Рішення
від 06.09.2006 по справі 19/250
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/250

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

06.09.06 р.                                                                               Справа № 19/250                               

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Дучал Н.М.

При секретарі Волошиної О.В.

   

За участю представників сторін:

Від позивача: Бібля В.В., за довіреністю  

Від відповідача: без участі представника

Розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом  Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Добропілля Донецької області

до відповідача Державного підприємства Дослідного господарства “Вирівське” Донецького інституту Агропромислового виробництва УААН с. Вірівка Добропільського району Донецької області  

про стягнення 5 181,97 грн.

           Позивач, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Добропілля Донецької області, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Державного підприємства Дослідного господарства “Вирівське” Донецького інституту Агропромислового виробництва УААН с. Вірівка Добропільського району Донецької області, про стягнення суми недонарахованих страхових внесків у розмірі 1 352,37грн. та  3829,60 грн. недоїмки по страхових внесках.

    В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на Розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за І квартал 2006р.; претензію № 06/1019 від 25.04.2006р.; страхове свідоцтво; невиконання відповідачем положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату професійної працездатності”.

Відповідач в судові засідання двічі не з'явився, незважаючи на те, що був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи; відзив та витребувані матеріали не надіслав, тому відповідно ст. 75 Господарського процесуального Кодексу України, справу розглянуто за наявними в ній матеріалами. Розгляд справи відкладався.

          

У відповідності до п.п.2, 3, 4 частини 3 ст.129 Конституції України, основними засадами  судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, забезпечення  доведеності вини, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні  перед судом їх переконливості.

Згідно ст.42 Господарського процесуального кодексу України - правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами (ст.43 Господарського процесуального кодексу України).

Стаття 33 Господарського процесуального кодексу України зазначає, що  кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.  

Вивчивши  матеріали справи,  заслухавши в засіданні пояснення представника позивача, Господарським судом

      В с т а н о в л е н о.

          Відповідно до частини другої статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що  виникають  у державі.  Згідно зі статтею 2 Закону України "Про судоустрій України"  суд здійснює правосуддя на засадах верховенства  права,  забезпечує  захист гарантованих Конституцією України та законами прав  і  законних  інтересів  юридичних  осіб. Частиною третьою статті 3 названого Закону передбачено,  що судова система забезпечує  доступність  правосуддя  для  кожної  особи  в порядку,  встановленому Конституцією України та законами. Згідно з частиною  першою  статті  6  цього   ж   Закону   усім   суб'єктам правовідносин  гарантується  захист  їх  прав і законних інтересів незалежним і неупередженим судом.  Відповідно до  частини  третьої зазначеної  статті ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його  справи  у  суді,  до  підсудності   якого   вона   віднесена процесуальним законом.

          Відповідач, Державне підприємство Дослідного господарства “Вирівське” Донецького інституту Агропромислового виробництва УААН,  є юридичною особою,  зареєстрований як платник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві (страхове свідоцтво за реєстраційним номером 0518000103 від 01.01.2004р.).   

      

    Відповідно до Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за І квартал 2006р. сума несплачених платежів становить 7 286,09 грн., в тому числі: 5 770,23 грн. недоїмка зі сплати страхових внесків, 163,49 грн. пеня, 117,30 грн. сума страхових внесків, строк сплати яких не настав,                  1 235,07 грн. заборгованість зі сплати страхових внесків, пов'язана з несвоєчасною виплатою заробітної плати.   

           За даними позивача станом на час звернення до суду за відповідачем рахується заборгованість в сумі 5 181,97грн., з яких 3 829,60 грн. недоїмка, 117,30грн. сума страхових внесків, строк сплати яких не настав,  1 235,07 грн. заборгованість зі сплати страхових внесків, пов'язана з несвоєчасною виплатою заробітної плати.

          Згідно зі статтею 5 Закону України  "Про  загальнообов'язкове державне   соціальне   страхування   від   нещасного   випадку  на виробництві та професійного захворювання,  які  спричинили  втрату працездатності"  обов'язковість сплати страхувальником страхових внесків є одним з основних принципів страхування.

          За приписами  статей  15,  16,  18  цього ж Закону, страхування від нещасного випадку  здійснює  Фонд  -  некомерційна самоврядна   організація,   що   діє  на  підставі  статуту,  який затверджується її правлінням;  управління Фондом  здійснюється  на паритетній  основі  державою,  представниками застрахованих осіб і роботодавців;  безпосереднє  управління  Фондом  здійснюють   його правління  та  виконавча  дирекція;  робочими  органами виконавчої дирекції Фонду є  її  управління  в  Автономній  Республіці  Крим, областях,  містах  Києві  та Севастополі,  відділення в районах та містах обласного значення.

            Пунктом 2  частини  другої  статті  45  Закону  України  "Про загальнообов'язкове державне соціальне  страхування  від  нещасного випадку   на   виробництві   та   професійного  захворювання,  які спричинили  втрату  працездатності"    передбачено обов'язок  роботодавця  як страхувальника  своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

Фонд провадить  збір  та  акумулювання  страхових внесків,  має  автономну,  незалежну від будь-якої іншої,  систему фінансування ( ч.1 ст. 46 того ж Закону).

Розміри страхових внесків страхувальників обчислюються: для роботодавців - у відсотках до  сум  фактичних  витрат  на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати,  на інші заохочувальні  і компенсаційні  виплати,  у  тому  числі  в  натуральній формі,  що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці",  які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян. Страхові  внески  нараховуються   в  межах  граничної  суми заробітної плати (доходу), що встановлюється Кабінетом Міністрів України та  є  розрахунковою  величиною  при обчисленні страхових виплат ( ст. 47 того ж Закону).

    Відповідно до статті 55  Закону  України  "Про загальнообов'язкове  державне  соціальне страхування від нещасного випадку  на  виробництві та професійного   захворювання,  які спричинили втрату   працездатності",   та  пункту  10 згаданої Інструкції  усі  спірні  питання,  які виникають  між  страхувальником  та  робочими  органами виконавчої дирекції фонду з приводу нарахування  страхових  внесків  і  пені, стягнення   недоїмки,  неприйняття  до  заліку  витрат  в  рахунок страхових внесків, вирішуються в судовому порядку.

                 Безпосередньо порядок  обчислення  і сплати страхових внесків до  Фонду,  обліку  та  витрачання  страхових  коштів,  здійснення платежів,  ведення  бухгалтерського  обліку  і  звітності визначає Інструкція  про  порядок  перерахування,  обліку   та   витрачання страхових   коштів  Фонду  соціального  страхування  від  нещасних випадків  на  виробництві  та  професійних захворювань України, затверджена постановою  правління  Фонду  від                   20.04.2001р.  N  12.

          Сума страхового внеску розраховується відповідно до страхового тарифу, встановленого Законом України, виходячи з класу професійного ризику галузі (підгалузі) національної економіки,  до якого віднесено страхувальника ( п. 4.1. Інструкції).

          Страхові внески сплачуються страхувальниками  - роботодавцями - в день одержання коштів на оплату праці в установах банків.  Підприємства,  які здійснюють виплату  заробітної  плати  на  поточні  рахунки  фізичних  осіб в установах банків,  сплачують  страхові  внески  до  Фонду  в  день перерахування коштів на особові рахунки.   У разі виплати заробітної  плати  за  першу  половину  місяця страхувальник   одночасно  з  одержанням  зазначених  сум  сплачує страхові внески, нараховані на суму цих виплат.  При проведенні   оплати   праці   з   готівкової  виручки чи натуроплатою платники страхових внесків не пізніше наступного  дня після   здійснення  виплат  подають  до  установи  банку  платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду ( п. 4.12 Інструкції).

          Нараховані страхові внески,  інші  платежі  сплачуються страхувальниками шляхом   перерахування   відповідних   сум   на відповідний рахунок Фонду ( п. 4.13. Інструкції).

     Страхувальники   зобов'язані   вести   облік   сплачених страхових внесків та інших надходжень до Фонду ( п. 7.1. Інструкції).

          Юридичні особи - платники страхових внесків щоквартально у  двох   примірниках   складають   розрахункову   відомість   про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду,  один  примірник  якої  подається  до  робочого органу    виконавчої   дирекції   Фонду   за   місцем   реєстрації страхувальника  в  такі  строки:  до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня  поточного  року,  до 25 січня року, наступного за звітним. Усі примірники    розрахункової    відомості     підписуються керівником  і  головним  бухгалтером  підприємства,  виконавцем та завіряються  печаткою.  Другий  примірник  звіту   залишається   в бухгалтерії платника ( п.7.5. Інструкції).

              Згідно з  підпунктом   8.1   пункту   8   цієї ж   Інструкції,  робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють контроль  за  правильністю  нарахування,  своєчасністю  і повнотою перерахування та надходження страхових внесків,  інших платежів до Фонду, а також за цільовим і правильним витрачанням його коштів.

                    

          На час звернення до суду за  відповідачем рахується заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 5 064,67грн. (3 829,60 грн. недоїмка, 1 235,07 грн. заборгованість зі сплати страхових внесків, пов'язана з несвоєчасною виплатою заробітної плати).

          Відповідач доказів сплати вказаних сум до матеріалів справи не представив, тому вимоги позивача в частині стягнення заборгованості в сумі 5 064,67грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

          Сума у розмірі 117,30 грн., яку позивач також просить стягнути з відповідача є сумою страхових внесків, строк сплати яких не настав, про що зазначено у Розрахунковій відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за І квартал 2006р.   

          Доказів виплати заробітної плати, на яку розраховані страхові внески в сумі 117,30 грн., що включені до Розрахункової відомості за І квартал 2006р. позивачем до матеріалів справи не представлено. Документованих доказів, що строк сплати для відповідача зазначеної суми вже настав – позивачем до матеріалів справи не надано.

          В зв'язку з цим, вимоги позивача в сумі 117,30 грн. є передчасними, зазначена сума стягненню не підлягає.     

   

          Судові витрати, згідно ст. 49 Господарського процесуального Кодексу України, покладаються  на відповідача.

            

З огляду на вищевикладене та керуючись ст.ст.2, 42, 43, 22, 33, 36, 43, 49, 75, 77, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,  господарський  суд, -

          

                                                          В И Р І Ш И В:

          Задовольнити частково позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Добропілля Донецької області до Державного підприємства Дослідного господарства “Вирівське” Донецького інституту Агропромислового виробництва УААН с. Вірівка Добропільського району Донецької області про стягнення 5 181,97 грн. страхових внесків.

 

          Стягнути з Державного підприємства Дослідного господарства “Вирівське” Донецького інституту Агропромислового виробництва УААН с. Вірівка Добропільського району Донецької області на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Добропілля Донецької області 5 064,67 грн.  несплачених страхових внесків.

Стягнути з Державного підприємства Дослідного господарства “Вирівське” Донецького інституту Агропромислового виробництва УААН с. Вірівка Добропільського району Донецької області у доход державного бюджету державне мито в сумі 102,00 грн.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

У залишку вимог відмовити.

Текст рішення оголошений в судовому засіданні 06.09.2006 р.

          

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

          

Суддя                                                                         Дучал Н.М.                               

Дата ухвалення рішення06.09.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу121045
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/250

Ухвала від 10.05.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 14.04.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 24.03.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 12.02.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 20.01.2014

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 16.12.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 14.06.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Плюшко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні