Ухвала
від 20.08.2024 по справі 331/5001/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/5001/24

Провадження № 1-кс/331/1689/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2024 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Відділу поліції № 2 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню № 12024082020000168, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08.02.2024 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ відділу поліції №2 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12024082020000168 від 08.02.2024 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що слідчим відділенням відділу поліції № 2 Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024082020000168 від 08.02.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України.

07.02.2024 року до відділу поліції № 2 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області надійшла заява від мешканців буд. АДРЕСА_1 , про те, що з кінця березня 2022 року, невстановлені особи, шляхом підробки підписують та ставлять печатки від імені ОСББ, а також незаконно розпоряджаються коштами об`єднання.

30.05.2024 скеровано запит до ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою отримання всіх рахунків відкритих в банківських установах за період часу з 01.01.2022 по 14.05.2024 об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (Запорізька 2) код ЄРДПОУ НОМЕР_1 .

Розглянувши відповідь ІНФОРМАЦІЯ_1 по всіх рахунків відкритих в банківських установах за період часу з 01.01.2022 по 14.05.2024 об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (Запорізька 2) код ЄРДПОУ 43112079 від 14.06.2024 з № 7496/5/08-01-04, виникла необхідність, з метою встановлення обставин кримінального правопорушення, у отримані виписки руху грошових коштів по карті НОМЕР_2 виданої в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

На теперішній час, з метою встановлення кола осіб, які причетні до скоєння вказаного кримінального правопорушення, а також його можливих свідків та очевидців, місць перебування осіб, які причетні до вчинення вищевказаних правопорушень, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до інформації та документів, які містять банківську таємницю, яка знаходиться у розпорядженні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме : інформації стосовно особи на яку видана карта НОМЕР_2 відкриту в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », документів на відкриття банківського карткового рахунку по вказаній картці, інформації стосовно руху грошових коштів по вищевказаній банківській картці у період часу з 01.01.2022 по 19.07.2024.

Зазначені документи самі по собі або в сукупності з іншими документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, які можуть містити відомості, на підтвердження або спростування факту шахрайства та причетності інших осіб до вказаного факту.Крім того, обставини, які передбачається довести за допомогою таких документів, не можливо встановити іншими способами.

Враховуючи, що іншим чином неможливо отримати відомості, що мають значення для досудового розслідування, а без їх отримання неможливо встановити всі обставини, що мають значення для досудового розслідування, слідчий звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримує в повному обсязі.

У відповідності до вимог ч.2ст. 163 КПК Україниклопотання розглянуте без виклику особи, в володінні якої знаходяться речі.

Неприбуття учасниківсудового провадження не перешкоджає розгляду клопотання.

На підставі ч.4 ст. 107 КПК України фіксування кримінального провадження за допомогою технічних засобів не здійснюється з підстав не прибуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Відповідно до ст. 108 КПК України ведеться журнал судового засідання.

Дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього копії документів, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч.2ст. 160 КПК Україниу клопотанні зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За змістом ст. ст.131,162 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження, різновидом яких є тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

На підставі п. 5 ч. 1ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, зокрема відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно з частиною 6статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до вимог ч.5 ст. 163 КПК України, в клопотанні слідчого зазначено, у володінні якої особи перебувають необхідні документи, а саме АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », обґрунтовано їх значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до вимог ч.6 ст. 163 КПК України слідчим доведено, що відомості, які містяться в речах та документах, про надання доступу до яких він просить, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні.

Враховуючи, що інформація, яка знаходиться у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, оскільки на підставі цих документів можливо встановити осіб, які скоїливказаний злочин, та відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, а в інший спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, а їх аналіз може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, тому клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 164 КПК України, в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

На підставі вказаного, та керуючись ст.ст. 40-1, 159, 162, 163, 164 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Відділу поліції № 2 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню № 12024082020000168, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08.02.2024 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України - задовольнити.

Надати слідчомуСВ відділуполіції №2Запорізького районногоуправління поліціїГУНП вЗапорізькій областілейтенанту поліції ОСОБА_3 ,слідчому СВвідділу поліції№2Запорізького районногоуправління поліціїГУНП вЗапорізькій областістаршому лейтенантуполіції ОСОБА_5 ,слідчому СВвідділу поліції№2Запорізького районногоуправління поліціїГУНП вЗапорізькій областілейтенанту поліції ОСОБА_6 ,слідчому СВвідділу поліції№2Запорізького районногоуправління поліціїГУНП вЗапорізькій областілейтенанту поліції ОСОБА_7 ,слідчому СВвідділу поліції№2Запорізького районногоуправління поліціїГУНП вЗапорізькій областілейтенанту поліції ОСОБА_8 ,слідчому СВвідділу поліції№2Запорізького районногоуправління поліціїГУНП вЗапорізькій областістаршому лейтенантуполіції ОСОБА_9 ,слідчому СВвідділу поліції№2Запорізького районногоуправління поліціїГУНП вЗапорізькій областілейтенанту поліції ОСОБА_10 , дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів, що перебувають у володінні юридичної особи: АТ Комерційний банк « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , з подальшим вилученням в відділенні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованому в м. Запоріжжя, а саме :

- довідку-інформацію про рух грошових коштів по картці НОМЕР_2 у період часу з 01.01.2022 по 19.07.2024 у друкованому та електронному вигляді, з зазначенням анкетних даних про особу, на яку оформлено картковий рахунок, розшифровкою дати та часу платежів, повних даних контрагентів (номера рахунків, номера карт, анкетні данні, інше) призначення платежів по вказаним банківським карткам; номера банківських карт, їх призначення, які видавались за вказаною картою; фото та відео матеріали з камер фіксування користувачів банкоматів, з яких проводилися операції по зняттю грошових коштів; фото-відео фіксацію, з відеокамер у відділеннях АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 , в моменти обготівкування грошових коштів, по вищевказаній банківській картці, через касу у відділеннях;

- надати інформацію щодо місць розташування платіжних терміналів АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із зазначенням їх номерів, та адрес в яких здійснювала авторизацію по вказаній карті у період часу з 01.01.2022 по 19.07.2024;

- надати інформацію про банківські картки чи поточні рахунки на які перераховувались безготівкові та готівкові грошові кошти по карті НОМЕР_2 при здійсненні авторизації за допомогою платіжних банківських карток емітованих АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за період часу з 01.01.2022 по 19.07.2024;

- ІР адрес підключення до Інтернет банкінгу, по картці НОМЕР_2 відкритій в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з інформацією про МАС-адреси комп`ютерів, з яких відбувалося з`єднання з системою, з зазначенням дати та часу за Київським часом в форматі: день, місяць, рік, години, хвилини, секунди таких з`єднань за відповідній період.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до документів діє протягом одного місяця з дня постановлення.

У разі невиконання ухвали слідчого судді настають наслідки, передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення20.08.2024
Оприлюднено05.09.2024
Номер документу121360681
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —331/5001/24

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 20.08.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні