Т.Б. ,

відповідача: не прибув,

прокуратури: Олійниченко В.В.

На підставі ч. 3 ст. 160 Кодекс у адміністративного судочин ства України в судовому засі данні 27.10.2010 р. проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови. Повний текст складе но і підписано 01.11.2010 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністрат ивного суду м. Києва звернувс я Заступник прокурора Голосі ївського району міста Києва в інтересах держави в особі У правління Пенсійного фонду У країни в Голосіївському райо ні міста Києва з позовом до Де ржавного підприємства «Нові технології»про стягнення за боргованості по внесках на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування у ро змірі 28 155,06 грн.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 01 .09.2010 р. відкрито провадження в а дміністративній справі.

Позовні вимоги, мотивовані тим, що у Відповідача існує за боргованість по внесках на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування стан ом на 21 червня 2010 року у розмірі 28 155,06 грн.

Відповідач на виконання ви мог ухвали суду про відкритт я провадження заперечень про ти позову не надав, або заяви п ро визнання позову. Ухвала пр о відкриття провадження у сп раві направлялась ДП «Нові т ехнології»за наявною в матер іалах справи адресою згідно Витягу з Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб-підприємців, однак кореспонденція суду п овернулась з відміткою пошти про відсутність адресата за вказаною адресою.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, повно з' ясу вавши всі фактичні обставини , на яких ґрунтується позов, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, Окружний адм іністративний суд міста Києв а, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач ДП «Нові техно логії»(ідентифікаційний код - 32821230) перебуває на обліку в Уп равлінні Пенсійного фонду Ук раїни в Голосіївському район і м. Києва як платник страхови х внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування.

Абзацом 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування »від 09.07.2003р. № 1058-IV (надалі - Закон № 1058-ІV) встановлено, що страхув альниками відповідно до цьог о Закону є роботодавці: підпр иємства, установи і організа ції, створені відповідно до з аконодавства України, незале жно від форми власності, виду діяльності та господарюванн я, об'єднання громадян, профсп ілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва , відділення та інші відокрем лені підрозділи зазначених п ідприємств, установ, організ ацій, об'єднань громадян, проф спілок, політичних партій, як і мають окремий баланс і само стійно ведуть розрахунки і з застрахованими особами), фі зичні особи - суб'єкти підприє мницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних т а фізичних осіб - суб'єктів під приємницької діяльності, які обрали особливий спосіб опо даткування (фіксований пода ток, єдиний податок, фіксова ний сільськогосподарський податок, придбали спеціальн ий торговий патент), які викор истовують працю фізичних осі б на умовах трудового догово ру (контракту) або на інших умо вах, передбачених законодавс твом, або за договорами цивіл ьно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Статтею 1 Закону № 1058-ІV передб ачено, що страхувальники - це р оботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону с плачують страхові внески на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування. Відп овідно до вказаної статті ст рахові внески - це кошти від рахувань на соціальне страху вання та збір на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я, сплачені згідно із законод авством, що діяло раніше; кошт и, сплачені на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування відповідно до цього Закону.

Частинами 3 та 4 цієї статті в становлено, що страхувальник и набувають статусу платникі в страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальном у органі Пенсійного фонду, а особи, визначені ч. 1 ст. 12 цього Закону, - з дня набрання чинно сті договором про їх добров ільну участь; платникам стра хових внесків у десятиденний термін після їх реєстрації в идається повідомлення про ре єстрацію платника страхових внесків за формою, встановле ною правлінням Пенсійного фо нду.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону № 1058-ІV страхові внески до солі дарної системи нараховуютьс я: для роботодавця - на суми фа ктичних витрат на оплату пра ці (грошового забезпечення) п рацівників, що включають вит рати на виплату основної і до даткової заробітної плати та інших заохочувальних та ком пенсаційних виплат, у тому чи слі в натуральній формі, які в изначаються згідно з нормати вно-правовими актами, прийня тими відповідно до Закону Ук раїни «Про оплату праці», вип лату винагород фізичним особ ам за виконання робіт (послуг ) за угодами цивільно-правово го характеру, що підлягають о бкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимч асової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок кош тів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатно сті.

Проведеною перевіркою Поз ивачем встановлено, що у Відп овідача існує заборгованіст ь по внесках на загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону № 1058-ІV страхувальники зобов'яз ані сплачувати страхові внес ки, нараховані за відповідни й базовий звітний період, не п ізніше ніж через 20 календарни х днів із дня закінчення цьог о періоду.

Згідно ч. 2, 3 ст. 106 Закону № 1058-ІV с уми страхових внесків своєча сно не нараховані та/або не сп лачені страхувальниками у ст роки, визначені статтею 20 цьог о Закону, в тому числі обчисле ні територіальними органами Пенсійного фонду у випадках , передбачених частиною трет ьою статті 20 цього Закону, вва жаються простроченою заборг ованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стя гуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Позивачем належним чином н аправлялись вимогу від 01.07.2010 р. №Ю-206у на суму 3417,24 грн., вимогу від 05.05.2010 р. №Ю-206у на суму 6710,84 грн., вимо гу від 04.01.2010 р. №Ю-206у на суму 12 919,95 гр н., вимогу від 05.05.2009 р. №Ю-1367у на сум у 5 107,03 грн., які Відповідач у вст ановленому законом порядку н е оскаржував, отже, відповідн і суми недоїмки вважаються у згодженими і підлягають стяг ненню.

Відповідно до ч. 3 ст.106 Закону № 1058-ІV протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхув альник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінанс ових санкцій. Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у в имозі про сплату недоїмки, уз годжує її з органами Пенсійн ого фонду в порядку, встановл еному правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження в имоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарженн я вимоги в судовому порядку.

Згідно картки особового ра хунку Відповідача на момент розгляду позовної заяви зали шаються не сплаченими страхо ві внески в розмірі 28 155,06 грн.

Відносини, що склалися між П озивачем та Відповідачем є п ублічно-правовими відносина ми, виходячи із змісту ст. 3 та п . 2 ч. 1 ст. 17 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Оцінивши наявні у справі до кази, за своїм внутрішнім пер еконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічн ому, повному та об'єктивному д ослідженні, суд прийшов до ви сновку про обґрунтованість т а правомірність заявленої до стягнення суми боргу.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодекс у адміністративного судочин ства України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимог и та заперечення, крім випадк ів, встановлених статтею 72 цьо го Кодексу. Позивач, як суб' є кт владних повноважень, дові в правомірність заявлених по зовних вимог.

Враховуючи вищенаведене с уд, прийшов до висновку, що поз овні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повнов ажень, пов' язаних із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Керуючись ст. ст. 69, 71, 94, 97, 158-163, 1832 К одексу адміністративного су дочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києв а, -

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Державного пі дприємства «Нові технології »заборгованість по внесках н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування в розмірі 28 155,06 грн. (двадцять віс ім тисяч сто п' ятдесят п' я ть гривень 06 коп.) на користь Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Голосіївському район і м. Києва.

Постанова набирає закон ної сили згідно ст. 254 Кодексу а дміністративного судочинст ва України та може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції за правилами, встанов леними ст. ст. 185 -187 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни.

Суддя Л.О. Маруліна

Дата ухвалення рішення27.10.2010
Оприлюднено10.11.2010
Номер документу12101590
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11919/10/2670

Ухвала від 12.08.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 09.06.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 18.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 09.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 27.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 01.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Постанова від 27.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні