Вирок
від 12.09.2024 по справі 301/3390/23
ІРШАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 301/3390/23

1-кп/301/79/24

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" вересня 2024 р. Іршавський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Іршавського районного суду Закарпатської області в місті Іршава кримінальне провадження № 12023071100000450 від 18.07.2023, за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, місце народження с.Осій, Іршавського району, Закарпатської області, місце проживання та реєстрації АДРЕСА_1 , з середньою освітою, одруженого, такого, що не має судимості (в силу ст.89 КК України),

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.336 КК України,

за участю сторін та інших учасників кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

26 червня 2023 року ОСОБА_3 , будучи військовозобов`язаним, перебуваючи у приміщенні пункту постійного збору військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_2 , що розташований по АДРЕСА_2 пройшов військово-лікарську комісію на предмет визначення ступеня придатності до військової служби. За результатами проходження військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 визнано придатним до військової служби, що підтверджено довідкою військово-лікарської комісії ІНФОРМАЦІЯ_2 від 26.06.2023, виданої відповідно до наказу МОУ «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» № 402 від 14.08.2008. В подальшому ОСОБА_3 , будучи військовозобов`язаним та перебуваючи на території пункту постійного збору військовозобов`язаних ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташований в АДРЕСА_2 26.06.2023 під особистий підпис отримав повістку про прибуття на 11.00 годину 28.06.2023 до ІНФОРМАЦІЯ_2 для вибуття на військову службу. Однак, військовозобов`язаний ОСОБА_3 , будучи придатним до несення військової служби за мобілізацією та належним чином повідомлений про дату, час та місце прибуття, на 11.00 годину 28.06.2023 року до ІНФОРМАЦІЯ_2 не прибув, таким чином ухилився від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та залишився вдома за місцем проживання. На підставі викладеного, ОСОБА_3 , являючись військовозобов`язаним,усвідомлюючи протиправнийхарактер своїхдій,діючи умисно,ухилився відвиконання свогоконституційного обов`язкута призовуна військовуслужбу замобілізацією,на особливийперіод,тим самимпорушивши вимогу ст.65 Конституції України, положення Законів України «Про військовий зв`язок та військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та білізацію» та вимоги Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02. 2022.

Таким чином ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст.336 КК України, ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Допитаний всудовому засіданніобвинувачений ОСОБА_3 ,під часнадання поясненьсуду, свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав. Суду пояснив, що дійсно пройшов військову комісію, але ухилився від призову на військову службу, тобто не з`явився на визначену дату до ТЦК, так як не пам`ятає як йому було вручено повістку про необхідність з`явитися до територіального центру,а працівниками центру не було йому вказано на дату обов`язкової явки. Просить не застосовувати до нього суворе покарання.

Захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 просить суд, при вирішенні питання про визначення міри покарання взяти до уваги те, що обвинувачений ОСОБА_3 вину визнав, розкаюється, має на утриманні неповнолітню дитину.

Крім повного визнання своєї вини обвинуваченим, його винуватість у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення за ст.336 КК Українидоведена зібраними органом досудового розслідування доказами, а саме карткою обстеження та медичного огляду відносно ОСОБА_3 (а.с.107-110), довідкою військово-лікарської комісії №3880 від 12.07.2023 (а.с.111), заявою про вчинення кримінального правопорушення ( а.с.112), довідкою про надання інформації від Управління соціального захисту населення № 6503/106/28-1-2023 від 18.07.2023 (а.с.113), протоколом огляду речового доказу (а.с.118), розписка (а.с.120).

На підставі ч.3ст. 349 КПК Україниза згодою учасників судового провадження, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин справи, які ніким не оспорюються, а саме доказів на підтвердження події кримінального правопорушення, часу, місця, способу, мети та мотивів його вчинення, винуватості обвинуваченого. При цьому суд з`ясував, чи вони правильно розуміють зміст цих обставин, сумніви у добровільності їх позиції відсутні, а також роз`яснив їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, та обмежився таким обсягом дослідження доказів: дослідження матеріалів кримінального провадження, дослідження матеріалів кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченого, матеріали справи по речовим доказам, допит обвинуваченого.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 суд кваліфікує за ст.336 КК України тобто, ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Вину обвинуваченого в скоєнні кримінального правопорушення за ст.336 КК України, суд вважає доведеною.

Згідно вимог ч.2 ст.50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами. Як зазначено в п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2003 року «Про практику призначення судами кримінального покарання» призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів».

Згідно вимог ч. 1 ст. 65 КК України покарання винній особі має бути призначено із врахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, особи винного та обставин, що пом`якшують чи обтяжують покарання. При цьому, призначене покарання має бути необхідним й достатнім для виправлення особи, яка вчинила злочин, та попередження нових злочинів.

При визначеннівиду таміри покаранняобвинуваченому ОСОБА_3 , суд враховуєвідомості,які характеризуютьйого особу,обставини,що пом`якшуютьта обтяжуютьйого покарання.Так,вивченням вході судовогорозгляду данихпро особуобвинуваченого встановлено,що ОСОБА_3 за місцем проживання характеризується посередньо, на диспансерному обліку у лікарів психіатра, нарколога та фтизіатра не перебуває, відповідно до довідки № 545 від 20.07.2023 на утриманні має неповнолітню дитину, відповідно до висновку досудової доповіді ДУ «Центр пробації» від 08.11.2023, можливе виправлення ОСОБА_3 без ізоляції від суспільства, є таким, що не має судимості (в силу ст.89 КК України). Обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання судом не встановлено.

Вирішуючи питанняпро призначенняпокарання обвинуваченому ОСОБА_3 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, наслідки вчиненого злочину, який за класифікацією кримінальних правопорушень, відповідно до ст. 12 КК України, є нетяжким злочином, мотив, мету та спосіб вчинення злочинного діяння, обставину справи, що пом`якшує покарання, відношення обвинуваченого до вчиненого, те, що він вину у скоєному визнав, дані про особу винного. Враховуючи всіобставини справи,суд вважає,що виправленняі перевиховання ОСОБА_3 можливе безізоляції йоговід суспільства,та єнеобхідним призначити ОСОБА_3 покарання в межах санкції статті 336 КК України, при цьому, зважаючи на особу обвинуваченого, його відношення до вчиненого, суд вважає, що відносно нього можуть бути застосовані положення ст. 75, 76 КК України, звільнивши ОСОБА_3 від відбуванняпокарання звипробуванням.Таке покарання буде необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_3 не обирався.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Питання про долю речових доказів вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст.100,368,369,370,371,373,374,376,615 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 визнати винуватим у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ст. 336 КК України і призначити йому покарання 3 (три) роки позбавлення волі.

На підставі ст.75КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування призначеного судом основного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 (два) роки.

На підставіст.76КК України покласти на ОСОБА_3 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Речові докази у кримінальному провадженні № 12023071100000450 від 18.07.2023:

- розписку в отриманні повістки про виклик про отримання повістки до ІНФОРМАЦІЯ_4 для подальшої відправки на військову службу на ім`я Маг ОСОБА_6 , яку приєднано до матеріалів кримінального провадження, довідка військово-лікарської комісії на ім`я ОСОБА_3 - залишити при матеріалах справи.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений до Закарпатського апеляційного суду через Іршавський районний суд Закарпатської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя Іршавського

районного суду : ОСОБА_1

СудІршавський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення12.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121564353
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації Ухилення від призову за мобілізацією

Судовий реєстр по справі —301/3390/23

Ухвала від 08.10.2024

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Вирок від 12.09.2024

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 10.07.2024

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Іршавський районний суд Закарпатської області

Гичка О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні