Ухвала
від 13.08.2024 по справі 302/871/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/871/24

Провадження № 2-о/302/68/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про призначеннясудово-психіатричноїекспертизи

13.08.2024 р. смт. Міжгір`я Міжгірський районний суд Закарпатської області

у складі: Головуючого - судді: Сидоренко Ю.В.,

за участю присяжних Болехан Т.В., Попович Р.В.

при секретарі Царь О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Міжгір`я заяву ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), який діє в інтересах ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заінтересована особа: Орган опікита піклуваннявиконавчого комітету Пилипецькоїсільської радиХустського районуЗакарпатської області(ЄРДПОУ-04350843місце знаходженняс.Пилипецьбуд.75Хустського районуЗакарпатської області),про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення опікиі призначенняопікуна,-

В С Т А Н О В И В:

25.06.2024 року заявник ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 за заявою представника заявника - адвоката Гренджа В.Ю., звернувся до Міжгірського районного суду Закарпатської області із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення його, заявника ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

В обґрунтування поданої заяви ОСОБА_1 посилається на ті обставини, що він є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується наступними документами: свідоцтвом про народження заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 серії НОМЕР_1 ; свідоцтвом про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , серії НОМЕР_2 .

Заявник ОСОБА_1 і ОСОБА_2 проживають спільно однією сім`єю, за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується інформацією з паспорта громадянина України.

Також за цією адресою разом із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживає разом з ними їх мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка є пенсіонеркою, непрацездатною та часто хворіє.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнана особою з інвалідністю другої групи, внаслідок психічного захворювання, що підтверджується Довідкою до акту огляду МСЕК серія АВ № 0736744 та пенсійним посвідченням серії НОМЕР_3 . ОСОБА_2 визнано особою з інвалідністю безстроково, Вперше ОСОБА_2 визнано особою з інвалідністю другої групи в 2014 році, при цьому ОСОБА_2 хворіє з 2005 року.

Як вказує заявник, причиною інвалідності ОСОБА_2 є психічне захворювання, діагноз шизофренія параноїдна форма, безперервний тип перебігу, F-20.00. ОСОБА_2 , має повних 40 років. ОСОБА_2 є замкнута в собі, мало говорить, здебільшого сама з собою, стверджує, що чує голоси чоловічі, жіночі, яких боїться, бо такі лякають її перевіркою і будуть наказувати. Постійно висловлює маячні ідеї впливу, переслідування.

За цихпідстав неодноразовобула госпіталізованадо Закарпатськоїобласної психлікарні,та КНП«ОЗНПД м.Берегова» тазаявник вважає,що ОСОБА_2 не можеповною міроюусвідомлювати значеннясвоїх дійта керуватиними,потребує якмедичного наглядута лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю і у зв`язку з цим, перебуває на обліку у лікаря-психіатра Міжгірської районної лікарні «Д»-нагляд, з діагнозом F-20.00.

Згідно Висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 922 від 18.03.2024, хвора ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , інвалід ІІ-ї групи, внаслідок психічного розладу за рівнем обмеження життєдіяльності має обмеження самообслуговування, обмеження здатності до самостійного пересування, обмеження здатності до орієнтації, обмеження здатності до спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку, у зв`язку з чим потребує постійного догляду ОСОБА_1 .

Заявник ОСОБА_1 вказує, що він проживає з ОСОБА_2 однією сім`єю, за адресою: АДРЕСА_1 та здійснює постійний сторонній догляд за сестрою ОСОБА_2 , 1983 року народження, яка є особою з інвалідністю другої групи без терміну переогляду. Ці обставини підтверджуються Висновком лікарської комісії, Довідкою УСЗН Хустської РДА від 24.06.2024 за вих. № 537. Внаслідок розладу здоров`я ОСОБА_2 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними і у зв`язку з цим може бути визнана недієздатною у встановленому законом порядку.

До початку розгляду справи по суті представником заявника ОСОБА_1 адвокатом Гренджа В.Ю. подано до суду клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи, з метою вирішення питання щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 , представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Гренджа В.Ю. не з`явилася, проте нею подано до суду заяву від 08.07.2024 про розгляд справи у її відсутність та без участі заявника ОСОБА_1 , просить задовольнити клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проведення експертизи просить доручити Закарпатській філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я», що розташована за адресою: Закарпатська область, Берегівський район, м.Берегове, вул. Мужайська, будинок 41.

В судове засідання представник заінтересованої особи: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Пилипецької сільської ради Хустського району Закарпатської області не з`явився, про день та час розгляду справи були повідомлені судом своєчасно та належним чином, проте на адресу суду подано 08.08.2024 року письмову заяву сільського голови Пилипецької сільської ради Хустського району Закарпатської області, в якій міститься прохання розглянути справу без участі їх представника.

15.07.2024 року, на виконання ухвали суду від 01.07.2024 року на адресу суду надійшла з КНП ЛПУ «Міжгірська района лікарня» медична карта амбулаторного хворого ОСОБА_2 , 1983 року народження

Суд, оглянувши матеріали цивільної справи № 302/871/24, вважає необхідним клопотання заявника ОСОБА_1 , в особі представника заявника адвоката Гренджа В.Ю. задовольнити та призначити по даній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, оскільки для вирішення питання щодо визнання особи недієздатною необхідні спеціальні знання, крім того, проведення судово-психіатричної експертизи по даній категорії справ є обов`язковими, у відповідності до положень ст.298 ЦПК України, тому суд вважає необхідним призначити по цивільній справі № 302/871/24 амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 на теперішній час.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 103-105, 252, 259, 260, 298, 353 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заявника ОСОБА_1 в особі представника адвоката Гренджа В.Ю., про призначення судово-психіатрічної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі № 302/871/24 (провадження № 2-о/302/68/24) амбулаторну судово-психіатричнуекспертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

-чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

-чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

-чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , брати участь в судовому засіданні під час розгляду справи та відповідати на запитання суду, учасників судового розгляду?

Проведення вищевказаної експертизи доручити спеціалістам (експертам) Закарпатської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я» (ЄДРПОУ - 44953021, адреса місцезнаходження: 90202, Закарпатська область, Берегівський район, м.Берегове, вул. Мужайська, 41), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати медичні документи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 та матеріали цивільної справи № 302/871/24.

Провадження по справі №302/871/24 за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичноїособи недієздатною,встановлення опікита призначенняопікуна - зупинити до проведенняамбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду через Міжгірський районний суд Закарпатської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий - суддя: Присяжні: Ю. В. СИДОРЕНКО Т.В. БОЛЕХАН Р.В.ПОПОВИЧ

СудМіжгірський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення13.08.2024
Оприлюднено19.08.2024
Номер документу121051591
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —302/871/24

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні