Ухвала
від 10.09.2024 по справі 592/3404/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/3404/23

Провадження № 2-сз/592/19/24

УХВАЛА

10 вересня 2024 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі головуючого судді Костенка В.Г., розглянувши заяву ОСОБА_1 про повернення судового збору за заявою ОСОБА_1 про скасування судового наказу, виданого за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРЕКС ПЛЮС» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 заборгованості по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком,

ВСТАНОВИВ:

10.05.2024 ухвалою Ковпаківського районного суду м. Суми заяву ОСОБА_1 про скасування судового наказу, виданого за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРЕКС ПЛЮС» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 заборгованості по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком по справі № 592/3404/23, провадження № 2-н/592/482/23, повернуто заявникові без розгляду.

До заяви не було додано документу про сплату судового збору, тобто заява не відповідала вимогам п. 1 ч. 5 ст. 170 ЦПК України. На підставі до ч. 6 ст. 170 ЦПК України, постановлено ухвалу про повернення заяви без розгляду через невідповідність вимогам п. 1 ч. 5 ст. 170 ЦПК України.

Матеріали заяви про скасування судового наказу містили копію квитанції №199627166 від 07.05.2024 на суму 151,40 грн, призначення платежу: Код виду сплати:101 Додаткова інформація: Народ. Кредитор. Викуп права вимоги. Ст.5 ЗУ про МРрП. Гр. Союзу РСР є живим. Вчинити процес. дії за законом громадянства. Платник: народ.

02.09.2024 від ОСОБА_1 надійшла заява у якій просить повернути сплачений судовий збір.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає що заява не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 2 ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду.

Повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики (ч. 5 ст.7 Закону України «Про судовий збір»).

Закон України «Про судовий збір» визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Згідно з приписами ч. 1, 2 ст. 9 ЗУ «Про судовий збір» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі, у тому числі з використанням електронного платіжного засобу або за допомогою платіжних пристроїв, в тому числі з використанням платіжних систем через мережу Інтернет у режимі реального часу (відповідно до частини першої статті 6 Закону «Про судовий збір»).

Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Слід зауважити, що на офіційному веб-сайті Ковпаківського районного суду м. Суми (https://kv.su.court.gov.ua/sud1806/) в розділі «судовий збір» зазначено приклад заповнення графи «Призначення платежу» в платіжному документі.

Необхідними реквізитами ідентифікації заяви є, зокрема, код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті; зазначення що кошти є судовим збором за скаргою/заявою/позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача), назва суду, де розглядається справа.

З наведених норм вбачається, що передбачено сплату судового збору за подання заяв до суду. Поряд з цим визначений порядок його сплату, оформлення платіжних документів за якими можливо віднести платіжний документ до певної заяви.

Законодавством передбачений порядок повернення помилково сплачених коштів зарахованих до державного бюджету.

Порядок повернення коштів судового збору помилково сплачених на даний рахунок без звернення до суду визначений «Порядком повернення коштів помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів», затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 787 від 03.09.2013 .

Згідно з п. 1 розділу 1 Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів:

надміру зараховані кошти - сума коштів, що становить позитивну різницю між сумою фактично сплачених коштів та сумою коштів, яку повинен сплатити до відповідного бюджету платник платежів (зборів), що визначені відповідним законодавством (крім платежів (зборів), контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС та органи Держмитслужби), для повного виконання покладеного на нього грошового зобов'язання;

помилково зараховані кошти - кошти, що сплачені платником за видом доходів, який не відповідає суті платежу (збору), визначеного в абзаці третьому цього пункту, та/або до невідповідного бюджету.

Відповідно до п. 5 Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого Наказом Міністерств фінансів України від 03.09.2013 № 787, повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) - за ухвалою суду, яка набрала законної сили.

Повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів у національній валюті здійснюється органами Державної казначейської служби України (п. 3 Порядку). Подання в довільній формі подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ, або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету (п. 5 Порядку). Заява та/або подання подається до відповідного органу Казначейства за місцем зарахування платежу до бюджету (п. 10 Порядку).

Відповідно до п. 5 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України № 10 від 17 жовтня 2014 року питання щодо повернення сплаченого судового збору в разі помилкової його сплати вирішується згідно з Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевого бюджетів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року № 787 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за № 1650/24182.

Питання щодо повернення сплаченої суми судового збору в будь-якому разі вирішується судом, який вирішував питання, пов'язані з відкриттям провадження у справі, чи розглядав справу, навіть якщо таку сплату помилково здійснено не за місцем розгляду справи (п. 44 Постанови).

З огляду на те, що в реквізитах призначення платежу не зазначено реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті; не зазначено зазначення що сплачені кошти є судовим збором та за якою заявою вони були сплачені, крім того як встановлено ухвалою суду кошти було сплачено на неналежний рахунок, відсутні підстави вважати, що сплачені кошти згідно копії квитанції №199627166 від 07.05.2024, сплачено ОСОБА_1. як судовий збір у справі №592/3404/23, провадження 2-с/592/125/24 за його заявою про скасування судового наказу, яка зареєстрована 08.05.2024, що унеможливлює його повернення за ухвалою суду.

Більш того, саме неподання документу, що підтверджує сплату судового збору стало підставою для повернення заяви про скасування судового наказу.

Оскільки кошти, сплачені ОСОБА_1. згідно копії квитанції №199627166 від 07.05.2024 за «Код виду сплати:101 Додаткова інформація: Народ. Кредитор. Викуп права вимоги. Ст.5ЗУ про МРрП. Гр. Союзу РСР є живим. Вчинити процес. дії за законом громадянства. Платник: народ.», перераховані без дотримання викладених вище вимог на рахунок не призначений для сплати судового збору за подання заяв, суд не може однозначно ідентифікувати зазначений платіж, як судовий збір за подання вказаної заяви, тому їх повернення як помилково перерахованих до державного бюджету здійснюється згідно з Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787 (далі - Порядок).

ОСОБА_1. поданий платіжний документи який неможливо віднести до доказу сплати судового збору за подачу заяви у справі про скасування судового наказу №592/3404/23, провадження 2-с/592/125/24. Відтак не вбачається законних підстав для постановлення ухвали суду про повернення судового збору по справі.

Відтак у задоволенні заяви ОСОБА_1 про повернення судового збору слід відмовити, роз'яснивши йому право звернутися з відповідною заявою про повернення (перерахування) коштів з бюджету до органу, що контролює справляння надходжень бюджету, з платежу, який підлягає поверненню, оформленою згідно з вимогами абз. 9 п. 5 розділу 1 Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Натомість з наведених нормативних актів вбачається, що боржник має право вирішити питання про повернення коштів у позасудовому порядку.

Керуючись ст. 7 Закону України «Про судовий збір», Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1 про повернення судового збору за заявою ОСОБА_1 про скасування судового наказу, виданого за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРЕКС ПЛЮС» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 заборгованості по оплаті послуг з управління багатоквартирним будинком, справа №592/3404/23, провадження 2-с/592/125/24.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту підписання.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.Г. Костенко

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено11.09.2024
Номер документу121506653
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про скасування судового наказу

Судовий реєстр по справі —592/3404/23

Ухвала від 13.09.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 03.09.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 23.08.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

Ухвала від 31.07.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Титаренко В. В.

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

Ухвала від 08.07.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Судовий наказ від 24.03.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні