Ухвала
від 04.11.2010 по справі 39/251-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

04.11.10р. Справа № 39/251-10

За позовом Публічного акціонерного товариства "Ак ціонерний комерційний проми слово-інвестиційний банк" в о собі "Відділення Промінвестб анку в м. Нікополь Дніпропетр овської області", м. Нікополь, Дніпропетровська область

до відповідача-1: Відділ у державної виконавчої служб и Томаківського районного уп равління юстиції Дніпропетр овської області, смт. Томаків ка, Дніпропетровська область

до відповідача-2: Приватного підприємця ОСОБА_1, м. Марг анець, Дніпропетровська обла сть

про визнання недійсним висновку експертної оцінки вартості майна

Суддя Ліпинський О.В.

Представники:

від позивача: Нагорний Б.В., дов. від 04.06.2010р. № 853

від відповідача-1: не з' яв ився

від відповідача-2: не з' яв ився

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне тов ариство "Акціонерний комерці йний промислово-інвестиційн ий банк" в особі "Відділення Пр омінвестбанку в м. Нікополь Д ніпропетровської області", м . Нікополь, Дніпропетровська область звернувся до господ арського суду Дніпропетровс ької області з позовною заяв ою, в якій просить визнати нед ійсною оцінку вартості майн а проведену відділом державн ої виконавчої служби Томаків ського районного управління юстиції Дніпропетровській о бласті, за участю експерта ОСОБА_1, при примусовому вик онанні Наказу Господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 17.11.2009р. по справі №10/241-09, та призначити проведення повто рної експертної оцінки арешт ованого рухомого та нерухомо го майна за участю судового е ксперта, що включений до держ авного реєстру атестованих с удових експертів державних і підприємницьких структур і громадян із рецензуванням зв іту оцінки.

Відповідачі явку повноваж них представників у судове з асідання не забезпечили.

Відповідачем-1 подано відзи в на позовну заяву, з замістом якого він заперечує проти по зовних вимог, з підстав того, щ о даний позов не підлягає роз гляду в господарських судах України.

Положеннями статті 1 Господ арського процесуального код ексу України встановлено пра во юридичних осіб на звернен ня до господарського суду зг ідно з встановленою підвідом чістю господарських справ за захистом своїх порушених аб о оспорюваних прав і охороню ваних законом інтересів.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 12 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни господарським судам підві домчі справи у спорах, що вини кають при укладенні, зміні, ро зірванні виконанні господар ських договорів та з інших пі дстав, а також у спорах про виз нання недійсними актів з під став, зазначених у законодав стві.

Нормативний акт - це прийнят ий уповноваженим державним ч и іншим органом у межах його к омпетенції офіційний письмо вий документ, який встановлю є, змінює чи скасовує норми пр ава, носить загальний чи лока льний характер та застосовує ться неодноразово. Що ж до акт ів ненормативного характеру (індивідуальних актів), то вон и породжують права і обов' я зки тільки у того суб' єкта (ч и визначеного ними певного к ола осіб), якому вони адресова ні.

Аналіз положень Закону Укр аїни “Про оцінку майна, майно вих прав та професійну оціно чну діяльність в Україні” (ст .ст. 3, 12 ) свідчить про те, що висн овок експерта по своїй суті є лише результатом практичної діяльності фахівця - оцінюва ча з визначених питань та не є актом державного чи іншого о ргану, який може бути предмет ом оскарження в господарсько му суді.

Так, висновок експерта не є актом, який тягне за собою вин икнення, зміну, припинення пр ав та обов' язків у будь-яких сторін, породження певних пр авових наслідків. Висновок е ксперта, дійсність якого осп орюється скаржником, не спря мований на регулювання суспі льних відносин і не має обов' язкового характеру для суб' єктів таких відносин.

З урахуванням викладеного вище, оскаржуваний експертн ий висновок Приватного Підпр иємця ОСОБА_1 не має ознак акту ненормативного характе ру, в зв' язку з чим, даний спі р не підлягає розгляду в госп одарському суді в порядку по зовного провадження.

Разом із тим, суд вважає за н еобхідне зауважити наступне , ст. 57 Закону України "Про викон авче провадження" визначено право сторін у виконавчому п ровадженні на оскарження оці нки майна до суду в 10-денний ст рок від дня отримання повідо млення державного виконавця про таку оцінку. Згідно ч. 3 ст. 57 Закону України "Про виконавч е провадження" для проведенн я оцінки нерухомого майна, тр анспортних засобів, повітрян их, морських, річкових суден т а майна, вартість якого перев ищує сто неоподатковуваних м інімумів доходів громадян, д ержавний виконавець залучає суб'єкта оціночної діяльнос ті - суб'єкта господарювання, я кий здійснює свою діяльність відповідно до Закону Україн и "Про оцінку майна, майнових п рав та професійну оціночну д іяльність в Україні".

Таким чином, виходячи з наве дених норм можна зробити вис новок про те, що оцінка майна є процесуальною дією державно го виконавця, а тому учасник в иконавчого провадження має п раво на оскарження оцінки ма йна саме як процесуальної ді ї державного виконавця, шлях ом подачі скарги в порядку ст . 121-2 ГПК України.

З огляду на вищевикладені о бставини, суд керуючись п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України, припиняє про вадження у справі та роз' яс нює Позивачеві право на звер нення до суду зі скаргою на ді ї органу ДВС в порядку ст. 121-2 ГП К України.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 80, ст. 86 Гос подарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Провадження у справі припинити.

Повернути Публічному акці онерному товариству "Акціоне рний комерційний промислово -інвестиційний банк" в особі "В ідділення Промінвестбанку в м. Нікополь Дніпропетровськ ої області" (53210, Дніпропетровсь ка обл., м. Нікополь, пр. Трубник ів, 11б, код ЄДРПОУ 09305534) з державно го бюджету 85 грн. 00 коп. держмит а, сплаченого згідно платіжн ого доручення № 780 від 14.05.2010 року, та 37 грн. 00 коп. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу, сплачени х згідно платіжного дорученн я № 779 від 14.05.2010, видати довідки.

Суддя О.В. Ліпинський

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.11.2010
Оприлюднено10.11.2010
Номер документу12101696
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/251-10

Ухвала від 14.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні