Рішення
від 27.08.2024 по справі 541/1069/24
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1069/24

Номер провадження 2/541/560/2024

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

27 серпня 2024 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області у складі: головуючої судді Шатілової Л.Г., за участю секретаря судового засідання Гуриної В.М., розглянувши в залі суду в м. Миргороді в порядку загального провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комишнянської селищної ради Миргородського району Полтавської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, третя особа: Миргородська районна державна адміністрація Полтавської області,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою в якій просила визнати за нею право в порядку спадкування на земельну частку (пай) КСП «ім.Ульянова» розміром 4,01 в умовних кадастрових гектарах, розташовану на території Комишнянської селищної громади Миргородського району Полтавської області, право на яку належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ПЛ №0077023.

На підтвердження позовних вимог вказувала , що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_2 , який на час смерті проживав в селі Остапівка Миргородського району Полтавської області. Після його смерті залишилася спадщина, яка складається зокрема, із земельної частки (паю) КСП «ім. Ульянова» розміром 4,01 в умовних кадастрових гектарах , розташованої на території Комишнянської селищної громади ( до зміни адміністративного устрою територія Остапівської сільської ради) Миргородського району Полтавської області. Спадкоємицею за законом після смерті ОСОБА_2 була його дружина ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину після його смерті. Крім неї спадкоємцем за законом є їхній син, її батько - ОСОБА_4 , яку дану спадщину не прийняв. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, не оформивши належним чином прав на успадковану земельну частку (пай). Після смерті баби ОСОБА_3 , як спадкоємець п`ятої черги, 08.02.2024 року вона звернулася до Миргородської державної нотаріальної контора стосовно оформлення земельної ділянки (паю) КСП «ім.Ульянова» розміром 4,01 в умовних кадастрових гектарах, розташованої на території Комишнянської селищної громади ( до зміни адміністративного устрою територія Остапівської сільської ради) Миргородського району Полтавської області., але у зв`язку з відсутністю оригіналу сертифікату на земельну частку (пай) , останнім було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину. Сертифікат на земельну частку (пай) було втрачено, у зв`язку з чим вона не може реалізувати свої спадкові права, тому просить суд задовольнити її вимоги.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 подала заяву в якій просила справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача Комишнянської селищної ради Миргородського району в судове засідання не з`явився. Установа надіслала заяву, в якій просила справу розглянути без участі їхнього представника (а.с.106).

Третя особа: Миргородська районна державна адміністрація Полтавської області подала заяву, в якій розгляд справи просили проводити без участі представника, при прийняті рішення покладалися на розсуд суду. (а.с.98).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Остапівка Миргородського району помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.7). Після його смерті спадщину прийняла його дружина ОСОБА_3 шляхом подання відповідної заяви до нотаріальної контори, де отримала два свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними побудовами в с.Остапівка Миргородського району та грошові вклади, що підтверджується копією спадкової справи заведеної 23.09.1997 Першою Миргородською ДНК після померлого ОСОБА_2 (а.с.84-90). Після смерті ОСОБА_2 залишилась спадщина, зокрема право на земельну частку (пай) колишнього КСП «ім.Ульянова», розташованого на території Остапівської сільської ради Миргородського району площею 4,01 в умовних кадастрових гектарів, яке належало померлому на підставі сертифікату серії ПЛ №0077023 від 24.12.1999 року, оригінал якого було втрачено (а.с. 23,24). Згідно копії листа Головного управління держгеокадастру у Полтавській області встановлено, що згідно з проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) на території Остапівської сільської ради Миргородського району Полтавської області на земельну частку (пай) з кадастровим номером 5323284600:00:006:0091 видавався сертифікат на право на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_2 , серія НОМЕР_1 , номер ділянки по Проекту 998. Відомості щодо реєстрації державного акту на право власності на земельну ділянку взамін сертифікату на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_2 на території Остапівської сільської ради не виявлено (а.с.17). Державний нотаріус Миргородського державної нотаріальної контори Лавренко Н.В. відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку розміром 4,01 га, що знаходиться на території Остапівської сільської ради Миргородського району, після померлого ОСОБА_2 спадщину після якого фактично прийняла але не оформила його дружина ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у зв`язку з відсутністю документу оригіналу правовстановлюючих документів на спадкове майно (а.с. 16).

Відповідно до положень ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Вищевказані обставини сторонами не оспорюються, визнаються та підтверджуються наявними у справі письмовими доказами.

Пленум Верховного Суду України у п. 11 своєї постанови від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснив, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Відповідно до ч. 2 п. 17 Перехідних положень ЗК України сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Вищевказані обставини сторонами не оспорюються, визнаються та підтверджуються наявними у справі письмовими доказами.

Відповідно до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»: право на земельну частку (пай) мають громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай) посвідченого сертифікатом (ч.1 ст.1); документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) (ч. 2 ст.2).

Згідно зі ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом та за законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок смерті.

Відповідно до ч. 3 ст. 1223 ЦК України, право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Статтею 1296 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язані звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Частина 5 ст. 1268 ЦК України встановлює, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкодавцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняла його дружина ОСОБА_3 і отримала свідоцтва про право на спадщину, інші заяви про прийняття чи відмову від спадщини відсутні. Спадкоємцем ОСОБА_3 є її онука ОСОБА_1 позивач по справі, яка в порядку ст. 1268 ЦК України прийняла спадщину (а.с. 48-82). Таким чином, на момент смерті ОСОБА_3 їй належало право на земельну частку (пай), яке вона успадкувала після смерті чоловіка ОСОБА_2 .

Зі змісту ст. 321 ЦК України вбачається, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена законом.

На підставі ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

За таких обставин, права позивача ОСОБА_1 , як спадкоємця за законом , є порушеними і підлягають судовому захисту шляхом визнання такого права.

В зв`язку з тим, що позивач не заявляє вимоги про стягнення з відповідача на її користь судових витрат, суд, керуючись принципом диспозитивності цивільного судочинства, закріпленим у ст.13 ЦПК України, не вирішує питання про розподіл судових витрат згідно з ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 321, 328, 392, 1216-1218, 1223, 1268, 1293 ЦК України, ст.ст. 81, 258, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право в порядку спадкування на земельну частку (пай) КСП «ім.Ульянова» розміром 4,01 в умовних кадастрових гектарах, розташовану на території Комишнянської селищної громади Миргородського району Полтавської області, право на яку належало померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ПЛ №0077023.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення через Миргородський міськрайонний суд до Полтавського апеляційного суду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає АДРЕСА_1 .

Відповідач: Комишнянська селищна рада Миргородського району Полтавської області, юридична адреса: смт.Комишня Миргородський район Полтавська область, вул. Миру, 84, код ЄДРПОУ 04381536.

Третя особа: Миргородська районна державна адміністрація Полтавської області: юридична адреса Полтавська область, м.Миргород, вул. Гоголя, 120, код ЄДРПОУ 04057451.

Суддя: Л. Г. Шатілова

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення27.08.2024
Оприлюднено29.08.2024
Номер документу121234778
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —541/1069/24

Рішення від 27.08.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні