Рішення
від 29.11.2007 по справі 30/283-07-7964  
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/283-07-7964  

              

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" листопада 2007 р.Справа  № 30/283-07-7964

За позовом:   Товариство з обмеженою відповідальністю  „ТРАНСБУД- СУ 6”

До відповідача:  Товариство з обмеженою відповідальністю „ОДЕСТРАНСБУД”

Про визнання права власності

Та за зустрічним позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю „ОДЕСТРАНСБУД” Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю  „ТРАНСБУД –СУ 6”              

                                      

Про  визнання права власності

                                                                                                                 Суддя   РОГА Н.В.

                                                   Представники:

Від ТОВ „ТРАСНБУД –СУ 6”:  Гоголь Н.В.- довіреність від 12.10.2007р.                                                          

Від ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД”: Скоркіна Л.І. - згідно довіреності від 20.10.2007р.  

                                

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „ТРАНСБУД –СУ 6”,  звернувся до господарського  суду Одеської області  з позовною заявою  до ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД”  про визнання права власності на нежитлове приміщення горищного поверху , загальною площею 891, 12 кв.м, що розташоване у буд.. №4 на пл. Катерининська у м. Одесі.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову.

Відповідач проти позову заперечує. В ході розгляду справи подав зустрічну позовну заяву про визнання за ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД” права власності на нежитлове приміщення горищного поверху, загальною площею 960,7 кв.м, що розташоване у буд.. №4/10 на пл..Катерининська\ пров.Воронцовський  у м. Одесі.

Представник  ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД” зустрічну позовну заяву підтримує, наполягає на її задоволенні.

ТОВ „ТРАНСБУД- СУ 6”   проти зустрічного позову заперечує, посилаючись на  його необґрунтованість та безпідставність.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін , суд встановив:

12 липня 2007р. між ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД”  (Орендодавець) та ТОВ „ТРАНСБУД- СУ 6” (орендар) був укладений Договір оренди не житлового приміщення, згідно якого Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування нежитлове приміщення горищного поверху, загальною площею 891,12 кв.м, розташоване у буд..№4 на пл..Катерининська у м. Одесі, з метою розміщення офісу. Строк дії Договору з  моменту підписання – до 12 липня 2008р.

Відповідно до п.5.3.5. Договору  Орендар зобов'язаний за рахунок власних коштів здійснювати роботи по реконструкції та ремонту об'єкту оренди. Вартість робіт по реконструкції та ремонту об'єкта оренди Орендодавець зобов'язується відшкодувати Орендарю протягом 10 днів з моменту надання Орендарем Акту виконаних робіт. У випадку неможливості Орендодавця відшкодувати Орендарю кошти, витрачені на проведення зазначених робіт, Орендодавець передає об'єкт оренди у власність Орендаря.

З метою виконання прийнятого на себе за Договором оренди зобов'язання, 16 липня 2007р. ТОВ „ТРАНСБУД- СУ 6” (Замовник) уклало з Приватним підприємством інвалідів війни „БЛАГОУСТ”  (Підрядник0 договір підряду, згідно якого Підрядник прийняв на себе зобов'язання  щодо виконання робіт по реконструкції та ремонту нежитлового приміщення горищного поверху, загальною площею 891,12 кв.м, розташованого у буд..№4 на пл..Катерининська у м. Одесі, а Замовник зобов'язався оплатити та прийняти зазначені роботи.  За умовами п.2.2. Договору  роботи вважаються виконаними після прийняття їх Замовником шляхом підписання сторонами Акту виконаних робіт. 04 вересня 2007р.  сторони за цим Договором підписали Акт виконаних робіт, згідно якого Підрядником виконано роботи по реконструкції та ремонту нежитлового приміщення горищного поверху, загальною площею 891,12 кв.м, розташованого у буд..№4 на пл..Катерининська у м. Одесі, вартість виконаних робіт 292 870 грн. 80 коп.

Листом від 05.09.2007р. ТОВ „ТРАНСБУД –СУ 6”, на виконання п.5.3.5. Договору оренди від 12.07.2007р.  направило на адресу ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД”  Акт виконаних робіт по реконструкції та ремонту нежитлового приміщення горищного поверху, загальною площею 891,12 кв.м, розташованого у буд..№4 на пл. Катерининська у м. Одесі на суму  292 870 грн. 80 коп., та запропонувало протягом 10 днів з моменту отримання листа сплатити вартість виконаних робіт.

Листом від 14.09.2007р. ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД”  повідомило ТОВ „ТРАНСБУД –СУ 6” про неможливість  здійснити оплату виконаних робіт  та запропонувало відстрочити оплату до 25.09.2007р.  Але, і після цього строку  оплату виконаних робіт здійснено не було, у зв'язку з чим позивач, з метою захисту свого порушеного права та інтересу, а також на підставі п.5.3.5. Договору оренди від 12.07.2007р. звернувся до суду за захистом  та просить суд визнати за ним право власності на  нежитлове приміщення горищного поверху, загальною площею 891,12 кв.м, розташоване у буд..№4 на пл. Катерининська у м. Одесі.

ТОВ  „ОДЕСТРАНСБУД” проти позову заперечує, посилаючись на те, що позивачем за первісним позовом не надано до суду належних доказів  здійснення робіт по реконструкції та ремонту нежитлового приміщення горищного поверху, загальною площею 891,12 кв.м, розташованого у буд..№4 на пл. Катерининська у м. Одесі на суму  292 870 грн. 80 коп. та доказів оплати вартості виконаних робіт на користь Підприємства –Підрядника.

В ході розгляду справи подало зустрічну позовну заяву про визнання права власності на нежитлове приміщення горищного поверху, загальною площею 960,7 кв.м, що розташоване у буд.. №4/10 на пл. Катерининська \ пров.Воронцовський  у м. Одесі.

В обґрунтування позову позивач за зустрічним позовом посилається на  виникнення  у нього права власності на об'єкт оренди на підставі Договору купівлі-продажу від 01.08.2006р., посвідченого нотаріально.  ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД” вважає, що право власності є непорушним, ніхто не можу бути позбавлений права власності. ТОВ „ТРАНСБУД –СУ 6”, на думку позивача за зустрічним позовом,  оскаржує право власності ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД” , що стало підставою для звернення до суду з зустрічним позовом  за захистом на підставі ст.ст.15, 16 Цивільного кодексу України.

Представник відповідача за зустрічним позовом проти зустрічного позову заперечує, посилаючись на його необґрунтованість та безпідставність .

Розглянув матеріали справи суд доходить до такого висновку :

Згідно ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Відповідно до ст.. 16 цього ж кодексу, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту є визнання права.

Відповідно до ст. 177 Цивільного кодексу України  об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші, цінні  папери,  інше  майно,  майнові  права,  результати  робіт, послуги,   результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до Договору купівлі-продажу від                      01 серпня 2006р. ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД”  є власником адміністративної будівлі, загальною площею 2150,2 кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, пл..Катерининська\ пров.Воронцовський, 4\10. Даний договір внесено у Державний реєстр правочинів, що підтверджується Витягом №2704356 від 01.08.2006р.

Згідно зі ст. 319 Цивільного кодексу України  власник  володіє,  користується,   розпоряджається   своїм майном на власний розсуд і  має  право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

12 липня 2007р. між ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД”  (Орендодавець) та ТОВ „ТРАНСБУД- СУ 6” (орендар) був укладений Договір оренди не житлового приміщення, згідно якого Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування нежитлове приміщення горищного поверху, загальною площею 891,12 кв.м, розташоване у буд..№4 на пл. Катерининська у м. Одесі, з метою розміщення офісу .  Строк дії Договору з  моменту підписання –до 12 липня 2008р.

Відповідно до п.5.3.5. Договору  Орендар зобов'язаний за рахунок власних коштів здійснювати роботи по реконструкції та ремонту об'єкту оренди. Вартість робіт по реконструкції та ремонту об'єкта оренди Орендодавець зобов'язується відшкодувати Орендарю протягом 10 днів з моменту надання Орендарем Акту виконаних робіт . У випадку неможливості Орендодавця відшкодувати Орендарю кошти, витрачені на проведення зазначених робіт, Орендодавець передає об'єкт оренди у власність Орендаря.

Слід зауважити, що зазначеним Договором оренди не передбачено автоматичного переходу права власності на об'єкт оренди. Таке можливе лише за умови виконання Орендарем відповідних умов: здійснення реконструкції та ремонту об'єкта оренди, наявності Акту виконаних робіт та підтвердження факту виконання зазначених робіт саме на суму, що визначена у Акті. ТОВ „ТРАНСБУД- СУ 6”   надано до матеріалів справи у якості доказу здійснення реконструкції та ремонту об'єкта оренди лише Акт виконаних робіт за Договором підряду від 16.07.2007р., що був складений сторонами за Договором підряду 04.09.2007р., та згідно якого Підрядником виконано роботи по реконструкції та ремонту нежитлового приміщення горищного поверху, розташованого у буд..№4 на пл.. Катерининська у м. Одесі на суму  292 870 грн.  Але, даний Акт не відповідає по формі актам прийняття виконаних підрядних робіт, адже, з нього неможливо встановити , які саме роботи були здійснені на об'єкті оренди, вартість яких склала 292 870 грн. 80 коп.

Крім того, позивачем за зустрічним позов не надано доказів оплати вартості здійснених підрядних робіт.

За таких обставин, у суду не має підстав для задоволення первісного  позову.

Згідно ст. 41 Конституції України та ст. 321 Цивільного кодексу  України, право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні, але як свідчать матеріали справи відповідач в супереч названим нормам закону створив реальні умови, які обмежують права позивача у здійсненні ним своїх прав на збудоване  майно.

Згідно зі ст. 316 Цивільного кодексу  України правом  власності  є право особи на річ (майно),  яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею,  незалежно від  волі інших осіб. Зміст права власності визначений ст. 317 цього ж Кодексу, згідно з якою власникові   належать  права  володіння,  користування  та розпорядження своїм майном. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав (ст. 319 ЦК України).  Отже, ТОВ „ОДЕСТРАНСБУД” мало повне право здійснювати реконструкцію не житлового приміщення, яке належить йому на праві власності.

Згідно Висновку про оцінку технічного стану та експлуатаційного придатності  горищного поверху двоповерхової адміністративної будівлі, розташованої за адресою: м.Одеса, пл..Катерининська\ пров. Воронцовський, 4\10, виготовленого ТОВ „АТТІКА”  (держ. Ліцензія Серія АА №599711)  горищний поверх  двоповерхової адміністративної будівлі, розташованої за адресою: м. Одеса, пл..Катерининська\ пров. Воронцовський, 4\10 придатний до експлуатації.

Відповідно до ст..328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно , якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч.1 ст.392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

За таких обставин, суд вважає за можливе задовольнити вимогу позивача за зустрічним позовом щодо визнання за ним права власності на  горищний поверх  двоповерхової адміністративної будівлі, загальною площею 960,7 кв.м , розташованої за адресою: м. Одеса, пл. Катерининська\ пров. Воронцовський, 4\10.

Судові витрати по сплаті держмита та витрат на забезпечення судового процесу покласти на відповідача згідно зі ст.ст.44,49 ГПК України.

    Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

                                         ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю „ТРАНСБУД- СУ 6”- відмовити.

2. Зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „ОДЕСТРАНСБУД” задовольнити.

3.Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „ОДЕСТРАНСБУД” (код ЄДРПОУ 34507542) право власності на нежитлове приміщення горищного поверху  двоповерхової адміністративної будівлі, загальною площею 960,7 кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, пл. Катерининська\ пров. Воронцовський, 4\10.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „ТРАНСБУД- СУ 6”  (м. Одеса, вул.Єлісаветинська, 21, код ЄДРПОУ 35241950, п\р 26003301060000 в ТОВ КБ „СКБ”, МФО 388313) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „ОДЕСТРАНСБУД” (м.Одеса,  вул.Єлісаветинська, 21,   код ЄДРПОУ 345 07542, п\р26005303442000 в ТОВ КБ „СКБ”, МФО 388313)   витрати по сплаті держмита у сумі 85 грн.  та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його підписання.

Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

                             Рішення підписане 3 листопада 2007р.

              Суддя                                                                                       Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення29.11.2007
Оприлюднено21.12.2007
Номер документу1212947
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —30/283-07-7964  

Рішення від 29.11.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні