Рішення
від 13.08.2024 по справі 334/3811/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 13.08.2024

Справа № 334/3811/24

Провадження № 2-о/334/199/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 серпня 2024 року Ленінський районний суд міста Запоріжжя у складі: головуючого судді Фетісов М.В., за участю секретаря судового засідання Засько О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Запоріжжі в окремому провадженні цивільну справу за заявою Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради, заінтересовані особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36», Друга запорізька державна нотаріальна контора Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про визнання спадщини відумерлою,

за участю представника заявника ОСОБА_1 ,

встановив:

секретар Запорізької міської ради Харченко Р.В. звернулася до суду з заявою, в якій просить визнати спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка складається з квартири АДРЕСА_1 , відумерлою та передати у власність Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради.

Заяву обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, яка до теперішнього часу не оформлена. ОСОБА_2 на праві власності належала квартира АДРЕСА_1 . Інформація про наявність ознак відумерлої спадщини стосовно вказаної квартири отримана від ОСББ «Зернова-36» від 11.01.2024 № 1/11-01 про вжиття заходів щодо визнання спадщини відумерлою. Інші спадкоємці після смерті ОСОБА_2 відсутні. Рішенням Ленінського районного суду міста Запоріжжя від 14.03.2014 у справі № 334/1257/14-ц розірвано шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 Квартира була придбана ОСОБА_2 після розірвання шлюбу. ОСОБА_2 мав сина ОСОБА_4 , але до теперішнього часу відсутнє підтвердження про прийняття ним спадщини. За адресою: АДРЕСА_2 зареєстровані особи відсутні. Таким чином майно ОСОБА_2 у вигляді вказаної квартири має бути визнано відумерлою спадщиною і передано у власність територіальної громади м. Запоріжжя.

Ухвалою про відкриття провадження у справі від 09.05.2024 відкрите провадження у справі. Витребувано у Другої запорізької державної нотаріальної контори Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) копію Спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 , яка настала ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відповідь надана суду 17.05.2024.

Представник заявника ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримала та просила задовольнити.

Представники заінтересованих осіб ОСББ «Зернова 36» та Другої запорізької державної нотаріальної контори Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання не з`явились. Подали заяви про розгляд справи без їх участі.

Заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши заяву, письмові докази, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно з пунктом 8 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

На праві особистої приватної власності ОСОБА_2 належала квартира за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується договором купівлі-продажу від 07.08.2014, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального кругу Черленюх Л.В., зареєстрованого в реєстрі за № 634 та інформацією з Державного РРП на нерухоме майно від 12.01.2024 № 361716037.

Згідно з листом відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 19.02.2024 № 831/06.10-01-33 за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян по місту Запоріжжю та Запорізькій області відносно ОСОБА_2 виявлено актові записи: № 755 про шлюб ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , складений 15.08.1984 Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса). Шлюб розірвано на підставі рішення Ленінського районного суду міста Запоріжжя від 14.03.2014 у справі № 334/1257/14-ц; № 1640 про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , складений 14.06.1985 Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса). Батьки: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 ; № 2090 про смерть ОСОБА_2 , складений Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Відповідно до листа Департаменту реєстраційних послуг № 01-24/04/0117 «Про надання інформації» за відомостями департаменту реєстраційних послуг ЗМР за адресою: АДРЕСА_2 зареєстровані особи відсутні.

В листі голови правління ОСББ «Зернова 36» Розовенка М.О. повідомлено про те, що у вересні 2022 року помер єдиний власник приватизованої квартири за адресою: АДРЕСА_2 . Відомості про спадкоємців відсутні. Голова правління просив розглянути питання щодо відчуження порожнього житла на користь територіальної громади м. Запоріжжя.

Відповідно до повідомлень Другої запорізької державної нотаріальної контори від 17.05.2024 № 638/01-16 «Про надання інформації», від 05.06.2024 № 699/01-09 «Щодо надання інформаційної довідки зі Спадкового реєстру» та Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру від 05.06.2024 № 77214751 спадкова справа після померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 не заводилася.

Відповідно до частини другої статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Згідно частини першої статті 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Частиною першою статті 1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до частини четвертої статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з частиною першою статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Згідно з частиною першою статті 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини (частина друга статті 1277 ЦК України).

Відповідно до частини п`ятої статті 1277 ЦК України спадщина, не прийнята спадкоємцями, охороняється до визнання її відумерлою відповідно до статті 1283 цього Кодексу.

Судом встановлено, що спадкоємці у ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , відсутні, оскільки не зверталися до органів нотаріату із заявами про прийняття спадщини. Після смерті ОСОБА_2 минуло майже 2 роки.

Частиною третьою статті 1277ЦК України передбачено, що спадщина визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Тобто на підставі цієї норми закону територіальна громада виступає як правонаступник в порядку відумерлості, до якої переходить відумерле майно у власність, щодо якого не виявилося спадкоємців.

Відповідно до вимог статті 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Запорізька міська рада є органом місцевого самоврядування, що представляє відповідну територіальну громаду та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування.

Приписами частини першої статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Суд дійшов висновку, що заявлені вимоги територіальної громади в особі Запорізької міської ради про визнання спадщини, що відкрилася після смерті померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 , відумерлою та передання її територіальній громаді м. Запоріжжя в особі Запорізької міської ради, підлягають задоволенню з огляду на їх законність та обґрунтованість.

Керуючись статтями 10, 11, 76 - 81, 89, 265, 268, 334 - 338 ЦПК України, суд

ухвалив:

заяву задовольнити.

Визнати спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка складається з квартири АДРЕСА_1 , відумерлою та передати її у власність Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Ленінський районний суд м. Запоріжжя. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Повне рішення складене 16 серпня 2024 року.

Реквізити учасників справи:

заявник Запорізька міська територіальна громада в особі Запорізької міської ради, місцезнаходження: пр. Соборний, 206, м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 04053915,

заінтересовані особи:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36», місцезнаходження: вул. Зернова, буд. 36, м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 42331639,

Друга запорізька державна нотаріальна контора Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), місцезнаходження: бул. Вінтера, буд. 12, м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 02884121

Суддя М.В. Фетісов

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення13.08.2024
Оприлюднено23.08.2024
Номер документу121143137
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —334/3811/24

Рішення від 13.08.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Фетісов М. В.

Рішення від 13.08.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Фетісов М. В.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Фетісов М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні