Ухвала
від 16.08.2024 по справі 302/844/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/844/24

Провадження № 2-о/302/61/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про призначення судово-психіатричної експертизи

16.08.2024 року смт.Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області

у складі: головуючого - судді: Сидоренко Ю.В.,

за участю присяжних Шкирта С.І., Рябець Р.В.

при секретарі Царь О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Міжгір`я заяву ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), який діє в інтересах ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , заінтересована особа: Орган опікита піклуваннявиконавчого комітету Міжгірської селищної ради Хустського району Закарпатської області (ЄРДПОУ 04350910, місце знаходження с-ще Міжгір`я, вул.Шевченка, буд.97 Хустського району Закарпатської області), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна -

В С Т А Н О В И В :

19.06.2024 року заявник ОСОБА_1 який діє в інтересах ОСОБА_2 в особі адвоката Кривка П.П., звернувся до Міжгірського районного суду Закарпатської області із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення його, заявника ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

На обґрунтування поданої заяви ОСОБА_1 посилається на ті обставини, що громадянка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка постійно проживає в АДРЕСА_1 знаходиться на психіатричному «Д» обліку у лікаря - психіатра Міжгірської районної лікарні і є інвалідом І «А» групи встановленої їй безтерміново з 06.02.2017 року з діагнозом захворювання F 02.8 «Судинна деменція».

Внаслідок психічного захворювання є ознаки того, що хвора не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що стверджується довідкою КНП ЛПУ «Міжгірська районна лікарня» № 485/10-1 від 27.05.2024 року.

Згідно висновку лікарської комісії медичного закладу від 17.05.2024 року № 1654 хвора ОСОБА_2 за діагнозом захворювання має обмеження до самообслуговування, обмеження здатності до самостійного пересування, обмеження здатності до орієнтації, обмеження здатності до спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку. Хвора періодично проходить стаціонарне лікування в психіатра, але після перенесеного на фоні ГПМК в 2013 році стан її психічного здоров`я майже не змінюється. Анамнез психічного захворювання ОСОБА_2 свідчить про те, що вона грубо орієнтується у всіх видах, місці, часі і просторі.

Як зазначає заявник, у мовному контакті з людьми ОСОБА_2 малодоступна, забудькувата, відповідає не по суті запитуваного, у повній мірі і не може розуміти значення своїх дій, керувати ними і потребує постійної опіки, сторонньої допомоги і контролю. За характером захворювання ОСОБА_2 , належний догляд та опікунські функції доцільно виконувати особі, що перебуває з хворою у близьких чи родинних стосунках.

Заявник ОСОБА_1 приходиться зятем ОСОБА_2 і є чоловіком її доньки ОСОБА_3 .

За відсутності у хворої інших членів сім`ї, родичів, що виявили б бажання і які можуть виконувати повноваження опікуна, подав заяву до органу опіки і піклування виконкому Міжгірської селищної Ради Хустського району про призначення його опікуном хворої у разі визнання такої судом недієздатним.

У органі опіки заявнику повідомили, що висновок щодо можливості призначення його опікуном недієздатної особи і відповідне подання буде складено органом опіки на вимогу суду.

До початку розгляду справи по суті представником заявника ОСОБА_1 адвокатом Кривка П.П. подано клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи, з метою вирішення питання щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

В судове засідання представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Кривка П.П. не з`явилися, просять суд задовольнити подане клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проведення експертизи просить доручити Закарпатській філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я», що розташована за адресою: Закарпатська область Берегівський район м.Берегове, вул. Мужайська, буд.41.

В судове засідання представник заінтересованої особи: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Міжгірської селищної ради Хустського району Закарпатської області не з`явився, про день та час розгляду справи були повідомлені судом своєчасно та належним чином, проте на адресу суду подано 12.08.2024 року письмову заяву секретаря Міжгірської селищної ради Хустського району Закарпатської області, в якій міститься прохання розглянути справу без участі їх представника.

Суд, оглянувши матеріали цивільної справи № 302/844/24, вважає необхідним клопотання заявника ОСОБА_1 , подане представником заявника адвокатом Кривка П.П. задовольнити та призначити по даній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, оскільки для вирішення питання щодо визнання особи недієздатною необхідні спеціальні знання, крім того, проведення судово-психіатричної експертизи по даній категорії справ є обов`язковими, у відповідності до положень ст.298 ЦПК України, тому суд вважає необхідним призначити по цивільній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 на теперішній час.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 103-105, 252, 259, 260, 298, 353 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання заявника ОСОБА_1 ,подане в особі представника заявника адвоката Кривка П.П., про призначення судово-психіатрічної експертизи задовольнити.

Призначити уцивільній справі№ 302/844/24(провадження№ 2-о/302/61/24)амбулаторну судово-психіатричнуекспертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

- чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

- чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

- чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних особливостей та рівня розумового розвитку з`явитися в судове засідання, правильно сприймати обставини, що мають значення у справі та давати відповідні показання та відповідати на питання учасників судового розгляду?

Проведення вищевказаної експертизи доручити спеціалістам (експертам) Закарпатської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я» (ЄДРПОУ - 44953021, адреса місцезнаходження: 90202, Закарпатська область, Берегівський район м.Берегове, вул.Мужайська, буд.41), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати медичні документи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: медичну карту № 62 амбулаторного хворої ОСОБА_2 та матеріали цивільної справи № 302/844/24.

Провадження по справі №302/844/24 за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна зупинити до проведенняамбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду через Міжгірський районний суд Закарпатської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Головуючий - суддя: Присяжні: Ю. В. СИДОРЕНКО С.І. ШКИРТА Р.В. РЯБЕЦЬ

СудМіжгірський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення16.08.2024
Оприлюднено19.08.2024
Номер документу121051601
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —302/844/24

Ухвала від 16.08.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні