Ухвала
від 21.08.2024 по справі 744/365/24
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 744/365/24

Провадження № 2/739/408/24

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

21 серпня 2024 року м. Новгород-Сіверський

Суддя Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області Іващенко І.К., ознайомившись з матеріалами позовної заяви заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі позивача Чернігівської обласної військової (державної) адміністрації до Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «БФ-АГРО-ІНВЕСТ» про усунення перешкод у користування земельною ділянкою; тертя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

В С Т А Н О В И В:

20 серпня 2024 року на підставі розпорядження Семенівського районного суду Чернігівської області, в порядку ст.ст. 31,41 ЦПК України, до Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області було передано цивільну справу за позовом заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі позивача Чернігівської обласної військової (державної) адміністрації до Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «БФ-АГРО-ІНВЕСТ» про усунення перешкод у користування земельною ділянкою; тертя особа на строні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При автоматичному розподілі головуючим по справі № 744/365/24 визначено суддю ОСОБА_2 .

Дослідивши зміст позовної заяви, було встановлено порушення вимог складання позовної заяви, а саме позовна заява підписана заступником керівника обласної прокуратури Андрієм Никифоруком, одночасно з цим до позовної заяви не додано документів на підтвердження повноважень підписанта на ведення справи.

Згідно п.1ч.4ст.185ЦПК України позовна заява, повертається у випадку якщо, заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати або особою посадове становище якої не вказано.

Також, згідно ч. 3, ч. 4 ст.56ЦПК України увизначених закономвипадках прокурорзвертається досуду зпозовною заявою,бере участьу розглядісправ зайого позовами,а такожможе вступитиза своєюініціативою усправу,провадження уякій відкритоза позовоміншої особи,до початкурозгляду справипо суті,подає апеляційну,касаційну скаргу,заяву проперегляд судовогорішення занововиявленими абовиключними обставинами. Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбаченихстаттею 185цього Кодексу.

Європейський суд з прав людини звертав увагу на те, що сторонами цивільного провадження є позивач і відповідач. Підтримка, що надається прокуратурою одній зі сторін, може бути виправдана за певних обставин, наприклад, при захисті інтересів незахищених категорій громадян (дітей, осіб з обмеженими можливостями та інших категорій), які, ймовірно, не в змозі самостійно захищати свої інтереси, або в тих випадках, коли відповідним правопорушенням зачіпаються інтереси великого числа громадян, або у випадках, коли потрібно захистити інтереси держави (рішення від 15 січня 2009 року у справі «Менчинська проти Росії» (Menchinskaya v. Russia, заява №42454/02, § 35)).

Статтею 131-1Конституції Українивизначено, що в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом. Організація та порядок діяльності прокуратури визначаються законом. Таким єЗакон України «Про прокуратуру».

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 2 ЗУ «Про прокуратуру», на прокуратуру покладаються функції, представництва інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим Законом та главою 12розділу III Цивільного процесуального кодексу України.

Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті (абзац 1 і 2 частини третьої статті 23 Закону України «Про прокуратуру»).

Тлумачення частини третьої статті 23Закону України«Про прокуратуру» дозволяє зробити висновок, що прокурор може представляти інтереси держави в суді лише у двох випадках: (а) якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження; (б) у разі відсутності такого органу.

Згідно з частиною четвертою статті 23Закону України«Про прокуратуру» прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу.

Наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб`єктом владних повноважень. Виключно з метою встановлення наявності підстав для представництва інтересів держави в суді у випадку, якщо захист законних інтересів держави не здійснює або неналежним чином здійснює суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, прокурор має право отримувати інформацію, яка на законних підставах належить цьому суб`єкту, витребовувати та отримувати від нього матеріали та їх копії (абзаци 1 - 4 частини четвертої статті 23 Закону України «Про прокуратуру»).

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду (частина четверта статті 263 ЦПК України).

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 26 травня 2020 року в справі № 912/2385/18 (провадження № 12-194гс19) зазначено, що прокурор, звертаючись до суду з позовом, повинен обґрунтувати та довести бездіяльність компетентного органу.

В поданій позовній заяві прокурор вказує на те, що після звернення до компетентного органу (Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області) до подання позову в порядку, передбаченому статтею 23 Закону України «Про прокуратуру», відповіді взагаліне отримано. Тобто, прокурором не доведено, що захист інтересів держави не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження; (б) у разі відсутності такого органу.

На підставі викладеного, керуючись статтями 175, 185, 258, 260, 261 ЦПК України, ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» суддя-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури в інтересах держави в особі позивача Чернігівської обласної військової (державної) адміністрації до Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «БФ-АГРО-ІНВЕСТ» про усунення перешкод у користування земельною ділянкою; тертя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: ІНФОРМАЦІЯ_1 - повернути позивачу разом з усіма додатками.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до частини сьомої статті 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із позовною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду у п`ятнадцятиденний строк з дня її складення.

Суддя І.К. Іващенко

СудНовгород-Сіверський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення21.08.2024
Оприлюднено22.08.2024
Номер документу121116875
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —744/365/24

Ухвала від 12.09.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Мамонова О. Є.

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко І. К.

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 07.08.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 08.07.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 08.07.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 28.06.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні