Ухвала
від 31.07.2024 по справі 757/33094/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/33094/24-к

пр. 1-кс-29007/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2024 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_3 про арешт майна в кримінальному провадженні № 42024113330000044 від 01.07.2024 р,-

В С Т А Н О В И В:

25.07.2024 року в провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_3 про арешт майна в кримінальному провадженні № 42024113330000044 від 01.07.2024 р на наступне майно:

транспортний засіб Opel Zafira, VIN: НОМЕР_1 ; іноземний реєстраційний номер НОМЕР_2 , темно-сірого кольору;

транспортний засіб Mercedes Benz E 220 CDI, VIN: НОМЕР_3 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_4 , зеленого кольору;

транспортний засіб Volvo S60, VIN: НОМЕР_5 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_6 , червоного кольору;

транспортний засіб Nissan Qashqai, VIN: НОМЕР_7 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_8 , сірого кольору;

транспортний засіб BMW 530D, VIN: НОМЕР_9 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_10 , зеленого кольору;

транспортний засіб Opel Zafira, VIN: НОМЕР_11 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_12 , світло-сірого кольору;

транспортний засіб Volkswagen Passat, VIN: НОМЕР_13 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_14 , чорного кольору;

сім ключів запалювання до вказаних автомобілів;

реєстраційні документи іноземною мовою з відтиском печатки "Гуманітарна допомога продаж заборонено" на вказані автомобілі, з наступними серіями та номерами: НОМЕР_20 НОМЕР_21, НОМЕР_22, НОМЕР_15 , I НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , H НОМЕР_18 . Прокурор в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги клопотання підтримує у повному обсязі. Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного висновку. Другим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42024113330000044 від 01.07.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що у період дії воєнного стану, після 24.02.2022, у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, спрямований на незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв та безоплатної допомоги.

З метою реалізації свого злочинного умислу ОСОБА_4 залучив до злочинної діяльності невстановлених службових осіб БО «Благодійний фонд «Разом все для перемоги»» та БО « ІНФОРМАЦІЯ_1 »» та інших, на даний час невстановлених осіб, спільно з якими в порушення вимог ст. 12 Закону України «Про гуманітарну допомогу» та Постанови КМУ № 953 від 05.09.2023, розробив та впровадив в дію злочину схему продажу автотранспортних засобів завезених на територію України як гуманітарну допомогу адресовану БО «Благодійний фонд «Разом все для перемоги»» та БО «Благодійний фонд «Фонд допомоги нації»».

Реалізуючи спільний план злочинних дій, ОСОБА_4 та на даний час не встановлені особи, організували ввезення із-за кордону на територію України гуманітарної допомоги, а саме транспортних засобів марки

Opel Zafira, VIN: НОМЕР_1 ; іноземний реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2005 року випуску;

Mercedes Benz E 220 CDI, VIN: НОМЕР_3 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_4 , 2003 року випуску;

Volvo S60, VIN: НОМЕР_5 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_6 , 2001 року випуску;

Nissan Qashqai, VIN: НОМЕР_7 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_8 , 2007 року випуску;

BMW 530D, VIN: НОМЕР_9 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_10 , 1998 року випуску;

Opel Zafira, VIN: НОМЕР_11 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_12 , 2005 року випуску;

Volkswagen Passat, VIN: НОМЕР_13 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_14 , 2001 року випуску.

17.07.2024 в період часу з 17 год. 38 хв. по 19 год. 29 хв. проведено огляд місцевості території складу АДРЕСА_1 . За результатом огляду виявлено та вилучено наступні транспортні засоби:

Opel Zafira, VIN: НОМЕР_1 ; іноземний реєстраційний номер НОМЕР_2 , темно-сірого кольору;

Mercedes Benz E 220 CDI, VIN: НОМЕР_3 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_4 , зеленого кольору;

Volvo S60, VIN: НОМЕР_5 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_6 , червоного кольору;

Nissan Qashqai, VIN: НОМЕР_7 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_8 , сірого кольору;

BMW 530D, VIN: НОМЕР_9 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_10 , зеленого кольору;

Opel Zafira, VIN: НОМЕР_11 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_12 , світло-сірого кольору;

Volkswagen Passat, VIN: НОМЕР_13 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_14 , чорного кольору.

Крім того, вилучено сім ключів запалювання до вказаних автомобілів та реєстраційні документи іноземною мовою з відтиском печатки "Гуманітарна допомога продаж заборонено" на вказані автомобілі, з наступними серіями та номерами: НОМЕР_20 НОМЕР_21, НОМЕР_22, НОМЕР_15 , I НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , H НОМЕР_18 , які поміщено до сейф-пакету «ДБР 009687».

Вищевказані автомобілі актом прийому-передачі від 17.07.2024 передано на відповідальне зберігання представникам Київської митниці та визначено їх зберігання на території складу АДРЕСА_1 .

Постановою від 17.07.2024 вищевказані документи, предмети та транспортні засоби визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою отримувачем, а відтак і власником гуманітарної допомогти у вигляді транспортних засобів є благодійна організація «Благодійний фонд «Фонд допомоги нації» (ЄДРПОУ: 45534636), а саме автомобілів:

Opel Zafira, VIN: НОМЕР_11 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_12 , світло-сірого кольору;

Volkswagen Passat, VIN: НОМЕР_13 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_14 , чорного кольору;

BMW 530D, VIN: НОМЕР_9 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_10 , зеленого кольору;

Mercedes Benz E 220 CDI, VIN: НОМЕР_3 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_4 , зеленого кольору;

Opel Zafira, VIN: НОМЕР_1 ; іноземний реєстраційний номер НОМЕР_2 , темно-сірого кольору;

Volvo S60, VIN: НОМЕР_5 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_6 , червоного кольору.

Крім того, відповідно до декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою отримувачем, а відтак і власником гуманітарної допомогти у вигляді транспортного засобу марки Nissan Qashqai, VIN: НОМЕР_7 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_8 , сірого кольору є благодійна організація «Благодійний фонд «Разом все для перемоги» (ЄДРПОУ: НОМЕР_19 ).

Незастосування арешту на вищевказані матеріальні об`єкти, які є предметами кримінального правопорушення та містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, може призвести до їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження та настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно із ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Майно, яке є предметом (засобом) вчинення кримінального правопорушення, повинно арештовуватися незалежно від того, хто є його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій заінтересованій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, а тому перешкоджатиме встановленню істини у кримінальному провадженні.

Під час вирішення питання про наявність підстав для застосування арешту майна як заходу забезпечення кримінального провадження необхідно враховувати практику Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), яка визначає, що ст. 1 Першого протоколу до Європейської конвенції з прав людини спрямована не тільки на захист особи (юридичної особи) від будь-якого посягання держави на право володіти своїм майном, але також зобов`язує державу вживати необхідних заходів, спрямованих на захист права власності. Зазначена правова позиція сформульована ЄСПЛ у справі «Броньовський проти Польщі» від 22 червня 2004 року.

У рішеннях ЄСПЛ у справах «Амюр проти Франції», «Колишній король Греції та інші проти Греції», «Малама проти Греції», «Україна-Тюмень проти України», «Спорронг та Льонрот проти Швеції» констатовано, що перша та найважливіша вимога ст. 1 Першого протоколу до Європейської конвенції з прав людини полягає в тому, що будь-яке втручання публічної влади в право на мирне володіння майном має бути законним: друге речення першого пункту дозволяє позбавлення власності лише «на умовах, передбачених законом», а другий пункт визнає, що держави мають право здійснювати контроль за користуванням майном через введення в дію «законів». Крім того, верховенство права, один із фундаментальних принципів демократичного суспільства, є наскрізним принципом усіх статей Конвенції. Також суд нагадує, що втручання в право на мирне володіння майном повинно бути здійснено з дотриманням «справедливого балансу» між вимогами загального інтересу суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи. Зокрема, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, якої прагнуть досягти через вжиття будь-якого заходу для позбавлення особи її власності. Матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси володільця майна та прокурором доведено наявність ризиків, передбачених статті 170 цього Кодексу

Ураховуючи викладене, з метою забезпечення збереження речових доказів та запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, які можуть суттєво позначитися на інтересах інших осіб, судом не встановлено, а тому клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 167, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону ОСОБА_3 про арешт майна в кримінальному провадженні № 42024113330000044 від 01.07.2024 р - задовольнити.

Накласти арешт на наступне майно:

транспортний засіб Opel Zafira, VIN: НОМЕР_1 ; іноземний реєстраційний номер НОМЕР_2 , темно-сірого кольору;

транспортний засіб Mercedes Benz E 220 CDI, VIN: НОМЕР_3 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_4 , зеленого кольору;

транспортний засіб Volvo S60, VIN: НОМЕР_5 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_6 , червоного кольору;

транспортний засіб Nissan Qashqai, VIN: НОМЕР_7 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_8 , сірого кольору;

транспортний засіб BMW 530D, VIN: НОМЕР_9 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_10 , зеленого кольору;

транспортний засіб Opel Zafira, VIN: НОМЕР_11 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_12 , світло-сірого кольору;

транспортний засіб Volkswagen Passat, VIN: НОМЕР_13 , іноземний реєстраційний номер НОМЕР_14 , чорного кольору;

сім ключів запалювання до вказаних автомобілів;

реєстраційні документи іноземною мовою з відтиском печатки "Гуманітарна допомога продаж заборонено" на вказані автомобілі, з наступними серіями та номерами: НОМЕР_20 НОМЕР_21, НОМЕР_22, НОМЕР_15 , I НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , H НОМЕР_18 . Ухвала про арешт майна негайно виконується слідчим та/або прокурором. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.07.2024
Оприлюднено26.08.2024
Номер документу121158699
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/33094/24-к

Ухвала від 31.07.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні