Ухвала
від 19.08.2024 по справі 607/17859/24
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.08.2024 Справа №607/17859/24 Провадження №1-кс/607/4782/2024

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_3 від 16.08.2024 про накладення арешту на майно,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №12024216040000781 від 15.08.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, звернувся із клопотанням про накладення арешту на майно шляхом заборони на його відчуження, користування і розпорядження, а саме на грошові кошти в сумі 150000 грн., які зберігаються на рахунку НОМЕР_1 , що обслуговується у АТ «ПУМБ» та належить ТОВ «ТЕХНОТОРГ-ТРЕЙД», код ЄДРПОУ 45400500, юридична адреса 69006, Запорізька область, м. Запоріжжя, Північне шосе, буд. 18.

Прокурор в судове засідання не з`явився, згідно заяви просить проводити судове засідання без його участі та без повідомлення володільця майна згідно п. 2 ст. 172 КПК України.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та додані до нього матеріали, приходить до наступних висновків.

Як зазначено в клопотанні, 30 липня 2024 року невстановлена особа під впливом продажу бочки МЖТ-12 з гідравлічною заслонкою на сайті «ОЛХ» шахрайським шляхом заволоділа грошовими околами ТОВ «Микулинецький Бровар Плюс» в сумі 150000 гривень, які були перераховані на рахунок НОМЕР_1 , що обслуговується АТ «ПУМБ». В ході досудового розслідування встановлено, що рахунок НОМЕР_1 , відкритий в АТ «ПУМБ», на який 30.07.2024 були перераховані грошові кошти в сумі 150000 грн. належить ТОВ «ТЕХНОТОРГ-ТРЕЙД, м. Запоріжжя, Північне шосе,18.

Постановою дізнавача СД Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 від 15.08.2024 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні грошові кошти в сумі 150000 грн., які зберігаються на рахунку НОМЕР_1 , що обслуговується у АТ «ПУМБ» та належить ТОВ «ТЕХНОТОРГ-ТРЕЙД.

Враховуючи те, що грошові кошти в сумі 150000 грн., які перераховані шляхом вчинення шахрайських дій визнанні речовими доказами, містять інші відомості, які можуть бути використанні як доказ, з метою збереження речових доказів та власності потерпілого, прокурор просить клопотання задовольнити.

Також, враховуючи вимоги ч. 2 ст. 172 КПК України, приймаючи до уваги обґрунтування прокурора, слідчий суддя прийшов до висновку про розгляд клопотання без повідомлення володільця майна, так як є загроза у втраті грошових коштів.

У відповідності до вимог п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей, тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди. Так згідно вимог ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Згідно ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, зокрема, збереження речових доказів.

Підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину.

За таких обставин, вивчивши клопотання та додані до нього копії документів, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя вважає, що грошові кошти в сумі 150000 грн., які зберігаються на рахунку НОМЕР_1 , що обслуговується у АТ «ПУМБ» та належить ТОВ «ТЕХНОТОРГ-ТРЕЙД», код ЄДРПОУ 45400500, юридична адреса 69006, Запорізька область, м. Запоріжжя, Північне шосе, буд. 18, і які були перераховані ТОВ «Микулинецький Бровар Плюс» визнанні речовими доказами, мають значення для встановлення істини в кримінальному провадженні, а тому з метою збереження речових доказів та майна потерпілого, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає до задоволення.

Одночасно роз`яснюю, що згідно ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 170, 172, 173, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_3 про накладення арешту на майно задовольнити.

Накласти арешт на майно, шляхом заборони на його відчуження, користування і розпорядження, а саме на грошові кошти в сумі 150000 (сто п`ятдесят тисяч) грн., які зберігаються на рахунку НОМЕР_1 , що обслуговується у АТ «ПУМБ» та належить ТОВ «ТЕХНОТОРГ-ТРЕЙД», код ЄДРПОУ 45400500, юридична адреса 69006, Запорізька область, м. Запоріжжя, Північне шосе, буд. 18.

Копію ухвали направити прокурору Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_3 для виконання із покладенням обов`язку скерувати ухвалу про накладення арешту АТ «ПУМБ», ТОВ «ТЕХНОТОРГ-ТРЕЙД, ТОВ «Микулинецький Бровар Плюс».

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особою, яка не була присутньою при оголошенні ухвали протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської областіОСОБА_1

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.08.2024
Оприлюднено21.08.2024
Номер документу121077170
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —607/17859/24

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбановський Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні