Ухвала
від 12.08.2024 по справі 522/21685/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/21685/23

Провадження № 2-о/522/137/24

У Х В А Л А

12 серпня 2024 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Шенцевої О.П.,

присяжних Сарафанова Б.М., Телятніков О.М.,

за участю секретаря Міщенко О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника заявника - ОСОБА_1 про забезпечення доказів по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про усиновлення дитини, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Приморського районного суду м. Одеси знаходиться справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про усиновлення дитини.

До суду від представника заявника ОСОБА_1 адвоката Кухарчук А.Ю. надійшла заява про забезпечення доказів, а саме витребування з Органу опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради та Органу опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради письмових висновків про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні представник заявника підтримала подану заяву, наполягаючи на її задоволенні в повному обсязі.

Заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради, про усиновлення дитини, в судове засідання не з`явились, у встановленому законом порядку були своєчасно повідомлені про місце та час проведення судового засідання належним чином.

Суд за клопотанням заявника може забезпечити докази без повідомлення інших осіб, які можуть отримати статус учасників справи: 1) у невідкладних випадках; 2) якщо неможливо встановити, хто є або стане такими особами; 3) у разі, якщо повідомлення іншої сторони може унеможливити або істотно ускладнити отримання відповідних доказів (ч.4 ст.118 ЦПК України).

Згідно з ч.ч.1, 2, 3 ст.118 ЦПК України, заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду. Заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Суд, вивчивши матеріали справи, заяву про забезпечення доказів, вважає, що вона обґрунтована та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На виконання положень ч. ч. 1, 3 ст.116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом (ч.2 ст. 116 ЦПК України).

Як роз`яснено у п. 26 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року за №2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ в суді першої інстанції» під час судового розгляду предметом доказування є факти, якими обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше юридичне значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ч.2 ст. 312 ЦПК України визначено, що орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

За змістом ст. ст. 76, 81, 95 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Одним із засобів встановлення таких даних є письмові докази (документи (крім електронних), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору). Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно з ч.6-9 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа,у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом,а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

З огляду на вищевикладене, враховуючи законодавчо визначені вимоги щодо розгляду справ відповідної категорії, неможливість заявником самостійно отримати вказані докази, що мають значення для правильного та об`єктивного вирішення справи та ухвалення законного і обґрунтованого рішення, суд вбачає підстави для задоволення заяви про забезпечення доказів.

Керуючись ст.ст. 3, 13, 83, 84, 116, 117, 118, 258, 260, 261, 312, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника заявника ОСОБА_1 адвоката Кухарчук А.Ю. про забезпечення доказів по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради, Орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради про усиновлення дитини - задовольнити.

Витребувати з Органу опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради (65114, Україна, Одеська область, Одеса, вул. Академіка Корольова, 9) та Органу опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради (65039, Одеська обл., м. Одеса, Приморський р-н, вул. Канатна, буд. 134) висновки про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вищезазначені документи необхідно надіслати до Приморського районного суду м. Одеси (адреса м. Одеса, 65029, вул. Балківська 33) суду до 01 вересня 2024 року невідкладно після отримання ухвали.

Роз`яснити, що у разі неможливості подати докази, які вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, сторони зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня проголошення ухвали. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала про забезпечення доказів є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Суддя:

Присяжні:

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення12.08.2024
Оприлюднено23.08.2024
Номер документу121129553
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —522/21685/23

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 12.08.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні