Рішення
від 01.08.2024 по справі 333/3342/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/3342/24

Провадження №2/333/2866/24

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 серпня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючої судді Варнавської Л.О.,

за участю секретаря судового засідання Меркулової М.М.,

представників позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжя позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливе майбутнє» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулось Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливе майбутнє» (далі ОСББ «Щасливе майбутнє») із позовом до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління багатоквартирним будинком в розмірі 18416 грн.14 коп. Посилається на те, що відповідачка є власником квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 . В багатоквартирному будинку АДРЕСА_2 створено ОСББ «Щасливе майбутнє», воно є балансоутримувачем і здійснює управління багатоквартирним будинком. Протоколом №1 загальних зборів членів ОСББ «Щасливе майбутнє» від 09.01.2018 р. затверджено розмір внесків на утримання будинку в розмірі 3,00 грн. за кв.м з 01.01.2018 р., вивезення побутового сміття 3,85 грн. Протоколом №1 загальних зборів членів ОСББ «Щасливе майбутнє» від 18.02.2019 р. затверджено розмір внесків на утримання будинку в розмірі 5,00 грн. за кв.м, вивезення побутового сміття згідно акту виконаних робіт обслуговуючої організації. Зазначений тариф діяв до травня 2023 року включно. Протоколом №9 загальних зборів членів ОСББ «Щасливе майбутнє» від 25.05.2023 р. встановлено тариф 7,50 грн. з травня 2023 року по жовтень 2023 року, а з листопада 2023 року 6,00 грн. за кв.м. Відповідачка не виконувала свої зобов`язання щодо оплати обов`язкових платежів (внесків) на управління будинком, станом на 01.03.2024 заборгованість становить 18416 грн. 14 коп.

Ухвалою від 01.05.2024 року постановлено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Представники позивача в судовому засіданні позов підтримали, надали пояснення аналогічні викладеним в позові.

Відповідач у судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи сповіщалась належним чином, повістками направленими рекомендованими листами на адресу, яка є її зареєстрованим місцем проживанням.

Відповідач в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, про причини неявки не повідомив, письмового відзиву на позов не подав, заяви чи клопотань по суті позовних вимог чи з процесуальних питань не надав, що відповідно до ст. 280 ЦПК України в сукупності є підставою для заочного розгляду справи.

Суд, дослідивши письмові докази, заслухавши представників позивача, приходить до таких висновків.

Судом встановлено, що квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_1 перебуває у власності ОСОБА_4 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За цією з адресою ОСОБА_5 зареєстрована, про що свідчить лист Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради №06.4-06/02/897 від 29.04.2024.

Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 322 ЦК України).

В силу ст. 382 ЦК України квартирою як об`єктом права власностіє ізольоване помешкання в житловому будинку, призначене та придатне для постійного у ньому проживання.Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до ст. 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Спір виник між Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку, як юридичною особою та користувачами квартири, а правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку регулюються Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

З огляду на положення ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників багатоквартирного будинку це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Співвласники багатоквартирного будинку це власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно з ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Протоколом №1 загальних зборів членів ОСББ «Щасливе майбутнє» від 09.01.2018 р. затверджено розмір внесків на утримання будинку в розмірі 3,00 грн. за кв.м з 01.01.2018 р., вивезення побутового сміття 3,85 грн.

Протоколом №1 загальних зборів членів ОСББ «Щасливе майбутнє» від 18.02.2019 р. затверджено розмір внесків на утримання будинку в розмірі 5,00 грн. за кв.м, вивезення побутового сміття згідно акту виконаних робіт обслуговуючої організації. Зазначений тариф діяв до травня 2023 року включно.

Протоколом №9 загальних зборів членів ОСББ «Щасливе майбутнє» від 25.05.2023 р. встановлено тариф 7,50 грн. з травня 2023 року по жовтень 2023 року, а з листопада 2023 року 6,00 грн. за кв.м.

Відповідачка не в повному обсязі виконувала свої зобов`язання щодо оплати обов`язкових платежів (внесків) на управління будинком в період з січня 2018 по лютий 2024, заборгованість за цей період становить 18416 грн. 14 коп., що підтверджується наданим позивачем розрахунком. Оплата була проведена лише червні 2019 року на суму 757,44 грн. та в квітні 2024 року в сумі 1500 грн.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»).

Згідно з ст.ст. 67, 68 ЖК Української РСР наймачі (власники) квартир зобов`язані щомісяця своєчасно вносити плату за комунальні послуги, до числа яких входять послуги з управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до вимог закону, умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Враховуючи, що відповідач порушив свої зобов`язання та не погасив заявлену позивачем заборгованість за надані ним житлові послуги до теперішнього часу, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Оскільки позовні вимоги позивача задоволені в повному обсязі, з урахуванням вимог ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягаю стягненню витрати на сплату судового збору за подання цього позову у розмірі 3028 грн.

Керуючись ст.ст.10-13, 77-80, 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливе майбутнє» до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрований АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливе майбутнє» заборгованість з оплати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.01.2018 р. по 01.03.2024 р. включно в розмірі 18415 (вісімнадцять тисяч чотириста п`ятнадцять) грн. 14 коп.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливе майбутнє» судовий збір в сумі 3028 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду.Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя Л.О. Варнавська

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення01.08.2024
Оприлюднено26.08.2024
Номер документу121176593
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —333/3342/24

Рішення від 30.09.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Ухвала від 08.08.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Рішення від 01.08.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні