Рішення
від 15.08.2024 по справі 563/1012/24
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 563/1012/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.08.2024 року Корецький районний суд

Рівненської області

в особі: головуючого судді Сірака Д.Ю.

секретар судового засідання Литвинчук Л.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Корець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Корецької міської ради Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, про визнання державного акту недійсним,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом вказуючи, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина, яка включає в себе житловий будинок та право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «ім. Кузнецова» с. Черниця Корецького району Рівненської області, розміром 2,12 в умовний кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі. За життя ОСОБА_3 залишала заповіт на її ім`я, відповідно до якого саме вона мала успадкувати належне їй майно. За її заявою, державним нотаріусом Денисюк А.М. була заведена Спадкова справа та видане Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на майно, що складається з права власності на вищезазначену земельну частку (пай). На цей час постало питання про виготовлення документації із землеустрою про виділення в натурі земельної частки (паю) та реєстрації права власності на земельні ділянки. Однак, під час звернення до землевпорядної організації, було встановлено, що, ще за життя ОСОБА_3 , технічна документація була виготовлена та вже після її смерті був виданий державний акт серії ЯБ № 093713 від 28 липня 2005 року. Таким чином, вона не має можливості, в повній мірі, використати своє право на спадкування. У зв`язку із чим, звертається до суду та з урахуванням уточнених позовних вимог, просить визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 093713, що був виданий 25 липня 2005 року на ім`я ОСОБА_2 та скасувати Розпорядження Корецької райдержадміністрації від 10 вересня 2004 року № 487 в частині, що стосується ОСОБА_2 .

Позивачка в судове засідання не з`явилась, до суду подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задоволити.

Від голови Корецької міської ради Рівненської області до суду надійшла заява про розгляд справи без участі їхнього представника за наявними матеріалами.

Представник ГУ Держгеокадастру у Рівненській області в судове засідання не з`явився, але до суду надіслав клопотання про розгляд справи без їхньої участі.

Оскільки, сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до таких висновків.

Згідно зі ст. 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

В свою чергу, згідно пунктів 3, 4, 5, 10 ч. 2 ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , що було видане 24 січня 2005 року Бриківською сільською радою Корецького району Рівненської області.

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 13 жовтня 2018 року, ОСОБА_1 успадкувала право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «ім. Кузнєцова» с. Черниця Корецького району Рівненської області, розміром 2,12 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, належного спадкодавці, ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії РВ № 0128866.

Встановлено, що 28 липня 2005 року, на підставі Розпорядження голови Корецької райдержадміністрації від 10 вересня 2004 року № 487, на ім`я ОСОБА_2 було видано Державний акт серії ЯБ № 093713 на право власності на земельну ділянку площею 1,57 га., що розташована на території Бриківської сільської ради Корецького району Рівненської області, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства.

Згідно з витягами з Державного земельного кадастру № НВ-5600918102014 та № НВ-5600917302014 від 29 квітня 2014 року, ОСОБА_2 є власницею земельних ділянок площею 1,5569 га. (кадастровий номер 5623080400:04:005:0327) та площею 0,0149 (кадастровий номер 5623080400:04:005:0028), місце розташування: Бриківська сільська рада Корецький район Рівненська область, документ, що посвідчує право: Державний акт від 28.07.2005 ЯБ093713.

22 грудня 2011 року, після смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , заведено спадкову справу за номером 299/2011 за заявою про прийняття спадщини від ОСОБА_1 . Свідоцтво про право на спадщину за заповітом видано 13 жовтня 2018 року на право на земельну частку (пай) на її ім`я, про що свідчить відповідь завідувачки Корецькою державною нотаріальною конторою Рівненської області № 656/01-09 від 25 червня 2024 року та Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру №77445157 від 25 червня 2024 року.

У зв`язку із вищезазначеним, на даний час не можливо виготовити технічну документацію на ОСОБА_1 як спадкоємицю по сертифікату, без скасування державного акту, виданого на ім`я спадкодавці після її смерті.

Частина 2 ст. 152 ЗК України передбачає, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; ґ) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів, що передбачено ч. 3 ст. 152 ЗК України.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в абз. 2 п. 2 постанови від 16 квітня 2004 р. № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», судам підвідомчі (підсудні) справи за заявами, зокрема з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян чи юридичних осіб, і визнання недійсними державних актів на право власності та право постійного користування земельними ділянками.

Отже, державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, пов`язаних із правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватися як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки. Визнання недійсними державних актів на право власності вважається законним, належним та окремим способом поновлення порушених прав у судовому порядку.

Такий висновок міститься у правовій позиції Верховного суду України у справі № 6-2824цс15 та у постанові Верховного суду від 06.03.2018 року у справі № 275/525/15-ц.

Відповідно до ст. 373 ЦК України, право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону. Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення.

Стаття 81 ЗК України передбачає, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до вимог статті 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову.

З урахуванням зазначених вимог закону та наведених вище досліджених судом доказів, суд дійшов до висновку, що вимоги позивачки є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 19, 141, 211, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позовну заяву задоволити.

Визнати недійсним Державний акт, серії ЯБ № 093713, на право власності на земельну ділянку, що був виданий 28 липня 2005 року Корецьким районним відділом земельних ресурсів на ім`я ОСОБА_2 та скасувати Розпорядження Корецької райдержадміністрації № 487 від 10 вересня 2004 року в частині, що стосується ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

відповідач: Корецька міська рада Рівненської області, Код ЄДРПОУ: 26452099, 34700, м. Корець Рівненської області, площа Київська, 5;

третя особа: Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, код ЄДРПОУ: 39768252, м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 37.

Суддя

СудКорецький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення15.08.2024
Оприлюднено19.08.2024
Номер документу121042836
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —563/1012/24

Рішення від 15.08.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 07.08.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 26.07.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні