Постанова
від 13.12.2007 по справі 1/430-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/430-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"13" грудня 2007 р.                                                           Справа № 1/430-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Губіної І.В. при секретарі О.С.Бєловій, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Орендного рибогосподарського кооперативу "Рибаки Херсона"

до Державної екологічної інспекції  в Херсонській області  

про  визнання рішення, про тимчасову заборону використання земельної ділянки, нечинним

за участю представників сторін:  

від позивача:  Авер'янова В.О. - юрист, дор. № 4 д від 23.01.07р.

від   відповідача  не прибули

Орендний          рибогосподарський кооператив "Рибаки Херсона" звернулося до суду з позовом  про   визнання нечинним рішення інспекції з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області №01-36/39 від16.10.2007 року про тимчасову заборону (зупинення) використання земельної ділянки на острові Карантинному в м. Херсоні по вул. М.Фортус, 233, яка виділена Херсонською міськрадою  у 1983 році для будівництва рибоконсервного цеху.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що перевірка з питання дотримання ним  законодавства по охороні навколишнього природного середовища проведення з порушенням, тобто без попереднього повідомлення кооперативу про проведення перевірки і відсутності наряду на її проведення.

Спірне рішення  прийнято по результатах перевірки кооперативу, яки викладені в акті від 10.09.2007 року.

 Але, недоліки, що визначені інспекцією у цьому акті позивачем усуненні, що підтверджено актом повторної перевірки від 11.11.2007 року. Крім  того, позивач вважає, що до компетенції відповідача не входять функції розпорядження земельними ділянками, тому він не мав права зупиняти  використання кооперативом виділеної міськрадою у його користування земельною ділянкою. Це функції покладені на власника землі, а саме у даному випадку на Херсонську міську раду.  

Інспекція з охорони навколишнього природного середовища проти позову заперечує, посилаючись на те, що  обставини, на які посилається позивач є надуманими та не відповідають дійсності. По перше перевірка проведена із дотриманням законодавства по телефонній указівці керівництва інспекції за усною заявою громадянина, прізвище якого представникам відповідача не відомо. У перевірці приймало участь керівництво рибогосподарського кооперативу і в процесі перевірки були здійснені відповідні виміри.

Відповідач не заперечує проти того, що дійсно позивачем були усунуті недоліки, визначені в акті перевірки від 10.09.2007 року, про що йдеться у акті повторної перевірки від 11.11.2007 року. Але, позивач до моменту перевірки не приступив до будівництва рибоконсервного цеху і тому відповідно до п.3 спірного рішення  міської ради від 17.05.1983 р. та від 31.12 2007 р. втратили чинність.

Інспекція вважає, що їй надано право зупиняти користування земельними ділянками, посилаючись при цьому на  п. "ж" ст. 20 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища  п.3 ст. 5  Положення про державну екологічну інспекцію в Херсонській області, що затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 19.02.2007 р. за № 55.

Судом, з клопотання сторін по справі була оголошена перерва у судовому засіданні до 13.12. 2007 року. Позивач пояснив,  що він має намір  уточнити  позовні вимоги. Відповідач має намір викликати до суду свідка, прізвище якого йому під час розгляду справи не відомо.

Судове засідання 13.12.2007р. продовжено. Представники інспекції на судове засідання не з'явились. Повістки про виклик на судове засідання були вручені представникам сторін у попередньому судовому засіданні 29.11.2007 року.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Заслухавши представників сторін, вивчивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

Державною екологічною інспекцією в Херсонській області 19 вересня 2007 року проведена перевірка орендного рибогосподарського кооперативу "Рибаки Херсона" з питань дотримання ним вимог природоохоронного законодавства зі складенням відповідного акту без номеру. З цього акту випливає, що інспекцією перевірено стан земельної ділянки, яка відведена відповідачу для будівництва рибоконсервного цеху. В акті перевірки зазначено, що використання земельної ділянки кооперативом здійснюється на підставі рішення Херсонської міськради народних депутатів від 17.05.1983 року № 374/10. Ця ділянка була відведена риболовецькому колгоспу ім. Кірова, правонаступником якого є ОРК "Рибаки Херсона" для будівництва рибоконсервного цеху по Островському шосе на острові Карантинний.

Ця земельна ділянка розташована в стометровій          прибережній захисній смузі р. Дніпро, Стеблеєвський лиман. В північно-західній частині ділянки перевіркою було виявлено 2 стихійних сміттєзвалища з будівельними та твердими побутовими відходами. Перше на відстані 5 метрів від зрізу води р. Дніпро та Стеблеєвського лиману, площею 453 кв.м. в кількості 321 куб.м. Друге на відстані 20 метрів від зрізу води, площею 538 кв.м., в кількості 127 куб.м.

В акті перевірки також зазначено, що у відповідача відсутні документи, які підтверджують його право користування земельною ділянкою, а рішення від 17.05.83 року втратило чинності.

На підставі цього акту державною екологічною інспекцією прийнята постанова про накладення адміністративного стягнення на голову правління ОРК "Рибаки Херсона" Довбня А.А.

В акті перевірки здійснений припис щодо усунення кооперативом виявлених порушень, у тому числі про ліквідацію сміттєзвалищ, прийняття заходу по боротьбі з бур'янами і з зобов'язанням оформлення права на користування земельною ділянкою.

Повторна перевірка з питань виконання цього припису проведена 11.10.07р. зі складенням відповідного акту  від 11.10.07р.

З цього акту випливає, що на території зазначеної вище земельної ділянки відсутнє будь-яке сміттєзвалище та вжиті заходи по боротьбі з бур'янами, але не виконана вимога в частині документального оформлення права користування земельною ділянкою.

По результатам цієї перевірки, як пояснив представник відповідача, головним держінспектором з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області прийнято рішення № 01-30/39 від 16.10.07р.

Цим рішення ОРК "Рибаки Херсона" тимчасово заборонено (зупинено) з 23.10.07р. використовувати земельну ділянку по Островському шосе на острові Карантинний в м. Херсоні.

Як випливає з цього рішення, воно прийнято відповідачем на підставі ст. 20 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" та п. 3 ст. 5 Положення "Про державну екологічну інспекцію в Херсонській області", що затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 19.02.07р. за № 55.

Суд вважає, що вказане рішення відповідача підлягає скасуванню з наступних обставин.

По-перше, фактично це рішення прийнято по результатам перевірки позивача по справі від 19 вересня 2007 року  з визначенням вказаних в ньому порушень, у тому числі наявність сміттєзвалищ і наявністю бур'янів на земельній ділянці.

Основною підставою заборони позивачу користуватись земельною ділянкою у спірному рішенні визначений факт того, що рішення Херсонської міської ради народних депутатів від 17.05.1983 року втратило чинності з 31.12.1985 року.

Оскільки на момент прийняття спірного рішення позивачем прийняті заходи щодо ліквідації стихійних сміттєзвалищ та вжиті заходи по боротьбі з бур'янами, то  інспекція не мала права в обґрунтування рішення посилатись на вказані порушення (наявність сміттєзвалищ і бур'янів).

Посилання відповідача на ст. 20 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища" та п. 3 ст. 5 зазначеного вище Положення є безпідставними. Вказані вище норми передбачають право інспекції обмежувати чи зупиняти (тимчасово) в установленому порядку діяльність підприємств, установ і організації та експлуатацію об'єктів (у тому числі будівництво, реконструкцію та розширення об'єктів, а також роботи на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, не передбачених відповідним режимом) та подавати до Мінприроди та держекоінспекції пропозиції щодо припинення їх діяльності в разі порушення вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, екологічну та в межах своєї компетенції радіаційну безпеку, за винятком суб'єктів підприємницької діяльності (інвесторів), що проводять свою діяльність відповідно до законодавства про угоди щодо розподілу продукції.

Як випливає з викладеного, обмеження або зупинення будь-яких прав державна екологічна інспекція має право здійснювати лише в межах порушення суб'єктами господарювання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Незаконне користування земельною ділянкою є порушенням земельного законодавства України.

Відповідно до ст. 83 Земельного кодексу України землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст є комунальною власністю.

Право розпорядження землями комунальної власності, відповідно до положень Земельного кодексу, а саме його ст. 12, належать селищним, міський, сільським радам.

За таких обставин, приймаючи рішення про заборону (зупинення) права користування ОРК "Рибаки Херсона" земельною ділянкою, що зазначена судом вище, державна екологічна інспекція вийшла за межі своєї компетенції, а тому позовні вимоги позивача, з врахуванням уточнення, підлягають задоволенню.

 З урахуванням викладеного, керуючись статтями 160, 163, 167 КАС  України, суд

                                        постановив:

1.Позов задовольнити

2.Скасувати рішення Державної екологічної інспекції Херсонської області (Головного державного інспектору з охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області) від 16.10.07р. за № 01-32/39, яким тимчасово заборонено (зупинено) з 23.10.07р. використання орендним рибогосподарським кооперативом "Рибаки Херсону" земельною ділянкою по Острівському шосе на острові Карантинний в м. Херсоні.

3.Стягнути з державного бюджету України (Уповноважений територіальний орган - Управління Державного казначейства у Херсонській області, м. Херсон, вул. Комсомольська, буд. 21, код ЄДРПОУ 24104230) на користь орендного рибогосподарського кооперативу "Рибаки Херсона" м. Херсон вул. М.Фортус, 233, код ЄДРПОУ 03889480 - 3(три)грн. 40 коп.

4.Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили за заявою позивача.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  І.В. Губіна

Повний текст постанови

підписано 18.12.07р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення13.12.2007
Оприлюднено21.12.2007
Номер документу1213503
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/430-ап-07

Ухвала від 22.01.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Губіна І.В.

Постанова від 13.12.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Губіна І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні