Ухвала
від 10.09.2024 по справі 759/14291/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

У Х В А Л А

про призначення судової експертизи

пр. № 2-о/759/744/24

ун. № 759/14291/24

10 вересня 2024 року Святошинський районний суд м. Києва у складі: головуючого - судді: Ключника А.С., присяжних: Симоненка Л.О., Сушкевича Я.О., за участю секретаря судового засідання: Марченко В.В., заявника ОСОБА_1 , його представника - адвоката Стадник А.С., адвоката особи щодо якої вирішується питання - ОСОБА_2 , представника заінтересованої особи ОСОБА_4, розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_3 ; Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна над ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 в порядку окремого провадження 09.07.2024 року звернувся до Святошинського районного суду м. Києва із вказаною заявою, в якій просить визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка являється його донькою, що зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Також заявник просив суд призначити у справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судовому засіданні заявник та його представник підтримали заяву щодо призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи: Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації у судовому засіданні не заперечував щодо призначення експертизи.

Адвокат особи щодо якої вирішується питання у судовому засіданні поклався на розсуд суду щодо призначення судової експертизи.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» №8 від 30.05.1997 року призначення експертизи в цивільних справах допускається як під час судового розгляду, так і в процесі підготовки до нього. У разі коли необхідність експертного висновку обумовлена обставинами, викладеними у позовній заяві, чи поданими доказами, суддя має призначати експертизу, як правило, при підготовці справи до судового розгляду, враховуючи при цьому думку осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Крім того, згідно п. 2) ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: психічний стан особи.

До того ж частиною 1 ст. 298 ЦПК України також передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Суд, на підставі наведеного, приходить до висновку про наявність підстав для призначення по даній справі судово-психіатричної експертизи, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання.

Частиною 3 ст. 103 ЦПК України передбачено, що при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

З урахуванням викладеного, суд доручає проведення даного виду експертизи Державній установі «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

Відповідно до п. 5) ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: призначення судом експертизи.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 103, 105, 252, 298, 258-261 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи у справі ун.№759/14291/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_3 ; Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна над ОСОБА_3 - задовольнити.

Призначити у цивільній справі ун.№759/14291/24 судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Державній установі «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

На розгляд та вирішення експерта поставити наступне питання:

- чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на психічну хворобу?

- чи спроможна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність передбачену ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 299 ЦПК України витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на державу.

Витребувати у КНП «Клінічна лікарня «Психіатрія» (04080, Київ, вул. Кирилівська, 103, ЄДРПОУ 01994072) медичну документацію стаціонарного/амбулаторного хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ..

Матеріали, які витребовує суд надати протягом п`яти днів з дня надходження копії ухвали суду на виконання, шляхом направлення до Святошинського районного суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Якуба Коласа, буд. 27А, каб. №304.

У разі неможливості надати витребувані судом документи повідомити про це Святошинський районний суд м. Києва із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Копію ухвали для виконання, цивільну справу ун.№759/14291/24 та медичну документацію відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 направити Державній установі «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

До отримання висновку експертизи - провадження у справі зупинити.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі та призначення експертизи може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: Ключник А.С.

Присяжні: Симоненко Л.О.

Сушкевич Я.О.

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено11.09.2024
Номер документу121491414
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —759/14291/24

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ключник А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні