Рішення
від 05.09.2024 по справі 550/571/24
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 550/571/24

Провадження № 2/550/244/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2024 року смт. Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Хоменка Д.Є.,

за участю секретаря судового засідання Мухартової Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чутове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Управління активами"</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Чутівський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зняття арешту зі спадкового майна, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Управління активами"</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Чутівський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (надалі за текстом Чутівський ВДВС) про зняття арешту зі спадкового майна.

Позов мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Спадкоємцем після померлого є його син ОСОБА_1 30.04.2024 року позивач звернувся до державного нотаріуса Полтавської районної державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проте, позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого батька, оскільки на все нерухоме майно накладено арешт на підставі постанови про арешт майна, серія та номер: 66360938, видавник: Чутівський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) від 03.08.2021. З відповіді виконавчої служби вбачається, що на виконанні у Чутівському ВДВС перебувало виконавче провадження де боржником був ОСОБА_2 , але виконавче провадження завершено у зв`язку зі смертю боржника та, позивачу відмовлено у знятті арешту з майна і запропоновано звернутися до суду, а тому позивач просить суд задовольнити позовні вимоги та зняти арешт з нерухомого майна, належного померлому ОСОБА_2 .

Позивач та його представник, адвокат Понятенко А.Й. у підготовче судове засідання не з`явилися, до суду надійшла заява представника позивача в якій він просить розгляд справи проводити за відсутності позивача та його представника, позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Правом надання відзиву не скористався.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України в разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов, в межах заявлених вимог, підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який був зареєстрований с. Филенкове, Полтавського району Полтавської області. В Чутівській державній нотаріальній конторі заведена спадкова справа №5/2023. Єдиним спадкоємцем на майно померлого є ОСОБА_1 , що підтверджується листом державного нотаріуса Полтавської районної державної нотаріальної контори Махринської О.В. від 07.09.2023 року за № 600/02-14 (а.с.24).

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 365549555 від 13.02.2024, вбачається, що на все нерухоме майно належне ОСОБА_2 , на підставі постанови Чутівського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) від 03.08.2021 року, було накладено арешт на нерухоме майно (а.с.27-28).

Відповідно до листа Чутівського ВДВС у Полтавському районі Полтавської області №9074 від 03.04.2024, у відділі на виконанні перебувало виконавче провадження де боржником був ОСОБА_2 , але виконавче провадження завершено у зв`язку зі смертю боржника (а.с.30).

Постановою державного виконавця Чутівського ВДВС про арешт майна боржника від 03.08.2021 року по ВП №66360938 відповідно до ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження» накладено арешт на все нерухоме та рухоме майно боржника накладено арешт (а.с.31).

01.05.2024 року представник позивача, адвокат Понятенко А.Й. звернулася до Чутівського ВДВС із запитом щодо зняття арешту з майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (а.с.32).

Згідно листа Чутівського ВДВС у Полтавському районі Полтавської області №12523 від 06.05.2024, позивачу відмовлено у знятті арешту з майна та запропоновано звернутися до суду (а.с.33).

Статтею 41 Конституції України передбачено право кожного громадянина володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Відповідно з ст.1 Першого Протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Статтею 10 Загальної декларації прав людини визначено, що кожна людина має право володіти майном як одноособово, так і разом з іншими. Ніхто не може бути безпідставно позбавлений свого майна.

Згідно з ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно зі ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Статтею 321 ЦК України передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Положеннями ст. 391 ЦК України передбачене право особи вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Вказані норми визначають непорушність права власності (в тому числі приватної) та неможливість позбавлення чи обмеження особи у здійсненні нею права власності.

Разом з цим, наявність протягом тривалого часу нескасованого арешту на майно боржника, за умови відсутності відкритого виконавчого провадження, майнових претензій з боку стягувача та смерті боржника є невиправданим втручанням у право особи на мирне володіння своїм майном.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про виконавче провадження» у разі закінчення виконавчого провадження арешт, накладений на майно боржника, знімається. У разі, якщо у виконавчому провадженні державним виконавцем накладено арешт на майно боржника, у постанові про закінчення виконавчого провадження державним виконавець зазначає про зняття арешту, накладеного на майно боржника.

Відповідно до ч.1 ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження» арешт майна боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення. Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника.

Відповідно до ч. 5 ст.59 Закону України «Про виконавче провадження» арешт може бути знятий за рішенням суду.

Положеннями ч. 1 ст.59 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Відповідно до ч. 2 ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження», у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника, арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Вимоги позивача, що ґрунтуються на праві власності на арештоване майно, розглядаються за правилами, установленими для розгляду позовів про звільнення майна з-під арешту. Такий висновок відповідає правовій позиції Верховного Суду України, висловленій у постанові від 15 травня 2013 року у справі № 6-26цс13 (підлягає обов`язковому врахуванню в розумінні ч. 4 ст. 263 ЦПК України).

На сьогодні позивач, має намір оформити свої спадкові права на майно належне його померлому батькові ОСОБА_2 , проте через наявність арешту позбавлений можливості це зробити.

Виходячи з вищевикладеного, на час звернення з заявою до суду, за наявності арешту (обтяження) накладеного на майно, порушується право позивача, внаслідок чого він позбавлений змоги в повному обсязі користуватися та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд, а саме позбавлений можливості оформити спадкові права на спадкове майно належне померлому ОСОБА_2 на праві власності.

Даних чи відомостей на підтвердження необхідності існування на даний час арешту спадкового майна вказаного в позовній заяві, наявні матеріали справи не містять, стороною відповідача суду надано не було. Виконавче провадження на даний час завершене, в зв`язку зі смертю боржника, а тому підстав для продовження обтяження на майно суд не вбачає, і право позивача підлягає судовому захисту у заявлений ним спосіб шляхом зняття арешту з нерухомого майна.

Таким чином, суд прийшов до висновку про те, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 81, 237, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Управління активами"</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Чутівський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зняття арешту зі спадкового майна задовольнити.

Зняти арешт з нерухомого майна, що належало на праві власності померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , а саме:

- 1/3 частки квартири, що належала ОСОБА_2 на праві спільної часткової власності, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ;

- земельної ділянки кадастровий номер 5325483700:00:002:0366, площею 4,0703 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 ;

- земельної ділянки кадастровий номер 5325483700:00:001:0583, площею 1 га, для ведення особистого селянського господарства, розташованої за адресою: Полтавська область, Полтавський район, Скороходівська селищна рада;

- земельної ділянки кадастровий номер 5325483000:00:001:0267, площею 2 га, для ведення особистого селянського господарства, розташованої за адресою: Полтавська область, Полтавський район, Скороходівська селищна рада, накладений постановою про арешт майна від 03.08.2021 року Чутівським відділом державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) в межах виконавчого провадження №66360938; номер запису про обтяження: 43303061 (спеціальний розділ); зареєстровано03.08.2021 року о 15:19:43, реєстратор: Понятенко Юлія Вікторівна, Чутівський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), Полтавська область.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Полтавського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, або у разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не скасоване.

Повне найменування учасників справи.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Управління активами"</a>, юридична адреса: м. Ірпінь, Бучанський район, Київська область, вул. Соборна, буд. 98 А, кабінет 70, код ЄДРПОУ 35017877.

Третя особа: Чутівський відділ державної виконавчої служби у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, юридична адреса: смт. Чутове, Полтавський район, Полтавська область, вул. Набережна, буд. 15, код ЄДРПОУ 34369385.

Повний текст рішення суду виготовлено 12 вересня 2024 року.

Суддя Д.Є.Хоменко

СудЧутівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення05.09.2024
Оприлюднено13.09.2024
Номер документу121556564
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —550/571/24

Рішення від 05.09.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Рішення від 05.09.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 27.06.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні