Рішення
від 06.09.2024 по справі 308/9242/24
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/9242/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 вересня 2024 року м.Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Дегтяренко К.С.

при секретарі судового засідання Чейпеш В.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 адвоката Овсепян Кристни Адіківни до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Холмківської сільської ради Ужгородського району про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Овсепян К.А. звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , в якому просить позбавити її батьківських прав відносно дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 14 серпня 2010 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено шлюб.

Від даного шлюбу у сторін народилася спільна донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 11 листопада 2013 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було розірвано. Після того, як сторони розірвали шлюб спільна дитина ОСОБА_3 залишилася проживати разом з батьком, оскільки відповідач влаштовувала своє особисте життя.

Враховуючи наведене вважає, що наявні підстави для звернення до суду з даним позовом.

Відзиву на позовну заяву у встановлений судом строк не подано.

Ухвалою судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 12 червня 2024 року прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі, розпочато підготовче провадження.

12 червня 2024 року до суду надійшов висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судове засідання 06 вересня 2024 року:

представник позивача не з`явилася, при цьому подала до суду заяву, згідно з якою просить провести розгляд справи без її участі та без участі позивача.

відповідач не з`явилася, хоча про час і місце розгляду справи повідомлялася належним чином шляхом надіслання судових повісток про виклик рекомендованими поштовими відправленнями, відзив не подала. Через канцелярію суду подала заяву згідно якої просить розгляд справи провести у її відсутності та підтримує обставини викладені в нотаріально завіреній заяві від 16 травня 2024 року №628.

представник третьої особи не з`явився, про місце та час розгляду справи був повідомлений належним чином, через канцелярію суду подав заяву згідно якої просить розгляд провести у його відсутності.

На підставі ст.211 ЦПК України, враховуючи, що сторони у справі скористались своїм правом та подали заяви про розгляд справи у їх відсутності, суд здійснює розгляд справи у їх відсутності на підставі наявних у суду матеріалів.

Оскільки сторони у судове засідання не з`явились, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Судом встановлено.

14 серпня 2010 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено шлюб, зареєстрований Холмківською сільською радою Ужгородського району у Закарпатській області, про що було зроблено відповідний актовий запис №32.

Від даного шлюбу у сторін народилася спільна донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , видане Від ділом реєстрації актів цивільного стану м. Кішварда. Переклад здійснено з угорської мови на українську, справжність перекладу засвідчене відділом іноперекладів Закарпатської торгово-промислової палати. Відповідно до довідки про реєстрацію особи громадянином України від 28.01.2011 р. №61324/19-536-139 підтверджується, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована громадянкою України.

Рішенням Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 11 листопада 2013 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було розірвано. Після того, як сторони розірвали шлюб спільна дитина ОСОБА_3 залишилася проживати разом з батьком.

Факт спільного проживання підтверджується Витягами з реєстру територіальної громади (Холмківська територіальна громада), згідно з якими місце реєстрації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є АДРЕСА_1 .

Окрім цього, згідно з довідкою Холмківської сільської ради №620 від 17.05.2024 р., встановлено, що до складу сім`ї гр. ОСОБА_1 , 1985 р.н. входить: дружина - ОСОБА_4 , 1994 р.н., донька - ОСОБА_3 „ ІНФОРМАЦІЯ_2 .. син - ОСОБА_5 , 2016 р.н.

Згідно з довідкою з Ужгородської гімназії імені Другетів №275 від 17.05.2024 р. встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період 2023-2024 рр. навчається у 7 класі даної гімназії. За час навчання у закладі зі слів класного керівника ОСОБА_6 вихованням дитини батько займається самостійно, він відвідує батьківські збори, бере участь у різноманітних шкільних та позашкільних заходах, допомагає дитині у навчанні.

Відповідно до довідки №112 від 17.05.2024 р. виданої сімейним лікарем ОСОБА_7 встановлено, що донька ОСОБА_8 знаходиться на «Д» обліку АЗПСМ с. Минай. На планові огляди дитини з приводу захворювань звертався з донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 виключно сам.

Декларацією №0001-4Н42-3200 (дата подачі даної декларації - 02.11.2018 р.) про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу встановлено, що пацієнтом є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 лікар, який надає ПМД є ОСОБА_7 , законний представник пацієнта - ОСОБА_1 .

Відповідно до характеристики на батька ОСОБА_1 з місця роботи, виданої Холмківського сільською радою, відділ житлово-комунального господарства та благоустрою №02-09/62 від 20.05.2024 р., останній пращоє у відділі житлово-комунального господарства та благоустрою Холмківської сільської ради з квітня 2023 р. на посаді залученого працівника. За період роботи ОСОБА_9 зарекомендував себе як відповідальний, ініціативний та кваліфікований працівник. Він відзначається високою працездатністю, пунктуальністю та організованістю у виконанні поставлених завдань. ОСОБА_9 бере активну участь у громадському житті, ініціює та організовує заходи з благоустрою території. Згідно з довідкою про доходи виданої Холмківською сільською радою встановлено, що щомісячна заробітна плата ОСОБА_1 становить 11 000 грн. Дохід за період роботи з квітня 2023 по квітень 2024 складає 141 115,05 грн.

Згідно з характеристикою виданої Холмківською сільською радою №613/03-28 від 20.05.2024 р. з місця проживання ОСОБА_8 , встановлено, що він народився та проживає в с. Минай. Разом з ним проживає дружина - ОСОБА_4 , 1994 р.н., донька від першого шлюбу - ОСОБА_3 .. ІНФОРМАЦІЯ_2 , син - ОСОБА_5 , 2016 року народження.

Окрім вищенаведеного слід зазначити, що з 2016 р. ОСОБА_1 перебуває в офіційно зареєстрованому шлюбі з гр. ОСОБА_10 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб від 14.05.2016 р., серії НОМЕР_2 . Від даного шлюбу у сторін є спільний син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження від 16.11.2016 р., серії НОМЕР_3 .

Крім того, до матеріалів позову долучено нотаріально посвідчену заяву відповідачки ОСОБА_2 , згідно якої остання не заперечує щодо позбавлення її батьківських прав щодо малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Застосовані норми права, позиція суду та оцінка доводів.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази у їх сукупності та кожен окремо, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до наступного висновку.

У відповідності до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

За змістом статей 12 та 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст.18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Згідно ст.ст.8, 12 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Статтею 150 Сімейного кодексу України передбачено, що батьки зобов`язані серед іншого піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до п.2 ч.1 ст 164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Пленум Верховного Суду України в п.п. 15, 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей.

Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК.

Ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Вирішуючи даний спір, суд враховує зазначені роз`яснення Пленуму Верховного Суду України і з`ясовує які докази свідчать про умисне ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків щодо доньки.

Частинами 4 та 5 ст. 19 СК України встановлено, що при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Такий висновок наявний в матеріалах справи і у такому зазначено про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК України), а тому позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

В ході розгляду справи судом встановлено, що донька ОСОБА_3 проживає з батьком, перебуває на його повному утриманні, а мати дитини довгий час не бачиться з нею, життям дитини не цікавиться, не піклується про її здоров`я, матеріально не утримує. При цьому, будь-яких перешкод для спілкування з дитиною немає. Відтак встановлені обставини ухилення відповідача від виконання її батьківських обов`язків та досліджені докази в сукупності свідчать про її винну поведінку щодо невиконання батьківських обов`язків.

Крім того, слід зазначити, що позов про позбавлення батьківських прав подано до суду 29 травня 2024 року і як встановлено судом, станом на час розгляду справи ставлення відповідача до виконання своїх батьківських обов`язків не змінилось. Також до матеріалів позову долучено нотаріально посвідчену заяву відповідачки ОСОБА_2 , згідно якої остання не заперечує щодо позбавлення її батьківських прав щодо малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того відповідачем подано заяву про визнання позову та проведення судового розгляду у її відсутності, що свідчить про її стійку та послідовну позицію у вирішенні вказаного спору.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

На підставі наведеного, враховуючи зібрані докази, суд приходить до висновку, про те, що ОСОБА_2 свідомо тривалий час ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, не піклується про неї, матеріально не утримує, не проявляє інтересу до стану здоров`я та навчання, не цікавиться фізичним, моральним і духовним розвитком доньки, тому вважає, що в якнайкращих інтересах дитини буде позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 19, 141, 150, 164, 166, 180-182 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 3, 12, 13, 81, 89, 130, 137, 141, 211, 200, 247, 263-265, 280-289 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ухвалив:

Позовну заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Овсепян Кристни Адіківни до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей Холмківської сільської ради Ужгородського району про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 батьківських прав відносно доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції, а саме до Закарпатського апеляційного суду

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (РНОКПП НОМЕР_4 ), місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (РНОКПП НОМЕР_5 ), місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Третя особа: Служба у справах дітей Холмківської сільської ради Ужгородського району, місце знаходження: м.Ужгород, вул.Загорська, 10

Суддя Дегтяренко К.С.

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення06.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121524205
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —308/9242/24

Рішення від 06.09.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні