Ухвала
від 22.08.2024 по справі 758/10307/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/10307/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2024 року суддя Подільського районного суду міста Києва Будзан Л.Д., розглянувши питання про відкриття провадження у цивільній справі за заявою Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня «Психіатрія» про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, заінтересована особа - ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И Л А:

У провадження Подільського районного суду м. Києва надійшла вказана заява КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія».

Відповідно до ч. 2. ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного), окремого провадження.

Заява подана і оформлена в порядку, встановленому ст. 340 ЦПК України. Підстав для відмови у відкритті провадження у справі не вбачається.

Відповідно до ст. 341 ЦПК України заява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом протягом 24 годин.

Згідно зі ст. 293 ЦПК України розгляд вищезазначеної заяви проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до ч. 2 ст. 341 ЦПК України, справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги або про госпіталізацію у примусовому порядку розглядається за присутності особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов`язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги, який подав заяву, адвоката чи законного представника особи, стосовно якої розглядається питання, пов`язане з наданням психіатричної допомоги.

Враховуючи наведене, дану справу слід призначити до судового розгляду в порядку окремого провадження судом у складі одного судді і двох присяжних, за участю прокурора.

При цьому, враховуючи категорію справи та обставини, які підлягають встановленню в ході судового розгляду, суд вважає за необхідне проводити розгляд справи в закритому судовому засіданні.

03.08.2023 набув чинності Закон України №3022-IX від 10.04.2023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», яким, зокрема, статтю 293 ЦПК України доповнено частиною 5, якою визначено, що у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з ч. 2, ч. 3 ст. 341 ЦПК України справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги або про госпіталізацію у примусовому порядку розглядається за присутності особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов`язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги, який подав заяву, адвоката чи законного представника особи, стосовно якої розглядається питання, пов`язане з наданням психіатричної допомоги.

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Отже, у разі якщо особа, яка звернулася до суду із заявою про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

З огляду на наведене, враховуючи, що розгляд справ про госпіталізацію у примусовому порядку проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій такої фізичної особи, суд у відповідності до положень ч. 5 ст. 293 ЦПК України, вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_2 , через Північний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст. 187, 260, 293, 340, 341 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня «Психіатрія» про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, заінтересована особа - ОСОБА_1 .

Призначити судовий розгляд по справі на 23 серпня 2024 року о 09 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні Подільського районного суду міста Києва (м. Київ, вул. Хорива, 21, каб. 308).

Розглянути справу в порядку окремого провадження судом у складі судді та двох присяжних у закритому судовому засіданні.

Залучити до участі у справі адвоката для представництва інтересів особи, відносно якої вирішується питання про госпіталізацію її у примусовому порядку, а саме ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та доручити Північному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги (вул. Єреванська, 32, м. Київ, right.bank@legalaid.kiev.ua) призначити адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо якої вирішується питання про примусову госпіталізацію з числа адвокатів центру і забезпечити його явку в судове засідання до Подільського районного суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Хорива, 21, каб. 308, разом із документами на підтвердження повноважень.

Копію ухвали направити негайно до Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги - для виконання.

Про час і місце судового засідання повідомити присяжних та учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Леся БУДЗАН

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.08.2024
Оприлюднено26.08.2024
Номер документу121170589
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —758/10307/24

Рішення від 27.08.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Рішення від 27.08.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні