Ухвала
від 10.09.2024 по справі 710/1158/24
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1158/24

Номер провадження 2-о/710/63/24

УХВАЛА

про витребування доказів

10.09.2024 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Сивоконя С.С.,

за участі секретаря судового засідання Шпиці О.Е.,

учасники справи:

представник заявника Шполянської міської рада об`єднаної територіальної громади, - Плосконос Ю.В.

розглянувши матеріали справи за заявою Шполянської міської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області, заінтересована особа Комунальне підприємство «Комунальник» Шполянської міської ради ОТГ про передачу безхазяйного нерухомого майна у власність територіальної громади

ВСТАНОВИВ:

До Шполянського районного суду Черкаської області надійшла згадана заява, в якій міститься прохання визнати за Шполянською міською радою об`єднаною територіальною громадою право власності на нерухоме майно, а саме: - нежитлове приміщення (церкви) за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 13.08.2024 було відкрито провадження у справі. Розгляд цивільної справи проводити за правилами окремого провадження.

Представник заявника до суду з`явився та підтримав свої вимоги.

Суд, заслухавши думку заявника, дослідивши матеріали справи зазначає наступне.

Встановлення відсутності власника безхазяйності речі є однією з обставин, що має юридичне значення, і підлягає доведенню під час ухвалення рішення суду у справах про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про Державний земельний кадастр» Державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами, про меліоративні мережі та складові частини меліоративних мереж.

Відповідно до ч.1 ст. 79-1 ЗК України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об`єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

Згідно зч.3,4ст.79-1ЗК Українисформовані земельніділянки підлягаютьдержавній реєстраціїу Державномуземельному кадастрі. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

Відповідно до ч.9 ст. 79-1 ЗК України земельна ділянка може бути об`єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.

Згідно ч.7 ст.81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до інформації, яка міститься у відкритих даних земельного кадастру України за адресою: АДРЕСА_1 наявна сформована земельна ділянка із кадастровим номером 7125710100:01:003:0564, площею 0,3041 га, власність комунальна; цільове призначення для будівництва і обслуговування будівель громадських та релігійних організацій.

Проте матеріали справи не містять жодних доказів щодо факту користування цією земельною ділянкою, зареєстрованого іншого речового права (право оренди, сервітуту, суперфіцію) тощо та користувача земельної ділянки.

Згідно ч.7 ст.81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.5 ст. 81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч.3 ст. 12 і ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.1.2, ст. 38 Закону України «Про Державний земельний кадастр» відомості Державного земельного кадастру є відкритими та загальнодоступними, крім випадків, передбачених цим Законом, та надаються у формі:

витягів з Державного земельного кадастру;

довідок, що містять узагальнену інформацію про землі (території);

викопіювань з картографічної основи Державного земельного кадастру, кадастрової карти (плану);

копій документів, що створюються під час ведення Державного земельного кадастру.

Для фізичних та юридичних осіб відомості Державного земельного кадастру надаються за бажанням заявника:

у паперовій формі;

в електронній формі через Публічну кадастрову карту, за умови електронної ідентифікації особи з використанням кваліфікованого електронного підпису або засобу електронної ідентифікації з високим рівнем довіри відповідно до вимогЗакону України"Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги" та оплати послуг за надання відомостей з Державного земельного кадастру із застосуванням електронних платіжних засобів відповідно доЗакону України"Про платіжні послуги".

З урахуванням викладеного, маючи обґрунтовані сумніви у добросовісному виконанні заявником, своїх обов`язків щодо подання доказів, суд вважає, що для повного та об`єктивного розгляду справи слід витребувати від Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, код ЄДРПОУ 39765890, юридична адреса: вул. Смілянська, 131 м. Черкаси, витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки з кадастровим номером 7125710100:01:003:0564, площею 0,3041 га, за адресою: АДРЕСА_1 .

Належним чином завірену копію технічної документацію із землеустрою / проекту землеустрою, на підставі яких була сформована земельна ділянка та присвоєно кадастровий номер 7125710100:01:003:0564, земельній ділянці площею 0,3041 га, за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. ст.2, 12. 76, 81, 95, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Витребувати письмові докази від Головногоуправління Держгеокадаструу Черкаськійобласті,код ЄДРПОУ 39765890,юридична адреса:вул.Смілянська,131м.Черкаси,а саме:витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки з кадастровим номером 7125710100:01:003:0564, площею 0,3041 га, за адресою: АДРЕСА_1 ; належним чином завірену копію технічної документацію із землеустрою / проекту землеустрою, на підставі яких була сформована земельна ділянка та присвоєно кадастровий номер 7125710100:01:003:0564, земельній ділянці площею 0,3041 га, за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати посадових осіб Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області в строк протягом десятиднів з дня отримання копії цієї ухвали, надати суду зазначені докази.

Попередити посадових осіб Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала набирає законноїсили змоменту їїпідписання суддеюі оскарженню не підлягає.

Суддя С. С. Сивокінь

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено11.09.2024
Номер документу121490357
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —710/1158/24

Ухвала від 09.10.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Сивокінь С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні