Рішення
від 09.09.2024 по справі 756/6268/24
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

09.09.2024 Справа № 756/6268/24

Справа № 756/6268/24

Провадження № 2/756/3306/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2024 року м. Київ

Оболонський районний суд міста Києва у складі: головуючого судді Діденко Є.В., за участю секретаря судового засідання Павлишина О.О., розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ТОВ «Київська комунальна компанія» до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

У травні 2024 року ТОВ «Київська комунальна компанія» звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з нього 11 048, 21 грн. боргу за житлово-комунальні послуги, що складається із: 10 859,23 грн. - боргу за оплату житлово-комунальних послуг; 94, 28 грн. - 3% річних; 94,70 грн. - інфляційних нарахувань, а також покласти витрати по сплаті судового збору, посилаючись на неналежне виконання взятих на себе зобов`язань Відповідачем.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 16.06.2016 між Позивачем та Відповідачем укладено договір про надання послуг з управління, утримання будинків і споруд, прибудинкових територій та сприяння у отриманні комунальних послуг №15/03/2/209. За умовами вказаного договору ТОВ «Київська комунальна компанія» зобов`язалось надавати ОСОБА_1 послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкових територій, а також забезпечувати отримання Відповідачем послуг з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання та водовідведення, електропостачання, послуг з охорони за адресою: АДРЕСА_1 . Оскільки Відповідач несвоєчасно та не у повному обсязі сплачує за надані йому житлово-комунальні послуги у нього утворилась заборгованість на загальну суму 11 048, 21 грн.

Ухвалою суду від 21.05.2024 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням (виклику) сторін.

Клопотань про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін до суду не надходило.

Відповідач повідомлявся належним чином шляхом отримання судових документів, про що свідчить відповідна розписка про отримання на копії супровідного листа 06.06.2024 року. Відзиву Відповідач не надав.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 81, ч. 1 ст. 89 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а суд в свою чергу оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову, виходячи із такого.

ОСОБА_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджено Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

16.06.2016 року між ОСОБА_1 , як власником квартири за адресою: АДРЕСА_1 та ТОВ «Київська комунальна компанія» укладений договір про надання послуг з управління, утримання будинків і споруд, прибудинкових територій та сприяння в отриманні комунальних послуг №15/03/2/209, за яким позивач ТОВ «Київська комунальна компанія» виступає виконавцем послуг з утримання будинку, споруд та прибудинкових територій, а також забезпечує отримання власником квартири послуг з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання та водовідведення, електропостачання, та надання послуг з охорони. Власник квартири зобов`язується оплачувати виконавцю вартість наданих послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкової території, та компенсувати вартість наданих комунальних послуг та послуг з охорони.

З матеріалів справи вбачається, що ТОВ «Київська комунальна компанія» свої зобов`язання за договором про надання послуг виконувало належним чином, надаючи відповідачу як власнику квартири у житловому комплексі послуги з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, а також охорони цієї території.

При цьому, ОСОБА_1 своєчасно та у визначеному розмірі не оплачував спожиті послуги, у зв`язку з чим за ним рахується заборгованість у загальному розмірі 11 048, 21 грн. боргу за житлово-комунальні послуги, що складається із: 10 859, 23 грн. - боргу за оплату житлово-комунальних послуг; 94, 28 грн. - 3% річних; 94, 70 грн. - інфляційних нарахувань, що підтверджується наданими позивачем розрахунками заборгованості.

Частиною 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги" споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Таким чином, згідно з зазначеними законодавчими нормами споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

За змістом ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

За приписами ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений законом або договором.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Зважаючи на наявні в матеріалах справи докази, розрахунок розміру заборгованості, суд вважає, що відомості, які вони містять, відповідають дійсним обставинам справи.

Таким чином, аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Позивача про стягнення з Відповідача заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги є обґрунтованими, доведеними та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 263-265, 274-279, 280, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ТОВ «Київська комунальна компанія» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська комунальна компанія» (ЄДРПОУ 38261519) суму заборгованості у загальному розмірі 11 048 (одинадцять тисяч сорок вісім) грн. 21 коп. боргу за житлово-комунальні послуги, що складається із: 10 859, 23 грн. - боргу за оплату житлово-комунальних послуг; 94, 28 грн. - 3% річних; 94, 70 грн. - інфляційних нарахувань, а також судовий збір у сумі 3 028,00 грн., а в загальному розмірі 14 076 (чотирнадцять тисяч сімдесят шість) грн. 21 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя Є.В. Діденко

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.09.2024
Оприлюднено12.09.2024
Номер документу121470303
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —756/6268/24

Рішення від 09.09.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Діденко Є. В.

Рішення від 22.08.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Діденко Є. В.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Діденко Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні