Ухвала
від 10.09.2024 по справі 922/2532/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

10.09.2024м. ХарківСправа № 922/2532/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Хотенця П.В.

при секретарі судового засідання Гаврильєві О.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Урочище Журавське", с. Криві Коліна(з), Черкаська область до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдер ТОЛ", м. Харків , 2. Приватного акціонерного товариства "Укрзахідвуглебуд", м. Червоноград, Львівська область про зняття арешту з грошових коштів

за участю представників сторін:

позивача - Киришов О.В., адвокат, ордер № 1000001 від 09.09.2024 року

відповідачів - 1. Татаркін О.Л., директор, 2. не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Урочище Журавське", с. Криві Коліна(з), Черкаська область звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідачів - 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдер ТОЛ", м. Харків, 2. Приватного акціонерного товариства "Укрзахідвуглебуд", м. Червоноград, Львівська область, в якій просить зняти арешт з грошових коштів в розмірі 610620,00 грн, які були помилково перераховані на розрахунковий рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдер ТОЛ" платіжною інструкцією № 296 від 19 березня 2024 року та які 27 березня 2024 року на вимогу державного виконавця були перераховані на розрахунковий рахунок Київського відділу Державної виконавчої служби у м. Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Просить покласти на відповідача витрати зі сплати судового збору. Також просить розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 22 липня 2024 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Урочище Журавське", с. Криві Коліна(з), Черкаська область до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Холдер ТОЛ", м. Харків, 2. Приватного акціонерного товариства "Укрзахідвуглебуд", м. Червоноград, Львівська область про зняття арешту з грошових коштів - залишено без руху; надано позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, шляхом надання до суду інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви та здійснення оформлення додатків до позовної заяви, шляхом зазначення на копії письмових документів всіх необхідних відміток, а саме: "Згідно з оригіналом" (без лапок), назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Через канцелярію суду Товариством з обмеженою відповідальністю "Урочище Журавське" надано клопотання (вхідний № 19650) про усунення недоліки шляхом надання до суду інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви та здійснення оформлення додатків до позовної заяви, шляхом зазначення на копії письмових документів всіх необхідних відміток, а саме: "Згідно з оригіналом" (без лапок), назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 20 серпня 2024 року відмовлено у задоволенні клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження; прийнято позовну заяву до розгляду; відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін та призначено підготовче засіданні на 10 вересня 2024 року о 13:30 годин.

02 вересня 2024 року через систему "Електронний суд", Товариством з обмеженою відповідальністю "Холдер ТОЛ" подано відзив (вхідний № 21801) на позовну заяву, який суд приймає та долучає до матеріалів справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, зазначає наступне.

Відповідно до статті 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Проаналізувавши наведену норму, суд зазначає, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору має знаходитись з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін. Разом з цим, предмет спору повинен бути за межами цих правовідносин, інакше така особа може мати самостійні вимоги на предмет спору. Відтак, не є можливим покладення на третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, будь-яких матеріально-правових обов`язків, а також установлення чи захист їхніх прав. Тобто є неможливим винесення рішення або ухвали суду про права чи обов`язки цих третіх осіб.

З огляду на наведенні положення вбачається, що необхідною умовою для залучення третьої особи до участі у справі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, є наявність юридичного інтересу до предмету спору у такої особи.

Як вбачається з матеріалів справи, Київський відділ державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції має юридичний інтерес до предмету спору, в розумінні статті 50 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне залучити Київський відділ державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Приймаючи до уваги, що питання, визначені частиною 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, суд вважає доцільним відкласти розгляд підготовчого засідання.

На підставі викладеного та керуючись статтями 50, 177, 182, 183, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Київський відділ державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (61024, м. Харків, вул. Студентська, 5/4)

2. Підготовче засідання відкласти на 17 вересня 2024 року о 15:00

3. Встановити третій особі п`ятиденний строк, з дня вручення даної ухвали, для подання пояснень щодо позову. Звернути увагу третьої особи на вимоги статті 168 Господарського процесуального кодексу України, згідно якої до пояснень третьої особи застосовуються процесуальні правила, які встановлені для подання відзиву.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення суддею.

5. Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 10.09.2024 року

СуддяП.В. Хотенець

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено13.09.2024
Номер документу121544868
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —922/2532/24

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 22.07.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні