Ухвала
від 21.08.2024 по справі 674/586/23
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/586/23

Провадження № 6/674/17/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2024 року м. Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області у складі: головуючої-судді Шафікової Ю.Е., з участю секретаря судового засідання Проценко Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м.Дунаївці, в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України, цивільну справу за заявою Комунального підприємства "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради, стягувач Комунальне підприємство теплових мереж Дунаєвецької міської ради, боржник ОСОБА_1 , заінтересована особа: Дунаєвецький відділ державної виконавчої служби у Кам`янець- Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про заміну сторони виконавчого провадження,-

ВСТАНОВИВ :

Заявник звернувся до суду із вказаною заявою, в якій просить замінити стягувача Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради на його правонаступника Комунальне підприємство «Міськводоканал» Дунаєвецької міської ради у справі №674/586/23, мотивуючитим,що 27квітня 2023 року Дунаєвецьким районним судом Хмельницької області було видано судовий наказ в цивільній справі № 674/586/23 за заявою Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиті послуги з теплопостачання. Рішенням Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 26 вересня 2023 року № 4/69/2023 визначено, що Комунальне підприємство "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради є правонаступником активів та пасивів, всіх майнових прав та обов`язків Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради. Рішенням Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 29 лютого 2024 року № 12-77/2024 затверджено передавальний акт приймання-передачі активів та пасивів від Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради до Комунального підприємства "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради. 29 березня 2024 року КП "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за записом № 1006571070021000134.

На підставі викладеного заявник КП "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради просить суд у виконавчому провадженні по примусовому виконанню судового наказу Дунаєвецького районного суду Хмельницької області від 27 квітня 2023 року, виданого в цивільній справі № 674/455/23, замінити стягувача Комунальне підприємство теплових мереж Дунаєвецької міської ради на нього.

Ухвалою судді Дунаєвецького районного суду Хмельницької області Шафікової Ю.Е. від 24 червня 2024 року заяву залишено без руху.

Ухвалою судді від 01 липня 2024 року заяву прийнято до провадження та призначено до судового розгляду з повідомленням сторін.

Представник заявника Комунального підприємства"Міськводоканал"Дунаєвецької міськоїради у судове засідання не з`явився, однак подав до суду клопотання про розгляд справи у їх відсутності, заяву підтримують повністю та просять задовольнити.

Представник стягувача Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомили, про розгляд заяви повідомлялись належним чином.

Боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, про розгляд заяви повідомлявся належним чином.

03 липня 2024 року від заінтересованої особи Дунаєвецького відділу ДВС у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області ЦМУ МЮ (м.Київ) надійшов відзив, яким заінтересована особа повідомила, що не заперечує проти задоволення заявлених вимог щодо заміни сторони у виконавчому провадженні по примусовому виконанню судового наказу, просить розгляд справи проводити у їх відсутності.

Відповідно до абз.2 ч.3ст.442ЦПК Українинеявка учасників справи не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи, що розгляд справи відбувався у відсутність сторін, відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд ухвалив проводити розгляд заяви у відсутності сторін по наявних матеріалах.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.512, ст.514 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов`язку боржника третьою особою. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч.1 ст.55 ЦПК України у разі заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також у інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільною процесу.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи, яка була в процесі стороною або третьою особою, до іншої особи у зв`язку з переходом до неї суб`єктивних матеріальних прав.

Згідно ч.1 ст.442 ЦПК України та ч.5 ст.15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У разі передання кредитором своїх прав іншій особі на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України "Про виконавче провадження", статті 442 ЦПК Україниза заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, в тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи,27квітня 2023 року Дунаєвецьким районним судом Хмельницької області було видано судовий наказ в цивільній справі № 674/586/23 за заявою Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиті послуги з теплопостачання. Цим судовим наказом стягнуто з ОСОБА_1 на користь КП теплових мереж Дунаєвецької міської ради заборгованість за спожиті послуги з теплопостачання в сумі 13960,54 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 268,40 грн.

03 липня 2023 року на підставі вказаного судового наказу постановою Дунаєвецького відділу ДВС у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області ЦЗМУ МЮ (м.Київ) відкрито виконавче провадження №72155503 з примусового виконання судового наказу № 674/589/23 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради заборгованості за спожиті послуги з теплопостачання в сумі 13960,40 грн. та витрат по сплаті судового збору в сумі 268,40 грн.

Рішенням Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 26 вересня 2023 року №4/69/2023 визначено, що Комунальне підприємство "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради є правонаступником активів та пасивів, всіх майнових прав та обов`язків Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради.

Рішенням Дунаєвецької міської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області від 29 лютого 2024 року №12-77/2024 затверджено передавальний акт приймання-передачі активів та пасивів від Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради до Комунального підприємства "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради.

29 березня 2024 року КП "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за записом № 1006571070021000134.

Встановлено, що на даний час право вимоги за вказаним зобов`язанням перейшло до заявника Комунального підприємства"Міськводоканал"Дунаєвецької міськоїради напідставірішення Дунаєвецькоїміської радиКам`янець-Подільськогорайону Хмельницькоїобласті від 26 вересня 2023 року.

Оскільки заявник Комунальне підприємство"Міськводоканал"Дунаєвецької міськоїради набуло право активів тапасивів,всіх майновихправ таобов`язків в Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради, в тому числі щодо стягнення заборгованості з ОСОБА_1 , в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, він вправі вимагати заміну його як сторони у виконавчому провадженні, а тому вимоги заявника є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 259, 260, 442, 512 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Комунального підприємства"Міськводоканал"Дунаєвецької міськоїради,стягувач Комунальнепідприємство теплових мережДунаєвецької міськоїради,боржник ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Дунаєвецький відділдержавної виконавчоїслужби уКам`янець-Подільському районіХмельницької областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ)про замінусторони виконавчогопровадження задовольнити.

Замінити стягувача Комунальне підприємство теплових мереж Дунаєвецької міської ради, місцезнаходження по вул.1 Травня,1 в м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області 32400, код ЄДРПОУ - 14151748, на його правонаступника Комунальне підприємство "Міськводоканал" Дунаєвецької міської ради, місцезнаходження по вул.Соборна,15 в м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області 32400, код ЄДРПОУ - 32013356, у виконавчому провадженні №72155503 по примусовому виконанню судового наказу в цивільній справі №674/589/23 за заявою Комунального підприємства теплових мереж Дунаєвецької міської ради про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиті послуги з теплопостачання.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня постановлення ухвали.

Суддя Ю.Е.Шафікова

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.08.2024
Оприлюднено22.08.2024
Номер документу121128397
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —674/586/23

Ухвала від 21.08.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 01.07.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

Судовий наказ від 27.04.2023

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Шафікова Ю. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні