Ухвала
від 05.09.2024 по справі 382/1519/24
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/1519/24

Провадження № 2-о/382/57/24

У Х В А Л А

05 вересня 2024 року м. Яготин

Суддя Яготинського районного суду Київської області Нарольський М. М., перевіривши матеріали справи № 382/1519/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради, Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), про усиновлення дітей,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із зазначеною заявою, відповідно до вимог якої просить:

- оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , , жителя м. Яготин Київської області, усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка народилася в с. Велике Козятинського району Вінницької області, та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився в с. Велике Козятинського району Вінницької області;

- змінити прізвище усиновленої дитини ОСОБА_3 з " ОСОБА_3 " на " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", а по батькові з " ОСОБА_3 " на " ІНФОРМАЦІЯ_4 ". Змінити прізвище усиновленої дитини ОСОБА_4 з " ОСОБА_4 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", а по батькові з " ОСОБА_4 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ";

- зобов?язати Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) в актовий запис про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за №04 від 28 березня 2012 року внести наступні зміни: Прізвище дитини змінити з " ОСОБА_3 " на " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", по батькові з " ОСОБА_3 " на " ІНФОРМАЦІЯ_4 ". В графі батько зазначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець м. Київ та житель м. Яготин Київської області;

- зобов?язати Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) в актовий запис про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за №07 від 21 жовтня 2013 року внести наступні зміни: Прізвище дитини змінити з " ОСОБА_4 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", по батькові з " ОСОБА_4 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ". В графі батько зазначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець м. Київ та житель м. Яготин Київської області.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, суд дійшов наступних висновків.

Так, заява про усиновлення дитини подається до суду у порядку, передбаченому главою 5 розділу ІV ЦПК України та повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим у ст. ст. 175, 177 ЦПК України, так і спеціальним, які передбачені ст. ст. 311, 312 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ст. 310 ЦПК України заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" від 11 грудня 2003 року № 1382-IV, місце проживання - житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також апартаменти (крім апартаментів у готелях), кімнати та інші придатні для проживання об`єкти нерухомого майна, заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), в яких особа отримує соціальні послуги.

Усиновлення дитини відбувається за порядком, визначеним законодавством України, відповідно до Сімейного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 р. № 905, якою затверджено Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей. Рішення про усиновлення постановляє суд за місцем постійного проживання (перебування) дитини.

Проте до заяви не долучені відомості з Єдиного державного демографічного реєстру або реєстру територіальної громади, які б підтверджували зареєстроване місце проживання дітей, на час звернення із заявою до суду.

Крім цього, у долученому до заяви висновку щодо доцільності усиновлення зазначено, що діти ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , проживають за адресою: АДРЕСА_1 у житлі, що належить на праві приватної спільної власності ОСОБА_1 , проте в поданих матеріалах не відображений період проживання.

Разом з тим, відомості про постійне/зареєстроване місце проживання дітей є також необхідними для дотримання правил підсудності даної справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини. Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір`ю або батьком дитини.

Крім цього, згідно з ч. 2 ст. 311 ЦПК України до заяви про усиновлення дитини за наявності мають бути додані такі документи: 1) копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя; 2) медичний висновок про стан здоров`я заявника; 3) довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи; 4) документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням; 5) інші документи, визначені законом.

Разом із тим, до заяви не додано оригінали: нотаріально посвідчену заяву матері про згоду на усиновлення дітей; довідки про склад сім`ї; висновків про стан здоров`я дітей та заявника; акту обстеження умов проживання; довідки про доходи заявника за останні 6 місяців.

Згідно з ч. 3 ст. 312 ЦПК України до висновку органу опіки та піклування мають бути додані: 1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання; 2) свідоцтво про народження дитини; 3) медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток; 4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров`я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення.

Разом із тим, до матеріалів справи додано лише висновок Служби у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради про доцільність усиновлення.

Крім цього, відповідно до частини сьомої статті 314 ЦПК України, усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Однак заявником не зазначено як заінтересовану особу орган державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, якому повинно бути надіслано рішення суду для внесення змін до актового запису про народження усиновлених дітей та не додано для нього копії заяви з додатками.

Крім цього, з урахуванням наведеного, суд звертає увагу, що заявник просить зобов`язати Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни, проте відповідно до положень ст. 314 ЦПК УКраїни внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Частиною 4 статті 177 ЦПК України визначено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. В силу ч. 5 ст. 177 ЦПК України якщо заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставка судового збору за подачу до суду заяви у справах окремого провадження становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що станом на 2024 рік становить 605,60 грн. (п. 2 ст. 4 ЗУ "Про судовий збір").

Як вбачається зі змісту заяви, заявник звернувся до суду із заявою про усиновлення двох дітей. Проте, заявником до матеріалів заяви додано документ, що підтверджує сплату судового збору за одну вимогу заяви у розмірі 605,60 грн; підстави для звільнення заявника від сплати судового збору в іншій частині в заяві не зазначені, відповідні докази звільнення не подані. Відтак, враховуючи положення ст.ст. 4, 6 Закону України "Про судовий збір" заявник, має надати до суду документ на підтвердження доплати судового збору за одну вимогу, що становить 605,60 грн.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч. 2 ст. 185 ЦПК України).

За наявності зазначених недоліків заяви, недотримання вимог ст. ст. 175, 311 ЦПК України, провадження у справі не може бути відкрито.

На виконання вимог ухвали про залишення заяви без руху, необхідно зазначити, що заявник може усунути вказані недоліки протягом десяти днів із дня отримання ухвали шляхом направлення на адресу суду нової редакції заяви з урахуванням визначених недоліків з її копіями, що додаються до неї, у відповідній кількості примірників до кількісного складу учасників процесу (ч. 1 ст. 177 ЦПК України) та оригінал квитанції про доплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 293, 294, 310-312 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради, Козятинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ), про усиновлення дітей, залишити без руху, надавши строк для виправлення недоліків 10 днів з дня отримання цієї ухвали.

Повідомити заявника про необхідність усунення недоліків шляхом направлення йому копії даної ухвали та роз`яснити, що у разі не виправлення недоліків до вказаного терміну заява вважатиметься неподаною та буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М. М. Нарольський

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.09.2024
Оприлюднено10.09.2024
Номер документу121448688
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —382/1519/24

Ухвала від 25.09.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Нарольський М. М.

Ухвала від 05.09.2024

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Нарольський М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні