Рішення
від 05.09.2024 по справі 925/674/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2024 року м. Черкаси Справа № 925/674/21(711/4151/24)

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю:

позивача: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: ОСОБА_2 за довіреністю,

арбітражної керуючої Короткої А.В. за посвідченням,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Черкаської області у місті Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом ОСОБА_1

до Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - арбітражний керуючий розпорядник майна Коротка Алла Володимирівна

про стягнення 202 190 грн 58 коп

в межах справи про банкрутство

за заявою ОСОБА_3

до Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до Придніпровського районного суду міста Черкаси з позовом до Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп про стягнення 202 190 грн 58 коп заборгованості по заробітній платі та компенсації за невикористані щорічні відпустки.

Ухвалою Придніпровського районного суду міста Черкаси від 28 травня 2024 року цивільну справу № 711/4151/24 за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп про стягнення 202 190 грн 58 коп заборгованості по заробітній платі та компенсації за невикористані щорічні відпустки передано за підсудністю до Господарського суду Черкаської області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у період з 04.05.2011 по 19.02.2024 позивач перебувала в трудових відносинах з ПрАТ Черкасирибгосп та була звільнена за згодою сторін на підставі ч. 1 ст. 36 КЗпП України. ПрАТ Черкасирибгосп у день звільнення не здійснило виплату нарахованої заробітної плати та компенсації за невикористані щорічні відпустки за період з 04.05.2018 по 19.02.2024.

Господарський суд Черкаської області ухвалою від 26 червня 2024 року прийняв справу № 925/674/21(711/4151/24) для розгляду в межах справи про банкрутство Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп та відкрив провадження у справі. Справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін; розгляд справи по суті призначено на 08.08.2024.

05 серпня 2024 року від відповідача надійшов відзив на позов з викладеним у ньому клопотанням про поновлення строку на подання відзиву; клопотання про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, арбітражну керуючу розпорядника майна ПрАТ Черкасирибгосп Коротку Аллу Володимирівну. Відповідач у відзиві на позовну заяву заперечує позовні вимоги в повному обсязі з мотивів невідповідності доданої позивачем до позовної заяви в якості доказу Довідки №7 від 19.02.2024 ст. 47, 116 КЗпП України.

Ухвалою від 08 серпня 2024 року Господарський суд Черкаської області

залучив розпорядника майна арбітражну керуючу Коротку Аллу Володимирівну до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача; відклав розгляд справи по суті на 10 год. 15 хв. 05 вересня 2024 року.

03 вересня 2024 року від позивача надійшло клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи. В обґрунтування клопотання позивач зазначила, що відповідач у відзиві на позовну заяву заперечує позовні вимоги в повному обсязі з мотивів невідповідності доданої позивачем до позовної заяви в якості доказу Довідки №7 від 19.02.2024 ст.47, 116 КЗпП України. Хоча зазначена довідка видана позивачу відповідачем.

Зважаючи на дану обставину 02.09.2024 позивач повторно звернулась до відповідача з проханням відповідно до ст.47, 116 КЗпП України надати Письмове повідомлення про суми нарахованої та невиплаченої заробітної плати працівнику при звільненні (далі - Письмове повідомлення), відповідно до чинного законодавства України.

02.09.2024 відповідач на звернення позивача надав Письмове повідомлення № 18.

Таким чином, письмове повідомлення № 18 від 02.09.2024 було отримано позивачем вже після подання позовної заяви до суду, тому не могло бути приєднано до позовної заяви з причин, що не залежали від позивача. Відповідно до ч. 8 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України позивач в клопотанні просила визнати поважними причини неподання разом з позовною заявою Письмового повідомлення про нараховані та невиплачені суми при звільненні № 18 від 02.09.2024 та приєднати до матеріалів у справі №925/674/21(711/4151/24) Письмове повідомлення № 18 від 02.09.2024.

04 вересня 2024 року через підсистему "Електронний суд" від арбітражної керуючої - розпорядника майна Короткої А.В. надійшли письмові пояснення, в яких вона просила позовну заяву залишити без розгляду

Відповідно до частини 2 статті 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до статті 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. 1, 8 ст. 252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Дослідивши клопотання відповідача про поновлення строку на подання відзиву суд зазначає таке.

Згідно з ч. 8 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Суд, беручи до уваги викладені відповідачем обставини, з метою дотримання процесуальних прав сторін, повного та всебічного з`ясування обставин справи, дійшов висновку про доцільність поновлення процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву, відповідно приєднанню до матеріалів справи поданий відповідачем відзив на позов.

Розглянувши клопотання позивача про долучення доказів до матеріалів справи, суд зазначає наступне.

Згідно з ст. 73 Господарського процесуального кодексу України ( далі ГПК України) доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами:

1) письмовими, речовими і електронними доказами;

2) висновками експертів;

3) показаннями свідків.

Згідно із ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Відповідно до ч.1 ст.80. ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Частиною 2 ст.80 ГПК України встановлено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Таким чином Законом встановлено, що Письмове повідомлення № 19 від 02.09.2024 року мало бути подане разом з позовною заявою.

Відповідно до ч. 8 ст.80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. 10 ст. 80 ГПК України докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

Подане позивачем клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи є здійсненням права сторони на подання доказів, передбачене ст. 42, 80 ГПК України, тому підлягає до задоволення судом, а документ (письмове повідомлення № 18 від 02.09.2024) приєднанню до матеріалів справи.

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала з підстав зазначених у позовній заяві, просила суд позов задовольнити повністю. Представник відповідача проти позову заперечив з підстав зазначених у відзиві на позовну заяву, просив у позові відмовити повністю. Третя особа просила позовну заяву залишити без розгляду.

Відповідно до ст. 219 Господарського процесуального кодексу України рішення у справі прийнято у нарадчій кімнаті.

У судовому засіданні згідно з ст. 240 Господарського процесуального кодексу України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення.

Відомості про вказані процесуальні дії занесені до протоколу судового засідання.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, заслухавши позивача, заперечення представника відповідача, доводи третьої особи, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 17.06.2021 відкрито провадження у справі № 925/674/21 про банкрутство Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп.

24 червня 2021 року на офіційному сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет за № 66702 розміщено повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

На даний час провадження перебуває на стадії розпорядження майном.

Згідно з ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник, зокрема, спори про стягнення заробітної плати.

Аналогічні положення містяться у ст. 20 Господарського процесуального кодексу України.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у період з 04.05.2011 по 19.02.2024 позивач перебувала в трудових відносинах з ПрАТ Черкасирибгосп та була звільнена за згодою сторін на підставі ч. 1 ст. 36 КЗпП України. ПрАТ Черкасирибгосп у день звільнення не здійснило виплату нарахованої заробітної плати та компенсації за невикористані щорічні відпустки за період з 04.05.2018 по 19.02.2024.

На підтвердження викладених у позовній заяві обставин позивач надав копію трудової книжки, довідки про розмір заборгованості по заробітній платі.

З матеріалів справи судом встановлено, що 04.05.2011 згідно із записом № 8 у трудовій книжці позивача, остання наказом від 04.05.2011 № 39 відповідачем була прийнята на посаду бухгалтера. У подальшому наказом від 01.04.2023 позивача було переведено на посаду заступника головного бухгалтера ПрАТ Черкасирибгосп. 19.02.2024 позивач наказом від 19.02.2024 № 1 була звільнена за згодою сторін на підставі ч. 1 ст. 36 КЗпП України.

Загальна сума заборгованості по заробітній платі ПрАТ Черкасирибгосп становить 157 442 грн 66 коп. за період з листопада 2022 року по 19 лютого 2024 року, загальна сума компенсації за невикористані щорічні відпустки за період з 04.05.2018 по 19.02.2024 становить 44 747 грн 92 коп., що підтверджується довідкою від 02.09.2024 за № 18.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов`язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні (стаття 116) та провести з ним розрахунок у строки, визначені статтею 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника;

Відповідно до ст. 94 Кодексу законів про працю України заробітна плата це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується. Питання державного і договірного регулювання оплати праці, прав працівників на оплату праці та їх захисту визначається цим Кодексом, Законом України Про оплату праці та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч.1 ст.115 Кодексу законів про працю України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно з ч. 1 ст. 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Згідно ч. 5 ст. 97 Кодексу законів про працю України оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов`язань щодо оплати праці.

Частиною 5 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що на виплату заробітної плати не поширюється дія мораторію на задоволення вимог конкурсних кредиторів, введеного у справі про банкрутство.

З матеріалів справи судом встановлено, що відповідно до довідки від 02.09.2024 № 18 сума заборгованості по заробітній платі ПрАТ Черкасирибгосп становить 157 442 грн 66 коп. за період з листопада 2022 року по 19 лютого 2024 року, загальна сума компенсації за невикористані щорічні відпустки за період з 04.05.2018 по 19.02.2024 становить 44 747 грн 92 коп.

Суд не приймає до уваги заперечення відповідача, оскільки ті спростовуються наведеними обставинами, матеріалами справи та вимогами законодавства.

Відповідач станом на 05.09.2024 не надав доказів виплати позивачу заробітної плати та компенсації за невикористані щорічні відпустки, що належить йому від підприємства, з огляду на що господарський суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача суму заборгованості по заробітній платі та компенсації за невикористані щорічні відпустки у розмірі 202 190 грн 58 коп.

Стосовно розподілу судових витрат суд зазначає таке.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України Про судовий збір від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог. Судовий збір від сплати якого позивач звільнений у встановленому законом порядку стягується з відповідача в дохід бюджету пропорційно розміру задоволених вимог, якщо відповідач не звільнений від сплати судового збору.

Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору, відповідно до положень статті 129 ГПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача в дохід бюджету судовий збір у розмірі 3032 грн 85 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, ст. 94, 116 КЗпП України, Господарський суд Черкаської області

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп (код ЄДРПОУ 00476814, місцезнаходження: м. Черкаси, вул. Смілянська, 2) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , код НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ) заборгованість по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі та компенсації за невикористані щорічні відпустки в розмірі 202 190 грн 58 коп.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Черкасирибгосп (код ЄДРПОУ 00476814, місцезнаходження: м. Черкаси, вул. Смілянська, 2) в дохід державного бюджету (отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 2203106) 3032 грн 85 коп. судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено та підписано 12 вересня 2024 року.

Суддя О.В. Чевгуз

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.09.2024
Оприлюднено16.09.2024
Номер документу121591702
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: майнові спори, стороною в яких є боржник, з них: про стягнення заробітної плати

Судовий реєстр по справі —925/674/21

Рішення від 05.09.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Рішення від 05.09.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 29.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В.

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні