Ухвала
від 04.09.2024 по справі 917/1412/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

адреса юридична: вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, адреса для листування: вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36607, тел. (0532) 61 04 21, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

04.09.2024 Справа № 917/1412/24

Суддя Погрібна С.В., розглянувши матеріали

за позовною заявою Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України", вул. Шота Руставелі, 9А, м. Київ, 01601

в особі філії "Миргородське лісове господарство", вул. Козацька, 22/1, м. Миргород, Полтавська область, 37602

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Землетрейд", вул. Маккейна Джона, 16, кімната, 4, м. Київ, 01042

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрна фірма грін вуд", вул. Глинки, 1, офіс 304а, м. Дніпро, 49000

3. Фермерського господарства "Господар-5", вул. Котляревська,18, сел. Велика Багачка, Миргородський район, Полтавська область, 38300

про витребування майна з чужого незаконного володіння,

УСТАНОВИВ:

Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" звернулось до суд з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Землетрейд", Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрна фірма грін вуд", Фермерського господарства "Господар-5", в якому просить:

- скасувати у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 5325786000:00:012:0095 з одночасним припиненням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо зазначеної земельної ділянки;

- витребувати на користь державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» (код ЄДРПОУ: 44768034) земельну ділянку з кадастровим номером 5325786000:00:012:0095 (у розмірі перетину з межами кварталів 13-15 Яреськівського лісництва філії «Миргородське лісове господарство» ДП «Ліси України») площею 17,5384 га з загальної площі ділянки 122,0000 га, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Землетрейд» (код ЄДРПОУ: 43546959), перебуває в оренді Товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрна фірма грін вуд» (код ЄДРПОУ: 44253867) та перебуває в оренді, суборенді Фермерського господарства «Господар - 5» (код ЄДРПОУ 38756120).

Дослідивши подану позовну заяву, суд дійшов висновку про наявність підстав для її повернення, зважаючи на наступне.

Згідно з частиною 2 статті 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно зі статтею 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Як вбачається з позовної заяви Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" звернулось до суду з позовом в особі та в інтересах філії "Миргородське лісове господарство".

В силу приписів статті 80 Цивільного кодексу юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до чинного законодавства, юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

Згідно статті 64 ГК України функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Частиною 1 статті 95 Цивільного кодексу України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (частина 3 статті 95 ЦК України).

Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру (частина 5 статті 95 ЦК України).

Тобто, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією. Втім, не маючи статусу юридичної особи, такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації як юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Таким чином, у спірних правовідносинах, за правилами встановленими процесуальним законодавством, в якості позивача може виступати юридична особа, або юридична особа в особі її представництва (якщо представництво наділене відповідними повноваженнями і про це є належні докази).

Відповідно до частини 3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України, юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно до приписів частин першої та другої статті 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Наведені вище положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва юридичної особи як у порядку самопредставництва, так і іншими особами як представниками юридичної особи.

Самопредставництво юридичної особи - це право одноосібного виконавчого органу (керівника) чи голови (уповноваженого члена) колегіального виконавчого органу безпосередньо діяти від імені такої особи без довіреності, представляючи її інтереси в силу закону, статуту, положення.

У порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких підтверджуються відповідно до частини 3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України.

З метою забезпечення державних органів достовірною інформацією створено Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр, Реєстр) (частина перша статті 7 Закону №755-IV).

Позовна заява підписана директором філії Рябухіним А.А. (згідно прохальної частини).

До позовної заяви додано Довіреність № 52/96 від 21.12.2023 видана Державним спеціалізованим господарським підприємством "Ліси України" в особі директора виконавчого - Лицур І.М. на ім`я директора філії "Миргородське лісове господарство" Рябухіна А.А. здійснювати дії в інтересах Довірителя (перелік згідно довіреності).

До заяви додано витяг з Єдиного державного реєстру відповідно до якого керівником Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" є Болоховець Ю.В.

При цьому, до матеріалів позовної заяви не додано доказів на підтвердження повноважень директора виконавчого - Лицур І.М.

Відповідно до частини 1 статті 14 ГПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, у суду відсутні підстави вважити, що позовна заява підписана та подана уповноваженою особою від імені позивача в особі директора філії, яка має на це право.

Згідно приписів пункту 1 частини 5 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З огляду на вищевикладене, позовна заява підлягає поверненню.

Керуючись статтями 174, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву і додані до неї документи повернути позивачу.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена у апеляційному порядку протягом 10 днів з дня підписання (статті 235, 255-256 ГПК України).

Ухвала підписана 04.09.2024.

СуддяПогрібна С.В.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.09.2024
Оприлюднено06.09.2024
Номер документу121382853
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —917/1412/24

Ухвала від 04.09.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Погрібна С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні