Ухвала
від 27.08.2024 по справі 922/501/24
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

27 серпня 2024 року м. Харків Справа № 922/501/24

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Слободін М.М., суддя Гребенюк Н.В., суддя Тихий П.В.

за участю секретаря судового засідання Соляник Н.В.

представник учасників справи не з`явились

розглянувши апеляційну скаргу Фермерського господарства "КЛЕПКИ+" (вх. № 1745 Х/1) на рішення господарського суду Харківської області від 17.06.2024 (повне рішення складено 25.06.2024), ухвалене у приміщенні господарського суду Харківської області суддею Шарко Л.В. у справі № 922/501/24

за позовом Фермерського господарства "КЛЕПКИ+", Харківська обл, м. Куп`янськ,

до Шевченківської селищної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області, Харківська обл., Куп`янський р-н, смт Шевченкове,

про визнання укладеною угоди,

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство "КЛЕПКИ+" звернулось до господарського суду Харківської області з позовом до Шевченківської селищної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області, в якому просило суд визнати укладеним Додатковий договір (угоду) до Договору оренди землі б/н від 29.12.2016, який зареєстрований 24.04.2017, індексний номер: 34905613, де предметом та об`єктом оренди є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, яка знаходиться за межами населених пунктів Березівської сільської ради на території Шевченківського району Харківської області, з кадастровим номером 6325782000:02:000:0107, площею 46,3883га, укладеного між Шевченківською селищною військовою адміністрацією Куп`янського району Харківської області та Фермерським господарством "КЛЕПКИ+" з 29 грудня 2023 року, у редакції, викладеній в позовній заяві.

Рішенням господарського суду Харківської області від 17.06.2024 у справі №922/501/24 у задоволенні позову відмовлено повністю.

Позивач 15.07.2024, тобто у межах двадцятиденного строку, встановленого ч.1 ст.256 ГПК України, через систему "Електронний суд" подав до Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу, в якій просить: скасувати вищевказане рішення у повному обсязі; прийняти нове рішення (постанову), яким позовні вимоги позивача задовольнити у повному обсязі, а саме: - визнати укладеним Додатковий договір (угоду) до Договору оренди землі б/н від 29.12.2016, який зареєстрований 24.04.2017, індексний номер: 34905613, де предметом та об`єктом оренди є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, яка знаходиться за межами населених пунктів Березівської сільської ради на території Шевченківського району Харківської області, з кадастровим номером 6325782000:02:000:0107, площею 46, 3883 га, укладеного між Шевченківською селищною військовою адміністрацією Куп`янського району Харківської області та ФГ «КЛЕПКИ+», з 29 грудня 2023 року, у редакції, зазначеній у позовній заяві; стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір у повному обсязі.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 22.07.2024 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ФГ "КЛЕПКИ+" (вх. № 1745 Х/1) на рішення господарського суду Харківської області від 17.06.2024 у справі № 922/501/24. Справу призначено до розгляду на 27.08.2024.

23.07.2024 від представника Шевченківської селищної військової адміністрації Куп`янського району Харківської області надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому він просив апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення господарського суду Харківської області від 17.06.2024 у справі № 922/501/24 залишити без змін.

26.08.2024 через підсистему "Електронний суд" від ФГ "КЛЕПКИ+" надійшла заява про відмову від апеляційної скарги, в якій апелянт просить прийняти відмову від апеляційної скарги зацією справою, апеляційне провадження у справі закрити. Повернути позивачу 50% судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги.

В обґрунтування заяви про відмову від апеляційної скарги апелянт зазначає, що у зв`язку з безпековою ситуацією, що склалася на даний час у Шевченківській селищній громаді Куп`янського району Харківської області, а також, зважаючи на те, що земельна ділянка, яка є предметом розгляду цієї справи, на даний час знаходиться у безпосередній близькості від лінії бойового зіткнення та перебуває під обстрілами, отже є потенційно небезпечною та засміченою вибухонебезпечними предметами, також, враховуючи те, що обробляння земельної ділянки в таких небезпечних умовах несе загрозу для життя та здоров`я робітників позивача, вважає недоцільним утримання такої земельної ділянки. З огляду на вищезазначені обставини позивач вважає недоцільним подальший розгляд цієї справи та заявляє про відмову від апеляційної скарги.

В судове засідання 27.08.2024 представники учасників справи не з`явились, хоча були належним чином повідомлені по час та місце проведення судового засідання.

Ухвала Східного апеляційного господарського суду від 22.07.2024 була надіслана до електронних кабінетів учасників справи та отримана ними 22.07.2024.

Крім того, апелянт просив розглядати справу без участі його представника.

Відповідно до ч.12 ст.270 ГПК України, неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Оскільки судом апеляційної інстанції створено всі необхідні умови для реалізації сторонами своїх процесуальних прав, належним чином повідомлено сторін про час та місце розгляду справи, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників сторін.

Розглянувши заяву ФГ "КЛЕПКИ+" про відмову від апеляційної скарги, судова колегія зазначає про таке.

Згідно із пунктом 3 частини 1 статті 42 ГПК України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання.

В силу ст. ст. 14, 42 Господарського процесуального кодексу України, виходячи з принципу диспозитивності у господарському судочинстві, учасники справи на власний розсуд користуються наданими їм процесуальними правами.

Відповідно до частин 4-6 ст.266 Господарського процесуального кодексу України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині до закінчення апеляційного провадження. У разі відмови від апеляційної скарги суд, за відсутності заперечень інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги, постановляє ухвалу про закриття апеляційного провадження. Визнання апеляційної скарги іншою стороною враховується судом апеляційної інстанції у частині наявності або відсутності фактів, які мають значення для вирішення справи. У разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається. Суд апеляційної інстанції має право не приймати відмову від скарги або її відкликання з підстав, визначених у частині п`ятій статті 191 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.264 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що заява ФГ "КЛЕПКИ+" про відмову від апеляційної скарги у справі №922/501/24 підписана керівником ФГ "КЛЕПКИ+" Хоменко О.В. На підтвердження повноважень до заяви додано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що заява про відмову від апеляційної скарги підписана уповноваженою особою.

До Східного апеляційного господарського суду від відповідача не надходило заперечень на заяву про відмову від апеляційної скарги.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає за можливе прийняти відмову ФГ "КЛЕПКИ+" від апеляційної скарги та закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ФГ "КЛЕПКИ+" на рішення господарського суду Харківської області від 17.06.2024 у справі № 922/501/24.

Колегія суддів зауважує, що згідно з ч.5 ст.266 Господарського процесуального кодексу України у разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Щодо повернення апелянту - ФГ "КЛЕПКИ+" 50% сплаченого судового збору за подання апеляційної скарги, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до частини 2 статті 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України «Про судовий збір».

У статті 7 Закону України «Про судовий збір» встановлено виключні підстави для повернення судового збору (за наявності клопотання особи, яка сплатила судовий збір).

Пунктом 5 частини 1 ст.7 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

З аналізу вказаної норми Закону України «Про судовий збір» вбачається, що судовий збір повертається саме в разі закриття (припинення) провадження у справі, що не є тотожним «закриттю апеляційного провадження».

Підстави для закриття провадження у справі регулює стаття 231 ГПК України, а закриття апеляційного провадження - стаття 264 ГПК України.

Наслідком закриття провадження у справі є відсутність (скасування) рішення, яким закінчено розгляд справи по суті, тоді як закриття апеляційного провадження призведе до залишення в силі оскаржуваного рішення суду (аналогічні висновки викладено в ухвалах Великої Палати Верховного Суду від 29.05.2019 у справі №820/4918/16, від 22.11.2019 у справі №816/731/16).

Отже, пункт 5 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» передбачає можливість повернення судового збору саме у випадку закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях, а не у випадку закриття апеляційного провадження на підставі статті 264 ГПК України.

Оскільки в даному випадку закриттю підлягає апеляційне провадження за апеляційною скаргою ФГ "КЛЕПКИ+" на рішення господарського суду Харківської області від 17.06.2024 у справі № 922/501/24 у зв`язку з відмовою скаржника від апеляційної скарги на підставі п. 1 ч. 1 ст. 264 ГПК України, а не провадження у справі, то у Східного апеляційного господарського суду відсутні правові підстави для повернення 50% судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги у справі № 922/501/24.

Керуючись ст.ст.42, 191, 234, 264, 266 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ФГ "КЛЕПКИ+" про відмову від апеляційної скарги задовольнити частково.

Прийняти відмову ФГ "КЛЕПКИ+" від апеляційної скарги на рішення господарського суду Харківської області від 17.06.2024 у справі № 922/501/24.

Закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ФГ "КЛЕПКИ+" на рішення господарського суду Харківської області від 17.06.2024 у справі № 922/501/24.

Відмовити ФГ "КЛЕПКИ+" у поверненні 50% судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями.

Порядок та строки оскарження в касаційному порядку встановлені статтями 286-289 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 29.08.2024.

Головуючий суддя М.М. Слободін

Суддя Н.В. Гребенюк

Суддя П.В. Тихий

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення27.08.2024
Оприлюднено02.09.2024
Номер документу121272085
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —922/501/24

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 22.07.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Слободін Михайло Миколайович

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Шарко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні