Ухвала
від 26.08.2024 по справі 361/8222/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/8222/24

провадження № 2/361/4849/24

26.08.2024

УХВАЛА

26 серпня 2024 року м. Бровари

Суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Дутчак І.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Київській області відділ №3 Міськрайонного управління Броварського району та м.Бровари про скасування державної реєстрації земельної ділянки, скасування кадастрового номера на земельну ділянку та скасування права власності на земельну ділянку,

в с т а н о в и в :

У серпні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, у якому просить скасувати протизаконну, на його думку, державну реєстрацію земельної ділянки кадастровий номер 3210600000:01:057:0046, скасувати кадастровий номер на земельну ділянку та скасувати право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За змістом ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

За змістом і формою позовна заява повинна відповідати вимогам ст. ст. 175 і 177 ЦПК України.

Відповідно до п. п. 4, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Від змісту поданої до суду позовної заяви залежать дії судді при вирішенні питання про відкриття провадження у справі і проведення подальших підготовчих дій для розгляду справи по суті, у тому числі й про її судову юрисдикцію та підсудність, про залучення у процес інших осіб, дослідження доказів тощо. Також, від змісту позовної заяви залежить позиція відповідача, який, як і позивач, має право на судовий захист, а для реалізації цього права має бути обізнаний з тим, які вимоги до нього заявлені, з яких підстав і якими доказами це підтверджується. Уже на стадії пред`явлення позову позивач повинен довести певне коло фактів, що мають процесуальне значення, мається на увазі доведення фактів наявності передумов права на пред`явлення позову та дотримання процесуального порядку його пред`явлення.

У порушення вимог п. п. 4, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивач ОСОБА_1 у позовній заяві не зазначив, якими доказами підтверджується кожна із викладених ним обставин, якими він обґрунтовує своївимоги,зокрема, щодо ряду злісних порушень цивільного законодавства при оформленні спірної земельної ділянки відповідачем, що спонукало до скоєння ряду кримінальних злочинів, пов`язаних із зловживанням та шахрайством, зловживання посадовим становищем, підробка документів.

Крім того, позивач ОСОБА_1 посилається в обґрунтуванні позовних вимог на спосіб захисту порушених його прав та інтересів, передбачений ст. 16 ЦК України, зокрема, про визнання правочину недійсним, що не відповідає прохальній частині позовної заяви.

Враховуючи зазначене вище, слід звернути увагу, що заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги у прохальній частині позовної заяви є не конкретизованими, що унеможливить ухвалити у подальшому повне, ясне, чітке законне та обґрунтоване рішення по суті заявлених вимог та не зможе бути реалізовано в майбутньому, в якості виконання рішення суду та захистити права та інтереси позивача.

У ч. 1 ст. 177 ЦПК України встановлено, що позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Всупереч зазначенимвимогам,позивач ОСОБА_1 не додавдля відповідачаусправі копіїдокументів,які нимнадані длясуду,зокрема, копію відповіді Держгеокадастру, копію державного акта на право приватної власності на землю, копію звернення нотаріуса, копію свідоцтва про право на спадщину, копію витягу із архіву про надання земельної ділянки, копія витягу про спадкування, копію довідки з лікарні.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За змістом підпункту 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подається фізичною особою, сплачується судовий збір у сумі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на день подачі позовної заяви складає 1211 грн. 20 коп.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Звертаючись до суду, позивач ОСОБА_1 документ про сплату судового збору до позовної заяви не додав, посилаючись на п. 13 ч. 2 ст. 3 Закону України Про судовий збір.

Згідно із п. 13 ч. 2 ст. 3 Закону України Про судовий збір судовий збір не справляється за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду.

Разом з тим, предметом поданого ОСОБА_1 позову не є відшкодування шкоди, тому його посилання на вказану норму закону як підставу звільнення позивача від сплати судового збору у даному випадку застосуванню не підлягає.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено три вимоги немайнового характеру скасування державної реєстрації земельної ділянки; скасування кадастрового номера на земельну ділянку та скасування права власності на земельну ділянку, за кожну з яких сплачується судовий збір у розмірі 1211 грн. 20 коп., а загалом 3633 грн. 60 коп.

Виходячи з наведеного, слід дійти висновку, що позовна заява ОСОБА_1 вимогам, встановленим ст. ст. 175, 177 ЦПК України, не відповідає.

За змістом ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

У зв`язку з наведеним, позивачу ОСОБА_1 необхідно усунути зазначені недоліки позовної заяви, шляхом подання позовної заяви в новій редакції для суду та відповідача, у якій зазначити якими доказами підтверджується кожна викладена обставина, якими обґрунтовуються позовні вимоги; визначити та обґрунтувати спосіб захисту прав та інтересів, передбачений законом чи договором; конкретизувати позовні вимоги; надати для відповідача копії документів, які надані для суду; сплатити судовий збір у розмірі відповідно до кількості заявлених вимог немайнового характеру, враховуючи, що ставка судового збору за одну вимогу немайнового характеру становить 1211 грн. 20 коп., що за три заявлені позивачем позовні вимоги становить 3633 грн. 60 коп. на реквізити для перерахування судового збору при зверненні до Броварського міськрайонного суду Київської області, а саме: отримувач коштів ГУК у Київ.обл/Броварська міс/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37955989, банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача UA088999980313151206000010784, код класифікації доходів бюджету 22030101, надати суду оригінал документу про сплату судового збору або документи, що підтверджують підстави звільнення позивача від сплати судового збору відповідно до закону.

Інакше позовна заява відповідно до вимог ч. 3 ст. 185 ЦПК України буде вважатися неподаною та повернута позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 5, 175, 177, 185, 259, 260 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Київській області відділ №3 Міськрайонного управління Броварського району та м.Бровари про скасування державної реєстрації земельної ділянки, скасування кадастрового номера на земельну ділянку та скасування права власності на земельну ділянку залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Дутчак І. М.

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.08.2024
Оприлюднено30.08.2024
Номер документу121246368
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —361/8222/24

Ухвала від 04.10.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Бражник Н. М.

Ухвала від 02.10.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 26.08.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні