Ухвала
від 19.08.2024 по справі 167/677/24
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/677/24

Номер провадження 2-с/167/2/24

У Х В А Л А

про скасування судового наказу

19 серпня 2024 року м. Рожище

Суддя Рожищенського районного суду Волинської області Гармай І. Т., вивчивши заяву Державного підприємства «Дослідне господарство «Перше травня» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України» про скасування судового наказу

в с т а н о в и в :

16 серпня 2024 року в. о. директора Державного підприємства «Дослідне господарство «Перше травня» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України» Гаврилюк М. М. подала до суду заяву про скасування судового наказу про стягнення з Державного підприємства «Дослідне господарство «Перше травня» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України» на користь ОСОБА_1 заборгованості за Договором № 01/02/23 про надання поворотної фінансової допомоги (безпроцентної позики) від 01 лютого 2023 року, яка складається з: 115000 грн заборгованості, 2317,89 грн інфляційних нарахувань, 1725 грн 3% річних та 34500 грн неустойки.

Заяву обґрунтовує тим, що вимоги, які зазначені у судовому наказі вважає неправомірними. Зазначає, що відповідно до п. 18 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов`язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу, а також від обов`язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем). З посиланням на постанову Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 06 вересня 2023 року у справі № 910/8349/22 просить скасувати судовий наказ виданий 11 липня 2024 року Рожищенським районним судом Волинської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст.170ЦПК України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 161 цього Кодексу. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 171 ЦПК України у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу, суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 444 цього Кодексу.

З матеріалів справи встановлено, що 11 липня 2024 року Рожищенським районним судом Волинської області видано судовий наказ про стягнення з Державного підприємства «Дослідне господарство «Перше травня» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України» на користь ОСОБА_1 заборгованості за Договором № 01/02/23 про надання поворотної фінансової допомоги (безпроцентної позики) від 01 лютого 2023 року, яка складається з: 115000 грн заборгованості, 2317,89 грн інфляційних нарахувань, 1725 грн 3% річних та 34500 грн неустойки.

З обґрунтувань заяви встановлено, що копію судового наказу з доданими до нього документами боржником отримано 07 серпня 2024 року. Заяву про скасування судового наказу представником боржника до суду подано 16 серпня 2024 року, тобто з дотриманням строку, передбаченого ст. 170 ЦПК України.

Підстав для повернення без розгляду заяви про скасування судового наказу згідно ч. 6 ст. 170 ЦПК України не вбачається.

Клопотання боржника про поворот виконання судового наказу до суду не надійшло, у зв`язку з чим не підлягає вирішенню питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому ст. 444 ЦПК України.

Зважаючи на те, що обставини, на які посилається заявник свідчать про наявність спору про право, який може бути предметом розгляду в порядку позовного провадження, тому вважаю, що заяву про скасування судового наказу необхідно задовольнити, а судовий наказ Рожищенського районного суду Волинської області від 11 липня 2024 року скасувати.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ЦПК України, у разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючись ст. 170, 171 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в :

Заяву Державного підприємства «Дослідне господарство «Перше травня» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України» про скасування судового наказу - задовольнити.

Скасувати судовийнаказ від11липня 2024року,який виданийРожищенським районнимсудом Волинськоїобласті простягнення з Державного підприємства «Дослідне господарство «Перше травня» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України» на користь ОСОБА_1 заборгованості за Договором № 01/02/23 про надання поворотної фінансової допомоги (безпроцентної позики) від 01 лютого 2023 року, яка складається з: 115000 (сто п`ятнадцять тисяч) грн - заборгованість, 2317 (дві тисячі триста сімнадцять) грн 89 коп - інфляційні нарахування, 1725 (одна тисяча сімсот двадцять п`ять) грн - 3% річних, 34500 (тридцять чотири тисячі п`ятсот) грн- неустойка.

Роз`яснити ОСОБА_1 його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку позовного провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І. Т. Гармай

СудРожищенський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення19.08.2024
Оприлюднено21.08.2024
Номер документу121077591
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи до юр або фіз особи - підприємця про стягнення заборгованості за договором (крім надання житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення), укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі

Судовий реєстр по справі —167/677/24

Ухвала від 19.08.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 14.08.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Судовий наказ від 11.07.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні