Постанова
від 11.06.2010 по справі 421/09-2010
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" червня 2010 р. справа № 2а-1610/09

Колегія суддів Дніпропет ровського апеляційного адмі ністративного суду у складі: головуючого судді: Бишевської Н.А.

суддів: Д обродняк І.Ю Коршуна А.О.

розглянула в порядку пись мового провадження в м. Дніпр опетровську апеляційну скар гу Управління Пенсійного фон ду України в Бердянському ра йоні Запорізької області на постанову Бердянського місь крайонного суду Запорізької області від 29.10.2009р. у справі №2а-1 610/09 за позовом ОСОБА_2 до Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Бердянському районі З апорізької області про понов лення пропущеного строку для звернення до суду та стягнен ня недоплаченої щомісячної д ержавної соціальної допомог и «Дітям війни»,-

ВСТАНОВИЛА:

05.03.2009р. ОСОБА_2 звернула сь до Бердянського міськрайо нного суду Запорізької облас ті з позовом до Управління Пе нсійного фонду України в Бер дянському районі Запорізько ї області, в якому просила від новити пропущений строк для звернення до суду за захисто м порушених прав, свобод та ін тересів за період з 01 січня 2006 р оку по 31 грудня 2008 року; зобов' язати Управління Пенсійного фонду України в Бердянськом у районі Запорізької області нарахувати і виплатити на ко рить позивача недоплачену як дитині війни щомісячну держ авну соціальну допомогу за 2006 - 2008 роки в сумі 3956,70 грн.

В обґрунтування позовних в имог посилається на те, що поз ивачу, як дитині війни повинн а виплачуватись щомісячна де ржавна соціальна допомога в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, як передбачено ст. 6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни», але від повідач всупереч вимогам Кон ституції України та законів України зазначену надбавку д о пенсії у належних розмірах у 2006-2008 роках не нараховував та не виплачував.

Постановою Бердянського м іськрайонного суду Запорізь кої області від 29.10.2009р. /суддя Па рій О.В./ позовні вимоги задово лено частково. Зобов' язано Управління Пенсійного фонду України в Бердянському райо ні Запорізької області здійс нити перерахунок та виплату ОСОБА_2 доплати до пенсії в ідповідно до положень ст.6 Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни»в розмірі 30% мінімальної пенсії за віко м з 22.05.2008р. по 31.12.2008р.

Зобов' язано відповідача при здійснення нарахування, перерахунку та виплати ОСО БА_2 щомісячного підвищення до пенсії відповідно до ст. 6 З акону України «Про соціальни й захист дітей війни»керуват ися розміром мінімальної пен сії за віком, встановленим на час її виплати у період з трав ня-грудня 2008 року.

В іншій частині позову відм овлено.

Відповідач, не погодившис ь з вищезазначеною постаново ю суду першої інстанції, пода в апеляційну скаргу /а.с. 21-22/. По силаючись у апеляційній скар зі на те, що судом першої інста нції під час розгляду даної с прави зроблено висновки, які суперечать фактичним обстав инам справи, що призвело до не правильного застосування су дом першої інстанції норм чи нного матеріального права, т а ухвалення рішення у даній с праві з порушенням норм чинн ого матеріального та процесу ального права, просить скасу вати постанову суду першої і нстанції у даній адміністрат ивній справі та ухвалити у сп раві нове рішення, яким відмо вити позивачу у задоволені з аявлених ним позовних вимог у повному обсязі.

Дана справа розглянута в п орядку письмового проваджен ня згідно вимог ст. 197 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Перевіривши матеріали с прави, законність і обґрунто ваність постанови суду в меж ах апеляційної скарги, колег ія суддів вважає, що апеляцій на скарга не підлягає задово ленню з наступних підстав.

Предметом спору у даній ад міністративній справі є прав о позивача на отримання пере дбаченого ст.6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни»підвищення до пенсії у розмірі 30% мінімальної пенс ії за віком та захист цього пр ава від порушень з боку орган ів пенсійного фонду, які поля гають у бездіяльності суб' є кта владних повноважень, упо вноваженого державою на нада ння визначених Законом Украї ни «Про соціальний захист ді тей війни» пільг.

Як встановлено судом, підтв ерджено матеріалами справи, позивач відповідно до ст. 1 Зак ону України «Про соціальний захист дітей війни», який наб рав чинності з 01.01.2006р., набув ста тусу «дитина війни», що надає йому право на отримання піль г та державної соціальної пі дтримки, встановлених Законо м України «Про соціальний за хист дітей війни», у тому числ і право на підвищення пенсії на 30% мінімальної пенсії за ві ком.

Виходячи з норм ст.58 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання», п.15 Положення «Про Пен сійний фонд України», ст.ст. 21, 2 2, 87 Бюджетного кодексу Україн и, обов' язок по нарахуванню та виплаті доплати до пенсії , яка передбачена ст.6 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни», покладено на в ідповідні територіальні упр авління Пенсійного фонду Укр аїни за місцем проживання по зивача.

Позивач перебуває на облік у в Управлінні пенсійного фо нду України в Бердянському р айоні Запорізької області. Я к особі, що має статус «дитини війни», позивачу в 2008 році підв ищення до пенсії відповідно до ст. 6 Закону України «Про со ціальний захист дітей війни» призначалося позивачу та вип лачувався частково у розмірі 10%, проти чого відповідач не за перечував.

Статтею 19 Конституції Украї ни встановлено, що правовий п орядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яки х ніхто не може бути примушен ий робити те, що не передбачен о законодавством. Органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повн оважень та у спосіб, що передб ачені Конституцією та закона ми України.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни»з 01.01.2006р. дітям вій ни до пенсії або щомісячного довічного грошового утриман ня чи державної соціальної д опомоги, що виплачується зам ість пенсії, виплачується пі двищення на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Законом України «Про Держа вний бюджет України на 2008 рік т а про внесення змін до деяких законодавчих актів України» статтю 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни» змінено, встановлен о, що дітям війни (крім тих, на я ких поширюється дія Закону У країни «Про статус ветера нів війни, гарантії їх соціал ьного захисту») до пенсії або щомісячного довічного г рошового утримання чи держав ної соціальної допомоги, що в иплачується замість пенсії, виплачується підвищення у ро змірі надбавки, встановленої для учасників війни, тобто 10% в ід прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездат ність (ст.14 Закону України «Пр о статус ветеранів війни, гар антій їх соціального захисту »).

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008р. у справ і № 1-28/2008 визнано такими, що не ві дповідають Конституції У країни (є неконституційни ми), положення пункту 41 розділ у II Закону України "Про Держ авний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяки х законодавчих актів України ", яким внесено зміни до ст. 6 Закону України «Про соціа льний захист дітей війни» .

Виходячи з наведених норм, п .2 Рішення Конституційного Су ду України № 15-рп/2000 від 14.12.2000р., в як ому міститься роз' яснення, що закони та інші правові акт и або їх окремі положення, виз нані рішеннями Конституційн ого Суду України неконституц ійними, не підлягають застос уванню як такі, що відповідно до ч.2 ст. 152 Конституції Україн и втратили чинність з дня ухв алення Конституційним Судом України рішення про їх некон ституційність, керуючись ч.3 с т.150 Конституції України, коле гія суддів погоджується з ви сновком суду першої інстанці ї, що з 22.05.2008р. по 31.12.2008р. позивачу по винно здійснюватись нарахув ання та виплата щомісячної д ержавної соціальної допомог и у розмірі 30 відсотків мініма льної пенсії за віком.

На час розгляду цієї справи розмір мінімальної пенсії з а віком визначається лише за правилами, передбаченими ст .28 Закону України «Про загальн ообов`язкове державне пенсій не страхування»і згідно цієї норми мінімальна пенсія за в іком дорівнює прожитковому м інімуму встановленого для ос іб, які втратили працездатні сть. Іншого нормативно-право вого акту, який би визначав це й розмір або встановлював ін ший розмір, немає.

Доводи апеляційної скарги про неможливість застосуван ня до спірних правовідносин розміру мінімальної пенсії з а віком, оскільки це суперечи ть вимогам ч.3 ст.28 Закону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування», колегія судд ів вважає безпідставними з о гляду на наступне.

Частиною 3 ст. 28 Закону Україн и «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння» передбачено застосу вання мінімального розміру п енсії за віком виключно для в изначення розміру пенсій при значених згідно з цим Законо м (ч.1 ст.28 Закону України «Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування» ).

Однак наявність такої норм и за відсутності іншого міні мального розміру пенсії за в іком не є підставою для відмо ви в реалізації позивачем ко нституційної гарантії та пра ва на отримання соціальної д опомоги, виходячи з розміру м інімальної пенсії за віком, я к це встановлено ст. 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни».

Відповідно до ст.64 Конститу ції України, конституційні п рава і свободи людини і грома дянина не можуть бути обмеже ні, крім випадків, передбачен их Конституцією України.

Таким чином, розмір підвище ння до пенсії особам, які мают ь статус «дитини війни», пере дбачений ст.6 Закону України « Про соціальний захист дітей війни», повинен обчислюватис ь виходячи з розміру прожитк ового мінімуму встановленог о для осіб, що втратили працез датність, який встановлено ч инним законодавством на кожн ий бюджетний рік.

Також колегія суддів вважа є помилковим посилання відпо відача на п.8 постанови Кабіне ту Міністрів України від 28.05.2008р . № 530, яким встановлено розміри підвищення до пенсії або щом ісячного довічного грошовог о утримання чи державної соц іальної допомоги, що виплачу ється замість пенсії. При нар ахуванні позивачу щомісячно ї соціальної допомоги як дит ині війни має застосовуватис я саме Закон України «Про соціальний захист дітей вій ни», оскільки Закони Украї ни мають вищу юридичну силу.

Відповідно до ч.2 ст.8 Констит уції України закони та інші н ормативно-правові акти прийм аються на основі Конституції України і повинні відповіда ти їй.

Згідно зі статтями 113, 116, 117 Конс титуції України Кабінет Міні стрів України у своїй діяльн ості керується Конституцією та законами України, указами Президента України, постано вами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Ко нституції та законів України ; забезпечує виконання Конст итуції і законів України; вид ає постанови і розпорядження виключно в межах своєї компе тенції.

Колегія суддів також не при ймає до уваги доводи відпові дача про відсутність можливо сті здійснення перерахунку т а виплати допомоги через від сутність фінансування з держ авного бюджету України.

Статтею 22 Конституції Украї ни визначено, що конституцій ні права і свободи гарантуют ься. Таким чином, держава взял а на себе зобов'язання забезп ечити реалізацію громадянам и своїх конституційних прав.

За змістом ч.1 ст.46 Конституці ї України, громадяни мають пр аво на соціальний захист, що в ключає право на забезпечення їх у старості та в інших випад ках, передбачених законом. За коном України «Про соціальни й захист дітей війни»реалізо вано конституційне право на соціальний захист громадян, які мають статус «дитини вій ни».

Відповідно до ч.2 ст.6 Констит уції України органи законода вчої, виконавчої та судової в лади здійснюють свої повнова ження у встановлених Констит уцією межах і відповідно до з аконів України.

Враховуючи, що держава взял а на себе обов'язок щодо випла ти позивачу 30% доплати до пенс ії та поклала виконання цьог о обов'язку на центральний ор ган виконавчої влади - Пенсій ний фонд України, який діє чер ез свої місцеві органи, що вхо дять в систему його органів, а ле вони не вчинили жодної дії для нарахування цих коштів т а їх виплати, колегія суддів в важає, що вони не виконали сво їх повноважень без поважних причини.

Отже, відсутність коштів у в ідповідача, який не вчинив жо дної дії щодо їх отримання дл я забезпечення виконання сво їх зобов'язань або невиконан ня іншим органом виконавчої влади свого обов'язку щодо ви ділення коштів на здійснення позивачу виплат, гарантован их йому Конституцією України , не є підставою для відмови в задоволенні позову та визнан ня правомірними дій або безд іяльності відповідача.

З огляду на вищевикладе не, приймаючи до уваги, що в 2008 р оці підвищення до пенсії від повідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни »було призначено поз ивачу та виплачувались частк ово у розмірі 10%, від прожитков ого мінімуму для осіб, які втр атили працездатність, колегі я суддів дійшла висновку про необхідність змінити судове рішення згідно ст. 201 Кодексу а дміністративного судочинст ва України в частині щодо зоб ов' язання Управління Пенсі йного фонду України в Бердян ському районі здійснити пере рахунок та забезпечити випла ту підвищення до пенсії в роз мірі 30% мінімальної пенсії за віком відповідно до ст.6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни», доповнивш и реченням: «…з урахуванням р аніше проведених виплат до п енсії «Дітям війни»за відпов ідний період».

Доводи апеляційної скарг и відповідача спростовуютьс я дослідженими судом доказам и та не можуть бути підставою для скасування постанови су ду, а тому апеляційну скаргу в ідповідача необхідно залиш ити без задоволення, а виклад ені вище обставини є підстав ою для зміни постанови суду п ершої інстанції.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 197, 198, 201, 205, 207 Кодекс у адміністративного судочин ства України, колегія суддів , -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Бердянському районі Запо різької області - залишити бе з задоволення.

Постанову Берд янського міськрайонного суд у Запорізької області від 29 жо втня 2009 року у справі №2а-1610/09 - зм інити.

Абзац 4 резолютивної ч астини постанови Бердянсько го міськрайонного суду Запор ізької області від 29 жовтня 2009 року у справі №2а-1610/09 доповнити реченням: «… з урахуванням ра ніше проведених виплат до пе нсії «Дітям війни»за відпові дний період».

В іншій частині постанову Бердянського міськрайонног о суду Запорізької області в ід 29 жовтня 2009 року у справі №2а-1 610/09 - залишити без змін.

Постанова суду на бирає законної сили з момент у її проголошення та може бут и оскаржена у місячний строк до Вищого адміністративного суду України шляхом подання касаційної скарги.

Головуючий суддя: Н.А. Бишевська

суддя: І.Ю . Добродняк

суддя: А .О. Коршун

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.06.2010
Оприлюднено15.11.2010
Номер документу12152902
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —421/09-2010

Постанова від 11.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні