Рішення
від 12.08.2024 по справі 950/2144/24
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 950/2144/24

Номер провадження 2/950/624/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 серпня 2024 року Лебединський районний суд Сумської області

в складі: головуючого - судді Чхайло О. В.,

при секретарі судового засідання - Сивоконь А.І.,

за участю: представника позивачки - адвоката Васильця С.О., представника відповідача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лебедині цивільну справу за позовною заявою адвоката Васильця Сергія Олексійовича, який діє в інтересах ОСОБА_2 до Відділу містобудування та архітектури управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради, Управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Лебединської міської ради про визнання права власності на нежитлову будівлю гаража,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки звернувся до суду з даним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що 24.10.2007 року на ім`я ОСОБА_2 , був виданий Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯД №182500, у відповідності з яким їй була передана у приватну власність земельна ділянка площею 0,0031га з кадастровим номером 5910500000:01:025:0331 з цільовим призначення - для гаражного будівництва і розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Даний Державний акт на право власності на земельну ділянку було зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010762000546. З метою проведення будівництва гаража на такій земельній ділянці Лебединською міською радою Сумської області ОСОБА_2 , були надані Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. За замовленням ОСОБА_2 , приватним підприємством «Д.А.С.» (ліцензія серії АВ №517880, видана Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю у Сумській області 23.06.2010 року) було розроблений Робочий проект на гараж, який планував збудувати на виділений йому земельній ділянці. За замовленням ОСОБА_2 , приватним підприємством «Д.А.С.» (ліцензія серії АВ №517880, видана Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю у Сумській області 23.06.2010 року) було складено Містобудівний розрахунок з техніко-економічних показників на будівництво гаража. 21.03.2013 року ОСОБА_2 , була подана до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Сумській області Декларація про початок виконання будівельних робіт. На наданій земельній ділянці 0,0031га з кадастровим номером 5910500000:01:025:0331 з цільовим призначення - для гаражного будівництва та у відповідності з наданими йому Містобудівними умовами та обмеженнями забудови земельної ділянки, Робочим проектом на гараж, Містобудівним розрахунком з техніко-економічних показників на будівництво гаража, Позивачем було проведено будівництво гаража.

В то же час ОСОБА_2 , було відмовлено у проведенні державної реєстрації права власності на такий гараж у зв`язку з закінченням строку дії дозвільних документів на будівництво такого гаражу (Містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, Робочого проекту на гараж, Містобудівного розрахунку з техніко-економічних показників на будівництво гаража).

Тому представник позивача звернувся до суду за захистом його прав, та просив визнати за ОСОБА_2 , право власності на спірне майно.

Представник позивачки - адвокат Василець С.О., в судовому засіданні заявлені позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні поклався на розсуд суду, не заперечив проти заявлених позовних вимог.

Вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що між сторонами мають місце цивільні правовідносини, позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що 24.10.2007 року на ім`я ОСОБА_2 , був виданий Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯД №182500, у відповідності з яким їй була передана у приватну власність земельна ділянка площею 0,0031га з кадастровим номером 5910500000:01:025:0331 з цільовим призначення - для гаражного будівництва і розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Даний Державний акт на право власності на земельну ділянку було зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №010762000546.

З метою проведення будівництва гаража на такій земельній ділянці Лебединською міською радою Сумської області ОСОБА_2 , були надані Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. За замовленням ОСОБА_2 , приватним підприємством «Д.А.С.» (ліцензія серії АВ №517880, видана Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю у Сумській області 23 червня 2010р.) було розроблений Робочий проект на гараж, який планував збудувати на виділений йому земельній ділянці.

За замовленням ОСОБА_2 , приватним підприємством «Д.А.С.» (ліцензія серії АВ №517880, видана Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю у Сумській області 23 червня 2010р.) було складено Містобудівний розрахунок з техніко-економічних показників на будівництво гаража.

21.03.2013 року ОСОБА_2 , була подана до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Сумській області Декларація про початок виконання будівельних робіт.

На наданій земельній ділянці 0,0031га з кадастровим номером 5910500000:01:025:0331 з цільовим призначення - для гаражного будівництва та у відповідності з наданими їй Містобудівними умовами та обмеженнями забудови земельної ділянки, Робочим проектом на гараж, Містобудівним розрахунком з техніко-економічних показників на будівництво гаража, Позивачем було проведено будівництво гаража.

Згідно довідки КП «Бюро технічної інвентаризації виконавчого комітету Лебединської міської ради Сумської області» від 26.06.2024 року вих.№388 та технічного паспорта, за адресою: АДРЕСА_2 на земельні ділянці з кадастровим номером 5910500000:01:025:0331 розміщений гараж цегляний під літ. «Б» 2008 року побудови площею 25,2м2, погріб цегляний під літ.«п/г».

З 01.01.2013 року діє Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, і спрямований на забезпечення визнання та захисту державою таких прав.

Згідно положень ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» державній реєстрації прав підлягають в т.ч. і право власності.

З метою проведення державної реєстрації згідно положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права власності на вищевказаний гараж, ОСОБА_2 ,., звернулася до Управління «Центр надання адміністративних послуг» Виконавчого комітету Лебединської міської ради Сумської області та до Відділу містобудування та архітектури управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради.

В то же час ОСОБА_2 , було відмовлено у проведенні державної реєстрації права власності на такий гараж у зв`язку з закінченням строку дії дозвільних документів на будівництво такого гаражу (Містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, Робочого проекту на гараж, Містобудівного розрахунку з техніко-економічних показників на будівництво гаража).

Також у Відділі містобудування та архітектури управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради ОСОБА_2 , порадили звернутися до Лебединського районного суду Сумської області з позовом про визнання за нею права власності на такий гараж. В подальшому після прийняття судом такого рішення він зможе оформити та подати до Управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Лебединської міської ради декларацію про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта, на яке визнано право власності за рішенням суду (в порядку, встановленому Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва» від 17.10.2019 року №199-IX та постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва» від 23.06.2021 року №681).

Тому представник позивача звернувся до суду за захистом його прав, та просив визнати за ОСОБА_2 , право власності на спірне майно.

У відповідності зі ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно з ч. 1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

У відповідності зі ст.182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Частиною 1 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 р. N952-IV встановлено, що речові права на нерухоме майно, їх обмеження та правочини щодо нерухомого майна підлягають обов`язковій державній реєстрації в порядку, встановленому цим Законом.

Частною 1. ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» встановлено, що обов`язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, в тому числі і право власності на нерухоме майно.

Згідно з ч. 3 ст. 334 ЦК України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

У відповідності зі ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оскільки сторони договору купівлі-продажу домовилися щодо його усіх істотних умов, позивач зі свого боку виконав взяті на себе зобов`язання, сплативши вартість придбаного майна та прийняв його у своє володіння і обидві сторони вчинили взаємні дії для настання юридично значимих наслідків, що підтверджується зібраними доказами, суд приходить до висновку, що наявні всі підстави для визнання за ОСОБА_2 , права власності на спірне майно.

Керуючись ст. ст. 2-5, 76-80, 258-259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 15, 16, 182, 220, 317, 328, 334, 392 ЦК України;

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги адвоката Васильця Сергія Олексійовича, який діє в інтересах ОСОБА_2 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 (місце реєстрації: АДРЕСА_3 РНОКПП НОМЕР_1 ) право власності на розміщені за адресою: АДРЕСА_2 , на земельні ділянці з кадастровим номером 5910500000:01:025:0331, гараж цегляний під літ. «Б» 2008 року побудови площею 25,2м2, погріб цегляний під літ. «п/г»..

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Олександр ЧХАЙЛО

СудЛебединський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення12.08.2024
Оприлюднено19.08.2024
Номер документу121050510
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —950/2144/24

Рішення від 12.08.2024

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

Ухвала від 19.07.2024

Цивільне

Лебединський районний суд Сумської області

Чхайло О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні