Ухвала
від 02.09.2024 по справі 917/1430/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

адреса юридична: вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, адреса для листування: вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36607, тел. (0532) 61 04 21, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

02.09.2024 Справа № 917/1430/24

Господарський суд Полтавської області у складі судді Безрук Т. М., розглянувши матеріали

за позовною заявою ОСОБА_1 , м. Кобеляки

до 1. Громадської організації «Спеціальний контроль - Україна», с. Сухинівка

2. Відділ державної реєстрації громадських формувань у Полтавській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, м. Полтава

про скасування запису та визнання недійсним рішення зборів засновників

встановив:

Позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ГПК України щодо подання позовних заяв, викладених в п. 2 ч. 1 ст 164 ГПК України, а саме до позовної заяви не додано належних доказів сплати судового збору в установленому розмірі.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

В позовній заяві позивач заявив дві вимоги:

- скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію відомостей про ОСОБА_1 як про засновника (учасника) ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА» (ідентифікаційний код юридичної особи 44983790, 39234, с. Сухинівка, вул. Огія, 7, Полтавський район, Полтавська область), а саме запис: « ОСОБА_1 , громадянин України, місцезнаходження: АДРЕСА_1 » у переліку засновників (учасників) юридичної особи;

- визнати недійсним рішення зборів засновників (учасників) ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА» в частині включення ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) до переліку засновників (учасників) ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА».

Враховуючи те, що позивач звернувся до суду із поданням цього позову в електронній формі, відповідно розмір судового збору за розгляд цієї позовної заяви із застосуванням коефіцієнту 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору становить 4844,80 грн (3028,00 грн * 2 * 0,8).

Позивач до матеріалів позовної заяви долучив докази сплати 2 422,40 грн судового збору за квитанцією ID: 7157-5750-4438-5884 від 27.08.2024, який зарахований до спеціального фонду державного бюджету України (довідка від 30.08.2024), розмір недоплати становить 2422,40 грн.

Згідно із п. 4 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

В п. 3 прохальної частини позовної заяви позивач просить скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію відомостей про ОСОБА_1 як про засновника (учасника) ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА», проте не вказав номер та дату такого запису.

В п. 4 прохальної частини позовної заяви позивач просить визнати недійсним рішення зборів засновників (учасників) ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА» в частині включення ОСОБА_1 до переліку засновників (учасників), проте не зазначає дату прийняття такого рішення.

Отже у позові відсутня конретизація позовних вимог.

Відповідно до частин 2, 3, 4 статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо. До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Згідно із п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

В порушення вказаних вимог позивач до позову не додав оспорюване рішення засновників, не заявив клопотання про його витребування.

При цьому суд заявляє, що позивач не позбавлений права ознайомитись із реєстраційною справою ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА» для отримання копії цього рішення, чи направити адвокатський запит до органу реєстрації.

До позову не додано доказів вчинення позивачем чи адвокатом дій відповідно до ст. 81 ГПК України щодо отримання цього доказу.

За п. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За п. 2 ст. 174 ГПК України, якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Вказані у позові недоліки можуть бути усунені шляхом подання до суду заяви про виправлення недоліків у справі № 917/1430/24, до якої надати:

надати належним чином засвідчені копії доказів, на які позивач посилається в позовній заяві (копія (або оригінал) оспорюваного рішення, а у разі відсутності рішення у позивача - докази вчинення дій, спрямованих на його отримання у реєстраційній службі відповідно дост. 81 ГПК України;

вказати номер та дату оспорюваного запису в ЄДР про державну реєстрацію відомостей про ОСОБА_1 як про засновника (учасника) ГО «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА»),

вказати дату та номер (за його наявності) оспорюваних рішень зборів засновників (учасників) ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «СПЕЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ-УКРАЇНА»;

надати належні докази сплати 2422,400 грн судового збору за наступними банківськими реквізитами:

Отримувач коштівГУК у Полт.обл/тг м.Полтава/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37959255

Банк отримувачаКазначейство України(ел. адм. подат.)

Рахунок отримувачаUA798999980313121206083016719

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу 101


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Полтавської області (назва суду, де розглядається справа),

або сплатити онлайн на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за посиланням https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/gromadyanam/sudzbir/.

При цьому суд роз`яснює, що позивач також має право відкликати позовну заяву для виправлення недоліків (п. 3 ч. 5 ст. 174 ГПК України).

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 3 дні з дня вручення позивачу цієї ухвали.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата підписання ухвали: 02.09.2024.

Суддя Т. М. Безрук

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.09.2024
Оприлюднено03.09.2024
Номер документу121316807
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —917/1430/24

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 02.09.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні