Ухвала
від 19.08.2024 по справі 140/6690/24
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

19 серпня 2024 року ЛуцькСправа № 140/6690/24

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Костюкевича С.Ф.,

розглянувши у письмовому провадженні заяву позивача про залишення позову без розгляду та повернення судового збору в адміністративній справі за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Релігійної організації «Свято-Воскресенська громада Української Православної Церкви» у м. Ковель про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося з позовом до Релігійної організації «Свято-Воскресенська громада Української Православної Церкви» у м. Ковель про стягнення адміністративно-господарських санкцій в сумі 37 521,14 грн та пені в сумі 1 087,70 грн, а всього 38 338,84 грн.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 11.07.2024 відкрито спрощене позовне провадження у справі без проведення судового засідання та виклику сторін.

19.07.2024 позивачем подано до суду заяву про залишення даного позову без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 240 КАС України, а також про вирішення питання про повернення сплаченого судового збору.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява позивача в частині залишення позову без розгляду підлягає до часткового задоволення із наступних підстав.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Заява про залишення позову без розгляду може бути подана лише до початку розгляду справи по суті (частина друга статті 240 КАС України).

Відповідно до частини третьої статті 9 КАС України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 3 частини третьої статті 44 КАС України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб

Тобто, право позивача розпоряджатися своїми вимогами (в тому числі і на подання клопотання про залишення позову без розгляду) є його диспозитивним правом та має пріоритетне значення для суду при вирішенні спору.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що заяву позивача необхідно задовольнити та даний позов залишити без розгляду.

Відповідно до частини п`ятої статті 240 КАС України в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

За приписами пункту 4 частини першої статті 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Отже, оскільки позов залишено без розгляду за заявою позивача, тому сплачений судовий збір в сумі 3 028,00 грн. за подання адміністративного позову позивачу поверненню з бюджету не підлягає.

З врахуванням вищевикладеного, суд дійшов висновку, що заява в частині повернення судового збору є очевидно безпідставною, відтак в її задоволенні слід відмовити.

Керуючись статтями 194, 229, 240, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю задовольнити частково.

Позов Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Релігійної організації «Свято-Воскресенська громада Української Православної Церкви» у м. Ковель про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені залишити без розгляду.

В задоволенні заяви в частині повернення судового збору відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 256 КАС України та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя С.Ф. Костюкевич

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.08.2024
Оприлюднено22.08.2024
Номер документу121107894
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них

Судовий реєстр по справі —140/6690/24

Ухвала від 19.08.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Ухвала від 11.07.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

Ухвала від 02.07.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Костюкевич Сергій Федорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні