Рішення
від 15.08.2024 по справі 128/1129/24
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/1129/24

Провадження № 2/145/919/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

( з а о ч н е )

"15" серпня 2024 р. смт Тиврів

Тиврівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Копилової Л. В. ,

за участю секретаря Мигдальської Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовною заявою Служби у справах дітей Стрижавської селищної ради в інтересах дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернувся до суду із вказаною позовною заявою.

Обгрунтовуючи подані позовні вимоги посилався на те, що відповідач по справі є батьком малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мати дитини ІНФОРМАЦІЯ_2 померла. Відповідач будучи батьком дитини ухиляється від виконання обов`язків відносно свого сина, не бере участі у його вихованні, навчанні, не цікавиться його життям, не забезпечує матеріально, зі слів родичів проживає у місті Харкові. Однак на даний час місце перебування відповідача невідоме.

З урахуванням наведеного просить суд позбавити відповідача батьківських прав відносно свого малолітнього сина та стягнути з нього аліменти на його утримання.

Ухвалою Тиврівського районного суду Вінницької області від 01 травня 2024 року відкрито провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Тиврівського районного суду Вінницької області від 30 травня 2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено її розгляд.

На розгляд справи до суду представник позивача не з`явився, надавши суду письмову заяву про розгляд справи в його відсутність, позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити з підстав наведених у позовній заяві. Не заперечує проти ухвалення заочного рішення у справі.

Відповідач ОСОБА_2 на розгляд справи до суду не з`явився, про час та місце її розгляду повідомлений в установленому законом порядку.

Зі згоди представника позивача суд відповідно до вимог ст.224 ЦПК України ухвалює заочне рішення.

Дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач по справі є батьком малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.9).

Мати дитини ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12).

Згідно заяви від 28 лютого 2024 року відповідач не заперечує проти позбавлення його батьківських прав відносно його малолітнього сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.17).

Як вбачається з листа Департаменту служб у справах дітей по Шевченківському району міста Харкова, повідомлення Тростянецького старостинського округу № 4 Вінницького району Вінницької області місце знаходження відповідача та місце його проживання встановити неможливо (а.с.18,23).

На підставі наказів №№ 22,23 від 20 лютого 2024 року Служби у справах дітей Стрижавської селищної ради взято на первинний облік як дитину, яка залишена без батьківського піклування та тимчасово влаштовано малолітнього ОСОБА_1 в сім`ю дядька ОСОБА_4 та взято його (а.с.25-26).

Згідно характеристики учня 3 класу КЗ «Медвідська початкова школа» ОСОБА_1 дитина характеризується позитивно, батько дитини жодного разу не цікавився навчанням сина, водночас його вихованням, навчанням та забезпеченням займається його дядько ОСОБА_4 (а.с.24).

За рішенням виконавчого комітету Стрижавської селищної ради № 106 від 05 березня 2024 року затверджено висновок органу опіки та піклування, відповідно до якого з метою захисту прав та законних інтересів малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно свого сина (а.с.36-41).

Відповідно до ст. 164 СК України, підставою позбавлення батьківських прав є ухилення від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Згідно вимог ст.165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років. Відповідно до п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя.

Оскільки відповідач ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання малолітнього сина, суд приходить до висновку про те, що у відповідності до вимог п.2 ч.1 ст.164 СК України, його слід позбавити батьківських прав.

Відповідно до ст.ст.165, 166 Сімейного кодексу України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. Позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини

Статтею 182 Сімейного кодексу України визначено, що при визначенні розміру аліментів, суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів на інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, інші обставини, що мають істотне значення.

За приписами ч.2 ст. 182 Сімейного кодексу України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд враховуючи те, що відповідач позбавлений батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_1 , однак позбавлення батьківських прав не звільняє його від обов`язку утримувати дитину, приходить до висновку про стягнення з відповідача аліментів на утримання сина в розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 20.03.2024 року і до досягнення ним повноліття.

Окрім цього, відповідно до ст.141 ЦПК України на користь держави з відповідача підлягає стягненню судовий збір в розмірі, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Керуючись ст.ст. 164-166 СК України, ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву служби у справах дітей Стрижавської селищної ради в інтересах дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно неповнолітнього сина - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь опікуна чи піклувальника на утриманні якого перебуватиме неповнолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти в розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 20.03.2024 року і до досягнення ним повноліття.

Допустити негайне виконання рішення про стягнення аліментів, відповідно до п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України, у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 в дохід держави судовий збір у розмірах 1211 гривень 20 копійок та 1211 гривень 20 копійок .

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачем до Тиврівського районного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання рішення в повному обсязі.

Учасник справи, якому повне судове рішення не буде вручено в день його складання або проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга на рішення буде подана протягом 30 днів з дня отримання повної копії судового рішення.

Повний текст рішення складено 26 серпня 2024 року.

Суддя Копилова Л. В.

СудТиврівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.08.2024
Оприлюднено27.08.2024
Номер документу121194078
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —128/1129/24

Рішення від 15.08.2024

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Копилова Л. В.

Рішення від 15.08.2024

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Копилова Л. В.

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Копилова Л. В.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Копилова Л. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні