Рішення
від 12.09.2024 по справі 539/2250/24
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/2250/24

Провадження № 2/539/838/2024

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2024 року Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

у складі: головуючого судді Бєссонової Т.Д.,

за участю секретаря Джадан І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Лубни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лубенського районного ТЦК та СП, ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 11.08.2012 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено шлюб, який розірвано на підставі рішення суду від 06.09.2022 року. В даному шлюбі народилася дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після розірвання шлюбу син ОСОБА_4 залишився проживати разом з батьком ОСОБА_1 , якого він самостійно виховує та повністю утримує без участі матері. 26.10.2022 року рішенням виконавчого комітету Лубенської міської ради Полтавської області за № 243 «Про визначення місця проживання дитини» визначено місце проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з батьком ОСОБА_1 .. Мати ОСОБА_2 участі у вихованні та утриманні дитини не приймає.

Позивач посилається, що встановлення факту самостійного виховання та утримання неповнолітньої дитини потрібно йому для підтвердження права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, посилаючись на положення п. 4 ч.1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Прохає встановити факт, що ОСОБА_1 самостійно виховує та утримує дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_5 не з`явились, ОСОБА_5 надала суду заяву з проханням розглядати справу за їх відсутності, позовні вимоги підтримує.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, про причини неявки суд не повідомила.

Представник відповідача ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився.

Представник третьої особи Служби у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, покладається на розсуд суду.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що в задоволенні позовних вимог слід відмовити.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Судом встановлено, що батьками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . (а.с. 10).

На підставі рішення Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 06.09.2022 р. шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було розірвано (а.с. 15).

26 жовтня 2022 року рішенням виконавчого комітету Лубенської міської ради Полтавської області за №243 «Про визначення місця проживання дитини» визначено місце проживання дитини ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з батьком ОСОБА_1 . (а.с. 8)

Згідно довідки про реєстрацію місця проживання особи №1086/14.1- 04 від 17.05.2018 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с. 9)

Відповідно характеристики наданої СФГ «Велес» від 21.01.2024 року ОСОБА_1 характеризується з позитивної сторони як люблячий та турботливий батько. Має сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає разом з ним та самостійно займається його вихованням. (а.с. 11)

Згідно характеристики складеної спеціалістом сектору по роботі з органами самоорганізації населення від 02.02.2024 ОСОБА_1 проживає разом з сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який перебуває на його утриманні та вихованні. (а.с. 13)

ОСОБА_3 , знаходиться під наглядом лікаря педіатра згідно декларації про вибір лікаря. В пояснюючій записці лікаря педіатра від 23.01.2024 року зазначено, що на прийом до лікаря з дитиною приходить батько ОСОБА_1 , який лікує дитину, дбає про стан здоров`я дитини. Жодного разу мати дитини не була присутня на прийомі в лікаря ні при викликах вдома, а також здоров`ям сина не цікавилась. (а.с. 16)

Згідно до акту від 12.01.2024 року складеного комісією у складі голови ОСББ ОСОБА_6 , голови будинку ОСОБА_7 , членів будинкового комітету ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 проживає разом з сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_3 перебуває на утриманні батька ОСОБА_1 , мати участі у вихованні та утриманні дитини не приймає. (а.с. 21)

Позивачем ОСОБА_1 за місцем проживання за адресою АДРЕСА_1 , створені належні умови для проживання та навчання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 22)

Відповідно до довідки ОСББ «Лубни Грушевського» від 18.01.2024 р. №6 ОСОБА_1 проживає разом з сином ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с. 23)

Згідно довідки КЗ «Жданівський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад» Сєнчанської сільської ради Полтавської області від 24.01.2024 №01-03/6 ОСОБА_3 навчається у 2 класі школи. Навчається в повну міру своїх сил. Добре запам`ятовує навчальний матеріал. Виявляє логічне та творче мислення. На уроках уважний, активний, допомагає товаришам. Має добрий загальний розвиток. Батько ОСОБА_1 привозить сина на заняття і забирає після навчання. Завжди спілкується з педагогами, цікавиться шкільним життям дитини, бере участь у батьківських зборах. (а.с. 24)

Відповідно до частини третьої статті 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до статей 3, 18 Конвенції про права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

На рівні внутрішнього законодавства України принцип урахування найкращих інтересів дитини викладений у пункті 8 статті 7 СК України та у статті 11 Закону України «Про охорону дитинства», згідно з положеннями яких регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини; предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів дитини.

Статтею 141 СК України передбачено, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього Кодексу.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про охорону дитинства» дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини. У разі коли батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини.

Як зазначено у висновку Верховного Суду, зробленому у постанові від 23.12.2020 р. у справі № 712/11527/17, рівність прав батьків щодо дитини є похідною від прав та інтересів самої дитини на гармонійний розвиток та належне виховання. Похідний характер означає відсутність пріоритету інтересів батьків над інтересами дитини та переважність права захисту прав дитини, а тому в першу чергу повинні бути визначені та враховані інтереси дитини, виходячи із об`єктивних обставин кожної конкретної справи, а вже потім права батьків.

Зокрема, ч. 2, ч. 3 ст. 157 СК України передбачено, що той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Визначення місця проживання дитини само по собі не свідчить про відсутність участі матері або батька у вихованні дитини.

Посилання позивача на те, що колишня дружина ніякої участі у вихованні сина не приймає, а дитина залишилась проживати з ним та він самостійно виховує та утримує сина, не може само по собі свідчити про відсутність участі матері у вихованні сина.

У постанові Верховного Суду від 13.06.2018 р. у справі № 822/2446/17 було викладено позицію, що розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з батьком, не доводить факту відсутності участі матері у вихованні дитини.

Для встановлення обставин самостійності виховання батьком дитини визначення її місця проживання з цим батьком не є самостійною умовою, а обов`язковим елементом є підтвердження однієї з обставин: смерті матері (визнання її безвісти зниклою або оголошення померлою), позбавлення батьківських прав, відібрання в неї дитини без позбавлення її батьківських прав, неможливість матері за станом здоров`я брати участь у вихованні дитини. Тобто мають існувати такі обставини, які свідчать про те, що лише батько дитини забезпечує реалізацію батьківських прав у зв`язку з неможливістю або ухиленням матері від їх реалізації.

Таким чином, дослідивши надані докази, суд не вбачає підстав для задоволення позову ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 76-80, 133, 141, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини - відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання/реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач - ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце знаходження: АДРЕСА_2 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання/реєстрації: АДРЕСА_3 .

Третя особа - Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, місце знаходження: Полтавська область, м. Лубни, вул. Ярослава Мудрого, 33.

Суддя Т.Д. Бєссонова

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121565202
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —539/2250/24

Рішення від 12.09.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні