Рішення
від 09.09.2024 по справі 331/3308/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

09.09.2024

Справа № 331/3308/24

Провадження № 2/331/1845/2024

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі судді Фісун Н.В.,за участю секретаря Коростельової К.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 152Б» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Свою заяву обґрунтовує тим, що співвласниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , було створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 152Б» , про що 09.03.2021 р. внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

ОСОБА_1 євласницею квартири АДРЕСА_2 тавідповідно дост.1Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» єспіввласницею багатоквартирного будинку.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

28.05.2021 р. рішенням загальних зборів ОСББ «Соборний 152Б», оформленого протоколом загальних зборів, було затверджено внесок на управління будинку і прибудинкової території у розмірі 6,00 грн. за місяць з 1 (одного) кв.м площі приміщення, що належить співвласникові з 01.06.2021 р.

З червня 2021 р. по квітень 2024 Відповідачка не сплачує внески на управління багатоквартирного будинку, внаслідок чого станом на дату подачі цього позову утворилась заборгованість розміром 7 026,60 грн.

Просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 152Б» заборгованість зі сплати внесків за обслуговування будинку та прибудинкової території у розмірі 7 026,60 грн. Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 152Б» понесені судові витрати.

Ухвалою Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 06.06.2024 року відкрито спрощене провадження у справі з викликом сторін та призначено судове засідання.

Від відповідача до суду відзив не надходив.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, на задоволенні позовних вимог наполягає з підстав зазначених в позові та просить їх задовольнити. Проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася по невідомій суду причині, про час і місце судового засідання повідомлена належним чином шляхом направлення судової повістки з повідомленням. До суду повернулися поштові конверти із позначкою «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у справі даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Фіксування судового процесу технічними засобами звукозапису не здійснювалось на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази надані сторонами, суд встановив такі факти та відповідні правовідносини, прийшовши до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_2 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 22.03.2024 року, №371026556.

Згідно СтатутуОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Соборний 152Б» здійснює управління і утримання будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Статтею 4 Закону передбачено, що об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно ст. 10 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Згідно ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та Статутом об`єднання внески і платежі.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку", витрати на управління багатоквартирним будинком в тому числі включають: витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічної переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку та інше.

Частиною 2 ст. 12 Закону України "Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку" визначено, що витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток, якщо рішенням зборів співвласник або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання має право відповідно законодавства та Статуту об`єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік, розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного ремонтного фондів; визначати підрядника, укладати договори про управління експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків та платежів.

За п. 2 розділу ІV Статуту ОСББ «Соборний 152Б», затвердженого рішенням установчих зборів від 13.02.2021 р. сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розмір внесків і платежів співвласників, встановлюється загальними зборами об`єднання.

28.05.2021 р. рішенням загальних зборів ОСББ «Соборний 152Б», оформленого протоколом загальних зборів, було затверджено внесок на управління будинку і прибудинкової території у розмірі 6,00 грн за місяць з 1 (одного) кв.м площі приміщення, що належить співвласникові з 01.06.2021 р.

З червня 2021 р. по квітень 2024 ОСОБА_1 не сплачує внески на управління багатоквартирного будинку, внаслідок чого утворилась заборгованість розміром 7 026,60 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості.

Відповідно до частини 1статті 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивачем надано достатні та належні докази на підтвердження існування заборгованості у розмірі 7 026,60 грн.

Разом з цим, суд бере до уваги те, що відповідач не оспорював ні позовних вимог, ні підстав, з яких позов заявлений, тому позовні вимоги необхідно задовольнити.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно п. 1) ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Разом з цим ч. 3 цієї ж статті передбачено, що при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Оскільки позивач сплатив при зверненні до суду судовий збір за подання позовної заяви немайнового характеру у розмірі 2422, 40 грн., який підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.4,12,13,141,261,264,265, ст.ст. 526,625, ЦК України, Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Закону України "Про особливості здійснення прав власності у багатоквартирному будинку", -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 152Б» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 152Б» 69095, м. Запоріжжя,просп. Соборний, 152 Б, ЄДРПОУ 44000429, заборгованість зі сплати внесків за обслуговування будинку та прибудинкової території у розмірі 7 026,60 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Соборний 152Б» 69095, м. Запоріжжя,просп. Соборний, 152 Б, ЄДРПОУ 44000429 ) судові витрати у розмірі 2422, 40 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Повний текст рішення складено 09 вересня 2024 року.

Суддя Н.В.Фісун

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення09.09.2024
Оприлюднено10.09.2024
Номер документу121452232
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —331/3308/24

Рішення від 25.09.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 09.09.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 06.06.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні