Ухвала
від 27.08.2024 по справі 302/1093/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/1093/24

Провадження № 2-о/302/84/24

4

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

27 серпня 2024 року селище Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді ПовідайчикаО.І.,

присяжних: Шкирта С.І. та Шпілька І.С.,

за участі:

секретаря судового засідання Митряк І.П.

під час судового розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Пилипецької сільської ради Хустського району Закарпатської області, особа щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

у провадженні Міжгірського районного суду Закарпатської області перебуває цивільна справа за вказаною заявою.

Заявник у заяві по суті подав клопотання про призначення в справі судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , для встановлення його психічного стану.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Шишола В.М. не з`явились. Представник заявника подав суду заяву від 26 серпня 2024 року, в якій просив розглянути справу без участі заявника та його представника за наявними матеріалами, заявлені вимоги підтримав.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Пилипецької сільської ради, в судове засідання не з`явився, подав суду заяву від 23 серпня 2024 року про проведення розгляду справи без їх участі, за наявними матеріалами, заперечень щодо заяви не має.

У відповідності до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити зокрема психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Положеннями ст. 7 Закону України "Про судову експертизу" встановлено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Нормами Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства Юстиції України від 08.10.98 № 53/5, регламентовано, що згідно з процесуальним законодавством України експертами виконуються первинні, додаткові, повторні, комісійні та комплексні експертизи (п.1.2.13).

Організаційні засади проведення судово-психіатричної експертизи визначені Порядком проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.05.2018 № 865.

Відповідно до пунктів 6 та 8 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, за формою проведення судово-психіатрична експертиза може бути амбулаторною, стаціонарною, посмертною, за процесуальними ознаками - первинною, повторною, додатковою.

За змістом п. 10 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров`я України № 865 від 08 травня 2018 року, предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу, який визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені судом, що доручив проведення експертизи.

За приписом п. 22 вказаного Порядку строк проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи становить до двох місяців, якщо коротший строк не встановлено ухвалою суду.

Враховуючи вищенаведене та той факт, що вирішення питання про здатність ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити у даній справі стаціонарну судово-психіатричну експертизу.

Крім того, відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

З урахуванням того, що для проведення експертизи необхідний тривалий час, провадження в справі слід зупинити.

Керуючись ст. 103, 105, 298, 252, 253, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявника адвоката Шишоли В.М. про призначення судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 задоволити.

Призначити стаціонарну судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , на вирішення якої поставити такі питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічне захворювання та чи є це захворювання хронічним і стійким?

2. Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 внаслідок його захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з врахуванням стану здоров`я, особисто взяти участь в судовому засіданні?

Проведення експертизи доручити експертам Закарпатської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я» (Закарпатська область, Берегівський район, м. Берегове, вул. Мужайська, буд.41; ід код відокремленого підрозділу юридичної особи 44953021), попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України (за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на експерта обов`язків).

Оплату вартості експертизи віднести на рахунок держави.

В розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи №302/1093/24 та амбулаторну історію хвороби, видану на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 й медичну документацію про стаціонарне лікування ОСОБА_2 1975 року народження.

Копію ухвали для виконання в частині забезпечення явки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в експертну установу направити заявнику.

Зупинити провадження у даній справі на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її складом суду.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду безпосередньо або через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали.

Головуючий суддя О.І. Повідайчик

Присяжні:

С.І. Шкирта

І.С. Шпілька

СудМіжгірський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення27.08.2024
Оприлюднено29.08.2024
Номер документу121242496
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —302/1093/24

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Повідайчик О. І.

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Повідайчик О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні