Рішення
від 09.09.2024 по справі 725/8515/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/8515/24

Номер провадження 2-о/725/929/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.09.2024 року Першотравневий районний суд м.Чернівців

в складі:

головуючої судді Піхало Н.В.,

за участю секретаря судових засідань Соник А.Д.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Другий відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту народження дитини,-

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2024 року ОСОБА_3 , діючи в інтересах заявників, звернулася до суду з вищевказаною заявою та просила встановити факт народження дитини чоловічої статті, громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у місті Каховка Каховського району Херсонської області Україна.

В подальшому, зазначала, що окупаційна влада змусила переїхати подружжя разом із народженою дитиною під виглядом примусової евакуації на територію АР Крим, де у них вилучили медичне свідоцтво про народження №1 від 29 червня 2024 року та видали заявниці ОСОБА_2 свідоцтво про народження сина російського зразка.

При цьому, вказувала, що заявники з жовтня 2021 року мешкали однією родиною без реєстрації шлюбу за адресою: АДРЕСА_1 .

Посилаючись на вказане, просила встановити факт народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України у м. Каховка Каховського району Херсонської області Україна, та в актовому записі про народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вказати матір`ю - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України, та вказати батьком - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України.

Відповідно до вимог ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Зважаючи на вищевказане та наявність клопотань, суд проводить розгляд заяви у відсутності учасників справи.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, відповідно до вимог ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Зокрема, частиною першою ст.4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.317 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

При цьому, положеннями ч.1 ст.81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З матеріалів справи убачається, що у заявниці ОСОБА_2 народилася дитина, що підтверджується довідкою про народження № Р-00466 від 24.01.2023 року, виданої Сімферопольським районним відділом запису актів громадського стану №2 Міністерства юстиції Республіки Крим, відповідно до якої зроблений запис акту про народження №110239910003000069009 від 24.01.2023 року, а також свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

Так, відповідно до ч.1 ст.144 СК України, батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Частинами 2, 3, 4 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрації актів цивільного стану» визначено, що державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до ч.1 ст.7 Закону України «Про громадянство України» особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

Разом зтим,у зв`язкуз військовоюагресією РосійськоїФедерації протиУкраїни,на підставіпропозиції Радинаціональної безпекиі оборониУкраїни,відповідно допункту 20частини першоїстатті 106Конституції України,Закону України"Проправовий режимвоєнного стану" указом Президента України від24.02.2022року,затвердженого ЗакономУкраїни № 2102-IXвід 24.02.2022 року введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строк дії якого неодноразово продовжувався та станом на тепер в Україні продовжує діяти воєнний стан.

При цьому, як убачається з наданих заявниками документів, дитина чоловічої статі, громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , народився у місті Каховка Каховського району Херсонської області Україна, яке є тимчасово окупованою територією України, у зв`язку із чим матір дитини ОСОБА_2 , та батько ОСОБА_1 булипозбавлені можливості отримати свідоцтво про народження у відділі державної реєстрації актів цивільного стану українського зразку.

Отже, враховуючи вище наведені обставини та дослідженні судом докази в їх сукупності з доводами заявників, суд приходить до висновку про доведеність факту народження дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на тимчасово окупованій території України, а саме в місті Каховка Каховського району Херсонської області Україна.

За змістом ст.122 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Таким чином, суд приходить до висновку про доведеність народження громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 від матері громадянки України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 7, 1, 12, 76-89, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273,317-319, 352, 354, 355 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт народження на тимчасово окупованій території України в місті Каховка Каховського району Херсонської області Україна, 24 червня 2022 року громадянина України ОСОБА_4 .

В актовому записі про народження дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , вказати матір`ю - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України, вказати батьком - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Копію даного рішення негайно видати учасникам справи після його проголошення та надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження дитини.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду або в той самий строк через Першотравневий районний суд м. Чернівці відповідно до вимог п. 15.5 Розділу ХІІІ ЦПК України.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці Н.В. Піхало

СудПершотравневий районний суд м.Чернівців
Дата ухвалення рішення09.09.2024
Оприлюднено13.09.2024
Номер документу121544341
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —725/8515/24

Рішення від 09.09.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

Ухвала від 09.09.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні