Ухвала
від 13.09.2024 по справі 619/6566/24
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/6566/24

провадження № 2/619/1639/24

УХВАЛА

13 вересня 2024 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області, у складі головуючого судді Овсяннікова В.С., за участі секретаря судового засідання Кісіль А.О., розглянувши клопотання представника Приватного підприємства «ИНТЕРПОИСК» у цивільній справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін в м. Дергачі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «ВТБ Банк», Товариства з обмеженою відповідальністю «Цикл Фінанс», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 про визнання недійсним договорів про відступлення права вимоги,-

встановив:

В провадженні Дергачівського районного суду Харківської області перебуває вищевказана цивільна справа.

Ухвалою Дергачівського районного суду Харківської області позовну заяву прийнято до провадження судді за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Від представникаПриватного підприємства«ИНТЕРПОИСК» до суду надійшла заява про вступ у справу в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, а також позовна заява позивача за первісним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Цикл Фінанс», в якій ПП «ИНТЕРПОИСК» просив суд визнати відсутнім права іпотеки у ТОВ «Цикл Фінанс» за договором іпотеки №15.41-25/08-ДІ02 від 23.05.2008, укладеним між ПАТ «ВТБ Банк» та Приватним підприємством «ИНТЕРПОИСК».

В обгрунтування позовних вимог зазначено, що ПП «ИНТЕРПОИСК» є іпотекодавцем у межах спірних правовідносин, адже є власником нерухомого майна, а саме нежитлової будівлі літ. «А-3», що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , загальною площею 927,3 кв.м., яку було передано в іпотеку, в якості забезпечення виконання зобов`язань за Генеральною угодою №25 та кредитними договорами, які були укладені на її виконання 23.05.2008 року між Приватним акціонерним товариством «ВТБ Банк» та ОСОБА_1 .

Згідно ст. 52 ЦПК України треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін. Про прийняття позовної заяви та вступ третьої особи у справу суд постановляє ухвалу. Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, користуються усіма правами і несуть усі обов`язки позивача. Після вступу у справу третьої особи, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, справа за клопотанням учасника справи розглядається спочатку.

У зв`язку з наведеним суд вважає необхідним залучити Приватне підприємство «ИНТЕРПОИСК» до участі у справі в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Положення статей 193 і 194 ЦПК України застосовуються до позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у справі, у якій відкрито провадження.

Частиною 2 ст. 193 ЦПК України визначено, що позов третьої особи яка заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Пред`явлений первісний позов та позовна заява третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору виникають з одних правовідносин, регулюються нормами Цивільного кодексу України.

За таких обставин, суд вважає за можливе прийняти позовну заяву третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору, оскільки позовні вимоги можуть виключити повністю або частково задоволення первісного позову, та спільний розгляд є доцільним.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 52, 193-195 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Залучити уякості третьоїособи,яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «ВТБ Банк», Товариства з обмеженою відповідальністю «Цикл Фінанс», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 про визнання недійсним договорів про відступлення права вимоги - Приватне підприємство «ИНТЕРПОИСК» (код ЄДРПОУ: 31556948, місцерозташування: 61176, м. Харків, вул. Корчагінців, буд. 25, кв. 203, користувач Електронного кабінету підсистеми ЄСІТС).

Позовну заявутретьої особи,яка заявляєсамостійні вимогищодо предметаспору Приватногопідприємства «ИНТЕРПОИСК»позивач запервісним позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Цикл Фінанс» про визнання відсутнім права іпотеки у Товариства з обмеженою відповідальністю «Цикл Фінанс» за договором іпотеки №15.41-25/08-ДІ02 від 23.05.2008, укладеним між Приватне акціонерне товариство «ВТБ Банк» та Приватним підприємством «ИНТЕРПОИСК» та солідарного стягнення з відповідачів на користь позивача судових витрат в тому вислі витрати на правничу допомогу, прийняти до спільного розгляду з первісним позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «ВТБ Банк», Товариства з обмеженою відповідальністю «Цикл Фінанс», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 про визнання недійсним договорів про відступлення права вимоги.

Копію позовної заяви третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Приватного підприємства «ИНТЕРПОИСК» надіслати сторонам, роз`яснивши право надати відзив на позов третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору відповідно до ст. 178 ЦПК України, та додати до відзиву докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується заперечення відповідачів.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відзив на позов подається п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про прийняття позовної заяви третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору мають право надати свої письмові пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Ухвала набирає законної сили негайно після її складання.

Ухвала окремо від рішення оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В. С. Овсянніков

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121587949
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них іпотечного кредиту

Судовий реєстр по справі —619/6566/24

Ухвала від 13.09.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 13.09.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 30.08.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні