Ухвала
від 06.09.2024 по справі 757/40013/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/40013/24-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 вересня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора: ОСОБА_3 , захисника-адвоката: ОСОБА_4 , підозрюваного: ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотаннястаршого слідчого в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань полковника Державного бюро розслідувань ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 12019240110000101 від 29.03.2019 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

В С Т А Н О В И В:

06.09.2024 старший слідчий в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань полковник Державного бюро розслідувань ОСОБА_6 , за погодженням із прокурором другого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , звернулась до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 12019240110000101 від 29.03.2019 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання обґрунтовує тим, що Головне слідче управління Державного бюро розслідувань здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019240110000101 від 29.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 190, ч.ч. 3, 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 362 КК України.

До кримінальної відповідальності у вказаному кримінальному провадженні притягнуто ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якого 05.09.2024 о 12 год. 28 хв. затримано на підставі п. 4 ч. 1 ст. 208 КПК України та цього ж дня йому повідомлено про підозру у вчиненні наступних кримінальних правопорушень: участі у злочинній організації та участі у злочинах, вчинюваних такою організацією, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України (в редакції Закону № 2341-III від 05.04.2001); пособництві у заволодінні чужим майном шляхом обману в особливо великому розмірі, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 КК України; використанні завідомо підробленого документу, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України, при наступних обставинах.

Відповідно до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Статтею 13 Основного Закону визначено, що держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання.

Згідно із частинами першою та другою статті 3 Господарського кодексу України під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб`єкти підприємництва - підприємцями.

Положеннями статей 42 і 43 цього Кодексу визначено, що підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом.

Протягом 2018 року (точна дата не установлена) ОСОБА_7 з метою особистого збагачення вирішив створити злочинну організацію для заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарювання, тобто чужим майном, шляхом вчинення низки протиправних дій, поєднаних із обманом, втручаючись у їх господарські операції.

З цією метою ОСОБА_7 розробив багатоетапний алгоритм вчинення злочину, який полягав у наступному.

Полем своєї протиправної діяльності ОСОБА_7 обрав взаємовідносини між суб`єктами господарювання в аграрній сфері економіки, а саме господарські відносини між сільськогосподарськими виробниками щодо купівлі-продажу зернових та олійних культур.

Добре усвідомлюючи, що зазвичай господарські взаємовідносини у цій сфері базуються на принципах довіри і добросовісності, а господарські договори, як правило, підписуються шляхом пересилання їх примірників поштою або електронними засобами зв`язку, без особистої присутності представників сторін, ОСОБА_7 вирішив скористатися такою ситуацією для реалізації свого злочинного плану та досягнення корисливої мети.

Під час готування до вчинення злочину ОСОБА_7 організовував збір та аналіз інформації про потенційних потерпілих, грошовими коштами яких планувалося заволодіти, вивчав дані про керівників, бухгалтерів, менеджерів цих суб`єктів господарювання, їх статистичну звітність, історію взаємовідносин, об`єми наявних зернових та місця їх зберігання, вартість товару за одиницю, умови поставки та іншу інформацію, у потребі якої могла виникнути необхідність при подальшому спілкуванні із потенційними потерпілими.

Отримавши таким чином необхідний об`єм інформації про конкретного суб`єкта господарювання, реалізація злочинного плану, розробленого ОСОБА_7 , переходила на наступний етап, який передбачав безпосереднє вчинення обманних дій шляхом психологічних маніпуляцій.

На цьому етапі, володіючи основами маркетингу і підприємницької діяльності, вивчивши кон`юнктуру і специфіку агарного ринку, ОСОБА_7 за розробленим злочинним планом здійснював втручання у переддоговірні відносини між суб`єктами господарювання щодо купівлі-продажу зернових та олійних культур.

Зокрема, один із учасників злочинної організації телефонував керівнику або представнику реального покупця і, вводячи останнього в оману різними методами психологічних маніпуляцій, відрекомендовувався керівником продавця, намагаючись у процесі розмови викликати в опонента довіру до себе. Після знайомства потенційному потерпілому висловлювалася пропозиція купити зернові або олійні культури за вигідною ціною, дещо нижчою ніж ринкова на такий вид продукції. У разі зацікавленості покупця домовлялися, що надалі всі деталі поставки повідомить помічник керівника продавця або його бухгалтер, ролі яких виконували інші учасники злочинної організації.

Одночасно той самий або інший учасник злочинної організації телефонував керівнику або представнику продавця і, вводячи останнього в оману різними методами психологічних маніпуляцій, відрекомендовувався керівником покупця, намагаючись у процесі розмови викликати в опонента довіру до себе. Після знайомства потенційному потерпілому висловлювалася пропозиція продати зернові або олійні культури за вигідною ціною, дещо вищою ніж ринкова на такий вид продукції. У разі зацікавленості продавця домовлялися, що надалі всі деталі поставки повідомить помічник керівника покупця або його бухгалтер, ролі яких виконували інші учасники злочинної організації.

Надалі інші учасники злочинної організації при спілкуванні у телефонному режимі із представниками покупця і продавця, вводячи їх в оману, виманювали у них копії статутних і реєстраційних документів їх підприємств, нібито для необхідності підготовки договору поставки чи купівлі-продажу та додатків до нього. Окрім цього під приводом необхідності перевірки суб`єктів господарювання та повноважень службових осіб виманювалися фотокопії документів про призначення директорів на посади, дані про наявні об`єми зернових на елеваторах, їх аналізні картки з якісними показниками, статистичні звіти і тому подібне.

Одночасно за допомогою корупційних зв`язків у податкових органах учасники злочинної організації отримували відомості із електронних баз даних Державної податкової служби України (зокрема, інформаційно-телекомунікаційна система «Податковий блок», інформаційно-телекомунікаційна система «Єдине вікно подання електронної звітності»), які також використовували для збору та аналізу конфіденційної інформації про суб`єкта господарювання та його господарську діяльність.

Заволодівши довірою службових осіб або представників покупця і продавця, отримавши всі необхідні документи учасники злочинної організації переходили до наступної стадії реалізації злочинного плану ОСОБА_7 , яка передбачала підготовку до заволодіння чужими коштами з використанням підставного банківського рахунку.

Маючи повний пакет статутних і реєстраційних документів, ОСОБА_7 за допомогою інших учасників злочинної організації підшуковував сторонніх осіб, так званих «лижників», які за винагороду погоджувалися вчинити низку протиправних дій.

На ім`я цих підставних осіб виготовлялися підроблені паспорти, печатка та інші документи суб`єкта господарювання, необхідні для відкриття банківського рахунку від імені підприємства - продавця, на який відповідно до злочинного плану мали надійти кошти за поставку продукції.

Використовуючи підроблений паспорт, печатку і пакет необхідних документів підставна особа під контролем учасників злочинної організації зверталася до банківського відділення, заздалегідь обраної банківської установи, та відкривала один чи декілька банківських рахунків від імені підприємства - продавця без відома його дійсних службових осіб.

Одночасно та ж сама або інша підставна особа відкривала у інших банківських відділеннях, заздалегідь обраних банківських установ, один чи декілька банківських рахунків від імені інших підприємств, які мали використовуватися для приховування отриманих злочинним шляхом грошових коштів.

Отримані в банку електроні ключі від системи дистанційного доступу «Клієнт-банк» підставна особа (так званий «лижник») передавала довіреній особі ОСОБА_7 , яка через віддалений доступ здійснювала банківські операції від імені підприємств, чиї особисті дані були використані.

Маючи повний контроль над підставними банківськими рахунками, злочинний план ОСОБА_7 переходив на інший етап його реалізації, який передбачав безпосереднє заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарської діяльності.

Продовжуючи телефонні перемовини від імені службових осіб продавця і покупця та вводячи їх дійсних представників в оману, учасники злочинної організації запевняли, що готові до підписання договору поставки або купівлі-продажу та безпосереднього відвантаження товарної продукції, яка зберігалася як правило на зернових елеваторах.

Для реалізації злочинного плану представникам покупця направлявся заздалегідь підроблений договір поставки або купівлі-продажу, у якому серед реквізитів продавця було зазначено дані підставного (фіктивного) рахунку, для можливості здійснення попередньої оплати за договором. Представникам продавця направлявся аналогічний договір поставки або купівлі-продажу, у якому зазначалися його дійсні дані, для підготовки і надання насамперед складської квитанції чи іншого документа, згідно із якими товар переходив від продавця у власність покупця.

Не підозрюючи обману, службові особи підприємства - покупця, вважаючи, що проводять переговори із реальними представниками продавця, перераховували частину грошових коштів, як правило 80 відсотків від суми договору, в якості попередньої оплати за поставлений товар, на вказаний у договорі підставний (фіктивний) рахунок підприємства - продавця.

Одночасно, будучи введеними в оману, службові особи підприємства - продавця реєстрували у Реєстрі складських документів на зерно складську квитанцію чи передавали інший документи, згідно з якими партія зерна переходила у власність покупця, очікуючи від нього грошові кошти.

Натомість, володіючи ключами електронного доступу до підставних банківських рахунків, які використовувалися в злочинній схемі, ОСОБА_7 та учасники злочинної організації отримували можливість розпорядитися ними як своїми власними.

Після цього реалізація злочинного плану переходила на наступний етап, який передбачав переведення отриманих шахрайським шляхом грошових коштів в готівку та безповоротне заволодіння ними, шляхом вчинення низки дій, спрямованих на їх легалізацію, тобто приховування протиправного джерела їх походження.

Так, підставна особа (так званий «лижник»), використовуючи підроблений паспорт на ім`я директора підприємства - продавця, зверталася до банківського відділення та отримувала у його касі визначену суму готівкових коштів, знятих із підставного (фіктивного) банківського рахунку, відкритого від імені підприємства - продавця, нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам.

З метою приховання злочинного походження отриманих грошових коштів інша їх частина перераховувалася за допомогою системи дистанційного доступу «Клієнт банк» на підставні (фіктивні) рахунки, відкриті від імені суб`єктів господарювання, нібито як оплата за поставлений товар чи надані послуги за господарськими договорами.

Надалі та ж сама або інша підставна особа (так званий «лижник») зверталася до банківського відділення і отримувала у його касі визначену суму готівкових коштів, знятих із підставного банківського рахунку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам.

Всі суми готівкових коштів підставні особи (так звані «лижники») передавали через учасників злочинної організації ОСОБА_7 , який надалі розпоряджався ними на власний розсуд.

Таким чином, реалізовуючи вищеописаний алгоритм протиправних дій, діючи шляхом обману з елементами психологічних маніпуляцій, ОСОБА_7 спільно із іншими учасниками злочинної організації заволодівав грошовими коштами суб`єктів господарської діяльності в особливо великих розмірах, які обертав на власну користь, розподіляючи між усіма учасниками злочинної організації відповідно до їх ролі, виконаних функцій та завдань.

Досягнувши злочинної мети, тобто протиправно заволодівши грошовими коштами суб`єктів господарської діяльності, на певний період часу за вказівкою ОСОБА_7 учасники злочинної організації припиняли свою діяльність, побоюючись її викриття та вживаючи заходів для приховування слідів вчинення злочину, зокрема знищення підроблених паспортів, печаток, документів, використаних мобільних телефонів і карток операторів мобільного зв`язку, принтерів, інших предметів і документів, які були використані під час вчинення злочинних дій.

Через певний період часу, спостерігаючи за реакцією потерпілих осіб, у разі відсутності кримінального переслідування з боку правоохоронних органів, за вказівкою ОСОБА_7 злочинна організація відновлювала свою протиправну діяльність, розробляючи, організовуючи та вчиняючи за аналогічною схемою нові епізоди злочинних дій, спрямовані на заволодіння чужими грошовими коштами суб`єктів господарської діяльності.

Усвідомлюючи неспроможність одноособово реалізувати свій злочинний намір, ОСОБА_7 , планував досягнути поставленої мети за рахунок створення і керування стійкою ієрархічною структурою - злочинною організацією, яку він почав формувати приблизно у 2018 році (більш точний період часу стороною обвинувачення не встановлений), обравши направленістю її діяльності - незаконне власне збагачення внаслідок вчинення протиправних дій, спрямованих на заволодіння чужим майном шляхом обману, в особливо великому розмірі, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб`єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, і який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його іншою особою, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, з тією самою метою, вчиненому повторно у складі злочинної організації, та організації використання завідомо підробленого документу, набуття, володіння, використання, розпорядження майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі здійснення фінансової операції з таким майном, вчиненні дій, спрямованих на приховування, маскування походження такого майна або володіння ним, джерела його походження, вчинені особою, яка знала або повинна була знати, що таке майно одержано злочинним шляхом.

Визначившись із напрямом протиправної діяльності, поклавши на себе функції організатора і керівника злочинної організації, ОСОБА_7 особисто підбирав її учасників забезпечуючи при цьому стійкість організованої групи, керованість і тривалість намічених ним злочинних дій, використовуючи для відбору кандидатів їх особисті якості - схильність до вчинення корисливих злочинів, умови та спосіб їх життя, фізичний стан, зв`язки, здатність до підпорядкування, тощо.

Так, приблизно у 2018 році перебуваючи в м. Дніпро Дніпропетровської області, більш точний час та місце досудовим розслідуванням встановити не вдалося, ОСОБА_7 , разом з іншими на даний час невстановленими особами, вирішив створити стійке ієрархічне об`єднання осіб для спільної діяльності з метою вчинення особливо тяжких, тяжких та інших злочинів, до складу насамперед якої як виконавців (співвиконавців) залучив своїх знайомих ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , з якими ОСОБА_7 підтримував дружні довірливі відносини.

Кожен із вищевказаних осіб з власних мотивів, а також під керівним впливом ОСОБА_7 , погодилися на участь у злочинній організації, після чого ОСОБА_7 всім учасникам довів загальну мету розробленого плану на заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарської діяльності, алгоритм протиправних дій на кожному із етапів реалізації злочинного плану, а також відведену роль кожному із учасників злочинної організації на виконання конкретних завдань, спрямованих на досягнення єдиного злочинного результату.

В процесі діяльності злочинної організації за вказівкою ОСОБА_7 для виконання окремих завдань та етапів реалізації злочинного плану були залучені як виконавці (співвиконавці) інші особи, а саме: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_5 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , які також надали згоду на участь у злочинній організації, виконуючи із корисливих мотивів відведену їм роль та доручені завдання.

Всі вказані учасники злочинної організації усвідомлювали факт її існування під керівництвом ОСОБА_7 та підтвердили реальність своїх намірів шляхом зайняття спільною злочинною діяльністю у складі злочинної організації, спрямованої на досягнення єдиного злочинного результату.

Отримавши від вказаних осіб згоду на участь у злочинній організації, ОСОБА_7 за покладеними на себе функціями її організатора і керівника, з метою підготовки до вчинення корисливих злочинів, дотримання співучасниками заходів конспірації для протидії викриттю правоохоронними органами, підтримуючи між собою міцні внутрішні зв`язки, довів всім учасникам та узгодив з ними чіткі правила поведінки в середині ієрархічного злочинного угрупування, керівником якого визнали ОСОБА_7 .

Стійкість злочинної організації ОСОБА_7 забезпечувалась за рахунок її стабільного складу, централізованого підпорядкування учасників, єдиним для всіх правил поведінки, планування злочинної діяльності та чіткого розподілу ролей.

Таким чином, ОСОБА_7 , починаючи із 2018 року, для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів на території різних регіонів України з метою особистого збагачення за рахунок заволодіння чужим майном шляхом обману була створена злочинна організація, яка характеризувалась наступним чином: попередньою зорганізованістю в спільне об`єднання для вчинення злочинів; чіткою ієрархією; стабільністю і згуртованістю свого складу; розробкою та узгодженням планів та методів вчинення злочинів, пов`язаних із заволодінням чужими грошовими коштами; об`єднаністю злочинів єдиним планом з розподілом функції кожного із учасників групи, спрямованих на досягнення єдиної злочинної мети; обізнаністю усіх учасників групи з планом злочинних дій; наявністю загальновизнаних правил поведінки; домовленістю та готовністю до вчинення злочинів всіма членами злочинної організації у будь-який час; розподілом грошових коштів, отриманих від злочинної діяльності між всіма її учасниками; приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

Зокрема відповідно до розподілу ролей між учасниками створеної злочинної організації кожен з них виконував наступні ролі та завдання, а саме:

ОСОБА_7 , будучи організатором і керівником злочинної організації, а також організатором і виконавцем конкретних злочинних дій, виконував наступні функції: здійснював загальне керівництво та координацію діями всіх учасників злочинної організації; спільно з іншими учасниками злочинної організації розробляв плани вчинення злочинів, координував їх дії під час вчинення кримінальних правопорушень; розподіляв ролі між усіма учасниками злочинної організації, проводив інструктаж учасників безпосередньо перед вчиненням протиправних дій; встановлював визнані всіма учасниками правила поведінки та конспірації в організації та забезпечував їх дотримання; організовував отримання підроблених бланків паспортів громадян України, до яких вклеювалися фотокартки підставних осіб (так званих «лижників») та вносилися особисті дані реальних службових осіб суб`єктів господарювання; у разі необхідності особисто приймав участь у реалізації злочинного плану, телефонуючи від імені керівників підприємств службовим особам їх контрагентів, які обрані потенційними жертвами; контролював і розподіляв грошові кошти, які отримувались від вчинення противоправної діяльності, між учасниками організації; здійснював підбір виконавців злочинів; через свої корупційні зв`язки у правоохоронних органах забезпечував приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

ОСОБА_8 , як активний учасник злочинної організації, будучи одним із головних виконавців протиправних дій і довіреною особою ОСОБА_7 , виконував наступні функції: здійснював керівництво та координацію діями інших учасників злочинної організації, виконуючи при цьому вказівки ОСОБА_7 ; спільно з іншими учасниками організації розробляв плани вчинення злочинів, координував їх дії під час вчинення кримінальних правопорушень; розподіляв ролі між усіма учасниками злочинної організації за вказівкою її керівника ОСОБА_7 ; здійснював збір та аналіз інформації про суб`єкти господарювання, у тому числі використовуючи свої корупційні зв`язки у податкових органах; відрекомендувавшись як правило помічником керівника підприємства, роль якого попередньо виконував ОСОБА_7 , безпосередньо проводив телефонні розмови із службовими особами суб`єктів господарювання аграрної сфери економіки, вводячи їх в оману, отримував від них особисті дані, детальні відомості про підприємство, копії відповідних реєстраційних та статутних документів, а також іншу інформацію, необхідну для реалізації етапів злочинного плану; проводив інструктаж підставних осіб (так званих «лижників») перед візитом до банківської установи для відкриття банківських рахунків і зняття готівкових коштів в касі банку, а також передав їм заздалегідь підроблені документи; проводив інструктаж ОСОБА_18 , ОСОБА_17 і ОСОБА_15 перед виконанням ними своєї ролі у реалізації загального злочинного плану; надавав грошові кошти підставним особам (так званим «лижникам») після виконання ними злочинних завдань; забирав у підставних осіб готівкові грошові кошти, що були зняті ними із банківських рахунків підприємств, з використанням підроблених документів, які потім передав ОСОБА_7 ; одержував свою частку грошових коштів від протиправної діяльності; забезпечував приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

ОСОБА_9 , як активна учасниця злочинної організації, будучи одним із головних виконавців протиправних дій і довіреною особою ОСОБА_7 , виконувала наступні функції: здійснювала керівництво та координацію діями інших учасників злочинної організації, виконуючи при цьому вказівки ОСОБА_7 ; спільно з іншими учасниками організації розробляла плани вчинення злочинів, координувала їх дії під час вчинення кримінальних правопорушень; розподіляла ролі між усіма учасниками злочинної організації за вказівкою її керівника ОСОБА_7 ; дотримувалась визнаних всіма учасниками правил поведінки та конспірації в організації; здійснювала збір та аналіз інформації про суб`єкти господарювання; відрекомендувавшись як правило бухгалтером підприємства безпосередньо проводила телефонні розмови із службовими особами суб`єктів господарювання аграрної сфери економіки, вводячи їх в оману, отримувала від них особисті дані, детальні відомості про підприємство, копії відповідних реєстраційних та статутних документів, а також іншу інформацію, необхідну для реалізації етапів злочинного плану; організовувала підроблення печаток підприємств, їх реєстраційних, статутних, господарських та бухгалтерських документів, необхідних для відкриття банківських рахунків, складання господарських договорів та додатків до них, здійснення оплати за поставлену сільськогосподарську продукцію, а також підроблення банківських грошових чеків для зняття готівки в касі відділення банку; особисто вносила до підроблених бланків паспортів дані реальних керівників суб`єктів господарювання, які надалі через ОСОБА_8 , ОСОБА_10 або ОСОБА_18 передавалися підставним особам (так званим «лижникам») для використання в банківських установах; телефонувала до банківських установі від імені головних бухгалтерів суб`єктів господарювання стосовно відкриття підставних банківських рахунків, пересилала електронні фотокопії необхідних документів, домовлялася про зняття готівкових коштів у касі відділення банку; організовувала віддалений доступ за допомогою системи «Клієнт-банк» до підставних банківських рахунків та проведення по них банківських операцій; одержувала свою частку грошових коштів від протиправної діяльності; забезпечувала приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

ОСОБА_10 , як активний учасник злочинної організації, будучи одним із виконавців (співвиконавців), пособником протиправних дій і довіреною особою ОСОБА_7 , виконував наступні функції: приймав участь у розробці планів вчинення злочинів та розподілі ролей між усіма учасниками злочинної організації; визнавав і дотримувався встановлених правил поведінки та конспірації в злочинній організації; здійснював збір та аналіз інформації про суб`єкти господарювання; перевозив інших учасників злочинної організації до місця вчинення злочину, виконував функції водія злочинної організації, як правило, перевозячи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та інших учасників злочинної організації; за вказівками ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 купував необхідні для вчинення злочинних дій засоби зв`язку, зокрема мобільні телефони, сім-картки операторів мобільного зв`язку, мобільні wifi роутери, поповнював рахунки номерів мобільних телефонів; безпосередньо проводив телефонні розмови із службовими особами суб`єктів господарювання аграрної сфери економіки, вводячи їх в оману, отримував від них особисті дані, детальні відомості про підприємство, вартість зернових і олійних культур, місце розташування елеваторів, а також іншу інформацію, необхідну для реалізації етапів злочинного плану; проводив інструктаж підставних осіб (так званих «лижників») перед візитом до банківської установи для відкриття банківських рахунків і зняття готівкових коштів в касі банку, а також передав їм заздалегідь підроблені документи; надавав грошові кошти підставним особам (так званим «лижникам») після виконання ними злочинних завдань; одержував свою частку грошових коштів від протиправної діяльності; забезпечував приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

ОСОБА_17 , як учасник злочинної організації, будучи одним із виконавців (співвиконавців) протиправних дій, виконував наступні функції: визнавав і дотримувався встановлених правил поведінки та конспірації в злочинній організації; відрекомендувавшись як правило помічником одного із керівників підприємства, роль якого попередньо виконував ОСОБА_7 або ОСОБА_8 , безпосередньо зустрічався із керівниками реальних суб`єктів господарювання - потенційними потерпілими та, вводячи їх в оману, запевняв у справжності намірів на здійснення господарських операцій, намагаючись заволодіти довірою та спростувати можливі підозри щодо шахрайства; одержував свою частку грошових коштів від протиправної діяльності; забезпечував приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

ОСОБА_15 , як учасник злочинної організації, будучи одним із виконавців (співвиконавців) протиправних дій, виконував наступні функції: визнавав і дотримувався встановлених правил поведінки та конспірації в злочинній організації; відрекомендувавшись як правило помічником одного із керівників підприємства, роль якого попередньо виконував ОСОБА_7 або ОСОБА_8 , безпосередньо зустрічався із керівниками реальних суб`єктів господарювання - потенційними потерпілими та, вводячи їх в оману, запевняв у справжності намірів на здійснення господарських операцій, намагаючись заволодіти довірою та спростувати можливі підозри щодо шахрайства; одержував свою частку грошових коштів від протиправної діяльності; забезпечував приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

ОСОБА_18 , як учасник злочинної організації, будучи одним із виконавців (співвиконавців), пособником протиправних дій, виконував наступні функції: визнавав і дотримувався встановлених правил поведінки та конспірації в злочинній організації; забезпечував підбір підставних осіб (так званих «лижників») за допомогою яких відкривалися підставні (фіктивні) банківські рахунки, проводив їх інструктаж перед вчиненням протиправних дій; організовував передачу підроблених паспортів громадян України та документів, необхідних для відкриття банківських рахунків і зняття готівкових коштів у касі відділення банку; доставляв підставних осіб (так званих «лижників») до банківських установ для вчинення обумовлених протиправних дій, пов`язаних із відкриття банківських рахунків та отриманням готівкових коштів, контролював їх протиправну діяльність; одержував свою частку грошових коштів від протиправної діяльності; забезпечував приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

ОСОБА_19 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_5 , ОСОБА_14 , ОСОБА_16 , ОСОБА_20 та інші невстановлені стороною обвинувачення особи, приймаючи участь в злочинній організації, як виконавці (співвиконавці) та пособники протиправних дій, виконували наступні функції: надавали копії своїх документів (паспорт громадянина України, ідентифікаційний код) для подальшого внесення відомостей з них до завідомо підроблених документів; надавали свої фотокартки для подальшого їх вклеювання до підроблених паспортів громадян України, використовували ці підроблені паспорти під час вчинення протиправних дій; вчиняли дії, спрямовані на відкриття підставних (фіктивних) банківських рахунків від імені суб`єктів господарської діяльності, знімали в касі банківських установ готівкові кошти, що надходили на такі рахунки та в подальшому передавали їх ОСОБА_7 або іншим учасникам злочинної організації, іншим чином сприяли вчиненню злочинів; контролювали банківські рахунки фіктивних підприємств за допомогою системи дистанційного доступу «Клієнт-банк», здійснювали перерахування грошових коштів по підставних (фіктивних) банківських рахунках; приймали участь в підробці офіційних документів, паспортів громадян України, печаток та штампів підприємств, установ та організацій, передавали їх іншим учасникам злочинної організації для подальшого використання під час вчинення протиправних дій; одержували винагороду від протиправної діяльності за вчинені злочинні дії; забезпечували разом з іншими учасниками злочинної організації приховування наслідків вчинених протиправних дій та не притягнення учасників організації до кримінальної відповідальності за вчинені злочини.

Таким складом керівників та учасників злочинної організації, під керівництвом ОСОБА_7 та відповідно до розроблених ним планів, вищевказаними особами, кожен з яких виконував заздалегідь відведену йому роль і конкретно визначені завдання, у період з 2018 по 2022 роки вчинено наступні злочинні дії, що мають ознаки тяжких та особливо тяжких злочинів.

Зокрема, протягом лютого-березня 2019 року злочинна організація, діючи шляхом обману, здійснюючи підроблення офіційних документів, паспортів, печаток та штампів, використовуючи завідомо підроблені документи та дотримуючись алгоритму злочинного плану ОСОБА_7 , заволоділа грошовими коштами ТОВ «Катеринопільський елеватор» на загальну суму 29 296 640,00 гривень.

Окрім того, продовжуючи свою протиправну діяльність злочинна організація, очолювана ОСОБА_7 , діючи відповідно до вищеописаного алгоритму, вчинила інші тяжкі та особливо тяжкі кримінальні правопорушення, обставини вчинення яких викладені в обвинувальному акті у кримінальному провадженні № 62023000000000201 від 06.03.2023 за обвинуваченням ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_15 , ОСОБА_18 , яке на теперішній час розглядається в Шевченківському районному суді м. Києва.

Так, у період із серпня по вересень 2019 року злочинна організація, діючи шляхом обману, здійснюючи підроблення офіційних документів, паспортів, печаток та штампів, використовуючи завідомо підроблені документи та дотримуючись алгоритму злочинного плану ОСОБА_7 , заволоділа грошовими коштами СФГ «Україна» на загальну суму 16 487 929,68 гривні.

Надалі, не будучи викритою правоохоронними органами, у період із листопада 2020 року по січень 2021 року злочинна організація, здійснюючи підроблення офіційних документів, паспортів, печаток та штампів, використовуючи завідомо підроблені документи та дотримуючись алгоритму злочинного плану ОСОБА_7 , заволоділа грошовими коштами ТОВ «Думна Агро» на загальну суму 7 800 000 гривень.

Також не будучи викритою правоохоронними органами, протягом серпня-вересня 2021 року злочинна організація, діючи шляхом обману, здійснюючи підроблення офіційних документів, паспортів, печаток та штампів, використовуючи завідомо підроблені документи та дотримуючись алгоритму злочинного плану ОСОБА_7 , заволоділа грошовими коштами ТОВ «ОККО Бізнес Партнер» на загальну суму 16 340 008,17 гривень.

У період з грудня 2021 року по січень 2022 року злочинна організація, діючи шляхом обману, здійснюючи підроблення офіційних документів, паспортів, печаток та штампів, використовуючи завідомо підроблені документи та дотримуючись алгоритму злочинного плану ОСОБА_7 , продовжила свою протиправну діяльність у вчинила замах на заволодіння грошовими коштами ТОВ «Млин Агра» на загальну суму 52 000 000 гривень, однак не довела свої злочинні наміри до завершення з причин, що не залежали від волі її учасників, оскільки їх діяльність була викрита працівниками поліції.

Після створення злочинної організації у 2018 році і протягом всього вищевказаного періоду часу ОСОБА_7 незмінно був її керівником, забезпечуючи її діяльність та приховування вчинених протиправних дій.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється в участі у злочинній організації та участі у злочинах, вчинюваних такою організацією, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України (в редакції Закону № 2341-III від 05.04.2001).

Так, влітку 2019 року учасниками злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 розпочато активну діяльність, спрямовану на пошук потенційної жертви серед діючих суб`єктів господарської діяльності в аграрній сфері економіки України, грошовими коштами якої планувалося заволодіти, реалізувавши розроблений ОСОБА_7 та доведений до відома всіх учасників злочинної організації багатоетапний злочинний план з розподілом ролей всіх його виконавців (співвиконавців).

Потенційною жертвою шахрайських дій обрано селянське фермерське господарство «Україна» (код ЄДРПОУ 21061081), зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 (далі - СФГ «Україна»), яке здійснювало господарську діяльність, пов`язану із вирощуванням та реалізацією олійних і зернових культур на території Полтавської і Черкаської областей.

Готуючись до вчинення шахрайських дій, ОСОБА_21 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 протягом липня - серпня 2019 року займалися збором інформації щодо СФГ «Україна», зокрема особистих даних його службових осіб, статутних і реєстраційних відомостей, даних про банківські установи, в яких обслуговується підприємство, інформацію про основних контрагентів, з яких укладаються угоди щодо поставки вирощених зернових та олійних культур тощо.

Так, за вказівкою ОСОБА_7 ОСОБА_8 , використовуючи свої корупційні зв`язки із працівниками органів Державної податкової служби України, отримав із електронних баз даних Державної податкової служби України (інформаційно-телекомунікаційні системи ДПС, інформаційно-телекомунікаційна система «Податковий блок», інформаційно-телекомунікаційна система «Єдине вікно подання електронної звітності») персональні відомості СФГ «Україна», які надалі передав для опрацювання ОСОБА_9 .

Використовуючи надані ОСОБА_8 відомості та дані із відкритих джерел в мережі Інтернет, ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_7 зібрала та систематизувала персональні відомості про СФГ «Україна», встановивши наступне.

Селянське фермерське господарство «Україна» створене 12.08.1998 одноособово ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженцем с. Слодобо-Петрівка Гребінківського району Полтавської області, ідентифікаційний код НОМЕР_1 , паспорт громадина України серії НОМЕР_2 , виданий Гребінківським РВ УМВС України в Полтавській області, 11.01.1999, та зареєстроване Гребінківською районною державною адміністрацією Полтавської області 20.08.1998. Головою господарства призначено ОСОБА_22 , який проживає в АДРЕСА_1 і використовує номер телефону НОМЕР_3 , а на посаді головного бухгалтера господарства працює ОСОБА_23 , яка використовує номер мобільного телефону НОМЕР_4 .

СФГ «Україна» перебуває на обліку в Гребінківській ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області , має індивідуальний податковий номер НОМЕР_5 та реєстраційний номер платника єдиного внеску НОМЕР_6 , а також обслуговується у відділеннях АТ «Полтава-банк» (МФО 331489), де має відкриті банківські рахунки в українській гривні і доларах США.

Під час здійснення господарської діяльності СФГ «Україна» досить часто передає зібрані об`єми врожаїв зернових та олійних культур на зберігання до елеватору філії «Мар`янівська» ТОВ СП « Нібулон », розташоване за адресою: вул. Степова, 1а, с. Мар`янівка Гребінківського району Полтавської області , та далі продає їх ТОВ СП «Нібулон».

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 зібрали інформацію про службових осіб ТОВ СП «Нібулон» та його філії « ОСОБА_24 », маючи на меті надалі представитися їх іменами під час спілкування в телефонному режимі.

Встановивши ці дані, учасники злочинної організації перейшли до наступного етапу реалізації злочинного плану, кожен виконуючи заздалегідь узгоджені ролі та дії, спрямовані на налагодження психологічного контакту із службовими особами СФГ «Україна» та філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон», заволодіння їх довірою, отримання необхідних даних та документів.

Так, 20.08.2019 о 11 год. 44 хв. ОСОБА_7 , використовуючи заздалегідь придбаний та активований у м. Запоріжжя новий номер мобільного зв`язку НОМЕР_7 , зателефонував директору СФГ «Україна» ОСОБА_22 на номер мобільного телефону НОМЕР_3 та відрекомендувався заступником генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 .

Під час телефонної розмови ОСОБА_7 , намагаючись зацікавити ОСОБА_22 та заволодіти його довірою шляхом психологічних маніпуляцій, але вводячи при цьому в оману, повідомив останньому завідомо недостовірну інформацію про те, що ТОВ СП «Нібулон» наразі має можливість здійснювати доплату за якість зернових культур у разі продажу їм цих зернових у великих об`ємах. Зрозумівши, що ОСОБА_22 зацікавився такою пропозицією, ОСОБА_7 в ході розмови випитав у нього інформацію про те, що СФГ «Україна» на елеваторі філії «Мар`янівська» зберігає зерно ріпаку 1 класу урожаю 2019 року в кількості біля 1800 тон, яке готове продати протягом найближчого місяця. Отримавши погодження ОСОБА_22 щодо можливості подальшої співпраці на вигідних умовах, ОСОБА_7 повідомив йому, що всі деталі надалі з ним обговорить його помічник ОСОБА_26 , роль якого виконував ОСОБА_8 , та надав номер мобільного телефону останнього НОМЕР_8 .

Після цього 20.08.2019 ОСОБА_8 , використовуючи заздалегідь придбані та активовані у м. Запоріжжя нові номери мобільного зв`язку НОМЕР_8 і НОМЕР_9 , зателефонував ОСОБА_22 на номер мобільного телефону НОМЕР_10 та відрекомендувався помічником заступника генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 . ОСОБА_26 .

Аналогічно намагаючись зацікавити ОСОБА_22 та заволодіти його довірою шляхом психологічних маніпуляцій, але при цьому вводячи в оману, ОСОБА_8 , дотримуючись розробленого плану злочинних дій та виконуючи свою роль, під час телефонних розмов неодноразово запевняв останнього, що співпраця з ними буде взаємовигідною, і ТОВ СП «Нібулон» готовий запропонувати СФГ «Україна» найвищу ціну за тону ріпаку, а також здійснити доплату за його якість.

Розуміючи, що для реалізації злочинного плану необхідні копії статутних, реєстраційних, податкових, звітних та інших документів СФГ «Україна», ОСОБА_8 під час чергової телефонної розмови із ОСОБА_22 запропонував здійснювати обмін необхідними документами в електронному варіанті, надавши для цього адресу своєї електронної пошти «parhomenko.nibulon@gmail.com». Окрім того ОСОБА_8 попрохав ОСОБА_22 сконтактувати його із головним бухгалтером СФГ «Україна» ОСОБА_23 для подальшого обміну інформацією та необхідними документами.

Попередньо зателефонувавши ОСОБА_23 та намагаючись заволодіти її довірою, 11.09.2019 ОСОБА_8 , діючи під іменем ОСОБА_26 , направив із електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на адресу електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_7 », належну СФГ «Україна», файл із переліком документів, які продавець повинен надати нібито для підготовки договору поставки зернових.

Надалі у період з 11 по 17 вересня 2019 року головний бухгалтер СФГ «Україна» ОСОБА_23 , не підозрюючи обману, направила на адресу електронної пошти, наданої ОСОБА_8 , відскановані копії необхідних документів СФГ «Україна», серед яких Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у кому наявна вся інформація щодо СФГ «Україна», витяг з реєстру платників податку на додану вартість, довідки про набуття статусу платника Єдиного податку четвертої групи, копія сторінок паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру ОСОБА_22 , копія сторінок паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру ОСОБА_23 , реквізити СФГ «Україна» із зазначенням розрахункового рахунку в АТ «Полтава-банк», фінансовий звіт станом на 01.01.2019, податковий розрахунок за формою № 1ДФ, статут господарства, Звіти про посівні площі сільськогосподарських культури під урожай 2019 року, та інші.

Окрім того, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , діючи під іменами заступника генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 і його помічника ОСОБА_26 відповідно, неодноразово телефонували ОСОБА_22 та ОСОБА_23 , намагаючись постійно підтримувати з ними контакт та не втратити довіру, а також запропонували, щоб в організації зернової угоди допомагала також бухгалтер на ім`я ОСОБА_27 , роль якої виконувала ОСОБА_9 , надавши номер її мобільного телефону НОМЕР_11 , яка, маючи певний досвід, нібито прискорить узгодження всіх питань із працівниками філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон». Не підозрюючи обману, ОСОБА_22 та ОСОБА_23 погодилися на допомогу нібито бухгалтера ОСОБА_27 , підтвердивши, що вона може від імені СФГ «Україна» телефонувати до працівників філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон».

Після цього ОСОБА_9 , діючи згідно із злочинним планом та виконуючи свою роль підставного бухгалтера, в телефонному режимі неодноразово спілкувалася із працівниками філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_28 та ОСОБА_29 , відрекомендувавшись новим бухгалтером СФГ «Україна» ОСОБА_27 , яку голова останнього ОСОБА_22 уповноважив на вирішення питань, пов`язаних із укладанням угоди поставки ріпаку. При цьому ОСОБА_9 , діючи під іменем ОСОБА_27 , зазначила, що всіма питаннями укладення договору поставки буде займатися вона особисто, у тому числі пересиланням необхідних документів, оскільки головний бухгалтер ОСОБА_23 та голова ОСОБА_22 зайняті іншими терміновими важливими справами.

Заволодівши довірою ОСОБА_28 і ОСОБА_29 та вводячи при цьому їх в оману, ОСОБА_9 отримала від них необхідну інформацію щодо стадій укладення договору поставки сільськогосподарської продукції між СФГ « ОСОБА_30 як «Постачальником» та ТОВ СП «Нібулон» як «Покупцем», а також пакету документів, необхідного для проведення оплати поставленої продукції.

У цей же період часу з 20.08.2019 по 25.08.2019 ОСОБА_7 , виконуючи свою роль від імені заступника генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 , під час чергової телефонної розмови із ОСОБА_22 , застосовуючи методи психологічних маніпуляцій і намагаючись укріпити його довіру до себе, запропонував ОСОБА_22 особисто зустрітися із своїм помічником на ім`я ОСОБА_31 , який невдовзі має прибути до АДРЕСА_1 .

На цьому етапі до реалізації злочинного шахрайського плану долучився ОСОБА_15 , який мав виконувати роль ділового помічника ОСОБА_32 , роль якого виконував ОСОБА_7 , та при особистому спілкуванні із керівником потенційної жертви укріпити його довіру до себе і в черговий раз запевнити у результатах взаємовигідної співпраці. За задумом ОСОБА_7 і ОСОБА_8 особисте спілкування із такою нібито уповноваженою особою має зняти всі підозри щодо можливих шахрайських дій та укріпити впевненість потенційної жертви у необхідності співпраці.

Діючи відповідно до злочинного плану та правил злочинної організації, ОСОБА_15 , дотримуючись методів конспірації, у період з 25 по 30 серпня 2019 року прибув до м. Гребінка Полтавської області, звідки із підготовленого номеру телефону НОМЕР_12 зателефонував на номер мобільного телефону ОСОБА_22 і домовився про зустріч біля 16 години поблизу кафе « Тріумф » по вул. Петровського. В обумовлений час ОСОБА_15 зустрівся із ОСОБА_22 та, виконуючи свою роль у злочинній організації, відрекомендувався йому ОСОБА_33 - помічником заступника генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 . Під час розмови ОСОБА_15 , застосовуючи методи психологічних маніпуляцій, щоб викликати довіру до себе, вводячи свого співрозмовника в оману, запевнив ОСОБА_22 , що співпраця напряму із ОСОБА_25 буде взаємовигідною, оскільки вони теж за реалізацію такої угоди отримають свої бонуси у вигляді значної доплати за якість ріпаку, а їх особиста зустріч ініційована з метою укріплення дружніх ділових відносин та спростування будь-яких можливих підозр щодо шахрайства.

Одночасно, в цей же період часу з 01 серпня по 26 вересня 2019 року ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 із залученням ОСОБА_10 реалізовували наступний етап злочинного плану, який передбачав відкриття фіктивних (підставних) банківських рахунків, які повинні були використовуватися для заволодіння чужими грошовими коштами та їх подальшої легалізації (відмивання).

Так, готуючись до реалізації злочинного плану на заволодіння коштами СФГ «Україна» ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 вирішили використати такі суб`єкти господарювання як ТОВ «Агро-Картель», ПП Приватна агрофірма «Колос», ТОВ «Агріс Полісся» і ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», персональні дані яких через особисті корупційні зв`язки у податкових органах попередньо здобув ОСОБА_8 .

Проаналізувавши всю зібрану інформацію про вказані суб`єкти господарювання, ОСОБА_9 приступила до виготовлення підробленого пакету документів від імені вказаних Товариств, в об`ємі необхідному для відкриття банківських рахунків у банківських відділеннях, розташованих у м. Запоріжжі, через які надалі повинні легалізуватися (відмитися) грошові кошти, отримані в результаті шахрайських дій щодо СФГ «Україна».

Так, у період часу з 01.08.2019 по 13.08.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ПП ПА «Колос» (код ЄДРПОУ 03755733): протокол № 6 зборів учасників ПП ПА «Колос» від 13.03.2019 про затвердження нової редакції статуту підприємства, у якому підроблено підпис від імені власника підприємства ОСОБА_34 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 від 12.08.2019; протокол № 1 зборів учасників ПП ПА «Колос» від 18.03.2000 про створення підприємства, затвердження його статуту та обрання директором ОСОБА_36 , у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_37 , секретаря зборів ОСОБА_38 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 від 12.08.2019; наказ № 5 від 18.03.2000 при початок виконання обов`язків директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_39 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_36 ; картка фізичної особи платника податків ОСОБА_36 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_13 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Рокитнянської ДПІ Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_40 ; опис документів, що надаються юридичною особою ПП ПА «Колос» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у якому підроблений підпис від імені заявника ОСОБА_41 від 18.03.2019; протокол № 6 зборів учасників ПП ПА «Колос» від 13.03.2019 про затвердження нової редакції статуту підприємства, у якому підроблено підпис від імені власника ОСОБА_34 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 від 12.08.2019; лист ПП ПА «Колос» від 14.08.2019 № 145 про інформування АТ «Банк Січ» стосовно структури власності підприємства, у якому підроблено підпис від імені його директора ОСОБА_36 ; витяг № 1910194500059 з Реєстру платника податку на додану вартість, виданого Рокитнянською ДПІ Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області про взяття на облік ПП ПА «Колос», у якому підроблено підпис від імені заступника начальника вказаного органу ОСОБА_42 ; Баланс (Звіт про фінансовий стан) ПП ПА «Колос» на 31.12.2018, у якому підроблено підпис від імені його директора ОСОБА_36 ; квитанція № 2 від 06.02.2019 про направлення балансу ПП ПА «Колос» за 2018 рік до Центру обробки електронних звітів Держстату України; Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) ПП ПА «Колос» за 2018 рік, у якому підроблено підпис від імені його директора ОСОБА_36 ; квитанція № 2 від 06.02.2019 про направлення Звіту про фінансові результати ПП ПА «Колос» за 2018 рік до Центру обробки електронних звітів Держстату України.

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатку ПП ПА «Колос», гербову печатку приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 , гербову печатку приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 , гербову печатку Рокитнянської ДПІ Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_44 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ПП ПА «Колос».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ПП ПА «Колос».

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_14 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 01 по 13 серпня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_44 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_45 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_45 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ПП ПА «Колос», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_45 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_36 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ПП ПА «Колос» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ПП ПА «Колос» ОСОБА_9 обрала АТ «Банк Січ» і зателефонувала до його Запорізького відділення, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ПП ПА «Колос» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ПП ПА «Колос» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_9 », за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі 13.08.2019, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до Запорізького відділення АТ «Банк Січ» за адресою: вул. Незалежної України, 84, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_36 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ПП ПА «Колос» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до заступника керуючого відділенням ОСОБА_47 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_36 та пакет реєстраційних і статутних документів ПП ПА «Колос».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, заступник керуючого відділенням ОСОБА_47 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_36 , пакет документів ПП ПА «Колос», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації господарства до підрозділу служби безпеки АТ «Банк Січ».

Отримавши погодження від служби безпеки АТ «Банк Січ», ОСОБА_47 15.08.2019 під час чергового візиту ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_36 , надала йому для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи анкету опитувальник клієнта - юридичної особи - резидента, заяву про відкриття поточного рахунку, заяву про приєднання № 1 до правил обслуговування суб`єктів господарювання в АТ «Банк Січ» в частині відкриття та обслуговування поточного рахунку, договору банківського рахунку № НОМЕР_15 , заяву про приєднання № 2 до Правил обслуговування суб`єктів господарювання в АТ «Банк Січ» в частині надання послуг за допомогою Системи дистанційного керування рахунками «Клієнт-Банку IFOBS» з додатком, картку зразків підписів із переліком осіб, яка мають право розпоряджатися рахунком, у яких зазначені персональні дані ПП ПА «Колос» і його директора ОСОБА_36

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_36 та діючи згідно злочинного плану, підписав вищевказані документи вигаданим підписом від імені директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_45 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ПП ПА «Колос», у приміщенні банківської установи поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ПП ПА «Колос», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, не підозрюючи обману, 15.08.2019 начальником Запорізького відділення АТ «Банк Січ» ОСОБА_48 прийнято рішення про відкриття для ПП ПА «Колос» поточного рахунку № НОМЕР_16 в українській гривні.

Після цього 16.08.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_36 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 повторно прибув до Запорізького відділення АТ «Банк Січ» за адресою: вул. Незалежної України, 84, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Клієнт-банк» АТ «Банк Січ», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_36 та проставивши відтиск підробленої печатки ПП ПА «Колос».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_49 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного керування «Клієнт-банку».

Одночасно з цими подіями, у період часу з 01.08.2019 по 08.09.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ «Агріс Полісся» (код ЄДРПОУ 38580846): статут ТОВ «Агріс Полісся», затвердженого зборами учасників Товариства згідно із протоколом № 14 від 09.02.2018; опис документів, що надаються юридичною особою ТОВ «Агріс Полісся» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у якому підроблений підпис від імені заявника ОСОБА_50 від 12.02.2018; наказ № 35 від 24.05.2016 про початок виконання обов`язків директора ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_51 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_52 ; протокол № 14 зборів учасників ТОВ «Агріс Полісся» від 09.02.2018 про затвердження нової редакції статуту підприємства, у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_53 та секретаря зборів ОСОБА_54 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 від 12.08.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агріс Полісся» від 01.10.2013 про створення підприємства та затвердження його статуту, у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_53 та секретаря зборів ОСОБА_54 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 від 12.08.2019; протокол № 8 зборів учасників ТОВ «Агріс Полісся» від 24.05.2016 про призначення директором Товариства ОСОБА_52 , у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_53 та секретаря зборів ОСОБА_54 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 від 12.08.2019; дані про структуру власності із зазначенням долі в статутному капіталі ТОВ «Агріс Полісся», у якому підроблено підпис від імені директора Товариства ОСОБА_52 ; картку фізичної особи платника податків ОСОБА_52 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_17 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Хорошівської ДПІ Коростенського управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_56 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатку ТОВ «Агріс Полісся», гербову печатку приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 , гербову печатку Хорошівської ДПІ Коростенського управління ГУ ДФС у Житомирській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_57 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Агріс Полісся».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ «Агріс Полісся», і який також попередньо виконав роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_45 .

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_18 . Після цього у період часу з 01 по 13 серпня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_57 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_58 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_58 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ «Агріс Полісся», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_58 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_52 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_9 обрала АТ «Банк Альянс» і зателефонувала до його Запорізького відділення, розташованого за адресою: проспект Металургів, 17, м. Запоріжжя, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ «Агріс Полісся» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_10 », за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі 13.08.2019, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до Запорізького відділення АТ «Банк Альянс» за адресою: проспект Металургів, 17, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_52 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ «Агріс Полісся» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав вказівку невстановленій особі йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернулася до начальника відділу обслуговувань ОСОБА_59 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_52 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ «Агріс Полісся».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, начальник відділу обслуговувань ОСОБА_59 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_52 , пакет документів ТОВ «Агріс Полісся», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації господарства до підрозділу служби безпеки АТ «Банк Альянс».

Отримавши погодження від служби безпеки АТ «Банк Альянс», ОСОБА_59 14.08.2019 під час наступного візиту ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_52 , надала їй для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи договір банківського рахунку № НОМЕР_19 , заяву про відкриття поточного рахунку, анкету опитувальник клієнта - юридичної особи-резидента, заяву на підключення до системи «iBank 2 UA», Правила інформаційної безпеки для Клієнта АТ «Банк Альянс» при роботі з «iBank 2 UA», заяву про надання/зміну прав доступу до системи «iBank 2 UA», заяву на підключення до послуг смс-інформування, заяву про підключення модуля «Smatphone-банкінг» до системи «iBank 2 UA», картку зразків підписів із переліком розпорядників рахунком, у яких зазначені персональні дані ТОВ «Агріс Полісся» і його директора ОСОБА_60 .

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_52 та діючи згідно злочинного плану, підписав вищевказані документи вигаданим підписом від імені директора ТОВ «Агріс Полісся», а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_58 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агріс Полісся», у приміщенні банківської установи поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Агріс Полісся», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів 14.08.2019, не підозрюючи обману, начальником Запорізького відділення АТ «Банк Альянс» ОСОБА_61 прийнято рішення про відкриття для ТОВ «Агріс Полісся» поточного рахунку № НОМЕР_20 в українській гривні.

Після цього 15.08.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_52 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , повторно прибув до Запорізького відділення АТ «Банк Альянс» за адресою: проспект Металургів, 17, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «iBank 2 UA» АТ «Банк Січ», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_52 та проставивши відтиск підробленої печатки ТОВ «Агріс Полісся».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного керування «iBank 2 UA».

Окрім того, у період часу з 01.08.2019 по 08.09.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ «Агро-Картель» (код ЄДРПОУ 35052403): статут ТОВ «Агро-Картель» (нова редакція), затвердженого загальними зборами учасників ТОВ «Агро-Картель» згідно із протоколом № 116 від 19.06.2019, у якому підроблені підписи від імені його учасників ОСОБА_62 і ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_64 від 19.06.2019; трудовий договір з директором ТОВ «Агро-Картель» від 26.09.2016, укладений між засновником ОСОБА_65 та директором ОСОБА_66 , у якому підроблено підписи вказаних осіб; наказ № 48 від 26.09.2016 про початок виконання обов`язків директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_66 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_67 ; картку фізичної особи платника податків ОСОБА_67 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_21 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Бобровицької ДПІ Ніжинського управління ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_40 ; витяг № 1925034500059 з Реєстру платника податку на додану вартість, виданого Бобровицькою ДПІ Ніжинського управління ГУ ДФС у Чернігівській області про взяття на облік ТОВ «Агро-Картель», у якому підроблено підпис від імені заступника начальника вказаного органу ОСОБА_68 ; протокол № 45 зборів учасників ТОВ «Агро-Картель» від 26.09.2016 про призначення директором Товариства ОСОБА_67 , у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_62 та секретаря зборів ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 від 02.09.2019; протокол № 116 зборів учасників ТОВ «Агро-Картель» від 19.06.2019 про затвердження нової редакції статуту Товариства, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_62 та секретаря зборів ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 від 02.09.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агро-Картель» від 12.04.2007 про створення Товариства та затвердження його статуту, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_62 та секретаря зборів ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 від 02.09.2019; опис документів, що надаються юридичною особою ТОВ «Агро-Картель» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у кому підроблений підпис від імені заявника ОСОБА_67 від 25.06.2019; звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) ТОВ «Агро-Картель» за 2018 рік та квитанцію № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_67 ; баланс (Звіт про фінансовий стан) ТОВ «Агро-Картель» на 31.12.2018 та квитанцію № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_69 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатку ТОВ «Агро-Картель», гербову печатку приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_64 , гербову печатку приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 , гербову печатку Бобровицькою ДПІ Ніжинського управління ГУ ДФС у Чернігівській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_70 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Агро-Картель».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ «Агро-Картель», і який також одночасно виконував роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 та директора ТОВ «Агріс Альянс» ОСОБА_58 .

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_22 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 20 серпня по 08 вересня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_70 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особам (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_69 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_69 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ «Агро-Картель», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_69 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , яка погодився виконати роль ОСОБА_67 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_9 обрала ПАТ «Банк Восток» і зателефонувала до його відділення № 17 , розташованого за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ «Агро-Картель» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку «ІНФОРМАЦІЯ_19», за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі 09.09.2019, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 і ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_67 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ «Агро-Картель» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до заступника начальника відділення ОСОБА_71 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_67 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ «Агро-Картель».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, начальник відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» ОСОБА_72 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_73 , пакет документів ТОВ «Агро-Картель», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації господарства до підрозділу служби безпеки ПАТ «Банк Восток».

Отримавши того ж дня 09.09.2019 погодження від служби безпеки ПАТ «Банк Восток», ОСОБА_72 надала ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_67 , для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи заяву про відкриття поточного рахунку, договір банківського рахунку № НОМЕР_24 , договір про надання послуг за допомогою системи дистанційного обслуговування з доданими вимогами та рекомендаціями щодо захисту системи дистанційного обслуговування, заяву про підключення до системи дистанційного обслуговування ПАТ «Банк Восток», картку зразків підписів із переліком розпорядників рахунком, у яких зазначені персональні дані ТОВ «Агро-Картель» і його директора ОСОБА_69 .

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_67 та діючи згідно із злочинним планом, підписала вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ «Агро-Картель», а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_69 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агро-Картель», поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Агро-Картель», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів 09.09.2019, не підозрюючи обману, керівником відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» ОСОБА_74 прийнято рішення про відкриття для ТОВ «Агро-Картель» поточного рахунку № НОМЕР_25 в українській гривні.

Після цього 11.09.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_67 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , повторно прибув до відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Інтернет-банкінг» ПАТ «Банк Восток», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_67 та проставивши відтиск підробленої печатки ТОВ «Агро-Картель».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі «Інтернет-банкінгу».

Одночасно з цими діями, у період часу з 01.08.2019 по 04.09.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» (код ЄДРПОУ 30896152): Схематичне зображення структури власності клієнта - юридичної особи ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 10.09.2019, у якому підроблено підпис від імені директора Товариства ОСОБА_75 ; Баланс (Звіт про фінансовий стан) ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» на 31.12.2018 та квитанція № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 ; Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» за 2018 рік та квитанція № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 ; картку фізичної особи платника податків ОСОБА_75 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_26 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Веселівського відділення Мелітопольської ДПІ Мелітопольського управління ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_40 ; наказ № 15 від 10.01.2019 про початок виконання обов`язків директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_76 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_75 ; протокол № 2 зборів учасників ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 10.01.2019 про призначення директором Товариства ОСОБА_75 , у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_77 та секретаря зборів ОСОБА_78 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 від 02.09.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 28.12.2018 про затвердження нової редакції статуту Товариства, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_77 та секретаря зборів ОСОБА_78 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 від 02.09.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 07.03.2000 про створення Товариства та затвердження його статуту, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_80 та секретаря зборів ОСОБА_81 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 від 02.09.2019; повідомлення ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 10.09.2019 до АТ «Кристалбанк» про інформування щодо внесення змін до персональних відомостей Товариства, у якому підроблено підпис від імені директора ОСОБА_75 ; витяг № 1908054500059 з Реєстру платника податку на додану вартість, виданого Мелітопольською ДПІ Мелітопольського управління ГУ ДФС у Запорізькій області про взяття на облік ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», у якому підроблено підпис від імені заступника начальника вказаного органу ОСОБА_68 ; опис документів, що надаються юридичною особою ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у якому підроблений підпис від імені заявника ОСОБА_75 від 28.12.2018.

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», гербову печатку приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 , гербову печатку Веселівського відділення Мелітопольської ДПІ Мелітопольського управління ГУ ДФС у Запорізькій області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_82 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», і який також одночасно виконувала роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , директора ТОВ «Агріс Альянс» ОСОБА_52 та директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_69 .

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_27 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 20 серпня по 09 вересня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_82 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_83 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_83 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_83 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_75 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_9 обрала ПАТ «Кристалбанк» і зателефонувала до його відділення № 17 , розташованого за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_11 », за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, 04.09.2019 на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до відділення № 17 АТ «Кристалбанк» за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_75 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_84 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до головного економіста відділення ОСОБА_85 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_75 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ «Агрофірма «Зелений гай».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, головний економіст відділення № 17 АТ «Кристалбанк» ОСОБА_85 прийняла від невстановленої особи, яка виконувала роль ОСОБА_75 , пакет документів ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації товариства до підрозділу служби безпеки АТ «Кристалбанк».

Отримавши погодження від служби безпеки АТ «Кристалбанк», 10.09.2019 ОСОБА_85 надала ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_75 , під час його чергового візиту до банківської установи для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи заяву про відкриття поточного рахунку, заяву на приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування суб`єктів господарювання № 26007001087353 від 10.09.2019, опитувальний лист клієнта юридичної особи, згоду на обробку персональних даних та лист про їх включення до бази персональних даних «Клієнти та інші контрагенти Банку», картку зразків підписів із переліком розпорядників рахунком, у яких зазначені персональні дані ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» і його директора ОСОБА_83 .

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_75 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_83 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, 09.09.2019, не підозрюючи обману, начальником відділення відділення № 17 АТ «Кристалбанк» ОСОБА_86 прийнято рішення про відкриття для ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» поточного рахунку № НОМЕР_28 в українській гривні.

Після цього 11.09.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_75 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 повторно прибув до відділення № 17 АТ «Кристалбанк» за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Інтернет-банкінг» АТ «Кристалбанк», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_75 у заяві на підключення системи електронних платежів «Клієнт-Банк», акті виконаних робіт про підключення системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк», акті прийому-передачі програмного забезпечення, стартових ключів, сертифікатів та інструктивних матеріалів та проставивши відтиск підробленої печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк».

На завершальному етапі стадії підготовки до заволодіння грошовими коштами СФГ «Україна», отримавши в електронній формі необхідний пакет його статутних і реєстраційних документів та використовуючи їх за зразок, ОСОБА_9 , яка володіла навиками створення такого роду документації, виготовлення печаток і штампів, приступала до процесу виготовлення пакету подібних підроблених документів, необхідного для надання в банківську установу при відкритті рахунку для підприємства.

Так, у період часу з 11 по 17 вересня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи СФГ «Україна»: протокол № 1 рішення власника СФГ «Україна» від 02.06.2014 по затвердження нової редакції статуту господарства, у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_22 , посвідчуваний напис приватного нотаріуса Гребінківського міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_87 та його підпис; наказ № 1 від 12.08.1998, згідно з яким ОСОБА_22 приступив до виконання обов`язків голови СФГ «Україна», у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_22 ; протокол № 1 рішення власника СФГ «Україна» від 12.08.1998 про створення господарства, затвердження його статуту і призначення голови, у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_22 , посвідчуваний напис приватного нотаріуса Гребінківського міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_87 та його підпис; статут СФГ «Україна» (нова редакція), затвердженого рішенням власника (голови) СФГ «Україна» ОСОБА_22 №1 від 02.06.2014, у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_22 , посвідчуваний напис приватного нотаріуса Гребінківського міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_87 та його підпис; картку фізичної особи платника податків ОСОБА_22 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_1 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Лубенського управління Гребінківської ДПІ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_56 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме печатку СФГ «Україна», гербову печатку приватного нотаріуса Гребінківського міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_87 , гербову печатку Лубенського управління Гребінківської ДПІ ГУ ДФС у Полтавській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль голови СФГ «Україна» ОСОБА_22 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені СФГ «Україна».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_13 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки СФГ «Україна».

Отримавши фотокартку ОСОБА_13 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_2 , номером якого документований дійсний паспорт ОСОБА_22 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 11 по 17 вересня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_22 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_13 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_22 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2, 6 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_22 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи СФГ «Україна», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_22 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_13 , який погодився виконати роль ОСОБА_22 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки СФГ «Україна» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені СФГ «Україна» ОСОБА_9 обрала ПАТ «МТБ Банк» і 17.09.2019 зателефонувала до його Херсонського центрального відділення, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером СФГ «Україна» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що голова СФГ «Україна» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_12 ».

Надалі, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, 18.09.2019 біля 11 години ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_13 до Херсонського центрального відділення ПАТ «МТБ Банк» за адресою: вул. Олександрівська, 1, м. Херсон. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_13 , який виконував роль ОСОБА_22 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для СФГ «Україна» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_88 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_13 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до начальника операційного сектору ОСОБА_89 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_22 та пакет реєстраційних і статутних документів СФГ «Україна».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, начальник операційного сектору Херсонського центрального відділення ПАТ «МТБ Банк» ОСОБА_89 прийняла від ОСОБА_13 , який виконував роль ОСОБА_22 , пакет документів СФГ «Україна», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації господарства до підрозділу служби безпеки ПАТ «МТБ Банк».

Наступного дня 19.09.2019 біля 14 години ОСОБА_13 , який виконував роль ОСОБА_22 , діючи під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , знову прибув до приміщення Херсонського центрального відділення ПАТ «МТБ Банк», де звернувся до начальника операційного сектору ОСОБА_90 .

Попередньо отримавши погодження від служби безпеки ПАТ «МТБ Банк», ОСОБА_89 надала ОСОБА_13 , який виконував роль ОСОБА_22 , для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи заяву про приєднання № 26003000000225/980 до Договору про комплексне банківське обслуговування суб`єктів господарювання, Правила інформаційної безпеки при роботі з послугами Дистанційного Банківського Обслуговування, Заяву про відкриття поточного рахунку у 2 примірниках, банківську картку із переліком осіб та зразками підписів, яка мають право розпоряджатися рахунком, заяву на реєстрацію послуг дистанційного банківського обслуговування для юридичних та фізичних осіб-підприємців

ОСОБА_13 , виконуючи роль ОСОБА_22 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені голови СФГ «Україна», а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_22 . Окрім цього ОСОБА_13 , виконуючи роль голови СФГ «Україна», поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки СФГ «Україна», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів 20.09.2019, не підозрюючи обману, начальником відділу обслуговування клієнтів Херсонського центрального відділення ПАТ «МТБ Банк» ОСОБА_91 прийнято рішення про відкриття для СФГ «Україна» поточного рахунку № НОМЕР_29 та карткового рахунку № НОМЕР_30 в українській гривні.

Того ж дня, 20.09.2019 ОСОБА_13 , виконуючи роль ОСОБА_22 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 повторно прибув до відділення ПАТ «МТБ Банк» за адресою: вул. Олександрівська, 1, м. Херсон, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Інтернет-банкінг» ПАТ «МТБ Банк», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_22 та проставивши відтиск підробленої печатки СФГ «Україна».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_13 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні надалі передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі «Інтернет-банкінгу».

Після завершення вищевказаного підготовчого етапу, відкривши необхідні підставні (фіктивні) банківські рахунки та маючи дистанційний доступ до них, учасники злочинної організації діючи під керівництвом ОСОБА_7 перейшли до наступного етапу свого злочинного плану.

Надалі реалізовуючи злочинний план, ОСОБА_9 , виконуючи роль нібито бухгалтера СФГ «Україна» ОСОБА_27 , підтримувала телефонний зв`язок із працівниками філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_28 та ОСОБА_29 , здійснюючи при цьому електронне листування з ними за допомогою електронної поштової скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_13 ».

У свою чергу у період з 20 по 26 вересня 2019 року ОСОБА_8 , виконуючи роль ОСОБА_26 - помічника заступника генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 , підтримував телефонний зв`язок із головою СФГ «Україна» ОСОБА_22 та його головним бухгалтером ОСОБА_23 і, вводячи їх в оману шляхом психологічних маніпуляцій, неодноразово надавав їм вказівки підготувати документи, необхідні для передачі насіння ріпаку від СФГ «Україна» до ТОВ СП «Нібулон», запевняючи, що відразу після чого буде здійснене оплата за поставлену сільськогосподарську продукцію, а через день чи два ще доплата за підвищену якість ріпаку.

Досягнувши необхідного рівня довіри від голови СФГ «Україна» ОСОБА_22 , його головного бухгалтера ОСОБА_23 , а також працівників філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_28 та ОСОБА_29 , вводячи їх в оману під час спілкування в телефонному режимі, 23.09.2019 ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки виготовила документ, до якого разом із дійсними реквізитами СФГ «Україна», необхідними для укладення господарських договорів, внесла дані про наявність додаткового підставного (фіктивного) банківського рахунку № НОМЕР_31 в ПАТ «МТБ Банк» м. Одеса, МФО 328168.

Вказаний документ, поміщений до файлу із назвою «Реквізити», ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ОСОБА_92 , направила 23.09.2019 о 12 годині 36 хвилин із електронної поштової скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_13 » на електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_14 », належну працівникам філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_28 та ОСОБА_29 .

Одночасно з цим, 23.09.2019 ОСОБА_8 , виконуючи роль ОСОБА_26 - помічника заступника генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 , зателефонував головному бухгалтеру СФГ «Україна» ОСОБА_23 та попрохав виготовити документи, необхідні для передачі насіння ріпаку від СФГ «Україна» до ТОВ СП «Нібулон».

При цьому, з метою укріплення довіри директора СФГ «Україна» ОСОБА_22 та його головного бухгалтера ОСОБА_23 , але вводячи їх в оману, ОСОБА_8 23.09.2019 о 11 годині 32 хвилини із своєї електронної поштової скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_6 » направив на електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_7 », належну СФГ «Україна», проект додатку № МР_2 до договору поставки № 2908/2019 від 20.09.2019 між ТОВ СП «Нібулон» та СФГ «Україна». Згідно із цим додатком ТОВ СП «Нібулон» сплачує СФГ «Україна» доплату за підвищену якість ріпаку в кількості 1785,697 тон по ціні 1420,00 гривень з ПДВ за тону на загальну суму 2 535 689,74 гривень, що не відповідало дійсності.

Того ж дня 23.09.2019, ОСОБА_23 , довіряючи ОСОБА_26 , роль якого виконував ОСОБА_8 , не підозрюючи обману, роздрукувала підготовлений проект додатку № МР_2 до договору поставки № 2908/2019 від 20.09.2019 між ТОВ СП «Нібулон» та СФГ «Україна», підписала його у голови СФГ «Україна» ОСОБА_22 , поставила відтиск печатки господарства і об 11 годині 42 хвилини електронним листом переслала його фотокопію на електрону поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Відразу після цього ОСОБА_23 , виконуючи вказівку ОСОБА_26 , роль якого виконував ОСОБА_8 , не підозрюючи обману, виготовила рахунок-фактуру № 50 від 20.09.2019 та накладну № 50 від 20.09.2019, згідно з якими СФГ «Україна» передавало ТОВ СП «Нібулон» зерно ріпаку 1-го класу в кількості 1785,697 тон на загальну суму 19785 515,62 гривень з ПДВ, а також рахунок-фактуру № 51 від 20.09.2019 та накладну № 51 від 20.09.2019, згідно з якими СФГ «Україна» отримувало від ТОВ СП «Нібулон» доплату за підвищену якість ріпаку в кількості 1785,697 тон на загальну суму 2 535 689,74 гривні з ПДВ. Фотокопії цих документів головний бухгалтер СФГ «Україна» ОСОБА_23 направила 23.09.2019 із своєї електронної поштової скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_6 » відповідними листами о 11 годині 54 хвилини та о 12 годині 21 хвилина.

Отримавши фотокопії вказаних документів та використовуючи їх в якості зразку, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки виготовила аналогічні за формою рахунок-фактуру № 50 від 20.09.2019 та накладну № 50 від 20.09.2019, згідно з якими СФГ «Україна» передавало ТОВ СП «Нібулон» зерно ріпаку 1-го класу в кількості 1785,697 тон на загальну суму 19785 515,62 гривень з ПДВ. Однак, у вказаних документах ОСОБА_9 здійснила виправлення внесених записів, а саме змінила розрахунковий рахунок СФГ «Україна» в АТ «Полтава-банк» на підставний (фіктивний) розрахунковий рахунок № НОМЕР_31 в ПАТ «МТБ Банк», ЄДРПОУ 21061081, МФО НОМЕР_32 .

Виготовивши вказані підроблені документи, ОСОБА_9 використала їх, направивши 23.09.2019 о 12 годині 36 хвилин фотокопії цих документів у відповідних файлах «рахунок» і «накладна» із своєї електронної поштової скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_13 » на електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_14 », належну працівникам філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_28 та ОСОБА_29 . Після цього ОСОБА_93 , виконуючи роль бухгалтера ОСОБА_92 , зателефонувала ОСОБА_29 і повідомила, що направила необхідні документи на електронну поштову скриньку та буде очікувати оплати поставленого зерна ріпаку на рахунок СФГ «Україна» в ПАТ «МТБ Банк».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, 24.09.2019 ТОВ СП «Нібулон» перерахувало з свого банківського рахунку № НОМЕР_33 в АТ «Укрексімбанк» на підставний (фіктивний) рахунок № НОМЕР_29 , відкритий від імені СФГ «Україна» в ПАТ «МТБ Банк», грошові кошти в сумі 16 487 929,68 гривень в якості оплати за ріпак 1 класу згідно із рахунком № 50 від 20.09.2019 за договором № 2908/2019 від 20.09.2019.

Маючи дистанційний доступ через систему «Інтернет-банкінгу» до підставного (фіктивного) рахунку СФГ «Україна» в ПАТ «МТБ Банк», учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 приступили до виконання наступного етапу злочинного плану, спрямованого із заволодіння цими коштами у готівковій формі шляхом здійснення операцій, пов`язаних із їх легалізацією (відмиванням), тобто приховання протиправного характеру їх походження.

Того ж дня, тобто 24.09.2019, ОСОБА_9 , виконуючи свою роль учасника злочинної організації за вказівкою ОСОБА_7 , перебуваючи у невстановленому місці, маючи віддалений доступ до банківського рахунку № НОМЕР_29 , відкритого від імені СФГ «Україна» в ПАТ «МТБ Банк», за допомогою комп`ютерної техніки через систему дистанційного доступу «Інтернет-банкінгу» сформувала електронні платіжні доручення, до яких внесла завідомо неправдиві вигадані нею дані щодо призначення платежу, на підставі яких здійснила наступні банківські операції: переказ грошових коштів в сумі 3 546 000,00 гривень нібито в якості оплати за насіння пшениці згідно із рахунком-фактурою № 001478 від 23.09.2019 на рахунок № НОМЕР_15 , відкритий від імені ПП ПА «Колос» в АТ «Банк Січ»; переказ грошових коштів в сумі 3 726 000,00 гривень нібито в якості оплати за насіння соняшника згідно із рахунком-фактурою № 000258 від 24.09.2019 на рахунок № НОМЕР_35 , відкритий від імені ТОВ «Агріс Полісся» в АТ «Банк Альянс»; переказ грошових коштів в сумі 4 344 000,00 гривень нібито в якості оплати за насіння кукурудзи згідно із рахунком-фактурою № 00104 від 20.09.2019 на рахунок № НОМЕР_36 , відкритий від імені ТОВ «Агро-картель» в АТ «Банк Восток»; переказ грошових коштів в сумі 4 776 000,00 гривень нібито в якості оплати за насіння сої згідно із рахунком-фактурою № 0000985 від 23.09.2019 на рахунок № НОМЕР_37 , відкритий від імені ТОВ «Зелений гай» в АТ «Кристалбанк».

Одночасно ОСОБА_7 і ОСОБА_8 у період з 24 по 26 вересня 2019 року, виконуючи відповідно ролі заступника генерального директора ТОВ СП «Нібулон» ОСОБА_25 та його помічника ОСОБА_26 зателефонували голові СФГ «Україна» ОСОБА_22 та з метою затягування часу, вводячи останнього в оману, повідомили йому недостовірну інформацію про те, що основна частина грошових коштів за поставку ріпаку від ТОВ СП «Нібулон» вже надійшла на транзитний рахунок і за день чи два ще мають надійти кошти за підвищену якість ріпаку, після чого всю загальну суму вони перерахують на рахунок СФГ «Україна».

Усвідомлюючи, що банківські установи не видадуть таку значну суму готівкових коштів нібито для виплати заробітної плати, ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 , будучи обізнаними із правилами здійснення банківських операцій, прийняли спільне рішення спрямувати частину грошових коштів СФГ «Україна», якою вони заволоділи шахрайським шляхом, на сплату необхідних податків та зборів, щоб уникнути проведення фінансового моніторингу, та надати отриманим в готівковій формі грошовим коштам ознак легальності.

Реалізуючи цей план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 24 по 26 вересня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_38 від 26.09.2019 на видачу готівкових коштів загальною сумою 2 900 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_39 , відкритому в АТ «Банк Восток» від імені ТОВ «Агро-картель», його директору ОСОБА_94 нібито для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 1 половину вересня 2019 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_46 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_95 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 900 000 гривень, повідомивши, що директор ТОВ «Агро-картель» прибуде до банківської установи протягом декількох днів.

Окрім цього, 26.09.2019 ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, маючи віддалений доступ до підставного (фіктивного) банківського рахунку № НОМЕР_39 , відкритого від імені ТОВ «Агро-Картель» в ПАТ «Банк Восток», за допомогою комп`ютерної техніки через систему дистанційного доступу «Інтернет-банкінгу» сформувала електронні платіжні доручення, до яких внесла завідомо неправдиві вигадані нею дані щодо призначення платежу, на підставі яких здійснила наступні банківські операції: переказ грошових коштів в сумі 51 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати військового збору із заробітної плати за 1 половину 2019 року; переказ грошових коштів в сумі 602 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати за 1 половину 2019 року; переказ грошових коштів в сумі 748 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати єдиного соціального внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування із заробітної плати за 1 половину 2019 року.

Після цього, 26.09.2019 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , до будівлі відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_67 із вклеєним фото ОСОБА_5 та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_38 від 26.09.2019.

У свою чергу ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_96 , грошовий чек № НОМЕР_38 від 26.09.2019. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , отримав у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 2 900 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Надалі, реалізовуючи злочинний план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 24 по 26 вересня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_40 від 26.09.2019 на видачу готівкових коштів загальною сумою 3 150 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_28 , відкритому в АТ «Кристалбанк» від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», його директору ОСОБА_97 нібито для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 2 половину вересня 2019 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників відділення № 17 ПАТ «Кристалбанк» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_46 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_95 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 900 000 гривень, повідомивши, що директор ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» прибуде до банківської установи протягом декількох днів.

Окрім цього, 26.09.2019 ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, маючи віддалений доступ до підставного (фіктивного) банківського рахунку № НОМЕР_28 , відкритого від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» в ПАТ «Кристалбанк», за допомогою комп`ютерної техніки через систему дистанційного доступу «Інтернет-банкінгу» сформувала електронні платіжні доручення, до яких внесла завідомо неправдиві вигадані нею дані щодо призначення платежу, на підставі яких здійснила наступні банківські операції: переказ грошових коштів в сумі 55 500 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати військового збору із заробітної плати за 1 половину 2019 року; переказ грошових коштів в сумі 646 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати за 2 половину 2019 року; переказ грошових коштів в сумі 814 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати єдиного соціального внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування із заробітної плати за 1 половину 2019 року.

Після цього, 26.09.2019 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , до будівлі відділення № 17 ПАТ «Кристалбанк» за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_75 із вклеєним фото ОСОБА_5 та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_40 від 26.09.2019.

У свою чергу ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_75 , грошовий чек № НОМЕР_40 від 26.09.2019. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , отримала у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 3 150 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Окрім того, реалізовуючи злочинний план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 24 по 25 вересня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_41 від 25.09.2019 на видачу готівкових коштів загальною сумою 2 385 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_16 , відкритому в АТ «Банк Січ» від імені ПП ПА «Колос», його директору ОСОБА_98 нібито для виплати заробітної плати працівникам підприємства за 1 половину вересня 2019 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників Запорізького відділення АТ «Банк Січ» та, відрекомендувавшись бухгалтером ПП ПА «Колос» ОСОБА_46 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ПП ПА «Колос» ОСОБА_95 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 385 000 гривень, повідомивши, що директор ПП ПА «Колос» прибуде до банківської установи протягом декількох днів.

Окрім цього, 25.09.2019 ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, маючи віддалений доступ до підставного (фіктивного) банківського рахунку № НОМЕР_16 , відкритого від імені ПП ПА «Колос» в ПАТ «Банк Січ», за допомогою комп`ютерної техніки через систему дистанційного доступу «Інтернет-банкінгу» сформувала електронні платіжні доручення, до яких внесла завідомо неправдиві вигадані нею дані щодо призначення платежу, на підставі яких здійснила наступні банківські операції: переказ грошових коштів в сумі 42 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати військового збору із заробітної плати за 1 половину 2019 року; переказ грошових коштів в сумі 494 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати за 1 половину 2019 року, що сплачується податковим агентом із доходів латника податку у вигляді заробітної плати; переказ грошових коштів в сумі 606 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати єдиного соціального внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування із заробітної плати за 1 половину 2019 року.

Після цього, 25.09.2019 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , до будівлі Запорізького відділення ПАТ «Банк Січ» за адресою: вул. Незалежної України, 84, м. Запоріжжя, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_36 із вклеєним фото невстановленої особи та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_41 від 25.09.2019.

У свою чергу ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_36 , грошовий чек № НОМЕР_41 від 25.09.2019. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , отримав у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 2 385 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконувала роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , відразу передала ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували її неподалік банківської установи.

Реалізувати злочинний план в частині зняття готівкових коштів із підставного (фіктивного) банківського рахунку № НОМЕР_20 , відкритого від імені ТОВ «Агріс Полісся» в АТ «Банк Альянс», використовуючи підроблений паспорт його директора ОСОБА_52 та інші завідомо підроблені документи, учасники злочинної організації відмовилися, побоюючись бути викритими, оскільки у вказаній банківській установі здійснювалася більш ретельна верифікація клієнта при видачі готівкових коштів.

Всі зібрані таким чином готівкові грошові кошти на загальну суму 8 435 000 гривень ОСОБА_8 та ОСОБА_10 у невстановленому місці передали керівнику злочинної організації ОСОБА_7 , який надалі розподілив їх між учасниками злочинної організації відповідно до виконаних ролей та функції.

З огляду на викладене, шляхом вчинення протягом липня-вересня 2019 року вищевказаних протиправних дій учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 заволоділи грошовими коштами СФГ «Україна» на загальну суму 16 487 929,68 гривень, що в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення і відповідно до п. 4 Примітки до ст. 185 КК України є особливо великим розміром.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у пособництві в заволодінні чужим майном шляхом обману, в особливо великому розмірі, вчиненому у складі злочинної організації, тобто вчиненні кримінального правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Виконання дій, спрямованих на використання завідомо підроблених документів під час шахрайських дій стосовно СФГ «Україна»

Після створення злочинної організації, основною метою діяльності якої визначено заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах суб`єктів господарської діяльності в аграрній сфері економіки, її керівник ОСОБА_7 та активні учасники ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_10 усвідомлювали, що реалізацію злочинного плану неможливо здійснити без організації підроблення паспортів громадянина України, офіційних документів, у том числі в електронному вигляді, необхідних печаток та штампів.

З цією метою, ОСОБА_7 як керівник злочинної організації розподілив між її учасниками ролі та функції, спрямовані на підроблення офіційних документів, посвідчень, печаток та штампів, які надалі використовувалися на різних етапах реалізації загального злочинного плану.

Так, протягом серпня-вересня 2019 року на підставі завідомо підроблених документів відкрили та отримали дистанційний доступ через систему «Клієнт-банк» до наступних підставних (фіктивних) банківських рахунків: банківського рахунку № НОМЕР_29 , відкритого від імені СФГ «Україна» в ПАТ «МТБ Банк»; банківського рахунку № НОМЕР_39 , відкритого від імені ТОВ «Агро-Картель» в ПАТ «Банк Восток»; банківського рахунку № НОМЕР_28 , відкритого від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» в ПАТ «Кристалбанк»; банківського рахунку № НОМЕР_16 , відкритого від імені ПП ПА «Колос» в ПАТ «Банк Січ»; банківського рахунку № НОМЕР_20 , відкритого від імені ТОВ «Агріс Полісся» в АТ «Банк Альянс».

Після цього, 24.09.2019 учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 , вчинивши низку вищевказаних протиправних дій, поєднаних із обманом службових осіб СФГ «Україна» та філії «Мар`янівська» ТОВ СП «Нібулон», заволоділи належними СФГ «Україна» грошовими коштами загальною сумою 16 487 929,68 гривень, отриманими від ТОВ СП «Нібулон».

Зокрема, не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, 24.09.2019 ТОВ СП «Нібулон» перерахувало із свого банківського рахунку № НОМЕР_33 в АТ «Укрексімбанк» на підставний (фіктивний) рахунок № НОМЕР_29 , відкритий від імені СФГ «Україна» в ПАТ «МТБ Банк», який контролювався учасниками злочинної організації, грошові кошти в сумі 16 487 929,68 гривень в якості оплати за ріпак 1 класу згідно із рахунком № 50 від 20.09.2019 за договором № 2908/2019 від 20.09.2019.

Реалізовуючи злочинний план, учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 організували підроблення офіційних документів, печаток та штампів, а також їх використання за наступних обставин.

Так, у період часу з 01.08.2019 по 13.08.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ПП ПА «Колос» (код ЄДРПОУ 03755733): протокол № 6 зборів учасників ПП ПА «Колос» від 13.03.2019 про затвердження нової редакції статуту підприємства, у якому підроблено підпис від імені власника підприємства ОСОБА_34 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 від 12.08.2019; протокол № 1 зборів учасників ПП ПА «Колос» від 18.03.2000 про створення підприємства, затвердження його статуту та обрання директором ОСОБА_36 , у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_37 , секретаря зборів ОСОБА_38 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 від 12.08.2019; наказ № 5 від 18.03.2000 при початок виконання обов`язків директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_39 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_36 ; картка фізичної особи платника податків ОСОБА_36 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_13 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Рокитнянської ДПІ Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_40 ; опис документів, що надаються юридичною особою ПП ПА «Колос» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у якому протокол № 6 зборів учасників ПП ПА «Колос» від 13.03.2019 про затвердження нової редакції статуту підприємства, у якому підроблено підпис від імені власника ОСОБА_34 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 від 12.08.2019; лист ПП ПА «Колос» від 14.08.2019 № 145 про інформування АТ «Банк Січ» стосовно структури власності підприємства, у якому підроблено підпис від імені його директора ОСОБА_36 ; витяг № 1910194500059 з Реєстру платника податку на додану вартість, виданого Рокитнянською ДПІ Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області про взяття на облік ПП ПА «Колос», у якому підроблено підпис від імені заступника начальника вказаного органу ОСОБА_42 ; Баланс (Звіт про фінансовий стан) ПП ПА «Колос» на 31.12.2018, у якому підроблено підпис від імені його директора ОСОБА_36 ; квитанція № 2 від 06.02.2019 про направлення балансу ПП ПА «Колос» за 2018 рік до Центру обробки електронних звітів Держстату України; Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) ПП ПА «Колос» за 2018 рік, у якому підроблено підпис від імені його директора ОСОБА_36 ; квитанція № 2 від 06.02.2019 про направлення Звіту про фінансові результати ПП ПА «Колос» за 2018 рік до Центру обробки електронних звітів Держстату України.

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатку ПП ПА «Колос», гербову печатку приватного нотаріуса Рокитнянського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_35 , гербову печатку приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 , гербову печатку Рокитнянської ДПІ Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_44 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ПП ПА «Колос».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ПП ПА «Колос».

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_14 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 01 по 13 серпня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_44 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_45 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_45 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ПП ПА «Колос», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_45 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_36 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ПП ПА «Колос» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ПП ПА «Колос» ОСОБА_9 обрала АТ «Банк Січ» і зателефонувала до його Запорізького відділення, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ПП ПА «Колос» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ПП ПА «Колос» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_9 », за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі 13.08.2019, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до Запорізького відділення АТ «Банк Січ» за адресою: вул. Незалежної України, 84, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_36 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ПП ПА «Колос» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до заступника керуючого відділенням ОСОБА_47 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_36 та пакет реєстраційних і статутних документів ПП ПА «Колос».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, заступника керуючого відділенням ОСОБА_47 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_36 , пакет документів ПП ПА «Колос», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації господарства до підрозділу служби безпеки АТ «Банк Січ».

Отримавши погодження від служби безпеки АТ «Банк Січ», ОСОБА_47 15.08.2019 під час чергового візиту ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_36 , надала йому для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи анкету опитувальник клієнта - юридичної особи - резидента, заяву про відкриття поточного рахунку, заяву про приєднання № 1 до правил обслуговування суб`єктів господарювання в АТ «Банк Січ» в частині відкриття та обслуговування поточного рахунку, договору банківського рахунку № НОМЕР_15 , заяву про приєднання № 2 до Правил обслуговування суб`єктів господарювання в АТ «Банк Січ» в частині надання послуг за допомогою Системи дистанційного керування рахунками «Клієнт-Банку IFOBS» з додатком, картку зразків підписів із переліком осіб, яка мають право розпоряджатися рахунком, у яких зазначені персональні дані ПП ПА «Колос» і його директора ОСОБА_36

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_36 та діючи згідно злочинного плану, підписав вищевказані документи вигаданим підписом від імені директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_45 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ПП ПА «Колос», у приміщенні банківської установи поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ПП ПА «Колос», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, не підозрюючи обману, 15.08.2019 начальником Запорізького відділення АТ «Банк Січ» ОСОБА_48 прийнято рішення про відкриття для ПП ПА «Колос» поточного рахунку № НОМЕР_16 в українській гривні.

Після цього 16.08.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_36 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 повторно прибув до Запорізького відділення АТ «Банк Січ» за адресою: вул. Незалежної України, 84, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Клієнт-банк» АТ «Банк Січ», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_36 та проставивши відтиск підробленої печатки ПП ПА «Колос».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_49 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного керування «Клієнт-банку».

Окрім того, реалізовуючи злочинний план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 24 по 25 вересня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_41 від 25.09.2019 на видачу готівкових коштів загальною сумою 2 385 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_16 , відкритому в АТ «Банк Січ» від імені ПП ПА «Колос», його директору ОСОБА_98 нібито для виплати заробітної плати працівникам підприємства за 1 половину вересня 2019 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників Запорізького відділення АТ «Банк Січ» та, відрекомендувавшись бухгалтером ПП ПА «Колос» ОСОБА_46 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ПП ПА «Колос» ОСОБА_95 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 385 000 гривень, повідомивши, що директор ПП ПА «Колос» прибуде до банківської установи протягом декількох днів.

Після цього, 25.09.2019 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , до будівлі Запорізького відділення ПАТ «Банк Січ» за адресою: вул. Незалежної України, 84, м. Запоріжжя, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_36 із вклеєним фото невстановленої особи та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_41 від 25.09.2019.

У свою чергу ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_36 , грошовий чек № НОМЕР_41 від 25.09.2019. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , отримав у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 2 385 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконувала роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , відразу передала ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували її неподалік банківської установи.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у використанні завідомо підробленого документу, вчиненому у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Одночасно з цими подіями, у період часу з 01.08.2019 по 08.09.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ «Агріс Полісся» (код ЄДРПОУ 38580846): статут ТОВ «Агріс Полісся», затвердженого зборами учасників Товариства згідно із протоколом № 14 від 09.02.2018; опис документів, що надаються юридичною особою ТОВ «Агріс Полісся» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у якому підроблений підпис від імені заявника ОСОБА_50 від 12.02.2018; наказ № 35 від 24.05.2016 про початок виконання обов`язків директора ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_51 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_52 ; протокол № 14 зборів учасників ТОВ «Агріс Полісся» від 09.02.2018 про затвердження нової редакції статуту підприємства, у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_53 та секретаря зборів ОСОБА_54 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 від 12.08.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агріс Полісся» від 01.10.2013 про створення підприємства та затвердження його статуту, у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_53 та секретаря зборів ОСОБА_54 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 від 12.08.2019; протокол № 8 зборів учасників ТОВ «Агріс Полісся» від 24.05.2016 про призначення директором Товариства ОСОБА_52 , у якому підроблено підпис від імені голови зборів ОСОБА_53 та секретаря зборів ОСОБА_54 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 від 12.08.2019; Дані про структуру власності із зазначенням долі в статутному капіталі ТОВ «Агріс Полісся», у якому підроблено підпис від імені директора Товариства ОСОБА_52 ; картку фізичної особи платника податків ОСОБА_52 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_17 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Хорошівської ДПІ Коростенського управління ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_56 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатку ТОВ «Агріс Полісся», гербову печатку приватного нотаріуса Хорошівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_55 , гербову печатку Хорошівської ДПІ Коростенського управління ГУ ДФС у Житомирській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_57 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Агріс Полісся».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ «Агріс Полісся», і який також попередньо виконав роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_45 .

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_18 . Після цього у період часу з 01 по 13 серпня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_57 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_58 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_58 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ «Агріс Полісся», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_58 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_52 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_9 обрала АТ «Банк Альянс» і зателефонувала до його Запорізького відділення, розташованого за адресою: проспект Металургів, 17, м. Запоріжжя, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ «Агріс Полісся» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_10 », за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі 13.08.2019, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до Запорізького відділення АТ «Банк Альянс» за адресою: проспект Металургів, 17, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_52 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ «Агріс Полісся» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав вказівку невстановленій особі йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернулася до начальника відділу обслуговувань ОСОБА_59 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_52 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ «Агріс Полісся».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, начальник відділу обслуговувань ОСОБА_59 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_52 , пакет документів ТОВ «Агріс Полісся», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації господарства до підрозділу служби безпеки АТ «Банк Альянс».

Отримавши погодження від служби безпеки АТ «Банк Альянс», ОСОБА_59 14.08.2019 під час наступного візиту ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_52 , надала їй для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи договір банківського рахунку № НОМЕР_19 , заяву про відкриття поточного рахунку, анкету опитувальник клієнта - юридичної особи-резидента, заяву на підключення до системи «iBank 2 UA», Правила інформаційної безпеки для Клієнта АТ «Банк Альянс» при роботі з «iBank 2 UA», заяву про надання/зміну прав доступу до системи «iBank 2 UA», заяву на підключення до послуг смс-інформування, заяву про підключення модуля «Smatphone-банкінг» до системи «iBank 2 UA», картку зразків підписів із переліком розпорядників рахунком, у яких зазначені персональні дані ТОВ «Агріс Полісся» і його директора ОСОБА_60 .

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_52 та діючи згідно злочинного плану, підписав вищевказані документи вигаданим підписом від імені директора ТОВ «Агріс Полісся», а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_58 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агріс Полісся», у приміщенні банківської установи поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Агріс Полісся», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів 14.08.2019, не підозрюючи обману, начальником Запорізького відділення АТ «Банк Альянс» ОСОБА_61 прийнято рішення про відкриття для ТОВ «Агріс Полісся» поточного рахунку № НОМЕР_20 в українській гривні.

Після цього 15.08.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_52 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , повторно прибув до Запорізького відділення АТ «Банк Альянс» за адресою: проспект Металургів, 17, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «iBank 2 UA» АТ «Банк Січ», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_52 та проставивши відтиск підробленої печатки ТОВ «Агріс Полісся».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного керування «iBank 2 UA».

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у використанні завідомо підробленого документу, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Окрім того, у період часу з 01.08.2019 по 08.09.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ «Агро-Картель» (код ЄДРПОУ 35052403): статут ТОВ «Агро-Картель» (нова редакція), затвердженого загальними зборами учасників ТОВ «Агро-Картель» згідно із протоколом № 116 від 19.06.2019, у якому підроблені підписи від імені його учасників ОСОБА_62 і ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_64 від 19.06.2019; трудовий договір з директором ТОВ «Агро-Картель» від 26.09.2016, укладений між засновником ОСОБА_65 та директором ОСОБА_66 , у якому підроблено підписи вказаних осіб; наказ № 48 від 26.09.2016 про початок виконання обов`язків директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_66 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_67 ; картку фізичної особи платника податків ОСОБА_67 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_21 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Бобровицької ДПІ Ніжинського управління ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_40 ; витяг № 1925034500059 з Реєстру платника податку на додану вартість, виданого Бобровицькою ДПІ Ніжинського управління ГУ ДФС у Чернігівській області про взяття на облік ТОВ «Агро-Картель», у якому підроблено підпис від імені заступника начальника вказаного органу ОСОБА_68 ; протокол № 45 зборів учасників ТОВ «Агро-Картель» від 26.09.2016 про призначення директором Товариства ОСОБА_67 , у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_62 та секретаря зборів ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 від 02.09.2019; протокол № 116 зборів учасників ТОВ «Агро-Картель» від 19.06.2019 про затвердження нової редакції статуту Товариства, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_62 та секретаря зборів ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 від 02.09.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агро-Картель» від 12.04.2007 про створення Товариства та затвердження його статуту, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_62 та секретаря зборів ОСОБА_63 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 від 02.09.2019; опис документів, що надаються юридичною особою ТОВ «Агро-Картель» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у кому підроблений підпис від імені заявника ОСОБА_67 від 25.06.2019; Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) ТОВ «Агро-Картель» за 2018 рік та квитанцію № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_67 ; Баланс (Звіт про фінансовий стан) ТОВ «Агро-Картель» на 31.12.2018 та квитанцію № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_69 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатку ТОВ «Агро-Картель», гербову печатку приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_64 , гербову печатку приватного нотаріуса Ніжинського міського нотаріального округу Чернігівської області ОСОБА_43 , гербову печатку Бобровицькою ДПІ Ніжинського управління ГУ ДФС у Чернігівській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_70 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Агро-Картель».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ «Агро-Картель», і який також одночасно виконував роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 та директора ТОВ «Агріс Альянс» ОСОБА_58 .

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_22 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 20 серпня по 08 вересня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_70 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особам (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_69 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_69 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ «Агро-Картель», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_69 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , яка погодився виконати роль ОСОБА_67 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_9 обрала ПАТ «Банк Восток» і зателефонувала до його відділення № 17 , розташованого за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ «Агро-Картель» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку «ІНФОРМАЦІЯ_19», за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі 09.09.2019, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 і ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_67 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ «Агро-Картель» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до заступника начальника відділення ОСОБА_71 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_67 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ «Агро-Картель».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, начальник відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» ОСОБА_72 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_73 , пакет документів ТОВ «Агро-Картель», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації господарства до підрозділу служби безпеки ПАТ «Банк Восток».

Отримавши того ж дня 09.09.2019 погодження від служби безпеки ПАТ «Банк Восток», ОСОБА_72 надала ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_67 , для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи заяву про відкриття поточного рахунку, договір банківського рахунку № НОМЕР_24 , договір про надання послуг за допомогою системи дистанційного обслуговування з доданими вимогами та рекомендаціями щодо захисту системи дистанційного обслуговування, заяву про підключення до системи дистанційного обслуговування ПАТ «Банк Восток», картку зразків підписів із переліком розпорядників рахунком, у яких зазначені персональні дані ТОВ «Агро-Картель» і його директора ОСОБА_69 .

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_67 та діючи згідно із злочинним планом, підписала вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ «Агро-Картель», а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_69 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агро-Картель», поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Агро-Картель», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів 09.09.2019, не підозрюючи обману, керівником відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» ОСОБА_74 прийнято рішення про відкриття для ТОВ «Агро-Картель» поточного рахунку № НОМЕР_25 в українській гривні.

Після цього 11.09.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_67 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , повторно прибув до відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Інтернет-банкінг» ПАТ «Банк Восток», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_67 та проставивши відтиск підробленої печатки ТОВ «Агро-Картель».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі «Інтернет-банкінгу».

Також, реалізуючи вищеописаний план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 24 по 26 вересня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_38 від 26.09.2019 на видачу готівкових коштів загальною сумою 2 900 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_39 , відкритому в АТ «Банк Восток» від імені ТОВ «Агро-картель», його директору ОСОБА_94 нібито для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 1 половину вересня 2019 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_46 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_95 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 900 000 гривень, повідомивши, що директор ТОВ «Агро-картель» прибуде до банківської установи протягом декількох днів.

Після цього, 26.09.2019 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , до будівлі відділення № 17 ПАТ «Банк Восток» за адресою: проспект Соборний, 172, м. Запоріжжя, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_67 із вклеєним фото ОСОБА_5 та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_38 від 26.09.2019.

У свою чергу ОСОБА_84 , виконуючи роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_96 , грошовий чек № НОМЕР_38 від 26.09.2019. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , отримав у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 2 900 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у використанні завідомо підробленого документу, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Одночасно з цими діями, у період часу з 01.08.2019 по 04.09.2019, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» (код ЄДРПОУ 30896152): Схематичне зображення структури власності клієнта - юридичної особи ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 10.09.2019, у якому підроблено підпис від імені директора Товариства ОСОБА_75 ; Баланс (Звіт про фінансовий стан) ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» на 31.12.2018 та квитанція № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 ; Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» за 2018 рік та квитанція № 2 від 06.02.2019 про доставлення звіту до Центру обробки електронних звітів Держстату України, у яких підроблено підпис від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 ; картку фізичної особи платника податків ОСОБА_75 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_26 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Веселівського відділення Мелітопольської ДПІ Мелітопольського управління ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_40 ; наказ № 15 від 10.01.2019 про початок виконання обов`язків директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_76 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_75 ; протокол № 2 зборів учасників ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 10.01.2019 про призначення директором Товариства ОСОБА_75 , у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_77 та секретаря зборів ОСОБА_78 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 від 02.09.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 28.12.2018 про затвердження нової редакції статуту Товариства, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_77 та секретаря зборів ОСОБА_78 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 від 02.09.2019; протокол № 1 зборів учасників ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 07.03.2000 про створення Товариства та затвердження його статуту, у якому підроблено підписи голови зборів ОСОБА_80 та секретаря зборів ОСОБА_81 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 від 02.09.2019; повідомлення ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» від 10.09.2019 до АТ «Кристалбанк» про інформування щодо внесення змін до персональних відомостей Товариства, у якому підроблено підпис від імені директора ОСОБА_75 ; витяг № 1908054500059 з Реєстру платника податку на додану вартість, виданого Мелітопольською ДПІ Мелітопольського управління ГУ ДФС у Запорізькій області про взяття на облік ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», у якому підроблено підпис від імені заступника начальника вказаного органу ОСОБА_68 ; опис документів, що надаються юридичною особою ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» державному реєстратору про проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», у якому підроблений підпис від імені заявника ОСОБА_75 від 28.12.2018.

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», гербову печатку приватного нотаріуса Мелітопольського міського нотаріального округу Запорізької області ОСОБА_79 , гербову печатку Веселівського відділення Мелітопольської ДПІ Мелітопольського управління ГУ ДФС у Запорізькій області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_82 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», і який також одночасно виконувала роль директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , директора ТОВ «Агріс Альянс» ОСОБА_52 та директора ТОВ «Агро-Картель» ОСОБА_69 .

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальних колах, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_27 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 20 серпня по 09 вересня 2019 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_82 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокарток ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_83 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України, Державної міграційної служби України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_83 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_83 . ОСОБА_8 разом із ОСОБА_10 передали ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_75 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_9 обрала ПАТ «Кристалбанк» і зателефонувала до його відділення № 17 , розташованого за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_46 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_11 », за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , дотримуючись заходів конспірації, 04.09.2019 на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до відділення № 17 АТ «Кристалбанк» за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_75 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_84 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до головного економіста відділення ОСОБА_85 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_75 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ «Агрофірма «Зелений гай».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, головний економіст відділення № 17 АТ «Кристалбанк» ОСОБА_85 прийняла від невстановленої особи, яка виконувала роль ОСОБА_75 , пакет документів ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації товариства до підрозділу служби безпеки АТ «Кристалбанк».

Отримавши погодження від служби безпеки АТ «Кристалбанк», 10.09.2019 ОСОБА_85 надала ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_75 , під час його чергового візиту до банківської установи для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи заяву про відкриття поточного рахунку, заяву на приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування суб`єктів господарювання № 26007001087353 від 10.09.2019, опитувальний лист клієнта юридичної особи, згоду на обробку персональних даних та лист про їх включення до бази персональних даних «Клієнти та інші контрагенти Банку», картку зразків підписів із переліком розпорядників рахунком, у яких зазначені персональні дані ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» і його директора ОСОБА_83 .

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_75 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», а також копію сторінок паспорта громадянина України на ім`я ОСОБА_83 . Окрім цього ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, 09.09.2019, не підозрюючи обману, начальником відділення відділення № 17 АТ «Кристалбанк» ОСОБА_86 прийнято рішення про відкриття для ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» поточного рахунку № НОМЕР_28 в українській гривні.

Після цього 11.09.2019 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_75 , діючи під контролем ОСОБА_8 та ОСОБА_10 повторно прибув до відділення № 17 АТ «Кристалбанк» за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя, де отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Інтернет-банкінг» АТ «Кристалбанк», розписавшись про його отримання від імені ОСОБА_75 у заяві на підключення системи електронних платежів «Клієнт-Банк», акті виконаних робіт про підключення системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк», акті прийому-передачі програмного забезпечення, стартових ключів, сертифікатів та інструктивних матеріалів та проставивши відтиск підробленої печатки ТОВ «Агрофірма «Зелений гай».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк».

Також, реалізовуючи злочинний план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 24 по 26 вересня 2019 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_40 від 26.09.2019 на видачу готівкових коштів загальною сумою 3 150 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_28 , відкритому в АТ «Кристалбанк» від імені ТОВ «Агрофірма «Зелений гай», його директору ОСОБА_97 нібито для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 2 половину вересня 2019 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників відділення № 17 ПАТ «Кристалбанк» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_46 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_95 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 900 000 гривень, повідомивши, що директор ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» прибуде до банківської установи протягом декількох днів.

Після цього, 26.09.2019 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , до будівлі відділення № 17 ПАТ «Кристалбанк» за адресою: вул. Незалежної України, 72, м. Запоріжжя, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_75 із вклеєним фото ОСОБА_5 та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_40 від 26.09.2019.

У свою чергу ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_75 , грошовий чек № НОМЕР_40 від 26.09.2019. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , отримала у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 3 150 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ «Агрофірма «Зелений гай» ОСОБА_75 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у використанні завідомо підробленого документу, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Не будучи викритими правоохоронними органами, влітку 2021 року учасниками злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 відновлено активну діяльність, спрямовану на пошук нової потенційної жертви серед діючих суб`єктів господарської діяльності в аграрній сфері економіки України, грошовими коштами якої планувалося заволодіти, реалізувавши розроблений ОСОБА_7 та доведений до відома всіх учасників злочинної організації багатоетапний злочинний план з розподілом ролей всіх його виконавців (співвиконавців).

Потенційною жертвою шахрайських дій обрано Товариство з обмеженою відповідальністю аграрне підприємство «Колос-2» (код ЄДРПОУ 31877240), зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 (далі - ТОВ АП «Колос-2»), яке здійснювало господарську діяльність, пов`язану із вирощуванням та реалізацією олійних і зернових культур на території Тернопільської області.

Готуючись до вчинення шахрайських дій, ОСОБА_21 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 протягом червня-серпня 2021 року займалися збором інформації щодо ТОВ АП «Колос-2», зокрема особистих даних його службових осіб, статутних і реєстраційних відомостей, даних про банківські установи, в яких обслуговується підприємство, інформацію про основних контрагентів, з яких укладаються угоди щодо поставки вирощених зернових та олійних культур тощо.

Так, за вказівкою ОСОБА_7 ОСОБА_8 , використовуючи свої корупційні зв`язки із працівниками органів Державної податкової служби України, отримав із електронних баз даних Державної податкової служби України (інформаційно-телекомунікаційні системи ДПС, інформаційно-телекомунікаційна система «Податковий блок», інформаційно-телекомунікаційна система «Єдине вікно подання електронної звітності») персональні відомості ТОВ АП «Колос-2», які надалі передав для опрацювання ОСОБА_9 .

Використовуючи надані ОСОБА_8 відомості та дані із відкритих джерел в мережі Інтернет, ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_7 зібрала та систематизувала персональні відомості про ТОВ АП «Колос-2», встановивши наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю аграрне підприємство «Колос-2» створене і зареєстроване Теребовлянською районною державною адміністрацією Хмельницької області 15.01.2003, а його учасником є ОСОБА_99 , ОСОБА_100 та ОСОБА_101 . Директором Товариства призначено ОСОБА_102 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , уродженця м. Теребовля Тернопільської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_43 , який використовує номер мобільного зв`язку НОМЕР_44 .

ТОВ АП «Колос-2» перебуває на обліку в Теребовлянському відділенні Гусятинської ОДПІ ГУ ДПС у Тернопільській області, має індивідуальний податковий номер 318772419148, є платником єдиного податку IV групи, а також обслуговується у відділеннях АТ «Райффайзенбанк Аваль» у м. Києві (МФО 380805) та АТ «ОТП Банк» (МФО 300528), де має відкриті банківські рахунки в українській гривні, євро і доларах США.

При аналізі господарських взаємовідносин ТОВ АП «Колос-2» щодо продажу зернових учасники злочинної організації з`ясували, що вказане Товариства вже мало взаємовідносини із підприємствами групи компаній «ОККО», які також здійснюють купівлю зернових у сільськогосподарських виробників. Одним із таких підприємства було ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» (код ЄДРПОУ 37693620), зареєстроване за адресою: вул. Івана Франка, 14А, селище Славське Сколівського району Львівської області, яке учасники злочинної організації вирішили використати для реалізації своїх злочинних планів.

Встановивши ці дані, учасники злочинної організації переходили до наступного етапу реалізації злочинного плану, кожен виконуючи заздалегідь узгоджені ролі та дії, спрямовані на налагодження психологічного контакту із службовими особами ТОВ АП «Колос-2» і ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер», заволодіння їх довірою, отримання необхідної інформації та документів.

Так, у серпні 2021 року (більш точна дата не встановлена) ОСОБА_8 , використовуючи заздалегідь придбаний та активований новий номер мобільного зв`язку НОМЕР_45 , зателефонував директору ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_103 та відрекомендувався комерційним директором групи компаній «ОККО» ОСОБА_104 .

Під час телефонної розмови ОСОБА_8 , намагаючись зацікавити ОСОБА_105 та заволодіти його довірою шляхом психологічних маніпуляцій, але вводячи при цьому в оману, повідомив останньому завідомо недостовірну інформацію про те, що компанія «ОККО» має вигідну цінову пропозицію щодо закупівлі зерна пшениці в об`ємі 2 500 тон, запропонувавши ціну за 1 тону зерна пшениці у розмірі біля 9 000 гривень, що було значно вище ніж ринкова ціна на той період часу. Зрозумівши, що ОСОБА_106 зацікавився такою пропозицією, ОСОБА_8 в ході розмови запропонував останньому зустрітися особисто із своїм помічником на ім`я ОСОБА_107 , який нібито невдовзі мав бути у справах в тернопільському регіоні.

На цьому етапі до реалізації злочинного шахрайського плану долучився ОСОБА_17 , який мав виконувати роль ділового помічника ОСОБА_108 , роль якого виконував ОСОБА_8 , та при особистому спілкуванні із керівником потенційної жертви укріпити його довіру до себе і запевнити у результатах взаємовигідної співпраці. За задумом ОСОБА_7 і ОСОБА_8 особисте спілкування із такою нібито уповноваженою особою має зняти всі підозри щодо можливих шахрайських дій та укріпити впевненість потенційної жертви у необхідності співпраці.

Діючи відповідно до злочинного плану та правил злочинної організації плану, ОСОБА_17 , дотримуючись методів конспірації, 18.08.2021 прибув до м. Теребовля Тернопільської області, зателефонував директору ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_103 та домовився про зустріч. Того ж дня в обумовлений час ОСОБА_17 зустрівся із ОСОБА_109 на вулиці поблизу офісного приміщення ТОВ АП «Колос-2» за адресою: АДРЕСА_3 , та, виконуючи свою роль у злочинній організації, відрекомендувався йому Вадимом - помічником комерційного директора групи компаній «ОККО» ОСОБА_110 . Під час розмови ОСОБА_17 , застосовуючи методи психологічних маніпуляцій, щоб викликати довіру до себе, вводячи свого співрозмовника в оману, запевнив ОСОБА_105 , що співпраця напряму із ОСОБА_111 буде взаємовигідною, оскільки вони теж за реалізацію такої угоди отримають свої бонуси, а їх особиста зустріч ініційована з метою укріплення дружніх ділових відносин та спростування будь-яких можливих підозр щодо шахрайства.

Після цього 26.08.2021 ОСОБА_8 , виконуючи роль ОСОБА_108 , повторно зателефонував директору ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_103 та повідомив, що може купити у Товариства зерно пшениці 2 класу по ціні 8 800 гривень за тону, що було значно вище за середньо ринкову ціну на той період часу. Зважаючи на це, ОСОБА_106 погодився на таку пропозицію, а тому ОСОБА_8 , виконуючи роль ОСОБА_108 , повідомив, що для оформлення договору поставки потрібно надати пакет документів ТОВ АП «Колос-2». У свою чергу ОСОБА_106 відповів, що доручить надати необхідні документи своєму бухгалтеру ОСОБА_112 та надав ОСОБА_8 її номер телефону.

Після цього ОСОБА_8 зателефонував головному бухгалтеру ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_113 , відрекомендувався комерційним директором групи компаній «ОККО» ОСОБА_111 , повідомив про наміри укласти договір поставки зерна пшениці та запропонував здійснювати обмін необхідними документами в електронному вигляді, надавши адресу своєї електронної поштової скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_16 ».

Відразу після телефонної розмови ОСОБА_8 о 13 годині 27 хвилин 26.08.2021, виконуючи роль комерційного директору групи компаній «ОККО», використовуючи електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_16 » направив на електронну поштову скриньку ТОВ АП «Колос-2» « ІНФОРМАЦІЯ_17 » текстовий файл, що містив перелік документів, які продавець повинен надати нібито для підготовки договору поставки зернових.

Не підозрюючи обману, головний бухгалтер ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_113 того ж дня направила на адресу електронної пошти, наданої ОСОБА_8 , відскановані копії необхідних документів ТОВ АП «Колос-2», серед яких Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у якому наявна вся інформація щодо ТОВ АП «Колос-2», витяг з реєстру платників податку на додану вартість, довідки про набуття статусу платника Єдиного податку четвертої групи, статуту ТОВ АП «Колос-2», протоколу № 1 зборів учасників ТОВ АП «Колос-2» про формування статутного фонду Товариства, затвердження нової редакції статуту, призначення ОСОБА_105 на посаду директора, наказу про початок виконання обов`язків директора Товариства, реквізити ТОВ АП «Колос-2» із зазначенням розрахункового рахунку в АТ «Райффайзен Банк Аваль» і АТ «ОТП Банк», фінансовий звіт, Звіти про посівні площі сільськогосподарських культури під урожай 2019 року, копію сторінок паспортів ОСОБА_105 і ОСОБА_113 та інші.

Отримавши електронні фотокопії всіх необхідних документів ТОВ АП «Колос-2», ОСОБА_8 під час чергової телефонної розмови із ОСОБА_109 повідомив, що надасть доручення своєму ОСОБА_114 опрацювати отримані документи та зайнятися підготовкою договору поставки, що можу зайняти певний період часу. Всі ці дії ОСОБА_8 вчиняв, діючи відповідно до злочинного плану та маючи на меті отримати необхідний час для відкриття в банківських установах підставних рахунків, на які планувалося здійснювати перерахування грошових коштів.

Одночасно з цими діями, у період часу з 26 серпня по 01 вересня 2021 року, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ АП «Колос-2» (код ЄДРПОУ 31877240): статут ТОВ АП «Колос-2», у якому підроблено підписи від імені учасників ОСОБА_106 , ОСОБА_115 , ОСОБА_116 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 від 27.08.2021; наказ № 15 від 26.02.2009 про початок виконання обов`язків директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_109 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_106 ; протокол № 1 від 26.02.2009 зборів учасників ТОВ АП «Колос-2» про затвердження нової редакції статуту Товариства та призначення директора, у якому підроблено підписи від імені учасників ОСОБА_106 , ОСОБА_115 , ОСОБА_116 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 від 27.08.2021; протокол № 1 від 10.01.2003 зборів учасників ТОВ АП «Колос-2» про створення Товариства, затвердження його статуту та призначення директора, у якому підроблено підписи від імені учасників ОСОБА_106 , ОСОБА_115 , ОСОБА_116 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 від 27.08.2021; картка фізичної особи платника податків ОСОБА_105 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_43 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Теребовлянської ДПІ ГУДПС у Тернопільській області ОСОБА_118 ; схематичне зображення структури власності ТОВ АП «Колос-2», у якому підроблено підпис від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_119 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатки ТОВ АП «Колос-2», гербову печатку приватного нотаріуса Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 , гербову печатку Теребовлянської ДПІ ГУДПС у Тернопільській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_120 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ АП «Колос-2».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ АП «Колос-2».

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальному середовищі, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_46 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 26 серпня по 01 вересня 2021 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_120 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокартки ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_119 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_121 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ АП «Колос-2», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_121 . ОСОБА_8 згодом передав ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_105 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_9 обрала АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень» і зателефонувала до його ОСОБА_122 , розташованого за адресою: АДРЕСА_5 , спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_123 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ АП «Колос-2» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну поштову скриньку «ІНФОРМАЦІЯ_21», за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», розташованого за адресою: проспект Гагаріна, 13, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ АП «Колос-2» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до заступника начальника з операційної роботи ОСОБА_124 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_105 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ АП «Колос-2».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, заступника начальника з операційної роботи ОСОБА_124 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , пакет документів ТОВ АП «Колос-2», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації товариства до підрозділу служби безпеки АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень». Одночасно з цим, ОСОБА_125 підготувала та надала для підпису ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , лист № 78 від 01.09.2021 про підтвердження даних бенефіціарного власника Товариства, опитувальний лист юридичної особи - резидента, заяви про відкриття поточного рахунку, копії балансу (Звіту про фінансовий стан) на 30.06.2021, звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) за 1 півріччя 2021 року, квитанції № 2 про їх подачу до Центру обробки електронних звітів Держстату України, копії балансу (Звіту про фінансовий стан) на 31.12.2020,звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) за 2020 рік, квитанції № 2 про їх подачу до Центру обробки електронних звітів Держстату України, копії сторінок паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру на ім`я ОСОБА_105 , кратки із зразками підпису осіб, які мають право розпоряджатися рахунком.

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_105 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ АП «Колос-2», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

Надалі, отримавши погодження від служби безпеки АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», 03.09.2021 ОСОБА_125 надала ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , під час її чергового візиту до банківської установи для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи договір № 26009000000556 банківського рахунку від 03.09.2021 з додатками, заяву про надання доступу до системи «Клієнт-Інтернет-Банк», відомості про відкриті ключі користувача.

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_105 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ АП «Колос-2», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, 03.09.2021, не підозрюючи обману, керівником Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень» ОСОБА_126 прийнято рішення про відкриття для ТОВ АП «Колос-2» поточного рахунку № НОМЕР_47 в українській гривні.

Відразу після цього 03.09.2021 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_105 , отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Клієнт-Інтернет-Банк» АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передала ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк».

Окрім цього, готуючись до реалізації злочинного плану на заволодіння коштами ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 вирішили використати такі суб`єкти господарювання як ТОВ «Волев-Інвест» та ПП «Енерго Ліс», персональні дані яких через особисті корупційні зв`язки у податкових органах попередньо здобув ОСОБА_8 .

Проаналізувавши всю зібрану інформацію про вказані суб`єкти господарювання, ОСОБА_9 приступила до виготовлення підробленого пакету документів від імені вказаних Товариств, в об`ємі необхідному для відкриття банківських рахунків у банківських відділеннях, через які надалі повинні легалізуватися (відмитися) грошові кошти, отримані в результаті шахрайських дій щодо ТОВ АП «Колос-2».

Так, у період часу з 01 по 16 червня 2021 року, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ «Волев-Інвест» (код ЄДРПОУ 36452972): рішення загальних зборів учасників, протокол № 1 ТОВ «Волев-Інвест» від 01.03.2011 про призначення директора, у якому підроблено підписи від імені учасників Товариства ОСОБА_127 , ОСОБА_128 , ОСОБА_129 ; наказ № 1 від 01.03.2011 про призначення на посаду директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_128 ; контракт № 11 від 02.03.2011, укладеного між ТОВ «Волев-Інвест» і ОСОБА_130 на виконання обов`язків директора Товариства, у якому підроблені підписи від імені ОСОБА_131 і ОСОБА_128 ; опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів ТОВ «Волев-Інвест» від 04.03.2020, у якому підроблено підпис від імені державного реєстратора ОСОБА_132 ; картка фізичної особи платника податків ОСОБА_128 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_48 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Нікопольської ДПІ ГУДПС у Дніпропетровській області ОСОБА_133 ; статут ТОВ «Волев-Інвест», у якому підроблено підписи від імені учасників ОСОБА_131 та ОСОБА_134 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Нікопольського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_135 від 11.06.2021; схематичне зображення структури власності ТОВ «Волев-Інвест», у якому підроблено підпис від імені директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_136 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатки ТОВ «Волев-Інвест», гербову печатку приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_135 , гербову печатку Нікопольської ДПІ ГУДПС у Дніпропетровській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_137 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Волев-Інвест».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_14 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ «Волев-Інвест».

Отримавши фотокартку ОСОБА_14 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальному середовищі, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_49 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 01 по 15 червня 2021 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_137 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокартки ОСОБА_14 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_136 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_136 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ «Волев-Інвест», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_136 . ОСОБА_8 згодом передав ОСОБА_14 , який погодився виконати роль ОСОБА_128 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_9 обрала АТ «Піреус Банк МКБ» і зателефонувала до його відділення № НОМЕР_50 , розташованого за адресою: проспект Дмитра Яворницького, 82, м. Дніпро, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_123 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ «Волев-Інвест» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну поштову скриньку «romanova.volev@gmail.com», за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_8 та ОСОБА_10 15.06.2021, дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_14 до відділення № 13 АТ «Піреус Банк МКБ», розташованого за адресою: проспект Дмитра Яворницького, 82, м. Дніпро. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_128 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ «Волев-Інвест» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_14 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_14 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до фахівця з ОК ОСОБА_138 , якій надав завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_128 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ «Волев-Інвест».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, ОСОБА_138 прийняла від ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_128 , пакет документів ТОВ «Волев-Інвест», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації товариства до підрозділу служби безпеки АТ «Піреус Банк МКБ». Одночасно з цим, ОСОБА_138 підготувала та надала для підпису ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_128 , опитувальник клієнта юридичної особи - резидента, згоду на збір та обробку персональних даних, картку із зразками підписів осіб, які мають право розпоряджатися рахунком, заяву про відкриття поточного рахунку, а також копії вищевказаних статутних і реєстраційних документів Товариства.

ОСОБА_14 , виконуючи роль ОСОБА_128 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Волев-Інвест», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

Надалі, отримавши погодження від служби безпеки АТ «Піреус Банк МКБ», 16.06.2021 ОСОБА_138 надала ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_128 , під час його чергового візиту до банківської установи для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи договір банківського рахунку № НОМЕР_51 від 16.06.2021 з додатками, заяву на підключення до програмно-технічного комплексу дистанційного обслуговування електронних платежів «Piraeus Online Banking», зобов`язання щодо генерації ключів, відомості про відкриті ключі користувача, акт приймання-передачі електронних ключів для роботи в системі «Piraeus Online».

ОСОБА_14 , виконуючи роль ОСОБА_128 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ «Волев-Інвест», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, 16.06.2021, не підозрюючи обману, керівником відділення № 13 АТ «Піреус Банк МКБ» прийнято рішення про відкриття для ТОВ «Волев-Інвест» поточного рахунку № НОМЕР_52 в українській гривні.

Відразу після цього 16.06.2021 ОСОБА_14 , виконуючи роль ОСОБА_139 , отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Piraeus Online Banking» АТ «Піреус Банк МКБ».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_14 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк».

Окрім цього, у період часу з 01 по 16 червня 2021 року, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ПП «Енерго Ліс» (код ЄДРПОУ 40429950): рішення учасника № 1 ПП «Енерго Ліс» від 11.04.2016 про створення підприємства та затвердження його статуту, у якому підроблено підпис від імені власника ОСОБА_140 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Павлоградського міського нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_141 від 11.04.2016; рішення учасника № 2 ПП «Енерго Ліс» від 01.10.2016 про призначення директора та зміну юридичної адреси, у якому підроблено підпис від імені власника ОСОБА_140 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Павлоградського міського нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_141 від 01.10.2019; наказ № 1-к від 01.10.2019 про початок виконання обов`язків директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_142 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_143 ; картка фізичної особи платника податків ОСОБА_143 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_53 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Павлоградської ДПІ ГУДПС у Дніпропетровській області ОСОБА_133 ; лист ПП «Енерго Ліс» від 14.06.2021 б/н, згідно з яким надається інформацію про господарську діяльність підприємства, у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_143 ; фінансову звітність малого підприємства на 31.03.2021, у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_143 , та квитанцію № 2 від 07.04.2021 про його доставку до Центру обробки електронних звітів Держстату України; статут ПП «Енерго Ліс», у якому підроблено підписи від імені власника ОСОБА_140 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Павлоградського міського нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_141 від 11.05.2021.

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатки ПП «Енерго Ліс», гербову печатку приватного Павлоградського міського нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_141 , гербову печатку Павлоградської ДПІ ГУДПС у Дніпропетровській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_144 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ «Волев-Інвест».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації за матеріальну винагороду погодився ОСОБА_14 , який одночасно виконував роль директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_136 .

Отримавши фотокартку ОСОБА_14 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальному середовищі, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_54 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 01 по 15 червня 2021 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_144 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокартки ОСОБА_14 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_145 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_145 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ПП « ОСОБА_146 », його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_145 . ОСОБА_8 згодом передав ОСОБА_14 , який погодився виконати роль ОСОБА_143 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_9 обрала АТ «Таскомбанк» і зателефонувала до його Дніпровського відділення № 77, розташованого за адресою: проспект Дмитра Яворницького, 105, м. Дніпро, спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ПП « ОСОБА_146 » ОСОБА_123 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ПП « ОСОБА_146 » завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну поштову скриньку «ІНФОРМАЦІЯ_20», за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_8 та ОСОБА_10 15.06.2021, дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_14 до Дніпровського відділення № 77 АТ «Таскомбанк», розташованого за адресою: проспект Дмитра Яворницького, 105, м. Дніпро. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_143 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ПП « ОСОБА_146 » та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_14 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_14 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до провідного фінансового консультанта ОСОБА_147 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_143 та пакет реєстраційних і статутних документів ПП «Енерго Ліс».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, ОСОБА_148 прийняла від ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_143 , пакет документів ПП « ОСОБА_146 », необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації товариства до підрозділу служби безпеки АТ «Таскомбанк». Одночасно з цим, ОСОБА_138 підготувала та надала для підпису ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_143 , опитувальник клієнта юридичної особи - резидента, згоду на збір та обробку персональних даних, картку із зразками підписів осіб, які мають право розпоряджатися рахунком, заяву про відкриття поточного рахунку, а також копії вищевказаних статутних і реєстраційних документів підприємства.

ОСОБА_14 , виконуючи роль ОСОБА_143 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_143 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ПП «Енерго Ліс», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

Надалі, отримавши погодження від служби безпеки АТ «Таскомбанку», того ж дня 15.06.2021 ОСОБА_148 надала ОСОБА_14 , який виконував роль ОСОБА_143 , під час його чергового візиту до банківської установи для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи договір № 1023697 банківського рахунку та комплексного надання послуг від 16.06.2021 з додатками, заяву на приєднання до Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ «Таскомбанк» в частині обслуговування на умовах Тарифного пакету, заяву на приєднання до Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ «Таскомбанк» в частині надання послуг засобами Комплексу електронного банкінгу, звіт про реєстрацію ключів підпису клієнта у системі «iBank 2 UA».

ОСОБА_14 , виконуючи роль ОСОБА_143 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_143 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої ПП «Енерго Ліс», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, 15.06.2021, не підозрюючи обману, керівником Дніпровського відділення № 77 АТ «Таскомбанк» прийнято рішення про відкриття для ПП «Енерго Ліс» поточного рахунку № НОМЕР_55 в українській гривні.

Відразу після цього 15.06.2021 ОСОБА_14 , виконуючи роль ОСОБА_143 , отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі Комплексу електронного банкінгу АТ «Таскомбанк».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_14 передав ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк».

Після завершення вищевказаного підготовчого етапу, відкривши необхідні підставні (фіктивні) банківські рахунки та маючи дистанційний доступ до них, учасники злочинної організації діючи під керівництвом ОСОБА_7 переходили до наступного етапу свого злочинного плану.

Відкривши підставний банківський рахунок від імені ТОВ АП «Колос-2», ОСОБА_8 , діючи відповідно до злочинного плану, відновив спілкування по телефону із директором ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_109 та його бухгалтером ОСОБА_113 , повідомивши їм, що підготовкою договору поставки буде займатися його бухгалтер ОСОБА_149 , яка згодом зателефонує ОСОБА_150 .

Надалі, ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та функції учасника злочинної організації, 07.09.2021 із заздалегідь підготовленого та активованого нового номеру мобільного телефону НОМЕР_56 зателефонувала начальнику відділу реалізації ТОВ «ОККО-Агротрейд» ОСОБА_151 , який діяв на підставі доручення в інтересах ТОВ «ОККО БІЗНЕС ПАРТНЕР», та відрекомендувалася йому помічником головного бухгалтера ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_152 . В ході розмови ОСОБА_9 , виконуючи роль ОСОБА_153 , повідомила, що між керівниками ТОВ АП «Колос-2» і ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» досягнуто домовленості щодо поставки зерна пшениці, а в процесі підготовки договірних відносин пропонує обмінюватися документами в електронному вигляді, надавши адресу своєї поштової електронної скриньки «martynova_vv@ukr.net».

Опрацювавши отримані від ОСОБА_9 , яка виконувала роль ОСОБА_153 електронні копії документів ТОВ АП «Колос-2», менеджер ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» ОСОБА_154 , виконуючи вказівку ОСОБА_155 , підготував проект договору поставки сільськогосподарської продукції № ОБП/07092021-01 від 07.09.2021 та відправив його скановану копію на електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_18 ».

Одночасно за вказівкою ОСОБА_155 інший менеджер із зберігання ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» ОСОБА_156 підготував проект договору складського зберігання, згідно з яким придбане у ТОВ АП «Колос-2» зерно пшениці в кількості 2 500 тон, що документально мало належати ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер», продовжувало зберігатися на елеваторі останнього до моменту його вивезення новим власником.

Отримавши в електронному варіанті підготовлений проекти договорів поставки сільськогосподарської продукції та складського зберігання, ОСОБА_9 та ОСОБА_8 переслали їх 07.09.2021 о 15 годині 48 хвилин через електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_16 » на електронну поштову скриньку ТОВ АП «Колос-2».

Після цього ОСОБА_8 , виконуючи роль ОСОБА_108 , та ОСОБА_9 , виконуючи роль ОСОБА_153 , телефонували директору ТОВ АП «Колос-2» і його головному бухгалтеру ОСОБА_113 з проханням прискорити підписання договору та документів, щодо передачі зерна пшениці в кількості 2 500 тон від ТОВ АП «Колос-2» на ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер».

Не підозрюючи обману, не володіючи інформацією про відкритий підставний банківський рахунок від імені ТОВ АП «Колос-2», його директор ОСОБА_106 підписав договір поставки сільськогосподарської продукції № ОБП/07092021-01 від 07.09.2021, додатки до нього, видаткову накладну № 79 від 07.09.2021 на поставку ТОВ «ОККО-Бізнес» зерна пшениці 2 класу врожаю 2021 року в кількості 2 500 тон на загальну суму 22 000 005,00 гривень з ПДВ, рахунок на оплату № 82 від 07.09.2021 на зазначену суму коштів, договір складського зберігання зерна від 07.09.2021, акт приймання-передачі від 07.09.2021, а також складську квитанцію на зерно № 26 від 07.09.2021, виготовлену на спеціальному бланку серії НОМЕР_57 , згідно з якою фіксувався момент переходу права власності на зерно пшениці в кількості 2 500 000 кг від ТОВ АП« Колос-2» до ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер».

Всі вищевказані документи, підписані директором ТОВ АП« Колос-2» ОСОБА_109 , головний бухгалтер ОСОБА_113 відскакувала та направила на електронну поштову скриньку « ІНФОРМАЦІЯ_16 ».

Надалі ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки організувала та внесла до вказаних документів завідомо неправдиві дані, а саме змінила номер банківського рахунку ТОВ АП« Колос-2», вказавши замість рахунку в АТ «Райффайзен Банк Аваль» номер підставного рахунку № НОМЕР_47 в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень».

Відскановані фотокопії договору поставки між ТОВ АП «Колос-2» і ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» та документів щодо його виконання, у яких зазначено підставний рахунок Продавця, ОСОБА_9 знову перенаправила на електронну поштову скриньку ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер», повідомивши про це ОСОБА_155 також по телефону.

Виконуючи умови договору сільськогосподарської продукції № ОБП/07092021-01 від 07.09.2021 щодо купівлі 2 500 тон зерна пшениці 2 класу врожаю 2021 року, ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер», із власного банківського рахунку № НОМЕР_58 в АТ «Райффайзен Банк Аваль» здійснило наступні банківські операції щодо перерахування грошових коштів на підставний банківський рахунок ТОВ АП «Колос-2» № НОМЕР_47 в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень»: 08.09.2021 перерахування коштів в сумі 8 000 000 гривень; 09.09.2021 перерахування коштів в сумі 8 340 008,17 гривень, що загалом становить 16 340 008,17 гривень.

Не отримавши грошові кошти за поставку зерна пшениці, головний бухгалтер ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_157 особисто зателефонувала ОСОБА_158 та поцікавилася чому не перераховуються кошти. З`ясувавши, що кошти були перераховані на підставний банківський рахунок від імені ТОВ АП «Колос-2», його директор ОСОБА_106 анулював складську квитанцію на зерно, а тому перехід права власності на зерно пшениці в кількості 2 500 тон від ТОВ АП «Колос-2» на ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» не відбувся.

Таким чином, учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 , діючи шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» в сумі 16 340 008,17 гривень, які знаходилися на підставному банківському рахунку, відкритому від імені ТОВ АП «Колос-2» в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», отримавши вільний доступ до них та можливість розпорядитися ними на власний розсуд через систему віддаленого доступу «Клієнт-банк».

Маючи дистанційний доступ через систему «Клієнт-банк» до підставного (фіктивного) рахунку ТОВ АП «Колос-2» в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень»», учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 приступили до виконання наступного етапу злочинного плану, спрямованого із заволодіння цими коштам у готівковій формі шляхом здійснення операцій, пов`язаних із їх легалізацією (відмиванням), тобто приховання протиправного характеру їх походження.

Усвідомлюючи, що банківські установи не видадуть значну суму готівкових коштів нібито для виплати заробітної плати, ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 , будучи обізнаними із правилами здійснення банківських операцій, прийняли спільне рішення спрямувати частину грошових коштів ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер», якою вони заволоділи шахрайським шляхом, на сплату необхідних податків та зборів, щоб уникнути проведення фінансового моніторингу, та надати отриманим в готівковій формі грошовим коштам ознак легальності.

Надалі ОСОБА_9 , виконуючи свою роль учасника злочинної організації за вказівкою ОСОБА_7 , перебуваючи у невстановленому місці, маючи віддалений доступ до банківського рахунку № НОМЕР_47 , відкритого від імені ТОВ АП «Колос-2» в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», за допомогою комп`ютерної техніки через систему дистанційного доступу «Інтернет-банкінгу» сформувала електронні платіжні доручення, до яких внесла завідомо неправдиві вигадані нею дані щодо призначення платежу, на підставі яких здійснила наступні банківські операції: 09.09.2021 о 09 годині 38 хвилин переказ коштів в сумі 3 950 000 гривень на розрахунковий рахунок № НОМЕР_52 в АТ «Піреус Банк МКБ», належний ТОВ «Волев-Інвест», нібито в якості оплати за запчастини до обладнання елеватора згідно із рахунком № 1487 від 08.09.2021; 09.09.2021 о 11 годині 31 хвилині переказ коштів в сумі 4 000 000 гривень на розрахунковий рахунок № НОМЕР_55 в АТ «Таскомбанк», належний ПП «Енерго Ліс», нібито в якості оплати за деревину згідно із рахунком № НОМЕР_59 від 08.09.2021; 10.09.2021 о 09 годині 21 хвилина безпідставний переказ грошових коштів в сумі 24 750 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати військового збору із заробітної плати за 1 половину вересня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 25 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 51 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати військового збору із заробітної плати за 2 половину серпня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 25 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 287 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати за 1 половину вересня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 25 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 363 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати єдиного соціального внеску із заробітної плати за 1 половину вересня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 25 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 612 000 на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати за 2 половину серпня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 25 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 748 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати єдиного соціального внеску із заробітної плати за 2 половину серпня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 36хвилин переказ коштів в сумі 2 000 000 гривень на розрахунковий рахунок № НОМЕР_55 в АТ «Таскомбанк», належний ПП « ОСОБА_146 », нібито в якості оплати за конвеєри ВАТСО для транспортування зерна згідно із рахунком № 000581 від 08.09.2021.

Реалізуючи цей план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 9 по 10 вересня 2021 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_60 від 10.09.2021 на видачу готівкових коштів загальною сумою 4 176 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_47 , відкритого від імені ТОВ АП «Колос-2» в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», нібито його директору ОСОБА_103 для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 2 половину серпня та 1 половину вересня 2021 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_123 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_159 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 4 176 000 гривень, повідомивши, що директор ТОВ АП «Колос-2» прибуде до банківської установи протягом найкоротшого часу.

Після цього, 10.09.2021 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , до будівлі Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», розташованого за адресою: проспект Гагаріна, 13, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_105 із вклеєним фото ОСОБА_5 та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_60 від 10.09.2021.

У свою чергу ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_105 , грошовий чек № НОМЕР_60 від 10.09.2021. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 отримала у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 4 176 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Окрім того ОСОБА_9 , виконуючи свою роль учасника злочинної організації за вказівкою ОСОБА_7 , перебуваючи у невстановленому місці, маючи віддалений доступ до банківського рахунку № НОМЕР_52 в АТ «Піреус Банк МКБ», відкритого від імені ТОВ «Волев-Інвест», за допомогою комп`ютерної техніки через систему дистанційного доступу «Інтернет-банкінгу» сформувала електронні платіжні доручення, до яких внесла завідомо неправдиві вигадані нею дані щодо призначення платежу, на підставі яких здійснила наступні банківські операції: 10.09.2021 о 09 годині 56 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 46 500 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати військового збору із заробітної плати за 2 половину серпня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 56 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 558 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати за 2 половину серпня 2021 року; 10.09.2021 о 09 годині 56 хвилин безпідставний переказ грошових коштів в сумі 682 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати єдиного соціального внеску із заробітної плати за 2 половину серпня 2021 року.

Реалізуючи цей план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 9 по 10 вересня 2021 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_61 від 10.09.2021 на видачу готівкових коштів загальною сумою 2 550 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_52 в АТ «Піреус Банк МКБ», відкритого від імені ТОВ «Волев-Інвест», нібито його директору ОСОБА_160 для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 2 половину серпня 2021 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників відділення № 13 АТ «Піреус Банк МКБ» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_123 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_159 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 550 000 гривень, повідомивши, що директор ТОВ «Волев-Інвест» прибуде до банківської установи протягом найкоротшого часу.

Після цього, 10.09.2021 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_14 , який за винагороду виконував роль директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 , до будівлі відділення № 13 АТ «Піреус Банк МКБ», розташованого за адресою: проспект Дмитра Яворницького, 82, м. Дніпро, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_128 із вклеєним фото ОСОБА_14 та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_61 від 10.09.2021.

У свою чергу ОСОБА_14 , виконуючи роль директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_128 і грошовий чек № НОМЕР_61 від 10.09.2021. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_14 , який виконував роль директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 , отримав у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 2 550 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_14 , який виконував роль директора ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_128 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Окрім того ОСОБА_9 , виконуючи свою роль учасника злочинної організації за вказівкою ОСОБА_7 , перебуваючи у невстановленому місці, маючи віддалений доступ до банківського рахунку № НОМЕР_55 в АТ «Таскомбанк», відкритого від імені ПП «Енерго Ліс», за допомогою комп`ютерної техніки через систему дистанційного доступу «Інтернет-банкінгу» сформувала електронні платіжні доручення, до яких внесла завідомо неправдиві вигадані нею дані щодо призначення платежу, на підставі яких здійснила наступні банківські операції: 10.09.2021 безпідставний переказ грошових коштів в сумі 48 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати військового збору із заробітної плати за 2 половину серпня та 1 половину вересня 2021 року; 10.09.2021 безпідставний переказ грошових коштів в сумі 576 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати за 2 половину серпня та 1 половину вересня 2021 року; 10.09.2021 безпідставний переказ грошових коштів в сумі 704 00 000 гривень на рахунок Державного казначейства України нібито в якості сплати єдиного соціального внеску із заробітної плати за 2 половину серпня та 1 половину вересня 2021 року.

Реалізуючи цей план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 9 по 10 вересня 2021 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку від 10.09.2021 на видачу готівкових коштів загальною сумою 2 570 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_55 в АТ «Таскомбанк», відкритого від імені ПП «Енерго Ліс», нібито його директору ОСОБА_161 для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 2 половину серпня та 1 половину вересня 2021 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_143 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до Дніпровського відділення № 77 АТ «Таскомбанк» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ «Волев-Інвест» ОСОБА_123 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ПП « ОСОБА_146 » ОСОБА_159 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 2 550 000 гривень, повідомивши, що директор ПП «Енерго Ліс» прибуде до банківської установи протягом найкоротшого часу.

Після цього, 10.09.2021 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_14 , який за винагороду виконував роль директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_143 , до будівлі Дніпровського відділення № 77 АТ «Таскомбанк», розташованого за адресою: проспект Дмитра Яворницького, 105, м. Дніпро, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_143 із вклеєним фото ОСОБА_14 та завідомо підроблений грошовий чек від 10.09.2021.

У свою чергу ОСОБА_14 , виконуючи роль директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_143 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_143 і грошовий чек від 10.09.2021. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_14 , який виконував роль директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_143 отримав у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 2 570 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_14 , який виконував роль директора ПП «Енерго Ліс» ОСОБА_143 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Всі зібрані таким чином готівкові грошові кошти на загальну суму 9 296 000 гривень ОСОБА_8 та ОСОБА_10 у невстановленому місці передали керівнику злочинної організації ОСОБА_7 , який надалі розподілив їх між учасниками злочинної організації відповідно до виконаних ролей та функції.

З огляду на викладене, шляхом вчинення протягом червня-вересня 2021 року вищевказаних протиправних дій учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 заволоділи грошовими коштами ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер» на загальну суму 16 340 008,17 гривень, що в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення і відповідно до п. 4 Примітки до ст. 185 КК України є особливо великим розміром.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у пособництві в заволодінні чужим майном шляхом обману, в особливо великому розмірі, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Виконання дій, спрямованих на використання завідомо підроблених документів під час шахрайських дій стосовно ТОВ «ОККО -Бізнес Партнер».

Після створення злочинної організації, основною метою діяльності якої визначено заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах суб`єктів господарської діяльності в аграрній сфері економіки, її керівник ОСОБА_7 та активні учасники ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_10 усвідомлювали, що реалізацію злочинного плану неможливо здійснити без організації підроблення паспортів громадянина України, офіційних документів, у том числі в електронному вигляді, необхідних печаток та штампів.

З цією метою, ОСОБА_7 як керівник злочинної організації розподілив між її учасниками ролі та функції, спрямовані на підроблення офіційних документів, посвідчень, печаток та штампів, які надалі використовувалися на різних етапах реалізації загального злочинного плану.

Так, протягом червня-вересня 2021 року на підставі завідомо підроблених документів відкрили та отримали дистанційний доступ через систему «Клієнт-банк» до підставного (фіктивного) банківського рахунку, відкритого від імені ТОВ АП «Колос-2» в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень».

Після цього, протягом вересня 2021 року учасники злочинної організації під керівництвом ОСОБА_7 , вчинивши низку вищевказаних протиправних дій, поєднаних із обманом службових осіб ТОВ АП «Колос-2» і ТОВ «ОККО-Бізнес Партнер», заволоділи належними останньому грошовими коштами загальною сумою 16 340 008,17 гривень.

Одночасно з цими діями, у період часу з 26 серпня по 01 вересня 2021 року, перебуваючи у невстановленому місці, ОСОБА_9 за допомогою комп`ютерної техніки та принтеру виготовила наступні завідомо підроблені документи ТОВ АП «Колос-2» (код ЄДРПОУ 31877240): статут ТОВ АП «Колос-2», у якому підроблено підписи від імені учасників ОСОБА_106 , ОСОБА_115 , ОСОБА_116 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 від 27.08.2021; наказ № 15 від 26.02.2009 про початок виконання обов`язків директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_109 , у якому підроблено підпис від імені ОСОБА_106 ; протокол № 1 від 26.02.2009 зборів учасників ТОВ АП «Колос-2» про затвердження нової редакції статуту Товариства та призначення директора, у якому підроблено підписи від імені учасників ОСОБА_106 , ОСОБА_115 , ОСОБА_116 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 від 27.08.2021; протокол № 1 від 10.01.2003 зборів учасників ТОВ АП «Колос-2» про створення Товариства, затвердження його статуту та призначення директора, у якому підроблено підписи від імені учасників ОСОБА_106 , ОСОБА_115 , ОСОБА_116 , а також посвідчуваний напис і підпис приватного нотаріусу Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 від 27.08.2021; картка фізичної особи платника податків ОСОБА_105 з присвоєним ідентифікаційним номером НОМЕР_43 , у якій підроблено підпис від імені посадової особи Теребовлянської ДПІ ГУДПС у Тернопільській області ОСОБА_118 ; схематичне зображення структури власності ТОВ АП «Колос-2», у якому підроблено підпис від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_119 .

Окрім того ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених печаток, а саме: печатки ТОВ АП «Колос-2», гербову печатку приватного нотаріуса Теребовлянського районного нотаріального округу Тернопільської області ОСОБА_117 , гербову печатку Теребовлянської ДПІ ГУДПС у Тернопільській області, відтиски яких виконала на вищевказаних документах відповідно.

Одночасно з цим, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_10 організовано пошук особи так званого «лижника», яка за винагороду погодилася виконати роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_120 та вчинити необхідні дії під час візиту до банківської установи для відкриття фіктивного рахунку від імені ТОВ АП «Колос-2».

Виконати цю роль та завдання злочинної організації погодився за матеріальну винагороду ОСОБА_5 , якого ОСОБА_7 , ОСОБА_9 і ОСОБА_8 заздалегідь проінформували про загальний злочинний план та алгоритм протиправних дій, його роль та поведінку під час візиту до банківської установи, спосіб використання завідомо підроблених документів і печатки ТОВ АП «Колос-2».

Отримавши фотокартку ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи свої зв`язки у кримінальному середовищі, замовили у невстановлених осіб виготовлення підробленого бланку паспорту громадянина України серії НОМЕР_46 . Після цього ОСОБА_9 у період часу з 26 серпня по 01 вересня 2021 року, перебуваючи у невстановленому слідством місці, організувала внесення до нього записів про прізвище, ім`я, по батькові ОСОБА_120 , дату та місце його народження, статі, органу та дати видачі паспорта, відомостей про місце реєстрації, імітуючи записи згідно встановлених правил заповнення паспорту громадянина України, а також вклеювання у нього фотокартки ОСОБА_5 , який як підставна особа (так званий «лижник») погодився виконати роль ОСОБА_119 . При цьому ОСОБА_9 , маючи практичні навики виготовлення печаток та штампів, використовуючи спеціальну техніку та обладнання для їх виготовлення, організувала та здійснила виготовлення завідомо підроблених спеціальних печаток для паспортних документів Міністерства внутрішніх справ України та штампу про реєстрацію місця проживання, відтиски яких виконала на 1, 2 та 11 сторінках відповідно підробленого паспорту на ім`я ОСОБА_121 .

Вищевказані підроблені реєстраційні і статутні документи ТОВ АП «Колос-2», його печатку та паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_121 . ОСОБА_8 згодом передав ОСОБА_5 , який погодився виконати роль ОСОБА_105 , безпосередньо перед візитом до банківської установи для їх використання при здійсненні процедури відкриття банківського рахунку.

Після виготовлення підроблених документів і печатки ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_9 , виконуючи свою роль та відведені завдання як учасника злочинної організації, приступила до пошуку банківської установи, у якій потрібно було відкрити фіктивний (підставний) банківський рахунок. При цьому вибір банківських установ здійснювався із числа невеликих банків з інших регіонів України, у яких простіше було пройти процедуру верифікації клієнта. Для відкриття фіктивного банківського рахунку від імені ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_9 обрала АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень» і зателефонувала до його ОСОБА_122 , розташованого за адресою: АДРЕСА_5 , спеціалісту якого відрекомендувалася бухгалтером ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_123 . Під час розмови ОСОБА_9 поцікавилася умовами відкриття банківського рахунку для юридичної особи, переліком необхідних документів, приймальними годинами та повідомила, що директор ТОВ АП «Колос-2» завітає до відділення банку у найближчі дні. Окрім того для обміну електронними документами ОСОБА_9 надала працівнику банківської установи заздалегідь зареєстровану підставну електронну поштову скриньку «ІНФОРМАЦІЯ_21», за допомогою якої завчасно до дня відкриття рахунку направили до банківської установи відскановані копії вищевказаних підроблених документів, необхідних для відкриття банківського рахунку.

Надалі, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, виконуючи свої ролі та завдання, ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , дотримуючись заходів конспірації, на власному автотранспорті доставили ОСОБА_5 до Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», розташованого за адресою: проспект Гагаріна, 13, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. Провівши відповідний інструктаж ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , щодо правил поведінки та спілкування в приміщенні банку, роз`яснивши, що основним завданням є відкриття банківського рахунку для ТОВ АП «Колос-2» та отримання електронних ключів для віддаленого доступу до нього, ОСОБА_8 надав ОСОБА_5 вказівку йти до приміщення банку та звернутися до спеціаліста з обслуговування клієнтів.

Виконуючи завдання ОСОБА_8 , ОСОБА_5 зайшов до будівлі вказаної банківської установи, де звернувся до заступника начальника з операційної роботи ОСОБА_124 , якій надав завідомо підроблені паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_105 та пакет реєстраційних і статутних документів ТОВ АП «Колос-2».

Не підозрюючи обману та не виявивши ознак підробки документів, заступника начальника з операційної роботи ОСОБА_124 прийняла від ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , пакет документів ТОВ АП «Колос-2», необхідний для відкриття банківського рахунку для юридичної особи, які передала для перевірки ділової репутації товариства до підрозділу служби безпеки АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень». Одночасно з цим, ОСОБА_125 підготувала та надала для підпису ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , лист № 78 від 01.09.2021 про підтвердження даних бенефіціарного власника Товариства, опитувальний лист юридичної особи - резидента, заяви про відкриття поточного рахунку, копії балансу (Звіту про фінансовий стан) на 30.06.2021, звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) за 1 півріччя 2021 року, квитанції № 2 про їх подачу до Центру обробки електронних звітів Держстату України, копії балансу (Звіту про фінансовий стан) на 31.12.2020,звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) за 2020 рік, квитанції № 2 про їх подачу до Центру обробки електронних звітів Держстату України, копії сторінок паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру на ім`я ОСОБА_105 , кратки із зразками підпису осіб, які мають право розпоряджатися рахунком.

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_105 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ АП «Колос-2», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

Надалі, отримавши погодження від служби безпеки АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», 03.09.2021 ОСОБА_125 надала ОСОБА_5 , який виконував роль ОСОБА_105 , під час її чергового візиту до банківської установи для підпису заздалегідь підготовлені працівниками банківської установи договір № 26009000000556 банківського рахунку від 03.09.2021 з додатками, заяву про надання доступу до системи «Клієнт-Інтернет-Банк», відомості про відкриті ключі користувача.

ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_105 та діючи згідно із злочинним планом, підписав вигаданим підписом вищевказані документи від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , а також поставив на підписаних документах відтиск підробленої печатки ТОВ АП «Колос-2», яку заздалегідь отримав від ОСОБА_8 .

На підставі зазначених документів, 03.09.2021, не підозрюючи обману, керівником Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень» ОСОБА_126 прийнято рішення про відкриття для ТОВ АП «Колос-2» поточного рахунку № НОМЕР_47 в українській гривні.

Відразу після цього 03.09.2021 ОСОБА_5 , виконуючи роль ОСОБА_105 , отримав сертифікат відкритого ключа ЕЦП клієнта у системі «Клієнт-Інтернет-Банк» АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень».

Отриманий сертифікат відкритого ключа ЕЦП ОСОБА_5 передала ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , які очікували на нього неподалік відділення банківської установи, а останні передали його ОСОБА_9 , яка організовувала віддалений доступ до банківського рахунку та здійснення банківських операцій у системі дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк».

Також реалізуючи вищеописаний план в частині штучного створення ознак легальності походження грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, у період часу з 9 по 10 вересня 2021 року ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, виконуючи свою роль учасника злочинної організації та діючи згідно із злочинним планом, за вказівкою ОСОБА_7 організувала виготовлення завідомо підробленого грошового чеку № НОМЕР_60 від 10.09.2021 на видачу готівкових коштів загальною сумою 4 176 000 гривень з банківського рахунку № НОМЕР_47 , відкритого від імені ТОВ АП «Колос-2» в АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», нібито його директору ОСОБА_103 для виплати заробітної плати працівникам Товариства за 2 половину серпня та 1 половину вересня 2021 року. У вказаному грошовому чеку ОСОБА_9 організувала підробку підпису від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 та поставила відтиск підробленої печатки цього Товариства.

Одночасно, протягом вказаного періоду часу ОСОБА_9 , перебуваючи у невстановленому місці, зателефонувала до працівників Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень» та, відрекомендувавшись бухгалтером ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_123 , поцікавилась встановленими правилами отримання готівкових коштів у касі банку нібито для виплати заробітної плати найманим працівникам. Отримавши необхідні консультації, ОСОБА_9 , виконуючи роль бухгалтера ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_159 , замовила зняття готівкових коштів загальною сумою 4 176 000 гривень, повідомивши, що директор ТОВ АП «Колос-2» прибуде до банківської установи протягом найкоротшого часу.

Після цього, 10.09.2021 ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , виконуючи свої ролі та завдання учасників злочинної організації, за вказівкою ОСОБА_7 доставили ОСОБА_5 , який за винагороду виконував роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , до будівлі Криворізького відділення АТ «Банк Інвестицій та Заощаджень», розташованого за адресою: проспект Гагаріна, 13, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, якому передали завідомо підроблений паспорт громадянина України на ім`я ОСОБА_105 із вклеєним фото ОСОБА_5 та завідомо підроблений грошовий чек № НОМЕР_60 від 10.09.2021.

У свою чергу ОСОБА_5 , виконуючи роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , діючи згідно із злочинним планом під контролем ОСОБА_8 і ОСОБА_10 , зайшов до приміщення вказаної банківської установи, де надав її працівникам завідомо підроблені паспорт громадянина Україна на ім`я ОСОБА_105 , грошовий чек № НОМЕР_60 від 10.09.2021. Після проходження процедури верифікації клієнта ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 отримала у касі банківського відділення готівкові кошти загальною сумою 4 176 000 гривень.

Отримані готівкові кошти ОСОБА_5 , який виконував роль директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_105 , відразу передав ОСОБА_8 та ОСОБА_10 , які очікували його неподалік банківської установи.

Таким чином, ОСОБА_5 підозрюється у використанні завідомо підробленого документу, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Таким чином ОСОБА_5 підозрюється у скоєнні злочинів, які відповідно до ст. 12 КК України є особливо тяжкими (ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190), оскільки за їх вчинення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Слідчий вказує, що під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених п. п. 1, 2, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, які полягають в тому, що підозрюваний може:

1. Переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду.

Наявність вказаного ризику підтверджується тим, що підозрюваний ОСОБА_5 може ухилятися від органу досудового розслідування та суду оскільки інкриміновані йому кримінальні правопорушення, передбачають покарання у виді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна, та будучи обізнаним про покарання, що йому загрожує, для уникнення від нього може переховуватися від органу досудового розслідування та суду.

Органом досудового розслідування враховано той факт, що учасники злочинної організації вчиняли протиправні дії із використанням підроблених паспортів громадянина України, у які були вклеєні фотокартки підставних осіб. Підозрюваний був причетний до організації підробки таких паспортів, а тому може завомити виготовлення підробленого паспорту також для себе, щоб надалі переховуватися від органу досудового розслідування та суду під вигаданим завідомо неправдивими даними або даними іншої особи.

Наведе свідчить про існування ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України.

2. Знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

На даний час у кримінальному провадженні не встановлені усі обставини, які підлягають доказуванню, а тому підозрюваний має можливість знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, зокрема: носії інформації, на яких може бути збережені відео/аудіо/фотофайли з обставинами вчинення шахрайських дій, листування за допомогою месенджерів або електронної пошти із іншими учасниками злочинної організації, записники, щоденники, що можуть містити рукописні записи про вказані факти, інші предмети і документи, які стосуються вчинення протиправних дій, у тому числі ті, про які стороні обвинувачення на цьому етапі кримінального провадження не відомо.

Одночасно, зважаючи, що санкція інкримінованих злочинів передбачає конфіскацію майна, підозрюваний може створити документи щодо його відчуження до моменту накладення арешту на таке майно.

Наведе свідчить про існування ризику, передбаченого п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України.

3. Незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні.

Отримавши матеріали клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваний володітиме інформацією стосовно характеризуючих, в тому числі біографічних даних потерпілих, свідків, які надали органу досудового розслідування викривальні покази стосовно нього, у зв`язку з чим останній може мати можливість безперешкодно впливати на вказаних учасників процесу шляхом підкупу, примусу, погроз з метою зміни або відмови їх від показів.

Разом з тим, відповідно до ч. 4 ст. 95 КПК України суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 цього Кодексу. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них.

Оскільки у кримінальному провадженні потерпілі, свідки у порядку ст. 225 КПК України не допитані, їх необхідно буде допитати у суді. Таким чином підозрюваний має реальну можливість вплинути на вказаних осіб з метою схилити їх до зміни раніше наданих показань, вигідних стороні захисту, або відмовитись від надання показань. Наведе свідчить про існування ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України.

4. Вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Стороною обвинувачення підозрюваному інкримінується участь у злочинній організації та участі у злочинах, вчинюваних такою організацією, заволодіння чужим майном шляхом обману в особливо великому розмірі, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, вчиненому організованою групою, підроблені офіційних документів, паспортів громадянина України, печаток та штампів, та їх використання.

За оперативними даними учасники злочинної організації, незважаючи на викриття їх діяльності правоохоронними органами, протягом 2022 року продовжували планування та готування до нових епізодів злочинної діяльності, вживаючи при цьому більш ретельних заходів конспірації, періодично змінюючи номера особистих мобільних телефонів, методи зв`язку між собою, місця зустрічі, а також залучаючи до виконання протиправних дій нових осіб, які раніше не попадали в поле зору правоохоронців.

Окрім того, варто врахувати, що під час досудового розслідування не встановлено всіх осіб, які виконували ролі так званих «лижників», що не виключає можливості того, що підозрюваний може підтримувати з ними зв`язок і вживати заходів для неможливості викриття даних про їх особу та місцеперебування.

Таким чином не застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою дає підстави вчинити, аналогічні кримінальні правопорушення. Наведе свідчить про існування ризику, передбаченого п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Ураховуючи характер вчинених підозрюваним злочинів та тяжкість покарання, що може загрожувати йому у разі визнання винуватим у вчиненні інкримінованих злочинів, є всі підстави вважати, що підозрюваний може полишити місце свого проживання і переховуватись від органів досудового розслідування та суду, а незаконними засобами через залякування може впливати на свідків у кримінальному провадженні, які володіють інформацією щодо обставин вчинення ним зазначеного злочину, тому з метою запобігання вказаним ризикам, об`єктивно необхідним є застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

На думку сторони обвинувачення, встановлено достатньо підстав вважати, що без застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваний буде ухиляться від забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, тому лише тримання під вартою може запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше не судимої особи, яка підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до п`яти років, - виключно у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що перебуваючи на волі, ця особа переховувалася від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджала кримінальному провадженню або їй повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину.

Прокурор в судовому засіданні доводи клопотання підтримав, просив задовольнити, зазначивши, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою є єдиним можливим заходом, а відтак інші, більш м`які запобіжні заходи не можуть забезпечити належної процесуальної поведінки підозрюваного.

Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні заперечували щодо задоволення клопотання, просили застосувати запобіжний захід не пов`язаний з триманням під вартою, зазначивши, що ОСОБА_5 має незадовільний стан здоров`я, а саме: МР-ознаки розриву внутрішнього меніску, дегенеративного пошкодження зовнішнього меніску, Пошкодження передньої хрестоподібної зв`язки 2 ст. Артроз колінного суглобу 2 ст. Синовіт. Кіста Байкера.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши думку учасників судового провадження, надходжу до наступних висновків.

Судовим розглядом встановлено, що Головне слідче управління Державного бюро розслідувань здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019240110000101 від 29.03.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 190, ч.ч. 3, 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 362 КК України.

До кримінальної відповідальності у вказаному кримінальному провадженні притягнуто ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , якого 05.09.2023 о 12 год. 28 хв. затримано на підставі п. 4 ч. 1 ст. 208 КПК України та цього ж дня йому повідомлено про підозру у вчиненні наступних кримінальних правопорушень: участі у злочинній організації та участі у злочинах, вчинюваних такою організацією, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України (в редакції Закону № 2341-III від 05.04.2001); пособництві у заволодінні чужим майном шляхом обману в особливо великому розмірі, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 КК України; використанні завідомо підробленого документу, вчиненому повторно у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України, при наступних обставинах.

Частиною 2 ст. 29 Конституції України передбачено, що ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Враховуючи, що відповідно до ч. 5 ст. 9 КПК кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), слідчий суддя приймає до уваги, що згідно з рішенням ЄСПЛ у справі «Феррарі-Браво проти Італії» не можна ставити питання про те, що арешт є виправданим тільки тоді, коли доведено факт вчинення та характер інкримінованих правопорушень, оскільки останнє є завданням попереднього розслідування.

Європейський Суд з прав людини у справі «Фокс, Кемпбел і Гартлі проти Сполученого Королівства» зазначив, що «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин.

Обставини, що дають підстави підозрювати вказану особу у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, підтверджуються наступними матеріалами:

- заявами, повідомленнями про вчинені кримінальні правопорушення, показами уповноважених осіб суб`єктів господарської діяльності відповідно до яких правоохоронні органи повідомленні про підробки документів та вчинення шахрайських дій;

т. 3 а.п. 1, 2-3 70-74, 89-90, 93-94, 140-141, 142-144, 145-148, 149-151, 164, 165, 170-182

- копіями підроблених паспортів, вилучених у банківських установах на ім`я ОСОБА_162 , ОСОБА_163 , ОСОБА_52 , ОСОБА_67 , ОСОБА_36 , ОСОБА_128 , ОСОБА_143 , ОСОБА_164 , ОСОБА_165 , ОСОБА_166 , ОСОБА_167 , ОСОБА_22 , в які вклеєні фотокартки ОСОБА_5 , ОСОБА_16 , ОСОБА_14 , ОСОБА_12 , ОСОБА_10 , ОСОБА_20 та іншими документами уповноважених осіб СФГ «Україна», ПП ПА «Колос», ТОВ «Агріс Полісся», ТОВ «Агро-картель», що були використані у банківських установах під час відкриття рахунків та зняття готівкових коштів;

т. 2 а.п. 1-31, т. 3 а.п. 152-163, 168-169, т. 4 а.п. 1-155

- висновками судових почеркознавчих експертиз № 2170 від 25.09.2020, № 2031 від 09.09.2020, № СЕ-19/117-21/12864-ПЧ від 15.11.2021, № СЕ-19/117-21/12865-ПЧ від 28.10.2021, № СЕ-19/120-21/10427-ПЧ від 18.10.2021 відповідно до яких підписи в банківських документа (заяви про відкриття рахунків, договори, зразки підписів, накази, засвічені копії паспортів тощо) ПАТ «МТБ Банк» від імені керівника СФГ «Україна» ОСОБА_22 , АТ «Банк Січ» від імені директора ПП ПА «Колос» ОСОБА_36 , АТ «Банк Альянс» від імені директора ТОВ «Агріс Полісся» ОСОБА_52 , ПАТ «Банк Восток» від імені директора ТОВ «Агро-картель» ОСОБА_67 , АТ «Банк інвестицій та заощаджень» від імені директора ТОВ АП «Колос-2» ОСОБА_162 , виконані не вказаними особами, а іншими.

т. 3 а.п. 95-104, 105-117, 118-129, 130-139, 173-197

- висновками портретних експертиз № СЕ-19/114-24/5201-ФП від 19.04.2024, № СЕ-19/114-24/4080-ФП від 29.02.2024, № СЕ-19/114-24/5203-ФП від 26.04.2024, СЕ-10/114-24/5196-ФП від 15.04.2024, СЕ-19/114-24/5198-ФП від 17.04.2024, СЕ-19/114-24/4079-ФП від 01.03.2024, СЕ-19/114-24/4080-ФП від 29.02.2024, відповідно до яких встановлено, що на фото у підроблених паспортах зображені ОСОБА_14 , ОСОБА_16 , ОСОБА_5 , ОСОБА_12 , ОСОБА_10 , ОСОБА_20

т. 2 а.п. 79-100, 101-135, 136-154, 155-172, 173-202, 203-221

- висновком судово технічної експертизи документів № СЕ-19/114-24/4081-ДД від 06.03.2024 відповідно до якої паспорти на ім`я громадян ОСОБА_168 , ОСОБА_169 , ОСОБА_170 , ОСОБА_171 не відповідають аналогічним документам, які знаходяться в офіційному обігну на території України, у них наявна зміна аркушів та фотокарток тощо.

т. 2 а.п. 32-78,

- іншими матеріалами кримінального провадження в сукупності.

Приймаючи таке рішення, слідчий суддя виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувального заходу, то з огляду на наведені у клопотанні слідчого дані у слідчого судді є всі підстави для висновку про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_169 кримінального правопорушення, інкримінованих йому стороною обвинувачення.

Відповідно до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочинну діяльність.

У відповідності до ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, розмір майнової шкоди, в заподіянні якого підозрюється особа.

Вирішуючи питання про застосування підозрюваному запобіжного заходу суддя враховує не тільки положення, які передбачені КПК, а й вимоги пунктів 3 і 4 статті 5 Конвенції про захист прав людини основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливо лише в передбачених законом випадках за встановленою законом процедурою. При цьому ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватись виключно на підставі суворості можливого судового рішення.

Відповідно до рішення ЄСПЛ у справі Клоот проти Бельгії (Cloot v. Belgium, § 40) серйозність обвинувачення може служити для суду підставою для постановлення рішення про поміщення та утримання підозрюваного під вартою з метою запобігання спробі вчинення подальших порушень. Однак необхідно, щоб небезпека була явною, а запобіжний захід необхідний в світлі обставин справи і, зокрема, біографії та характеристики особи, про яку йдеться.

Разом з тим, клопотання не містить переконливого обґрунтування припущень слідчого про наявність у підозрюваного наміру перешкоджати ходу досудового розслідування у такий спосіб, що застосування більш м`якого запобіжного заходу буде недостатнім для запобігання ризикам, передбаченими ст. 177 КПК України. Разом з цим, доводи, які зазначені в клопотанні слідчого про застосування запобіжного заходу щодо можливості переховування підозрюваного від органів досудового слідства та суду, не знайшли свого підтвердження, а відтак є непропорційними легітимній меті, яка ставиться до застосування запобіжних заходів.

Долучені до клопотання докази, містять дані виключно щодо обґрунтованості підозри у вчиненні ОСОБА_172 інкримінованого діяння, однак не містять обґрунтованих доказів стосовно наявності ризиків вказаних у клопотанні, передбачених ст. 177 КПК України, які б передбачали застосування до підозрюваного виняткового запобіжного заходу.

Під час судового розгляду судом встановлено, що підозрюваний ОСОБА_5 має незадовільний стан здоров`я, а саме: МР-ознаки розриву внутрішнього меніску, дегенеративного пошкодження зовнішнього меніску, Пошкодження передньої хрестоподібної зв`язки 2 ст. Артроз колінного суглобу 2 ст. Синовіт. Кіста Байкера.

Згідно рішення Європейського суду з прав людини, яке згідно ч. 5 ст. 9 КПК України, які є джерелом законодавства, у справі «Бойченко проти Молдови» № 41088/05, рішення від 11 липня 2006 року - «одне тільки посилання судів на відповідну норму закону без вказівки підстав з яких вони вважають обґрунтованими твердження про те, що ніби заявник може перешкоджати провадженню в справі, переховуватися від правосуддя або скоювати нові злочини, не є достатнім для ухвалення рішення про обрання запобіжного заходу». А у справі «Мамедова проти Росії» № 7064/05, рішення від 01 червня 2006 року Європейський суд дійшов такого висновку: «посилання на тяжкість обвинувачення, як на головний чинник при оцінці ймовірності того, що заявниця переховуватиметься від правосуддя, перешкоджатиме ходові розслідування або вчинятиме нові злочини є недостатнім, хоча суворість покарання і є визначальний елементом при оцінці ризику переховування від правосуддя чи вчинення нових злочинів, і що потребує позбавлення волі не можна оцінювати з винятково абстрактного погляду, беручи до уваги тільки тяжкість злочину».

За вказаних обставин, проаналізувавши всі надані сторонами докази та дані про особу підозрюваної, слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Разом з цим, зважаючи на необхідність дотримання цілей кримінального провадження, принципів публічності, змагальності сторін та свободи в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, слідчий суддя, з метою забезпечення виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків, у зв`язку з тим що в ході розгляду клопотання доведено обґрунтованість підозри та наявність існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, приходить до висновку про наявність підстав для застосування до підозрюваної запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в певний час доби, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_6 , з 21:00 год. до 07:00 год. наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги,та необхідності прямувати до зони укриття від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, у межах строку досудового розслідування кримінального провадження № 12019240110000101 від 29.03.2019, до 05.11.2024.

Керуючись ст. 29 Конституції України, ст.ст. 176, 177, 178, 181, 183, 184, 193, 194, 196, 202, 205, 309, 532, 534 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні старшого слідчого в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань полковника Державного бюро розслідувань ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 12019240110000101 від 29.03.2019 підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - відмовити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровськ, громадянина України, раніше судимого згідно із вироком Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 01.04.2011 за ч. 3 ст. 185 КК України до 3 років 6 місяців позбавлення волі, проживаючому за адресою: АДРЕСА_6 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний час доби, із забороною залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_6 , з 21:00 год. до 07:00 год. наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги,та необхідності прямувати до зони укриття від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, у межах строку досудового розслідування кримінального провадження № 12019240110000101 від 29.03.2019, до 05.11.2024.

Роз`яснити підозрюваному, що працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою підозрюваного, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього обов`язків.

Визначити строк дії ухвали слідчого судді в межах строку досудового розслідування до 05 листопада 2024 року включно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із міста Дніпро, в якому він зареєстрований та проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, а саме ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Термін дії обов`язків, покладених судом, визначити в межах строку досудового розслідування до 05 листопада 2024 року включно.

Копію ухвали направити для виконання органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного ОСОБА_5 .

Звільнити підозрюваного ОСОБА_5 з-під варти в залі суду.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.09.2024
Оприлюднено13.09.2024
Номер документу121546835
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —757/40013/24-к

Ухвала від 06.09.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 06.09.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні