Ухвала
від 03.09.2024 по справі 920/1080/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.09.2024м. СумиСправа № 920/1080/16

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп`яненко О.Ю., за участі секретаря судового засідання Бардакової О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 920/1080/16, порушеної

за заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім Бізнес Консалтінг,

до боржника: Публічного акціонерного товариства Сумський авторемонтний завод (40030, м. Суми, проспект Курський, буд. 26, ідентифікаційний код 05422065),

про визнання банкрутом

Учасники справи в судове засідання не прибули

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 28.11.2016 порушено провадження у справі № 920/1080/16 про банкрутство Публічного акціонерного товариства Сумський авторемонтний завод (пр-т Курський, 26, м. Суми, 40020, ідентифікаційний код 05422065).

Постановою Господарського суду Сумської області від 05.03.2019 боржника Публічне акціонерне товариство Сумський авторемонтний завод визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено Іваненко Наталію Олександрівну.

Офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оголошення про визнання боржника Публічне акціонерне товариство Сумський авторемонтний завод банкрутом відбулося 05.03.2019.

01.08.2024 ліквідатором ПАТ Сумський авторемонтний завод Іваненко Н.О. подано до суду клопотання про витребування доказів №02-01/337 від 01.08.2024 (вх.№3495) у справі № 920/1080/16.

Ухвалою від 07.08.2024 розгляд вказаного клопотання призначено на 03.09.2024, 12:00.

26.08.2024 ліквідатором ПАТ Сумський авторемонтний завод Іваненко Н.О. подано до суду інформацію щодо зміни адреси арбітражного керуючого №02-01/376 від 20.05.2024, в якому повідомляє, що у арбітражного керуючого Іваненко Наталії Олександрівни змінилося місцезнаходження контори (офісу), адреса офісу арбітражного керуючого є 40014, м.Суми, вул.Герасима Кондратьєва, 20, каб. 202.

03.09.2024 ліквідатором подано клопотання про розгляд справи без участі від 03.09.2024, в якому у разі оголошення повітряної тривоги у Сумській області просить розглянути клопотання про витребування доказів без участі арбітражного керуючого Іваненко Н.О., клопотання повністю підтримує.

Ухвала суду про призначення клопотання ліквідатора до розгляду надіслана Виконавчому комітету Сумської міської ради до електронного кабінету та доставлена 08.08.2024. Заперечень щодо клопотання ліквідатора до суду не надходило.

З огляду на відсутність перешкод для розгляду справи, достатність матеріалів справи для розгляду та прийняття відповідного рішення, суд вважає за можливе розглянути клопотання ліквідатора в даному судовому засіданні.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, суд встановив наступне.

Відповідно до заявленого клопотання, просить суд витребувати у виконавчого комітету Сумської міської ради (код ЄДРПОУ 04057942, 40030, м. Суми, майдан Незалежності, 2) належним чином роздруковану та засвідчену копію реєстраційної справи Публічного акціонерного товариства «Сумський авторемонтний завод» (код ЄДРПОУ 05422065) за період з 01.11.2013 року по 28.11.2016 року, у т.ч. документи в електронній формі, які відсутні в реєстраційній справі у паперовому вигляді. Витребувані документи надати у строк до 15.07.2024 (включно);

- доручити одержання копії реєстраційної справи арбітражному керуючому Іваненко Наталії Олександрівні (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 253, видане Міністерством юстиції України 26.02.2013 р.) або її представнику.

Як зазначає ліквідатор, нею 23.07.2024 року було направлено на адресу виконавчого комітету Сумської міської ради заяву про отримання копії всіх документів, які знаходяться у реєстраційній справі Публічного акціонерного товариства «Сумський авторемонтний завод» у період з 01.11.2013 року по 28.11.2016 року.

Однак відповіді та документів на даний час ліквідатором так і не отримано.

У той же час вказана вище інформація є необхідною для ідентифікації конкретних фізичних осіб, на яких може бути покладено солідарну та/або субсидіарну відповідальність по зобов`язанням цього боржника за незадоволення вимог кредиторів.

Відповідний порядок доступу до окремих документів реєстраційної справи не відповідає повноваженням, які здійснює арбітражний керуючий щодо підприємства-боржника, зокрема необхідно знати реквізити певного конкретного документа, що перебуває у реєстраційній справи, неможливо одержати повну справу (у т.ч. із заявами-реєстраційними картками, довіреностями, рішенням реєстраторів і т.ін.).

Також, ліквідатор вказує, що в цілому реєстраційна справа дасть можливість проаналізувати системність змін у керівних органах боржника та одержати докази даних про зазначених осіб, їх діяльність, повноваження тощо.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право: запитувати та отримувати документи або їх копії від юридичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та від фізичних осіб за їхньою згодою; отримувати інформацію з державних реєстрів.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 Кодексу України з процедури банкрута ліквідатор з дня свого призначення, серед іншого, здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових актів підлягають обов`язковому зберіганню; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 59 Кодексу України з питань банкрутства з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Згідно з ч. 8 ст. 12 Кодексу під час виконання повноважень арбітражний керуючий має право на безпосередній доступ до інформації про боржників, їхнє майно, доходи та кошти, у тому числі конфіденційної, що міститься в державних базах даних і реєстрах, у тому числі електронних. Порядок доступу до такої інформації з баз даних та реєстрів встановлюється центральними органами виконавчої влади, які забезпечують їх ведення.

Згідно з ч. 2 ст. 121 Кодексу орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, у тому числі банків, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, депозитарних установ та інших професійних учасників ринків капіталу, організацій, громадських об`єднань, фізичні особи, яким направлено запит арбітражного керуючого, зобов`язані не пізніше десяти робочих днів з дня отримання запиту надати арбітражному керуючому відповідну інформацію, у тому числі таку, що становить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг або емітента електронних грошей, крім таємної та/або службової інформації та копій документів, у яких міститься таємна та/або службова інформація, копії документів. Задоволення запиту арбітражного керуючого може бути здійснено шляхом надання відповідної інформації, копій документів у формі електронного документа.

Частиною 3 ст. 12-1 Кодексу передбачено, що відмова в наданні інформації на запит арбітражного керуючого, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації тягнуть за собою відповідальність згідно із законом, крім випадків відмови в наданні таємної та/або службової інформації.

Згідно з ч. 4 ст. 12-1 Кодексу до запиту арбітражного керуючого додається посвідчена арбітражним керуючим копія судового рішення про призначення його у справі про банкрутство (неплатоспроможність) розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реструктуризацією або керуючим реалізацією. Вимагати від арбітражного керуючого надання разом із запитом арбітражного керуючого інших документів забороняється.

За приписами частин 1, 3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Доказами, за визначенням частини 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України, є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частинами 1-2, 4 статті 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Судом враховано, що згідно з частиною 1 статті 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.81 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч. 3 ст.81 ГПК України, у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Враховуючи вищезазначене, отримання вказаної інформації ліквідатором безпосередньо впливає на виконання його обов`язків у процедурі банкрутства, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

При цьому, господарський суд звертає увагу виконавчого комітету Сумської міської ради на вимоги частин 7, 8 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до яких будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку, що клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Іваненко Н.О. про витребування доказів у справі обґрунтоване, доведене належними та допустимими доказами, а тому підлягає задоволенню. Відповідно до клопотаннря витребувані документи ліквідатор просить надати у строк до 15.07.2024 (включно). Суд приходить до висновку, що доцільним є встановлення іншої дати виконання клопотання - 01.10.2024.

Керуючись ст. ст. 12, 12-1, 44, 49 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 81, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Іваненко Н.О. про витребування доказів №02-01/337 від 01.08.2024 (вх.№3495) у справі № 920/1080/16 задовольнити.

2. Витребувати у Виконавчого комітету Сумської міської ради (код ЄДРПОУ 04057942, 40030, м. Суми, майдан Незалежності, 2) належним чином роздруковану та засвідчену копію реєстраційної справи Публічного акціонерного товариства «Сумський авторемонтний завод» (код ЄДРПОУ 05422065) за період з 01.11.2013 року по 28.11.2016 року, у т.ч. документи в електронній формі, які відсутні в реєстраційній справі у паперовому вигляді. Витребувані документи надати у строк до 01.10.2024 (включно).

3. Доручити одержання копії реєстраційної справи арбітражному керуючому Іваненко Наталії Олександрівні (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 253, видане Міністерством юстиції України 26.02.2013 р.) або її представнику.

4. Копію ухвали надіслати ліквідатору, Виконавчому комітету Сумської міської ради (40030, м. Суми, майдан Незалежності, 2).

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає оскарженню в порядку, передбаченому розділом IV ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: htps://court.gov.ua/sud5021/.

Повний текст ухвали підписано 09.09.2024.

СуддяО.Ю. Соп`яненко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення03.09.2024
Оприлюднено10.09.2024
Номер документу121464252
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/1080/16

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 03.09.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 07.08.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 08.12.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні